Защо трябва да чакате започване на дейност, за да изпишете на разход- метри, лопатки, кофи, картини, пепелници , чинии и т.н.

Не мисля, че е нужно.

Тук принципът на съпоставимост няма нищо общо, защото Вие няма да ги вкарвате в себестойността на услугата.
При СИРВ работодателят изплаща във Вашия случай първите 24ч. от сумите по график, когато и да са изработени те. Например болничен от 28.11 до 16.12 и първите 24 ч. са две смени по 12 ч. на 03 и 04.11. Значи чак м.11 ще имате 3 дни от работодател, а другото от НОИ.
Ако Болничния е от 28.11 до 02.12- Нищо няма да получите - ни от НОИ, ни от работодател, ако графика е като описания в примера.
За сумираното - то се въвежда едностранно от работодателя и не е нужно съгласие на работниците. Трябва да има предварително изготвен график за целия период на изравняване - от 1 до 4 месеца, с който график работниците да са запознати - все пак трябва да знаят кога са на работа. Принципно при изготвяне на графика не трябва да има повече или по-малко заложени часове, а да са равни на часовете при нормално 8-часово работно време. Например, ако приемем че сте на СИРВ с период 3 месеца и в тези три месеца има 488 работни часа при 8-часови рабтни дни понеделник-петък (примерно), то като се сумират вашите смени през тези три месеца трябва да сте изработили 488 часа.

Споменатите от 1 до 4 месеца са месеците на изравняване на часовете, а не месеците, за които се въвежда СИРВ. СИРВ може да е въведено практически вечно.

За болничния - и мен това винаги ме обърква, и аз ще чакам знаещите да кажат (отново и отново) :)

Ако имаме втори договор, няма как да е едностранно.
Уважаеми колеги, моля ви за коментар и насока, как да се аргументирам , че Заглавието на темата , не е приложимо. Това е въпрос зададен ми от служител, който поради обективни причини, не може да отсъства от работа и съответно да си ползва ПГО.

Интересно какви са тези ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ.

Иначе отговорът е - НЕ. Не може 4 ч. ПГО при 8ч. по договор.
Здравейте колеги,

Казуса е следния: лице има основен трудов договор с по – нисък осигурителен план и допълнителен договор с по – високо осигуряване при различни работодатели. По основния договор не достига пълна сумата за ползване на данъчно облекчение за дете. Каква е правилната практика – Вариант едно: Годишно уравнение по първи договор и разликата се доплаща от допълнителния договор. Вариант две: Годишното уравнение се изплаща от  втория работодател, тъй като данъчното уравнение по договора е по - високо

В този случай, най-добре - вариант - 3, подава си ГДД
Така е правилно. Вписва се брутното трудово възнаграждение без да се дели на отделни елементи, а само една сума - бруто.

Да, но с описване какво участва в това бтв.
Там, където е частта за същата или сходна длъжност - посочвате, че се признава целия трудов стаж на лицето, независимо от заеманите длъжности.

Инспекторката е права, доколкото не сте спазили писмената форма и не спазвате собствените си ВПРЗ, но чак пък да се заяжда. Щом сте с предписание, а не АУАН, значи не се е заяждала толкова силно.
Здравейте,
Моля за малко помощ. Къде мога да проверя какви са наказанията ако не се спази предписание на ТЕЛК?
Ако лице, на което е предписано, че не може да изпълнява длъжността, на която е назначен, но той настоява да остане на тази длъжност, могат ли да ни санкционират и какви са санкциите?
Благодаря предварително!

Да, ИТ - 1500 до 15 000 лв.. Глобите са в Кодекса на труда.
След като титулярът е временно изпълняващ, то ако не спечели конкурса, къде ще се върне като му съкращавате щата?
Здравейте, трудовият договор на титуляра се прекратява поради съкращаване на щата. Титулярът е в същата фирма, но е назначен на друга длъжност, временно изпълняващ. Той ще остане на тази длъжност. Ще се съкрати щата на старата му длъжност.Какво следва да се случи с лицето, което го замества, неговият договор също се прекратява, но има ли право на обезщетение за неспазено предизвестие? Ако да, колко месеца? Много благодаря!

Няма право, защото неговият договор не се прекратява, поради съкращение в щата, а поради завръщане на титуляра, а титуляра после какво ДС ще подписва, няма отношение към него.
Ами това са всичките болнични - 135 дни. След като изтече последния болничен подавате пред работодателя Приложение 2 за изплащане на паричното обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 5 от КСО за остатъка до 410 дни. Работодателят предвижва нещата към НОИ и си получавате обезщетението.

Преди приложението подава заявление за отпуск, декларация, че детето е живо. Получава заповед и тогава може да попълва нещо друго
Да не забравите, че за неплатения МРЗ не се добавя за този период.
Привет, група!
Имам питане относно следното : имаме служител с ТЕЛк, който е назначен на основно ТП на пълен работен ден, но отскоро е и на втори , на напълен. В решението е упоменато, че има право на работа и единствените противопоказания са работа с тежки материали и канцерогенна среда, в случая няма такива.
Та, въпроса ми е : има ли право на 8+1 ч ?
За двете страни да няма проблеми .
Благодаря!

СТМ да дадат становище за новата длъжност дали не му вреди средата и общото рв - също.
Има две правоотношения, при нас е на втори доп.договор на 4-часа.

Тогава - да, помесечно и всеки месец БТВ и описание на елементите му - осн. ТВ, и т.н.
Мисля си, с това данъчно облекчение през годината, все пак нещо трябва да се погледне.

Ако е работил до 01.06 при друг работодател, няма как да е имал авансово.
Иначе сте права.
Може да внася авансово, може и да изравнява, както си реши, че ще му е по-лесно. Аз лично не виждам смисъл да се внася на минимума и да се изравнява с ГДД, ако доходът е ежемесечен, но това си е моето мнение.

Точно.
Идеята е да отиде лицето отново на борса за 8/10месеца на максималните пари според това какво е изкарал на база 12те месеца от последните 18месеца и успоредно да развива дейност която не се води по договор примерно, за да си е вземе цялата борса в продължение на тези 8/10месеца спрямо трудовия стаж.
Благодаря!

Голям майтап.
И мислите, че някой ще му изплаща пари, ако упражнява трудова дейност ли?
А защо помесечно? Лицето е имало две осиг. ПО и първото е при непълно РВ ли ?
Нямах за цел да се заяждам. Просто законодателството и цялата методология на изчисления започва с основната заплата. Иначе сте прав/а, че договорено нетно би било от полза за служителите. Ние пък имаме затруднения със задължителния клас прослужено време, тъй като сме чуждестранна фирма и прилагаме съвсем различен модел на изчисление. Но някак си сме се пригодили. :) Балансираме м/у БГ законодателство и вътрешна политика на заплащане.

Интересно е за балансирането, но проблемите с чуждестранните фирми стават, когато не се познава българското законодателство и какво може и какво не може.
Дилянче, КТ нямаш ли? Да ти пратя подарък?! Дай адрес!

Като направи 1 г. детето, може да го прехвърли на бабата или дядо.