Минималната часова ставка е 4,72 лв. за час от 01.01.2023 г. Значи нищо не преди да договорите 4,76 лв. за час.
Здравейте,

искам да попитам за служителка, навършила 61 години. Има ли право на ранно пенсиониране при положение, че не й достига трудов стаж 1 година? Тъй като е с висше образование дали има възможност да се плати на НОИ тази една година и да се пенсионира сега?
Благодаря предварително за отговорите!

Не. Чл.9а КСО не касае пенсии по 68а КСО
Ако трудът е положен през м.04, без варианти - корекция при възложителя и внасяне на осигуровки - от т.5, се мести в т.6, на чл.4, ал.3 от КСО
Законодателно не е предвидено такова деклариране постфактум.
Законодателно е предвиден - МЕСЕЧЕН осигурителен статус.
От днес имаме колежка на трудов договор. (преди това е била безработна)
Сега ме пита и ми стана интересно:
В началото на април имала едни 180лв., по граждански договор, за които нямала осигуровки, тъй като са под МРЗ. Сега обаче нали е почнала работа при нас трябва ли за този граждански договор от началото на април да дължи осигуровки?

Да, дължи. Осигуряването е за месец
Работодателят има право да смени мястото на заведението си и да ви "покани" да го последвате. Вие може да решите как да постъпите.

Има един текст от КТ:
Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
...
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

Дали друга местност е равносилна на друг квартал...?

Друг квартал не е друга местност. Друг квартал е в същото населено място. Не разбрах какъв му е проблема на работника да се премести в друг квартал. Щом не иска да се мести, да напуска. Никой няма проблеми.
Така и направих.Добре че не я бяха получили и платили.Благодря.

И каква щеше да е драмата, ако бяха платили? Нямаше да можете да напишете писмо, че приемате плащането за погасяване на фактурата с верния номер или Ви е страх, че ще трябва да се обяснявате с данъчните при ревизия?
  Здравейте, наш работник е в ареста. Все още няма присъда . Какво да правя?

Нищо не правите.
Водите го в самоотлъчка, докато последва осъдителна или оправдателна присъда.
Ако осъдителната присъда е лишаване от свобода с ефективно изтърпяване, като го задържат и го заведат в затвора, искате бележка от директора на затвора. Чак тогава имате право да го освободите на основание чл.330, ал.1 от Кодекса на труда.
Написаното е повече от абсурдно.
Фактът, че си в неплатен отпуск евентуално може да доведе до дължимост на осигурителни вноски, но няма нищо общо със задържането.
Отивате в НАП има си ПОС-терминали и плащате с карта. Всичко е окей тогава. Може и да ползвате банка, включително ако има и гише в НАП.
Да се плати втори път, е ясно. Те не искат да плащат втори път, а искат да ги прехвърлят и става дума за процедурата. Колегата погрешно хем иска прихващане, хем иска възстановяване. Не може и двете.
ЕООД-то дали има счетоводител, който да предложи два-три варианта на собственика и да му обясни, че дарението не е много добре, особено при свързани лица. За данъчни цели, ако е значителна стойността, може данъчните да решат да приемат сделката за възмездна по пазарни цени.
Здравейте,
имам въпрос относно подаването на декл.6 при прекъсване на самоосигуряването през годината - управителят се самоосигурява през фирмата -подаваме декл.1 текущо, а декл.6 до 30.04 на следващата година. Самоосигуряването обаче беше прекъснато в март - подавани са декл.1 за трите месеца и не успях да намеря в наредбата в този случай в какъв срок трябва да се подаде декл.6 за трите месеца на текущата година.
Ще съм благодарна, ако ме насочите

Прекъснал, непрекъснал, няма значение. Винаги може да започне отново в течение на годината. Догодина до 30.04 ще си подаде годишната д6 с дължимите по закон осигуровки.
Благодаря за информацията!

Странно, обадих се в работно време и ми казаха да го направя по друг начин - Избирам ДЗОП, пиша сумата и си вписвам моя си IBAN  :hmmm:

Никой не ми се обади след това цял ден...

Сега попълних още един път същата бланка по вашият пример, дано да даде подобен като при вас резултат!
  Хем искате прихващане, хем искате връщане ефективно. Какво всъщност искате? Както вече писах, не трябва да има банкова сметка.
Подадох я, както казахте и е приета. Много благодаря за помощта!

Нормално.
За гражданските договори - вид плащане 4 на Д6, търси равнение с Д1, които сте подали
За трудовите договори - вид плащане 5 и 6 на Д6, търси равнение с Д1, които сте подали.
За Д6 вид плащане 8, не търси равнение с нищо.
За д1 за ДОЛ- не търси равнение с нищо.
Земеделски производител се осигурява цялата година . Същият има и ЕООД- търговия на дребно  , Няма назначен персонал той самият работи .Къде трябва да се осигурява ?
И цяла година ЗП и ЕООД няма счетоводител?!
Благодаря, точно такова становище на НАП ми трябваше.

Въпросът е защо е нужен на Вас и на служителите на НАП, че и на служителите на НОИ, след като нормативно такова задължение няма и никога не е имало.
Здравейте, отдавна не ми се е случвало да пускам ОКД5 на СОЛ, та въпросите ми са следните:
1. СОЛ ще излезе в продължителен болничен (около половин година) за временна неработоспособност. Когато е в болничен няма пречка да подам ОКД 5 за временно спиране на дейността, нали? Щом е в болнични трябва ли да подавам Д1, изобщо дължи ли само здравни осигуровки през този период?
2. Има 1 лице на ТД - няма пречка то да бъде осигурявано през периода?
3. ежемесечните задължения си остават - подаване на нулева(може би) ДДС декларация и евентуално Д1 и Д6 за лицето по ТД.
4. как стои въпросът с издаването на фактури и получаването на такива? :hmmm:

Задължително трябва да назначи друг управител
Здравейте!
Ако прекратя трудовия договор на служителка, която е била в майчинство до 12.03.2023г. по чл. 328, ал. 1, т. 12 - "при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор", ще има ли право на обезщетение от Бюрото по труда и може ли да се счита за "обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор" преместването и в друг град? По време на отпуска за отглеждане на дете се е преместила да живее на друго място.

Няма обективна невъзможност.
Здравейте, имам следния казус и два въпроса:
Лице упражнява две дейности- едната като ЕТ, другата като ЕООД. Осигуряването като самоосигуряващо се лице върви през ЕИК-то на ЕООД на минимален осигурителен доход.
За 2022 г. ЕТ има  приход  - около 20 000 лв. Въпросите ми са:
1. Правилно  ли е внесените авансово осигурителни вноски да се приспаднат като разход при подаването на  годишната декларация по чл.50?
2. Трябва ли да се прави годишно изравняване на осигурителните вноски през ЕТ, въпреки че те минават през БУЛСТАТ-а на ЕООД?
Дано да съм задала правилно въпросите. Благодаря предварително на тези, които ще споделят мнение!

Обърнете внимание и как ще вадите осигуровките, заради последователността.