В питането има и други неясноти и/или премълчани неща. Говори се за 4-часов работен ден, работа по график... А може би случайно има СИРВ и от 17.04 (събота) до края на месеца си е отработила месечната норма...
Освен това, за да "мине" Д1 с 20 р.д. при възнаграждение за 10, заплатата трябва да е поне два пъти МОД (е, не е невъзможно)...
  Не може да постъпи по време на болничен. Освен това 9*12 е далеч под 144, и то като приемаме дневни смени. Ако са нощни 9 *13,05, пак не става. Но то си има и принципи.
В питането има и други неясноти и/или премълчани неща. Говори се за 4-часов работен ден, работа по график... А може би случайно има СИРВ и от 17.04 (събота) до края на месеца си е отработила месечната норма...
Освен това, за да "мине" Д1 с 20 р.д. при възнаграждение за 10, заплатата трябва да е поне два пъти МОД (е, не е невъзможно)...

Е да де, ама ти на 01.04 ли ще пишеш постъпване и месечна норма за цял месец, при положение, че първи работен ден по график е 17.04. Само не ми казвай - да. Не, че ще си първата, дето не го съобразява, де.
този договор винаги е срочен или не?
кат минат 6 месеца какво се прави:
прекратява се - по кой член
изменя се

предполагам има 2 варианта за след 6те месеца

Варианти има, ама както вече писах от код 14, не можете да минете към 01, 02 или друг. Неразбираемо ли пиша?
Много добре разбирам.Въпросът е какво се изисква от нас.

От нас се изисква да познаваме НМЕ и да се свържем с методистите на НОИ, за да обяснят на колегите си, че грешат. Лесно е.
Служителят не  е бил придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а по болест. Дължат ли се и в този случай брутните заплати като обезщетение?

Не, но вижте да не отговаря на условията  по 68а от КСО.
Независимо какво са планирали в договора (уговорената дата на постъпване), майка ви не е почнала работа във втората фирма (била е в болничен), затова няма защо да дава болничен - тя все още няма работодател, пред когото да се представи болничният. А втората фирма все още няма такъв работник, че да му иска болничен.
Не знам дали е вариант да се коригира подадената декларация в НАП и да се впише реалната дата на началото на работата/осигуряването.

Не ми стана ясно за дните преди 17.04. - няма заплата, а има ли обезщетение от работодателя за болничен? Защото ако са я водили в болничен трябва фирмата да плати обезщетение за първите три дни.

И още нещо - пишете "втората фирма" - работила е в две фирми едновременно ли в този период, или е напуснала в едната и е почнала във втората? Ако е напуснала и постъпила в следващата - би трябвало да й поискат трудовата книжка и там да видят, че до 17-ти е все още на работа в предишната фирма.
  Точно. Дори при договорена дата 17.04, ако майка Ви беше продължила да боледува, трябваше да уговорят с ДС нова следваща дата за постъпване, ама понеже работодателя й си е наел неграмотна счетоводителка, която не желае да си признае грешката и да я поправи, сега да връщате пари. Не, не трябва да връщате нищо. Ако съм на Вас и с НОи и с работодателя ще се съдя, но пари, които имам право да получа, няма да върна.
Целия месец април се е водила на работа при първия си работодател - до 30.04 включително.Има си заплата от работодателя, както и  платени пари за първите три дни.От втората фирма й пускат трудов договор за 4 часа за един месец за да може от 17-ти вече да работи и да има график. По документи работи в две фирми едновременно , но няма дублирани работни дни в двете фирми.И от 11.05 вече и пускат нов договор за 8 часа , като всички документи са вече в тях .Проблема е неправилната дата на назначаване , която е трябвало да бъде от 17.04 ,  а не от 01.04.
Говорихме за корекция на дата в НАП,но счетоводителката не иска да чуе , каза ни ще си чакате писмото от НОИ  . В писмото НОИ пише :че след извършената проверка е установено, че болничния лист предоставен от фирма 1 , лицето осъществява трудова дейност подлежаща на осигуряване  за Фонд" Общо заболяване и майчинство" по трудово правоотношение при осигурителя фирма 2. Можем да обжалваме но по закон тя е виновна , а не счетоводителя на който изрично е казано от коя дата трябва да бъде назначена, и оправданието и било , че не можела да помни кой от кога бил искал. И даже не знам как да формулирам обжалването.

Счетоводството толкова ли не могат да си признаят грешката и да я поправят. Аз, ако съм майка Ви, ще осъдя работодателя, а той да се оправя с подизпълнителя си, който очевидно няма капацитет за нищо.
НОИ чак сега ли ви писаха?
Случайно да не е ходила на работа при втория работодател и счетоводство затова да се объркало ?
Лекаря може ли да ви издаде болничен от дата 31 10 за дните през април ?
и ако може  , занесете го в счетоводство и .. те ще се справят .

