В договора трябва задължително да са ОПРЕДЕЛЕНИ ДНИТЕ ЗА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ.
Да може да се уговаря основно ТВ - часово, дневно, месечно.
Преди започване на следващите месец - график за месеца и определяне на дните трябва да има.
Можете да го изменяте всеки ден, ако желаете с ДС.
Фирмата си е действаща и дейността не е прекъсвана/малко магазинче/, Просто се сменя собственика.

Договорът има конститутивно дейсвие, т.е. от датата на изповядване на сделката, щом работи, да си подава окд5 и да се осигурява новия собственик.
Според мен е правилно попълнено.
Не посочва ли причината за отхвърлянето на уведомлението?
По-добре 124 или друга измислена сметка за целта.
Като определите печалбата, чак тогава ще отразите намалението на 123. Иначе всяка оборотка ще Ви е манджа с грозде.
Моля за помощ!
Съдружник в ООД почива на 20.07.2022г. останалите съдружници не желаят наследниците в дружеството , а искат да намалят капитала и да изплатят дяла . Към коя дата трябва да се изготви междинния баланс и кои са другите важни стъпки.
Благодаря предварително!
Към 20.07.2022 г. междинен баланс, за да определите дела на наследниците.
Адвокат трябва да подготви протокол от ОС с решение за намаление на капитала и за изплащане на дела. Изменя се ДД и остават само останалите съдружници, капитала се променя, управлението- ако е бил управител.
Пише си :)
Извършва и услуги/участие в клинични изпитвания на лекарства/

Да, благодаря, видях.
Не съм убеден, обаче, че дори и това, може без регистрация като свободна професия. Тук са специални закони, свързани с упражняване законно на конкретна професия. Да си проверят там. Иначе клиентът не може да поставя условия.
ХХХХХ Благодаря за отговора.

 По гражданския договор е удържан само данък. Възникна обаче още един въпрос. От фирмата платец на дохода искат физическото лице да им издава фактури за извършената услуга. В този случай дали не трябва все пак да е свободна професия?

Да се регистрира този лекар като свободна професия и да работи. Явно всъщност не работи като лекар, защото за да работи като такъв , регистрацията като свободна професия е задължителна. Какво всъщност прави по тези ГД?
ЗП  избрал да се облага по реда на чл.29, ал.1 от ЗДДФЛ, като облагаемият доход се намалява с 60% нормативно признати разходи, не са длъжни да водят счетоводство съгласно чл.1,ал.1 и чл.2 от Закона за счетоводството и разпоредбите на чл.2, ал.1 от Търговския закон.
Не са длъжни, но така и така следят приходи, защо да не следят разходи, като са си наели счетоводител и да си правят анализите. Просто счетоводителят трябва да е наясно с това питане.
Работничката може да подаде това заявление-декларация в срок до 3г. от датата на отпуска.
То може и след това, ама няма да получи пари.
тя базата е една и съща.
И двата се вземат
Здравейте, имам договор за финансов лизинг за продажба на продукция.
Какви са правилните операции за осчетоводяване на договора с цялата сума, лихвата и после на фактурите с месечните вноски?
Благодаря предварително!

Няма как да има финансов лизинг за ПОТРЕБИМА ВЕЩ.


Ако имате разсрочено
Здравейте,

В края на 05.2022г. изтече майчинството на лице, което е назначено в 2 различни дружества ( и двете се обслужват от нас) и съответно има и основен и допълнителен ТД. Вместо да подам приложение 10 към НОИ по основния ТД съм го подала от фирмата, в която лицето е на допълнителен ТД. По този начин не съм подала нищо от мястото с основен ТД. Как да процедирам сега? Ако залича приложението и го подам коректно със задна дата 30.05.2022 от мястото на основен ТД дали ще има проблем или глоба. Нямам представа дали сумите са изплатени към майката, може и изобщо да не е забелязала. 
 ** И в двете дружества декл. обр. 1 е подавана коректно и отсъствието е отразено.
Ако на някой му се е случвало, нека да помогне :)

За да нямате проблеми с НОИ.

Заличавате от дружеството, където е договорът -втори.
Подаване от основния работодател, но заявление от майката с дата някаква от м.07, за да ви е срокът до 10.08.
Има ли ограничение на сумите, които можеш да получаваш от наложени платежи при продажба на някакви стоки чрез куриерски фирми? Според мен няма, но реших да се консултирам и тук. Всички вещи, които не са продажба на лични такива подлежат на облагане независимо от сумата, нали? Не намерих някъде горна граница 1000, 2000 или пък 10 000лв.

Да, подлежат на облагане, че и осигуровки има, което е по-скъпичкото и сложно, защото регистрация в регистър булсат, ако няма, няма как и окд5
А когато СОЛ е ползвал болнични, определянето на окончателния размер на осигурителния доход става как?

Месеците с всички дни във неработоспособност се изключват от т1 и делите само на другите, дори 1 ден да е работено.
Ако не е осигурен за ОЗМ, няма никакво значение ползването на болнични.
Не сте прав изобщо и цитатът п о-горе на ХХХХХ от НМЕ е в подкрепа на това, но няма смисъл от абсурдни спорове.

Да има смисъл от друго.
Колега, това са пълни и смехотворни абсурди, които ползвате за аргументи. Лице, осигурено по КСО е и това лице, което е осигурено само за пенсия. Болничният лист си е съвсем правомерно издаден.

Напълно излишно е да продължаваме тази безсмислена дискусия по отношение на осигурен и неосигурен по КСО.

Болничен лист на неосигурено за ОЗМ лице, не се издава.
ОК, ще минем и без коментар.


Поне да или не ?

Може ли да отговора с въпрос?  Според Вас - има ли вариант да си осигурен САМО ЗА ОЗМ ПО НАШЕТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО?  Това Ви е отговора на въпроса. Дано го знаете!
Интересно как си представяте да се подаде вярно тази данъчна декларация, след като СИС Ви е грешна и след като данъка е грешен.

Без връщане на нещата, няма как да стане законно.
Сигурно теоретично трябва, ама пито-платено :) Трудно ми е да си представя някой да се върне да ми каже, че и да ми върне пари, които да му внеса в НАП-а :) В края на краищата има данъчни декларации.
Ами връщат се и до дори, преди да езтече месеца. Все пак има интелигентни и почтени хора.
Искам да попитам имам фирма регистрирана по ДДС от скоро . Фирмата е действаща и към момента аз съм и управител. Плащам задължителното самоосигуряване в момента то е около 220лв вързано е с минималната работна заплата. Питането ми е  има ли начин да не се самоосигурявам за да действа фирмата ми тъй като работя на постоянен трудов договор в друга фирма от която ми се плащат на пълна заплата  всички видове осигуровки, пенсионни здравни всичко. Казаха ми че е възможно да назнача служител поне един, към момента нямам служители и ако е на минимална заплата с постоянен трудов договор почасов да речем 2 часа на ден тогава осигуровката на този  служител ще ми възлиза на месец от около 50 лв. което е доста по добре от 220лв. Възможно ли е това и как може да се направи или ако не по този начин по някакъв друг начин?
Няма мърдане до 3400.