При подаване на уведомлението за прекратяване на ТД вместо считано От 1.1.2022, съм написала 1.1.2021г. ,но системата на НАП ще работи след 10-ти и незная справката с вх номер, която ще се върне  дали ще отчете грешка и ще мога ли след това да коригирам датата с вярната година, предвид това че ще са минали повече от 7дни.
Ако е така с корекция ли да направя промяната
Заличаване и ново редовно. Може и на място.
Благодаря за отговорите! Договора не е сключен, само ме попитаха.
Значи при срочен договор е много по-безболезнен варианта така ли да разбирам?
Срочния договор за месец или направо 2 месеца трябва да е?
Тук ми хрумна друго ако се опрат с това повече от месец нали мога да им кажа за да не внася осигуровки жената да е в неплатен отпуск? /знам, че може да й спадне обезщетението, но доколкото разбрах е осигурявана на голяма заплата и най-вероятно ще са стотинки или 1-2 лв./ Или при срочен договор не може неплатен отпуск?
При срочен може неплатен отпуск, ама със срочния трябва много да се внимава. Ако не се направи както трябва е безсрочен.
Законодателната практика вече се е произнесла достатъчно по въпроса. :smile1:

Да и аз така мисля, но тя се изменя, а и все още е противоречива, заради което не мисля, че трябва да се рискува.
Според мен едно ЮЛ не може въобще да работи, без да има управител.  Ако няма управител в срок от 6м., прокуратурата трябва да иска ликвидирането му.
И аз мисля, че теоретично договор вече няма. Но ми се струва, че ако сега пуснете едно ДС за увеличение на срока или за безсрочен в системата на НАП ще мине. Друг е въпросът дали при подробно вглеждане от страна на НОИ няма да възникне проблем - предполагам да.

НОИ задължително ще го гледат. В системата е трябвало да се посочи срочно ТПО и крайна дата. От там им "светва" и няма спасение, без ДС. Единственият вариант е наистина ДС и подаването му сега, с риск да се плати солена глоба. Предупредете работодателя.
Кой е пропуснал да прекрати трудовия договор на тази майка?
Здравейте.
Във връзка с годишното преизчисляване на ДДФЛ ме интересува лице с намалена работоспособност 50% може ли да ползва две данъчни облекчения - за деца и за намалена работоспособност?
Благодаря!

Да, може и двете да ползва. Имаме такъв служител. Удържан му е данък, защото е прекратен ТЕЛК-а по някое време през годината . Ползва и двете, защото заплатите му са много големи-8500 основна.

Прокурист не е нужен, защото е по-сложно. Достатъчно е обикновен търговски управител.
До 410 дни кой ще контролира този работник? Щом няма друг управител и почнат продължителни болнични, веднага трябва нов управител, ако иска пари някой да получи от НОИ.
Не може да има работещо предприятие с наети работници и да няма управител, които поне управленска дейност да упражнява, а за същата трябва да се осигурява поне като СОЛ.
Здравейте!
Сключен е срочен трудов договор, който изтича на 01.11.2021 г. Работничката излиза в болнични за бременност и раждане преди тази дата. Работодателят желае да не прекрати договора преди края на майчинството й. Към днешна дата обаче не е подадено уведомление по чл. 62 нито за допълнително споразумение за промяна на срока на договора или за промяна на основанието, нито пък за другия вариант прекратяване и веднага нов договор - безсрочен. В системата на НАП договора все още си е срочен. Как според Вас е най-добре да постъпим в тази ситуация?

Пропуснали сте срока. Трябвало е или дс или прекратяване. Ще имате проблеми с НОИ
Благодаря предварително!
искам да попитам в тази тема за СОЛ собственичка  на фр.салон в който работи тя и един нает но от ноември  месец след като се установи, че е бременна  излезе в болнични и са и казали. че се налага до раждането да е в болнични ,та трябва ли и кога трябва да се назначи  прокурист  във фирмата

Веднага и не прокурист, а управител, ако става дума за фирма.
Обърках се, тогава ако лицето има фирма, направило е сборника, продава го и издава фактури и на ФЛ, и на ЮЛ. И ако не дължи осигуровки и не се подават декларации, как ще има осигурителен стаж?  :blink:

Няма да има като няма трудова дейност. Фирмата не е собственик на сборника, как ще фактурира.
Направо обрисувана офшорка или данъчен рай.

