При допълнително споразумение в три дневен срок трябва да се уведоми НАП ако датата на доп.спораз. е 03.04.2023 г. до 05.04 трябва да се уведоми НАП ,проблем ли ако се пише в доп.спораз.,че промяната влиза в сила от 01.04.2023 г.
Само дето има вероятност да не се налага подаване на нищо. Трябват знания за ДХ.
Или да прекрати търговската дейност.
Да, но след като е била факт и е била налице несъвместимост, пак може да излети от държавната служба, за да си научи задълженията.
Вижда се, че е с един и същи номер, но с различна дата, а и часа е един и същ... което няма как да стане. Тя няма как да подеде на 13.02, ако вече има подадено уведомление, а и няма причина да го подава отново. Забравила е да го подаде и после се е оплела в лъжи, фалшифицирала е датата на уведомлението, а пък в книжката е писала 13.02.....
В системата на НАП няма как да фалшифицира. Там има ли нещо подадено, дори и отхвърлено на 27.01.
Ако на 27.01 не й е бил даден достъп с КЕП, защо тя да носи отговорност, нещо много оплетено ми изглежда и не стана ясно и кога е встъпил в длъжност. На 28.01 ли, на 01.02 ли, кога?
2 месеца, има само едно лице на ТД.

Продължителен е болничния. Трябва му друг управител.
Някоя майка пенсионерка няма ли. Да я направите съдружник и да си стои там с един дял.
Ако няма доходи, осигурете си доказателства за дейността, че НОИ могат да бъдат много досадни.
Вижте З за признаване на ТС и ОС по съдебен ред
Ако е търговец, трябва да забрави за държавната служба.
Здравейте,

Имаме казус на служителка, чиито баща е починал през миналата година. От фирмата, в която е работел са го освободили от грешна дата (ден преди смъртта) и така няма право на еднократно обезщетение на осигурен. Те трябва да направят корекция на датата на прекратяване, а как трябва да се случи при пропуснатите срокове? Молба за предписания в НОИ/НАП за ръчно подаване на коригиращи данни или по друг начин?

Предписание от ИТ и да направят корекция.
Пуснете искане до НОИ за сумата, за да откажат и да се види, че това е причината, като обясните, че е бил осигурено лице.
Институцията и те наполовина са си свършили работата, но щом няма удържани осигуровки и данъци, поне това е добре.
Не мисля, че е грешка, че ФЛ , макар и да има ЕТ  е извършил услуга по граждански договор. За личния труд сте прав, моето вметване е грешно. Тук въпросът който поставям, при положение, че не еиздадена фактура чрез ЕТ , може ли от доходите по граждаския договор да си приспадне внесените осигуровки ?! Размислих и мисля, че не може да се приспаднат. Ако беше  издало лицето фактура , то това щеше да е дейност извън патента  обаче и при ГДД щяхме да подпълваме Приложение 7 за патентната дейности  приложение 2 за дейност извън патента като ЕТ . И осигуровките пак ли нямаше да се приспаднат ?! Доходът от патентната дейносте по-малък от от осигурителния доходо на  лицето..
  Да си издаде фактура, да си оформи нещата и ще си попълни точно Приложение 2 и Приложение 7.  И да си иска от възложителя, недължимо удържаните осигуровки. Защо не е декларирал пред възложителя, че е СОЛ и има ЕТ? Ако е декларирал, то е трябвало да издаде фактура.
Едно от условията едно ФЛ да се регистрира като свободна професия е да няма ЕТ. В този конкретен случай е следвало тази услуга да се извърши и документира чрез ЕТ - то.

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/svobodni-profesii
Точно така.
След като е придобило търговско качество, няма място да се говори за свободна професия. За свободните професии и в облагането навсякъде пише - които не са търговци. Дори да беше възможно де юре, то за облагането, пак всичко в ЕТ щеше да е.
Ако вече е назначен, най- добре би било с ДС за промяна на трудовите задължения.
Погледнете в КТ и за работата по съвместителство,, ако е приложима при Вас
Само дето не е съвместителство. За да бъде съвместителство, трябва да имаме отсъстващ работник или служител, а не става дума за това. Тук става дума за двойна длъжност.
Масово СОЛ имат доходи за 2021, изплатени през 2022. Масово им е грешна и ГДД за 2021, защото счетоводителите им толкова могат. Сега новите им счетоводители, ще трябва да вършат работата и на некадърните си колеги.
Може ли да имаш салдо за личния труд, да имаш преобразуване на резултата в ГДД  по чл.92, а в справката по 73-6 да подадеш грешно и да посочиш в ГДД за 2021 - цялата сума, всички осигуровки.
Явно може, като толкова можеш като счетоводител.
Не разбрах този пенсионер осигурява ли се за пенсия? Или само здравно?
При попълнена Т1, да не си разбрала?!
Фирмата ще осъществява дейност, но срещнах противоречиви мнения. Мислех варианта да се назначи на ТД "Управител" на 2 часа, за да няма евентуално след време проблем, че фирмата осъществява дейност, а управителя е в болничен.
За колко време е този болничен и има ли други назначени лица?
Аз не разбрах какъв Ви е проблема, колега? питате дали може да се прекрати трудов договор по взаимно съгласие по време на отпуск ли?
Може да се прекрати.
Нещо не мога да си наглася с увереност пъзела  :smile1: ЕТ с фирма на патент , СОЛ, без личен труд, е извършил услуга към една институция и има доходи  като свободна професия с приложение 3 . От институцията са подали по чл.73 информация, че са му изплатили  доход 1800 лв. ,  но не са му удържали нищо - нито данък, нито са му внесли осигуровки. Лицето е млад човек, не е пенсионер.  Мога ли сега внесените осигуровки  като СОЛ да ги впиша в приложение 3 и да ги приспадна от облагаемия доход ?
  И каква свободна професия, след като е ЕТ? Трябвало е всичко да фактурира от ЕТ. И какъв личен труд, след като е ЕТ?  Трябва счетоводителят на това ЕТ да се обучи.
Период, за който се въвежда СИРВ е едно, а период на изравняване - съвсем друго.

И помнете, че не за всички работници става със заповед
Не може да бъде 12 м.
Може да бъде от 01 до 04 м.
Най-добре да е 01 месец, защото иначе, си иска малко повече знания, които някои хора нямат.
Не се вижда нищо от снимката, освен, че е подадено уведомление - редовно.
Прието ли е, не се вижда.
Щом не е колежката, значи друг е подал.
Колегата как така е решила да подава на 13.02, при налично в досието уведомление от 27.01.
Много неясноти има и те могат да се оправят само на място в НАП. След като има подадено уведомление и отхвърлено, това е едно, а подадено и после заличено - друго. Може да се позовете на техническа грешка и да искате заличаване на уведомлението от 13.02 и подаване редовно от 27.01, но се боя, че НАП ще искат да минете за предписание през ИТ.
И да не пропуснете да подадете ГДД през 2024 години и да си приспаднете осигуровките над минималния осигурителен доход, на тази сума. Ще дължите осигуровки, които все пак трябва да изчислите. Там ще извадите НПР, защото осигурителния доход се формира без промяна. Само за данъка, вече нямате право да ползвате.