Здравейте! Имаме лице, което е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и сега даде болничен 45 дни преди термин.
Звъня в НОИ, за да разбера какви са точно стъпките за коректно подаване на информация, но няма свободни оператори.
Въпросът ми е дали като подам болничния автоматично се прекъсва отпускка за отглеждане на дете или първо се прекъсва той и после се подава болничния?

Благодаря!
  А НОИ какво общо имат с прекъсване на отпуска? Компетентни по КТ са ИТ, а не НОИ. ТРЗ-то да си прочете първо КТ и НРВПО, а после КСО и Наредбата за болничните. Там всичко си е точно написано.
Здравейте,       Имаме болничен лист, който премина процедура на обжалване, признат е от НЕЛК и сега трябва да бъде подадено Приложение № 9 за него в НОИ. Болничният лист обхваща период изцяло за 12.2022 г. Може ли към момента да бъде подаден с КЕП или трябва да бъде представен в приемната на НОИ? И по принцип за какъв период назад във времето може да се подава по ел. път Приложение №9?
Може да се подаде.
Здравейте! Възможно ли е да се подаде окд5 за 2007 г  за възобновяване на дейност по електронен път. Има  прекъсване на дейност с неправилно подадена окд5 за около 2 години. Редовно са подавани д1, внасяни осигуровки и подавани годишни дан декларации.
Не, не може. Идете на място и си я подайте. Може да Ви пратят в НОИ.
Здравейте,
осигуровките на фирмата са минали за два месеца по ЕГН на СОЛ-а, вместо по ЕИК. Съотвено сега стоят надплатени суми по ЕГН и има задължения към НАП. Тъй като сумата е голяма искаме да я възстановим. Проблема е, че СОЛ няма банкова сметка като физическо лице. Има ли възможност да се възстанови сумата в такъв случай и как?

При положение, че за ФЛ е таксата 1 лв., а за студенти и младежи до 29 г. нула, какъв му е проблема да си открие. Да не говорим, че ще плаща осигуровките без такси, а касово ще плаща такси, които достигат до 18 лв. на месец.
Г-н Трифонов, ще приемете ли първото изречение,  ако го напиша така: В месеца, в който работи по ГД с осигуровки, Е осигурен на някакво основание. Следователно се  дължат осигуровки и по останалите ГД. Щом по езиния ГД има осигуровки, то трябва да има и по всички останали ГД в месеца

ПП  За допълня - до 3400 лв максимум. За да не се хванете отново за буквата

Такъв запис в нормата няма - щом по единия има, значи и по другите има. Има чл.4, ал.3, т.5 от Кодекса за социално осигуряване. Понякога буквата има огромно значение, за да не се объркваме в коя хипотеза сме.
 Здравейте,
Моля за насока, имам девойка която е назначена на изпитателен трудов договор, днес ми казва,  че от 01,10,2023 започва да уча и не може да идва всеки ден на работа, а в определени дни. Говорила с управителя и той се е съгласил на 3 дни в седмицата по 8 часа. В този случай как е по редно да прекратя трудовия договор със срок на изпитване и да я назнача с нов договор по чл. 114 от КТ за определени дни. Или да я преназнача само  с анекс и пускане на уведомление за промяна на договора.
  Правите ДС, с което намалявате РВ и минава на СИРВ и не се занимавате с глупости от сорта на прекратяване, назначаване и т.н. Просто трябва да разбирате от СИРВ.
Не, не е правилно.
В месеца, в който работи по ГД с осигуровки, Е осигурен на друго основание. Следователно се  дължат осигуровки и по останалите ГД. Декларацията "през месеца не съм осигурен на друго основание" по първите ГД вече е с невярно съдържание е би трябвало да се коригира. Трябва, но дали ще се направи, е друг въпрос.
От НОИ няма как да засекат ситуацията. Освен ако не правят нарочна проверка на лицето-изпълнител. Само дето се губи доход за пенсия, но и това се преживява.
Справката по чл.73 няма никакво отношение (не е по месеци). По Д1 и по Д55 също не може да се хване.
Прочетете внимателно първото изречение и тогава приемайте, че не съм права. Не е вярно, че в месец, в който е осигурен по ГД с осигуровки Е осигурен на друго основание. ГД се гледат отделно. Правилното е да се каже, че когато ГД- един или няколко, след НПР са 780, тогава възниква основание на осигуряване, а не че ГД с осигуровки Еосигуряване на друго основание, защото не е вярно.
Здравейте! Имам за прекратяване срочен договор, чийто краен срок е 30.09.23г.- събота. Може ли да издам заповед за прекратяване на 02.10. - понеделник със задна дата 01.10.23 и дали системата на НАП ще ми приеме така уведомлението. Знам че срокът е 7-дневен за подаване. Благодаря!