Не, обрисувах фактите, които важат лично за мен - от първо лице, единствено число.

Същото всъщност се отнася и за ЮЛ. Имам такова, което дължи някаква сума 1000 лв. корпоративен данък и завъртях към 35 000 лв. за една година и нито стотинка събрани.
Здравейте и за много години, колеги! Чудя се за следната ситуация: физическо лице, свободна професия създава авторски сборник, който иска да разпространява и продава (тоест ще преотстъпва правото на ползване) и попада в обхвата на чл. 3, ал. 1 от Закон за авторските права - "творческа дейност". В същото време чл. 10 от КСО говори за осигуряване при "трудова" дейност. Според Вас дължат ли се осигуровки като СОЛ за тези дейци  (според мен не, но може да греша или да изпускам нещо) и как бихте процедирали с окд5 за започване и евентуален код за д1 или без д1? А ако е ситуацията във фирма?  :hmmm: Благодаря.

Едно е трудовата дейност по създаването- нали не го е създал за една нощ, а друго е авторските права- възнагражденията не са осигурителен доход.
Счетоводно се отразява като приход от дивидент и увеличава резултата.
Данъчно се преобразува в намаление съгл.чл.27,ал.1.т.1 от ЗКПО

Точно.
Добро утро на всички и Честита Нова Година. Пожелавам здраве и само здраве, защото като го имаме всичко друго се нарежда!
И сега един бърз въпрос. Моля да ме извините предварително, но досега не ми се е налагало да го правя и затова питам:
Нашето дружество награждава с парична награда под формата на ваучери служител на друго дружество. Как да осчетоводя разхода?
Много благодаря предварително
Дължи се данък при източника. Вижте си основанията за плащането въобще. По ЗДДФЛ някъде чл.37, ал.5 по спомен е.
Моят личен опит- нищо не правиха, нищо не дирят, въпреки сумите, които получавам с хиляди от три места. Изтичат си по давност и просто, ако искам, ще ги платя при пенсиониране, ако ми се налага, ама като гледам - няма да ми се налага. Като цяло НАП просто пиха студена вода за около 9 000 лв. и това е. Единственото неудобство беше - запор на банкова сметка, от която обаче не вземаха пари. Нито запор на трудови възнаграждения, нито на граждански договори, нито на дивиденти, нито на ренти, нито на нищо.
Здравейте!
През последното тримесечие на 2021 г. е удържан авансов данък по повод изплащането на наеми на ФЛ от ЮЛ. В тази връзка, с данъка, който остава като разчет, следва ли да се увеличи счетоводния финансов резултат, тъй като той не е платен, а се декларира до края на януари 2022 г.?
Моето мнение е, че не подлежи на преобразуване по ЗКПО, не го намирам в чл. 42. Може би нещо пропускам и да има друга норма в закона, която да предвижда друго тълкуване?

Какво общо има данъкът? Преобразува се с неизплатени доходи.
 t.trifonov66, много благодаря за помощта! Да, осигуряване от 01.11 до 10.11 и от 25.11 до 29.11 т.е. 11 дни в осигуряване. Значи, в т.16 е 1100, и съответно в 16.1 е 11?

Да
За Д1 вижте Указанието за попълване на Д1 към Н-13, описано е подробно.
Относно изготвяне на графика при въведено сумирано отчитане на работното време - КТ чл.142.
НРВПО от чл.9а до 9г – е описано как се определя нормата за работното време и как се преизчислява при отпуск.

При болничен на практика не се променят часовете. Няма как да стане промяна.
Ако е от 01 до 11, после пак започване от 25 и прекъсване на 30
то тогава т.14-01, 25
т.15-10, 29
Здравейте,

моля за малко помощ - за СОЛ, което има непълен месец в осигуряване -  започване (25.11) и с две дати на прекъсване (11.11 и 30.11)  в един и същи месец - как се попълват клетки 14 и 15, понеже дава грешка - на 16 е попълнено на първа позиция 1, че е непълен месец, после 11 брой дни, колкото са и 0, но не го приема?

Много благодаря!

Как започване 25-ти, а прекъсване 11?
Ако е като бонус или друго подобно ще има ДОД и осигуровки върху сумата.
Обмислете варианта за увеличение на БТВ с допълнително споразумение и прекратяване в следващия месец.

Зависи от бонуса - има еднократни, които не са осигурителен доход