Само да питам, къде да прочета, че счетоводителя задължително трябва да е регистриран като свободна професия?

чл.2  от ТЗ, чл.1 от ТЗ и т.н.

Счетоводителят знае.
Няма нужда от справка.
Възложителят ще трябва да си ги иска като недължимо внесени, изпълнителят да ги внесе с лихвите, ако са минали срокове - да пият студена вода и те така, те.
Интересното е как се работи като счетоводител?
Здравейте! Имам въпрос: С КЕП на физическо лице подавам декларации по ЗДДС, декларация обр.1 и 6. Нямам регистрирана фирма , нито документ за  упражняване на свободна професия, за тази услуга получавам възнаграждение.
 Въпросът ми е: Как да документирам услугата за подаване на декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за да удостоверя полученото възнаграждение?
Благодаря предварително!

Ако го правите по занятие и не сте се рег. като свободна професия, НАП може скоро да си поискат осигуровките и данъците в други размери.
Благодаря за отговора! Да, така искам да направя хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Това се нарича компромис. Уважавам тези хора заради, ентусиазма и желанието им за работа, съчуствам им заради ниските пенсии, след 40 години трудов стаж. Разговаряла съм многократно с тях и виждам усилията, които полагат. Просто се опитвам да намеря максимално приемлив начин за фирмата за да им позволя да останат. За да се чувстват хора и сега на прага на края...

Много такива случаи и на непенсионери сме имали.
Водите преговори и казвате, че  са неефективи иили си отиват, или подписват договор за непълно РВ  и заплащане на норма, ако са на норма или на час.
Здравейте,

Възможно ли е коригиране на сметка за изплатени суми с коректор или зачеркване? Не съм обърнал внимание и полето "През месец Х 2021 г. съм осигурен върху максималния осигурителен доход", вместо да е написано декември, съм оставил месец март. Другото е коректно.

Кректор -не. Зачеркване и написване на вярното от изпълнителя по ГД и подписване - корекцията е моя.
Ще гледат дали имате задължения. И двамата. На мен така преди години удържаха един фиш на таткото от парите за възстановяване. Само не съм сигурна кои точно задължения имат право да събират. Данък автомобили? Не съм платила 2-та вноска за 2021 г. Аз ще подам чрез работодателя. Нали до 31 януари трябва да възстановят сумата?

Не е вярно, че ще гледат задълженията и на двамата. Ако единият родител няма ППИ задължения, то ще си ползва облекчението, без значение другия какви права има.
Здравейте, в момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. Карантинирана съм заедно с децата, от РЗИ не бяха много наясно дали имам право на болничен при неплатен. От прочетеното тук и в НОИ разбирам, че мога да взема болничен, но проблема е че мина почти седмица на 2.12 +PCR. Може ли личния лекар да издаде и да разбирам ли от горното, че трябва да прекъсна отпуската? Как да се случи щом съм в карантина? И после, за да продължи неплатения предполагам пак трябва да попълня . Благодаря предварително.
 

Изпращате болничния на работодателя и подавате заявление за отпуск за след болничния, защото дължите 10 дни предизвестие
Здравейте. До април 2021 съм била в майчинство, след това платен отпуск и до момента в неплатен. Сумата, която ми се събира като бруто доходи е малко над 4000( изчислявам само от платения отпуск) Бащата не работи. (работил е извън страната последно до февруари 2021)и е не осигурен. Мога ли да подам декларация, но в случая съм и с две деца? Благодаря!

Можете. Ще Ви възстановят данъка- малко над 400 лв, а няма да вземете 900, защото не Ви е удържан такъв данък.
Здравейте, предстои ми да подам намясто в НАП корекции на декларации 1 и 6 за минал период поради техническа грешка. Само декларация 6 ли се подава на хартиен носител и коя е актуалната версия на тази бланка декларация - от 2019 г. ли?

