Точно това ми е идеята. Може би е добре да отправя и писмено въпроса си към НОИ. Някои ако е срещал и решения или становища за подобен казус, ще са ми от полза.

Наистина не разбирам за какво са Ви становище на НОИ.

Няма пречка ЕСК да е на ТД, като работодател му управителя.
Губят Ви се някои неща като яснота.
Работодателят е виновен - възстановява ги веднага на лицето.
Ако желае, по реда на ограничената имуществена отговорност ги иска от счетоводителя, допуснал грешката.
Ако ЧСИ се съгласи да се намалят следващите вноски, то тогава счетоводителя ще си върне сумите за съответните месеци.
Идеята ми е, че законът не е спазен. Така, че е редно ЧСИ да възстанови надвнесената сума. Длъжникът също може да възрази пред работодателя си. А, че цялата разправия остава за лицата, които се занимават с удръжките, няма спор. Аз бих изравнила в следващия месец, но зависи за какви суми говорим.

ТРЗ-то да върне парите на работника и да се научи да внимава. После като си оправи сметките с ЧСИ, ще си ги оправи и с работника. Всичко в разчетни сметки. Все пак сме счетоводители. Ако ние не можем да смятаме разчети, то кой?
За изплащане на болничния Да, но се замислих за това как ще приеме декл. 1.

Нормално ще я приеме.
Това защо? За СОЛ не се подава месечна Д6 с осигуровки. Когато има личен труд - само Д6 с код 8 за данъка (според месеца на плащане)
И Д1 и Д6 по ЕИК на дружеството. Осигуровките, ако се внасят по банковата сметка на дружеството - вносител дружеството, задължено лице ФЛ с ЕГН.

Да, моя грешка - вид плащане 8
Здравейте, по баланс имам счетоводна печалба 3000лв., но в данъчната декларация имам увеличения около 2000лв. така в програмата си осчетоводявам данък 500лв. за внасяне, а трябва ли да правя други допълнителни контировки освен:
122/123 - 3000  в 2023г.
и 123/452 - 500лв. в 2022г. ?
Благодаря!
Трябва да са в обратната поредност
 122/452
за внасянето 452/гр.50 или някакво прихващане, ако имате
и остатъка
122/123 - 2500 - т.е. това остава като неразпределена печалба след данъци и вече каквото си решат за нея.
Стига да не е ЕТ.
Тогава нищо подобно няма.
Договорът със счетоводителя е от април и няма как да е съставил отчета със задна дата и да бъде приет.

А кой е казал, че трябва да е счетоводител за съставяне на междинен отчет?
офф за този проблем писах миналата година, разправях се с нападжии но файда никаква .. лихви ,объркации чудо затова тази година ГДД на 29.06 .. този рекет ше имат да вземат

Точно.
   Напротив. Управителят вписан в ТР няма нищо общо с управителя от НКПД

Не е възможно едно лице с оглед на работодателската си правоспособност:
    да упражнява работодателска власт спрямо самото себе си,
    да спазва установената от него трудова дисциплина и
    да работи под свое ръководство, като само си:
    дава указания и упражнява контрол над самото себе,
    възлага и изпълнява работата,
    търси имуществена и дисциплинарна отговорност,
    извършва оценка на труда и изпълнението си
    разрешава ползване на отпуск,
    прекратява трудовия договор, а още повече
    води съдебен спор при незаконосъобразно уволнение,
   прекратяването на трудовото правоотношение
    осъществяване на дисциплинарната и имуществената отговорност, при което управителят   следва да издаде заповед, която сам трябва да изпълни.
   Ако управителят има качеството на „служител“, същият ще бъде в конфликт на интереси, тъй като ще трябва сам да упражнява дисциплинарна власт спрямо себе си.
   
    Решения на ВКС, ВАС  са много по този въпрос.
    Или ООД или Управителя вписан в ТР в ЕООД не трябва да е собтвеника,  с който ще сключи трудовия договор с шофора за втора категория.
    От опит зная, че даваш едни пари за втора категория и след това НОИ не признава втората категория на ЕТ и ЕООД , ако няма друг прокурист или управител.
   