Не, не се издава болничен лист за втория работодател, докато лицето не постъпи на работа при него.
самото разпореждане за  ТЕЛК освобождава ли от осигуряване ?

Не, се освобождава, защото това експертно решение / не разпореждане/ - дава право на пенсия, но без да се упражни това право, лицето няма как да стане пенсионер.
Като вземе разпореждане, в което пише - отпускам пенсия за инвалидност, чак тогава.
Здравейте,
как се прекратява Трудов договор за обучение по време на работа по чл. 230
по чл 325, ал 3. с изтичане на срока
или чл 119 преминаване в безсрочен ако човекът е издържал изпита?
От код 14 не можете да минете към 01, та ще се прекратява.
Здравейте,
как се прекратява Трудов договор за обучение по време на работа по чл. 230
по чл 325, ал 3. с изтичане на срока
или чл 119 преминаване в безсрочен ако човекът е издържал изпита?
  А договорът срочен ли е?
оод с двама съдружници  от няколко години не осъществява дейност , сега единия от съдружниците иска да започне дейност освен окд 5 за осигуряване на съдружника и отбелязване на дата на възобновяване на дейност  трябва ли нещо друго да се прави. Другият съдружник няма да е ангажиран в тази дейност и не трябва да се осигурява или греша
Всичко е точно така.
На ФЛ занапред ще плащаме по Граждански договори за консултантски и екскурзоводски услуги.
Но работи и се осигурява в Германия.
Какви ще бъдат удръжките по договор - само данък, или данък и осигуровки?
Трябва ли да искаме документ за осигуряване, както в е България?
Трябва да му снемете осигурителен статус - на кое осигурително законодателство въобще е подчинен, съгласно регламента.
Здравейте , имам един СОЛ, който от м.10 е с телк над 50% , от кога мога да спра да го осигурявам за останалите фондове - ДОО и ДЗПО , а да остане само на здравно ? Знам,че само януари се сменя вид осигуряване ,но в този случай как ще е ?
Благодаря предварително

В този случай, като получи разпореждането, започва да си подава от следващия ден Д1- само ЗО. Ако е получено към 01.10, то до 25.11 ще подадете - само ЗО. Ако е получено през септември, то тогава и за септември може, но няма особен смисъл.
Благодаря на всички!След много размисли и помощ от юриста ни днес успях да си отговоря как се изчислява.Вчера беше написано много точно и ясно от HEROS LTD,но четейки чл.19 не го разбирах правилно.
  Е да, ама - не.

как да стане, като липсват базови знания?
(3) При временна неработоспособност болничен лист се издава за времето от първия ден на настъпване на временната неработоспособност до нейното възстановяване или до установяване на трайно намалена работоспособност от ТЕЛК, независимо от това, дали по него ще се плати парично обезщетение, с изключение на случаите по чл. 9, ал. 1 и 4.

Издаден е болничен лист и лицето се е възстановило от констатирана неработоспособност, при което е имало и болничен престой.
На следващият ден настъпва нова неработоспособност. Ако болничният лист не е трябвало да е първичен, според НОИ, са имали срок да го жалят. Срокът, съгласно АПК отдавна е изтекъл. Аз бих оспорил поредното незаконосъобразно предписание на НОИ. Да не говорим, че това ощетява собственият им бюджет, но на тях и за това не им пука.
имаме издаден болничен до 31,05,23 с диагноза В16.9  и втори от 01,06,23 издаден като първичен с диагноза М51.1  Вторият не е издаден от болнично заведение  . И двата сме ги дали като първични но сега НОИ искат да коригираме втория и да е с продължение  сигурно са прави но аз искам и вашето мнение ..

НОИ не са прави, но това е утвърдена незаконосъобразна практика, която обаче не издържа в съда и за жалост не е единствената им незаконосъобразна практика.
Но какво да кажем, като методистите им чакат ние да отидем на обучение и да им кажем хипотези, които не са обхванали или да не могат да отговорят тяхната програма какво ще направи в дадена хипотеза. Никой в НАП не знае за какво получава заплата. Друг е въпроса, че тази заплата е 1200 лв.
Да, една неработоспособност може да продължава без прекъсване - за различни заболявания - въпросът е ДАЛИ Е ЕДНА?
Според мен не е една и именно по тази причина органът на МЕ е издал първичен болничен лист, а не продължение.

Щяха да са само 3 дни от работодател, ако нерабоспособността беше една, дори да имаше прекъсване с платен отпуск, с неплатен отпуск и т.н. Но тя не е една. Това трябва да разберете, но и Вие като НОИ не го разбирате.