Ще трябва да се разберете с НАП. Може и двете на хартия, може едното на флашка, другото на хартия, може всичко на флашка. Както се разберете. Да, бланките трябва да са актуалните.
Може ли да се включа с един въпрос, че имам подобен казус: Дължи ли се данък за дарението в този случай м/у роднини по права линия?
  Не.
чл.44, ал. 6 от Закона за местните данъци и такси
Начислете си го за 09.2021 и подайте Д1 с код К на лицето, а едновременно с Д1 и Д6 - редовна с разликите по фондове.

Какви фондове като е обезщетение по 224?
през м.11/2021 Фирма взима паричен заем от международна банка в размер на 2 000 000 евро. Годишна лихва 4%, Главница няма да се плаща първите пет години, а първо плащане на лихви ще е след 24 месеца. Следва ли да се начислява съответно лихва за периода 11-12 2021?

Да.  Фактът, че ще плащате лихва след две години касае само падежа, а не наличието или липсата на задължение.
Погасителният план отразява само какво на коя дата трябва да направите като вноска, а не действителните задължения. В оповестяването към ГФО трябва задължително да посочите тези условия.
Щом имате такива отлагателни срокове по отношение на главница и лихви, то си отразете всичко коректно за лихвата.
Здравейте. Баща дарява с договор на сина си парична сума, като превода ще е по банков път до определена дата. Трябва ли договор да е нотариално заверен?
Не. Да си пишат в основанието на б.б-ро - дарение.
Защото предприятието е външнотърговско и зависимо от контрагентите си в чужбина, които два пъти в годината- през август и преди Коледа НЕ РАБОТЯТ но определен брой  дни. Съответно  по същото време и нашата компания затваря.
Затова още от декември, чрез този график се определят за следващата година плануваните дни в които хората ще  са в платен отпуск, поради тази причина.
Останалите дни си ползват по тяхно желание.

Ясно, благодаря!
Здравейте, обръщам се към вас със следния въпрос. Във БТВ за определяне на възнаграждението по чл.40, ал. 5 от КСО се включват всички начисления за месеца или само сумите с постоянен характер? Става въпрос за фирма, в която всеки месец със заповед на управителния се определя различен бонус за всяко лице.

За жалост се включват всички и така незаслужено "намазват" болните.
За уточнение:
- фактурите са от м.12.2020
- фактурите са за покупки
- не са отразени в счетоводството през 2020. Или са отразени?
- плащането по фактурите е през м.12.2021

И въпроси:
- влияят ли тези доставките по тези фактури на финансовия резултат за 2020?
- кога са осъществени доставките, свързани с тези фактури?

Това, че са платени след 1 година, не е никакъв проблем

Да, не е проблем, само дето салдата за 2020 не са верни, защото не е отразено задължение
Здравейте,
Без да давам отметка на квадратчето "Назначен през 2022 г.", при печат, излиза текста:
"Заема длъжност:......, в ......... назначен(а) през 2022 г."
Излиза, че на всички, които са разпечатвам "График за 2022 година за ползване на платения отпуск" са назначени през 2022 г.
Може ли да отстраните тази грешка?!

Може ли един въпрос? Защо Ви  е този график
"На няколко места срещам, че ако болничния е непрекъснат, майчинството ще се изчислява на база 24 месеца преди излизането в болничен"

Ето това не е вярно.
Базата за обикновения болничен не е 24 месеца.
За обезщетението за бременност и раждане си е 24 месеца, като за месеците в болнични, влизащи в периода, ще се вземе осигурителния доход, от който са изчислени обикновените болнични. Не е вярно, че базата не се променя, защото това са различни болнични - единият е за общо заболяване- застрашаващ аборт, а другият е за бременност и раждане.
Трябва ли да се изплати отпуск на държавен служител възстановен на работа от ВС?!

Нали е възстановен на работа. За периода на незаконното уволнение е натрупал отпуск, който има право да ползва. Не му изплащате, а ползва, освен ако не се върне на работа, а напусне.
Здравейте,
Отдаваме наши складове и офиси под наем, които в Декларация по чл. 14 от ЗМДТ са декларирани, като "други нежилищни". В момента съм в спор с общината, защото те казват, че това са "търговски обекти" и трябва да се декларират както такива. Какво е вашето мнение?

Офисите са други нежилищни, но складовете са си търговски обект, т.е. отчасти са прави от общината.