Извинете за невежеството, но каква е тази "неплатена отпуска за бременност и раждане"?

Сериозно ли питате?!
Извинете за невежеството, но каква е тази "неплатена отпуска за бременност и раждане"?

Когато лицето няма право на обезщетение, отпускът е по чл.163 от Кодекса на труда - НЕПЛАТЕН.
Не, дните са ясни в 16.3 са, потвърдено и от НОИ И НАП, но дохода въру който е здравното не разбирам.

какво не разбирате.
Платен, неплатен, все са 4,8% от 710 лв.
Написах ви от закона
5. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 18.12.2009 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп. - ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда, отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на чл. 164б, ал. 1 и 5 от Кодекса на труда и отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) по реда на чл. 164в от Кодекса на труда - минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската, като се внасят до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят; осигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за своя сметка, с изключение на лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване, са в същия размер и се внасят до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, върху минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съответно за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. За възнаграждението по чл. 40, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване осигурителните вноски се дължат по реда на т. 1;
Моля за вашата компетентност, за Д1.
Лице в неплатена отпуска за бременност и раждане, в Д1 дните са в 16.3, но дохода върху, който се плаща здравното как е?  В т.17 - доход 710 и 4.8% здравно или доход 355 лв в т.27 и 8% здравно?
Програмата на Микроинвест го прави т.27 доход 355 и 8% здравно, но от НАП казаха, че не е така, а в т.17 - 710 лв и 4.8% ЗО
Четох чл.40 от ЗЗО , там пише за неплатената и здравното , но не е пояснено за неплатената по бременност и раждане.

Пояснено си е то, ама кой да чете.
В дневника  по чл.1,ал .5 от НТКТС ,кога се подписва работника когато му издадат тк или когато си я получава при прекратяване на трудовите отношения.

Когато му издават ТК. Това става само веднъж в живота на човек.
В останалите случаи може да се подписва в друг дневник - за движението на ТК, който не е задължителен по закон.
Здравейте,
Имам служителка с продължителен болничен, който е до 23.11.22г. Лицето трябва да се яви на ТЕЛК на 29.11.22г. Понеже заплатите за м. ноември дотогава ще бъдат начислени и изплатени, въпроса ми е дните от 24 до 29.11.22 как трябва да ги заведем? На служителката и е казано, че ще и бъдат оправдани /на как???/. Ще има ли нов болничен? Моля, който е имал подобен казус да помогне.
Благодаря на отзовалите се предварително!

Програмата си има непредставен болничен, което го отразява като отпуск - неплатен от работника. След това ще направите корекция, според това дали има болничен или няма болничен. Рядко няма болничен, но и това е възможно.
Да ама на тази от НОИ и се обаждах и и казвам ,че така съм го написал но тя  ми се скара ...:) не сме ли четели какво е написала,искала работните дни и обезщетенията имали работни дни .....  ...Дори не разбрах /щото след първите крясъци леко се отказах да я слушам .../ дали не казваше ,че иска 24,02,2007-28,02,2007 и на друг ред 01,03,2007- 23,03,2007 и пропорционално да си посочи обезщетението ...,което леко ме се виждааа ... ама не съм и сигурен  и затова се допитвам до вас
Няма основание УП-2 да се пише помесечно, освен в хипотезата на две осигурителни отношения.
НОИ както винаги нищо не знаят.
намерете назад месец с всички изработени дни и ще знаете базовия месец
Кое е по-изгодно като облагане - паричен бонус или гифт карта, която отговаря на всички изисквания на социален разход?
Според мен плюса при бонуса е, че данъка се смята върху данъчна основа след приспадане на осигуровките, а минуса е, че се дължи до 25-то число на месеца следващ месеца на изплащане на заплатата.
Относно социалния разход, плюса е, че се дължи до 30.06 на следващата година; минуса е, че данъка се начислява върху брутната сума, без да се приспадат осигуровки.
Правилно ли разсъждавам? БлагоДаря на всички, които ще се включат!

И аз нищо не разбрах.
Какво е гиф карта.
Защо падеж 30.06 следващата година.
На какво основание е социален разход?
Ако се води в този дневник, че ТК е издадена, отпада ли подписването на декларация, че ТК е върната на служителя?? става двойна работа, служетелят подписва ли се в дневника, че си е взел ТК?

Протокол, а не декларация.

Няма как да се мине без него, защото дневник за движение на тк не е задължителен.
Да, на отделен ред, без раб. време и основание - чл9, ал.3, т.5 от кодекса
Здравейте!
Моля за съвет и мнение.
Служител е с ТЕЛК 50% не е ползвал данъчно облекчение върху трудовото възнаграждение месечно. Може ли да се начисли и изплати в м.Декември цялата сума на данъка? И още нещо. Ако се връща в Декември, сумата за връщане трябва да е сбора на разликите  в данъка  по месеци /реално удържан и този който е трябвало да се удържи/?  Служителя има различна заплата всеки месец. Така ли е ?

Каква е причината да не ползва - не го е представил или счетоводителят не го отразил в програмата?
Ако грешката е на счетоводителя, трябва да коригирате, а ако не е представен, тогава ще си има облекчение за ноември и декември и ще получи всичко с ГДД.
Няма ли счетоводител в тази фирма?
Бих я освободил още при първия припадък, без да спазя предизвестието, за да нямам проблеми.
С шефа по мъжки се разбираме по такива въпроси напълно.
 :smile1: Кой е казал да си измисляме образци ? Просто трябва да попълните утвърдения образец със съответните суми !!! Не е нужно да измисляте нови образци.

Да, а къде видяхте там клетки за авансово удържани данъци по тримесечия?
През стария сайт на НАП чрез ПИК на физическо лице /ЕГН/,  упражняващо свободна професия  имаше възможност  за избор  чрез неговия нов Булстат да се изпращат  Д1.  През новия сайт  няма такава възможност.  Ако се издаде нов ПИК - по Булстат  дали ще има достъп до тази електронна услуга?   

Не е вярно, че няма такава възможност - всеки месец подавам.
Има основание да внася само здравно без да прекъсва осигуряването си като ЗП.

Не, ще бъдат използвани за определяне на пенсията като участват във формиране на осигурителен доход за тази цел.

Не, след правопораждащата дата - няма да участват при изчисляване на пенсията, а само ще увеличават осиг. стаж СЛЕД ПЕНСИЯ, нищо, че е за инвалидност.
Подава ли ОКД 5 за прекъсване и ново ОКД 5 за осигуряването само за здравно .

Не, не се подава нищо..
Пенсионерите не дължат осигуровки. Промяната е с Д1.
Отпусната пенсия за инвалидност поради общо заболяване - 95 % , период 16.06.2022 01.06,2024 година . Разпореждането е получено ноември .Има ли основание да прекъсне осигуряването си като земеделски производител и да внася само здравно ? Осигуровките за предходните месеци за внесени могат ли да се възтановят  сумите за осигуровки ?

Разпореждането е получено ноември и там пише от коя дата е самото разпореждане, т.е. от коя дата става пенсионер, но не гледайте правопораждащата дата, а датата на разпореждането.
След тази дата си направете корекция на Д1 - само със здравни и сте спазили всички закони.