Вие си знаете дали имате ДОГОВОР ЗА НАЕМ или
имате ДОГОВОР ЗА АРЕНДА.


Независимо от еднаквия предмет, са уредени в различни закони, имат различен режим - с нотариална заверка и в частна писмена форма и т.н.  Та каквото имате, това и пишете.
Д6 с вид плащане може да се подава само в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на удържане. Нищо не можете без НАП да направите.
Здравейте, предстои ми да изплатя сума по-голяма от МРЗ, след приспадане на НПРазходи на лице по време на майчинство. Според мен дължа всички осигурителни вноски по облагаемата сума. Моля да изразите мнението си.

И 1 лв. да изплатите, пак дължите осигуровки, та защо коментирате размер на възнаграждение?
като периода който посочвам е от 12.2020 до 11.2021 за декларация по чл.73 ал.6 , а даначните облекчения за деца са в месец 12,2021 който се плаща в следващата година. Трябва ли да се посочат в декларацията  по чл.73 ал.6 за 2021 г

Не може данъчно облекчение за конкретна данъчна година да липсва в Справката по чл.73, ал. 6.
Възстановеният данък не е доход и няма значение дали ще се изплати през декември 2021 или през януари 2022 г.
дт 421 - с разликата
кт - 9..... с плюс
кт 14.... с минус

Проверете си салдото на 421 за месеца

Д6 не подавате, докато не изчерпите тези 14891
Ще си оформите договор за наем. Майка Ви ще си плаща данъка и така.
В самото "поемане" на делата на ЗП трябва да е написано, че му предоставят всичко - аналогично на ЕТ.
Осигуровките върху болничните не трябва да се имат предвид при Вас, а трябва да се имат предвид при ТД. Уведомете изпълнителя за това, ако мислите някой месец да го направите 3000 лв.

Това е така, защото осигуряването по ал.1 на чл.9 е преди осигуряването по ал.2 - болничния.
Да. Да си представи служебна бележка за ползваното при бившия р-л.
Здравейте,
Имам следната ситуация:
Опитвам се да подам Приложение 11 на СОЛ за промяна на обстоятелства. Лицето получаваше обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 г/, но прекратява дейност като СОЛ. Сега, когато опитвам да подам ново Приложение 11 за промяна на обстоятелства - съответно в точка II считано от 10.01.2022 подточка 12 - прекратяване на дейност като СОЛ, ми изписва следната грешка:
Файлът не може да бъде записан
Грешка при валидация на документ спрямо XSD схема: The 'FlagEmployedDuringLeaveE nd' element is invalid - The value '2' is invalid according to its datatype 'Code01' - The Enumeration constraint failed. The Enumeration constraint failed.

На какво може да се дължи това?

Благодаря!

Има ли нов булстат или няма нов булстат това лице? Трябва по стария да се подаде промяната на обстоятелствата.
Благодаря, но обърках последователността -записвам се на борсата до 7 дни след подписване на заповедта от мен, ако не започна работа - един месец след уволнението подавам документи до работодателя (какви?) за обезщетение по чл. 222...но вече към този момент вече получавам обезщетение от борсата...?

Няма да получавате обезщетение за безработица.
Нои ще издадат разпореждане за отпускане, разпореждане за спиране, после разпореждане за отпускане с един месец след това, за да не се дублират периодите и така.
Ще ви изпратят всички разпореждания и ще видите датите.
Здравейте, имаме служител ,който работи от дома си в различен град, от този ,където се намира работодателя. Налага се да дойде за няколко дена във фирмата. Може ли идването му да се счита за командировка? Въпросът е дали му се полагат и под каква форма могат да се отчетат разходите за пътуването му, за хотел, за храна ?

А може ли да не се счита за командировка, след като ще работи в място, различно от мястото му на работа?
Вече започвам да се чудя кой от двата варианта е по добре !
Има счетоводители които водят счетоводство на фирми със сключен ГД.
Имам ЕООД открито доста отдавна и в предмена на дейност е вписано финансово-счетоводни услуги.При това положение ГФО дали ще може да се заверява.Като физическо лице мога защото отговарям на изискванията за образование и стаж.

Въпрос на изчисления е и не може да се отговори еднозначно. Трябва да има регистрация като свободна професия такъв счетоводител, които само с това се занимава.
Когато се появи задължение, тогава ще подадете Д6 с вид плащане 8.

Уточнено с НАП вече и не е за първа година.
Ами дъските не се произвеждат от фирмата, купуват се готови

Може би като счетоводител трябва да си изясните конкретно при Вас кое е материал и кое готова продукция, кое просто стока. Щом преработвате нещо, то то става материал и след преработката е готова продукция. Нали пишете, че рисувате по тези дъски. Значи дъските са материал, а нарисуваните дъски - готова продукция. Другите материали са бои, опаковка и т.н.
Здравейте

Имаме служителка, която се върна на работа, след като роди и взимаше 50% майчинство. Сега желае отново да излезе в майчинство. Какви документи трябва да се подадат в НОИ?
Би трябвало промяна в обстоятелствата първо "при неизползване на отпуск", че от дата лицето ползва отпуск на основание чл. 163  и след това редовно подаване на майчинство от същата дата или нещо друго?

Всичко отначало- заявление, декларация при работодателя, заповед . Заявление-декларация до нОИ. Работодателя подава промяна на обст.
Това с неплатения отпуск не е много читаво и логично, понеже би им светнало отвсякъде на евентуалните проверяващи - уж назначавате някой да работи, а го пускате в отпуск. Не незаконна, но съмнителна работа.

Off: Имам чувството, че в недалечно бъдеще ще измислят някаква спирачка на тези врътки, при която покрай сухото ще гори и мокрото... или поне гасенето ще е затормозяващо. Както и с назначаването за два дни преди майчински и т.н.

Много трудно може законодателно да се случи това.
НОИ правят проверки при всяко прекратяване по 71, ал.1 от КТ, а в много случаи то е реално. Проверката е формална  и ако решат да се заядат просто разчитат, че някои хора не ги съдят за обезщетението.
Съвсем незаконни разпореждания издават и за жалост при настоящата липса на пари, нещата стават все по -зле. Дори реални болнични бавят по 2м, защото фалшивите са не знам колко процента- вероятно 30-50
ТЗ чл.155 т.3. Но се има предвид, ако изобщо няма вписан управител. Когато управителят е в майчинство, болнични и т.н. не попада в този хипотеза.

Да, ама като е вписан като управител и няма вписан друг, кой точно управлява и трябва да се осигурява като такъв, най-малко като СОЛ, защото предприятието работи и има и назначени?
Управителят няма да вземе пари, защото упражнява трудова дейност през това време, а това е пречка да придобие правото на обезщетение. НОИ ще си искат парите с лихвите и с право.
После да не кажете, че не сте знаели.
Здравейте, имам няколко неплатени здравни осигуровки от 2016-а като самоосигуряващо се лице. В НАП пише, че има образувано изпълнително дело от 2016-а. Срок на доброволно плащане 2017-а година. Има ли вариант да паднат по давност?
Благодаря

Има, ама ще се случи чак 2018- начало, 2027 - край.
Няма да се размина без производство, значи? А дъските мога ли да ги изписвам директно 601/302

Какво значи директно?
Нали трябва да опишете разходни норми на материала и да умножите произведено по разходна норма. Трябва да има разход, отпадък и т.н.