Нали си е назначил друг управител, който не е съдружник. Щом си е назначил, не е нужно да отписва себе си като управител. Другия управител ще го назначи на ТД
Според мен щом има друг управител, вписан в ТР, работещ по ТД на длъжност управител (на друга длъжност не може да управлява по ТД!), може този управител да сключи ТД със собственика за каквато и да е длъжност.
Собственикът се осигурява по ДУ или като СОЛ само ако действително управлява или работи нещо друго освен това по ТД. Не е задължително да се отписва като управител в ТР

Да.
Според мен не е възможно.
1. Отново едно и също лице е от двете страни - едноличен собственик на капитала или ФЛ, но отново същото.
2. Не може да е управител лице, което не е вписано в ТР като такъв. Евентуално някаква друга длъжност. Но отново се връщаме на пречка №1

Невярно.
 :good:

Това какво променя? Ако имаме 200 човека с 8 клас, а е вършена квалифицирана работа, дали те са я извършили, особено, при недействително ТПО, поради противоречие със законово изискване за заемане на длъжност и извършване на работа.

Наличието на работници не е факт, който да бъде тълкуван еднозначно. Дано колегата знае какво прави.
Здравейте,
Бихте ли разяснили кога се подава коригираща справка за окончателен размер на осигурителния доход. Доходът за личен труд за м. 12,2022 г. го изплащам през м. 01,2023 г. Така и не намирам конкретни примери за това как да попълня справката за 2022 г. и съответно догодина тази за 2023 г. коригираща. Благодаря Ви!

Зависи от авансовоизбранияя осигурителен доход и от окончателния.
В колона 4 пишете авансовоизбрания, а в колона 5 - окончателния, който вероятно е по-нисък.
Догодина пак ще отворите за 2022 и ще допълните колона 5
А фирмата има ли работници за извършване на дейността и ?
Ако има това какво променя?
Здравейте! Моля ако някой колега се занимава със счетоводството на ЮЛНЦ Взаимоспомагателна каса, учредено в частна полза, да ми пише. За първи път се сблъсквам с подобен казус и имам нужда от малко насоки. Ще съм много благодарна на всеки отзовал се!

Какъв е казуса?

Разчетни сметки тук трябва да играят.
Кой колко пари е дал, кой колко пари е взел, по какви договори, с какви лихви, с какви падежи, погасяване на вноски, голяма аналитичност. Елементарно.
Чл. 4. (1) (Предишен текст на чл. 4 - ДВ, бр. 27 от 2014 г.) Разпоредбите на този закон не се прилагат за:
1. Българската народна банка, чиято дейност се урежда със закон;
2. (отм. - ДВ, бр. 27 от 2014 г.)
3. взаимоспомагателните каси, които предоставят заеми само на свои членове за сметка на направени от тях и на техен риск вноски;

Ако е сигурно, че сте в т.2, но проверките и глобите са много жестоки.

(9) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2022 г.) Не подлежи на регистрация лице, което извършва кредитиране само като спомагателна услуга във връзка с друга дейност, за която е лицензирано, както и лице, което предоставя кредити единствено чрез платформа за колективно финансиране.
) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31.03.2009 г.) Публично привличане на влогове или други възстановими средства, както и услугите по ал. 2, т. 3 и 4 може да извършва само:
1. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2022 г., в сила от 29.03.2022 г.) лице, което е получило лиценз за банка по ал. 1, т. 1;
2. банка със седалище в трета държава, която е получила лиценз от БНБ да осъществява дейност в Република България чрез клон;
3. банка, получила разрешение за извършване на банкова дейност от компетентните органи на държава членка, която предоставя директно или чрез клон услуги на територията на Република България.
Здравейте! Моля ако някой колега се занимава със счетоводството на ЮЛНЦ Взаимоспомагателна каса, учредено в частна полза, да ми пише. За първи път се сблъсквам с подобен казус и имам нужда от малко насоки. Ще съм много благодарна на всеки отзовал се!

Такава дейност може да се извършва само от банка. Нарушавате закона и за това можете да носите отговорност.
Търся "Известие" или "Разписка " за плащане бланка.Моля ако някой има образец да го сподели.
ПКО и квитанция към него. Има ги в нета.