Не, не може да прекратявате със задна дата трудов договор, независимо от основанието.
По пътя на формалната логика, твърдите, че е възможно да няма опция за изменение и допълнение на ПВТР, ако в него не е предвидено. Интересно, след като законодателят изисква от нас - последните 12 месеца - три промени, как ще стане това при ПВТР, в които няма такава опция.
Това е смехотворно за мен.
Изменение и допълнение на Правилника за вътрешния трудов ред може да се осъществи, ако в него е предвидена такава възможност, като за измененията и допълненията следва да се спази реда и процедурата по приемането му, т.е след съгласуване на измененията и допълненията с представителите на синдикалните организации в предприятието и с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 КТ.

Разпоредбата на чл.181 от КТ е императивна и по категоричен начин задължава работодателя да издаде Правилник за вътрешния трудов ред, в който да определи детайлно правата и задълженията на работниците и служителите и на работодателя по трудовото правоотношение и да уреди организацията на труда в предприятието съобразно спецификите на конкретната дейност. Неизпълнението на това задължение води до отговорността на работодателя за нарушаване на разпоредбите на трудовото законодателство. Т.е, ако работодателят не подлежи на по-тежко наказание, наказанието е имуществена санкция или глоба в размер от 10 000 до 15 000 лв., а за виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - глоба в размер от 2500 до 10 000 лв - чл.414. ал.1 от КТ.
Вярно- в частта, че трябва да се спази процедурата, т.е. че за изменение и допълнение се изисква същата процедура, каквато е по приемането. Невярно, в честта, че изменение и допълнение се правело, ако в самия ПВТР било предвидено.
С какъв документ мога да правя промени по правилника?

Мариянче, МИНАВАШ ЦЯЛАТА ПРОЦЕДУРА ПО ПРИЕМАНЕ НА ПВТР.
ГД - не са друго основание, именно за това при тях се гледа общия размер.
Осигурителният статус е месечен и няма значение дали при третия или при 55-тия ГД стига сума след НПР 780 лв, то трябва и по трите да се внесат осигуровки от изпълнител и от възложител.
Ако имате отразени в ТК тези периоди, то стажът ще бъде признат на база ТК.
Подписани са от предишния собственик към момента на приемането им. Какво ще подписва настоящия?
Голям проблем, няма що.
Здравейте,
Прави ми впечатление, че максималният осигурителн доход се попълва автоматично на 3400лв, а преди април 2022 не би ли следвало да е 3000лв? Променям го ръчно, но не виждам разлика в калкулацията. Трябва ли да има промяна в крайната среднодневна ставка при различен максимален осигурителен доход?
Благодаря

Април 2022 е 3400. От 01 до 03 е 3000
Грешка, коригирам се. То като се махнат личните осигуровки, данъка ще се увеличи.
Т.е ще искате да декларирате повече и да си го платите.
Можете и сега да го декларирате и така при проверка, ще има само лихви за разликата. Не е законно, но масово се прави и НАП не наказват.
така си е попълнил декларация, че за май е осигурен на друго основание и затова издавм СИС като правя начисления за ДОО, ЗО и ДЗПО

за Д 6 или за Декларация чл.55 се иска от НАП разрешение?

Подавате заличаващи Д1 и Д6- корекционна с нули.
За Д55 - правите писмено искане до НАП да заличите недължимо декларирано и да се върнат парите или да се заплати друг данък.
Сега:
по всяка вероятност става въпрос, че ако по график почивка понеделник и вторник и след това работите сряда, четвъртък, петък, събота и неделя - то следва да си пуснете отпуск за дните сряда, четвъртък и петък и събота и неделя да сте на работа.
За понеделник и вторник няма как да си пуснете отпуска, защото сте почивка, а за събота и неделя - защото се падат почивни дни.
За да можете да не сте на работа цялата седмица, то целият график трябва да се промени, за има кой да вземе смените. Добре, но всички останали също имат свои планове, нали така и затова е графикът.
За ползвате цял месец отпуска следва да имате тези 20 работни дни сега. Под сега се разбира не това, имате 20 дни към 31/12/2023 г, а точно сега,
Съответно отпуската както се иска, така и се разрешава. Остава въпросът какво правим ако всеки иска да си вземе по един месец отпуска.
  Това не е вярно. Работникът има 20 работни дни отпуск на 03.01 и може да си ги ползва. Фактът, че Вие не го знаете е друг въпрос.
Не уточнявате рисковете на работното си място, за да Ви отговорим правилно.
Ето и статия по въпроса:
Рискови фактори в работата по време на бременност

Лекарят наблюдаващ бременността Ви би трябвало да Ви е разпитал и той да прецени дали е необходимо да Ви издаде болничен лист по-рано.


Каквито и да са рисковете, не определя работодателя дали ще има болничен или трудоустрояване, а органите на медицинската експертиза. Голям зор пък някой да ходи на работа. Не мога да разбера тези хора. Не съм излизал по майчинство, но да си в отпуск и да вземаш пари, въобще не е лошо.
Чудя се на хора  с толкова ниска самооценка, че да ходят на работа за такива пари, че и да са лоялни и т.н.
Ако имате качества, стартирате собствен бизнес - варианти милиарди, а ако нямате - търпите идиоти.
Няма средно положение.