При прекратяване на трудов договор по чл. 328 ал. 1 т. 12 работникът ще получава ли пълна борса?
Работникът има повече от 18 год.трудов стаж, без прекъсване и не се е регистрирал в бюрото по труда; не е пенсионер и няма други доходи.
Ще има тотална проверка. Каква е обективната невъзможност?
В указанието има грешка като пише, че от данъка, се вадят осигуровки.

Като цяло е вярно- няма какво да прави изравняването и облекченията в Д1 - нито в данък, нито в нетно.
В указанието има грешка като пише, че от данъка, се вадят осигуровки.

Като цяло е вярно- няма какво да прави изравняването и облекченията в Д1 - нито в данък, нито в нетно.
От къде стана ясно, че е без стаж?
Някой май не е чел наредбата, в която от 2000 г. нещата са уредени така.

Друг е въпроса НОИ какво твърдеше до скоро.
От НАП изрично казаха, че няма нужда. В указанието пише, че ще уведомят НОИ служебно. Значи не правим нищо, освен ако не искаме да сменим вида на осигуряване.

Все пак има клиенти, които са прекъснали декември и стартират отново януари. Няма как да не правим нищо.
Дали ?

Да. Това първо не е в брутния доход, че да отиде в нетния.  Никога не е било в нетното за Д1, никога не е било в истинското нетно по смисъла на КТ.  Чистата сума за получаване е съвършено друго нещо. 
Да, странно е. Сега пусках д1 за м 12. И на всякъде отрази осигуровките като задължение в справката на НАП (и през ФЛ, и през ЮЛ с ЕГН и през ЮЛ с ЕИК).
Но справката за СОЛ си е активен с ЕГН.
Пак им гледам указанията и сега се чудя от къде да ги платя (за стария период 12/2021 по ЕГН или по ЕИК), може би и двете ще сработят? Май ще действам с ЕГН-то за 12/2021. От м. 01/22 вече в платежните с ЕИК.

През виртуалния пос на нап, няма опасност да попаднат в трета глуха.
Здравейте ! Имам лице със Запор/ към банка, а не към НАП ,НОИ или др.данъци/ Предполагам, че  данъчното облекчение -450 лева за дете, не се включва в нетното на лицето при определяне на  сумата за запора. Права ли съм?

Да. Няма и никога не е имало място в нетното.
1732
ЮЛНЦ през 2021 г има глоба от 200 лв. за неподаден в ТР отчет. Има стопанска и нестопанска дейност и съгласно чл.30 от ЗКПО съм определила коефициент за признаване на частта от неразпределяемите разходи . Чудя се дали тази глоба също подлежи на разпределение? И още една чуденка: миналата година ЮЛНЦ имаше данъчна загуба за стопанската си дейност, а тази година е на печалба. Тъй като за данъци и тези дружества са приравнени на другите ЮЛ, няма пречка да си приспадна загубата ,нали?
Да, приспадаш си загубата. От счетоводна гледна точка ще трябва да я разпределиш, нищо че е ДНР.
По ЕГН е данъка по ГДД /все пак може да има доход от наем и др., които не са свързани със свободната професия/.
1+
Здравейте,
Мислите ли, че е  допустимо в рамките на една фирма да има работници с различен % за прослужено време.
Примерно  някои на 0,6% , а други на 1%.

Да, допустимо е. При нас са точно същите проценти. Такива са минималноустановените различия по КТД. Не виждам защо работодателя да вдига на тези на 0,6%, само заради другите.
Здравейте,
Моля за информация дали има някакъв начин да ползвам отпуск за подготовка на дисертационен труд за получаване на научна степен "доктор" при положение, че съм редовна форма на обучение. Пише, че трябва да съм зачислена на задочна или на докторантура на самостоятелна подготовка, но писането на дисертация няма общо със самата докторантура и за мен не е редно да се делят!?! Ако работодателят е съгласен или друго?!?
Предварително благодаря!

Договаряте се с работодателя за платен и неплатен отпуск или творчески отпуск. Няма друг вариант.
НАП за какво да иска лихви, след като датата в т.18 на допълващата д6 няма да е като на другата д6. Нещо някой грешно е подавал, за да има лихви в този случай.
Работници, машинисти ПСМ, назначени на СИРВ на 8 часа, работят по обекти, но всеки ден различно, в зависимост от нуждата от работа. В графиците за СИРВ, трябва да се упомене точно от колко до колко да работят,но това е практически невъзможно. Може ли да се въведе само ориентировъчно време?
Не, това е недопустимо по КТ. Щом работят повече от 8ч., направете смените по-дълги или с извънреден труд.  Има и други варианти, но трябва да е много добър този, който прави графика.
Здравейте,
Необходимо ли е да се подава уведомление до инспекцията по труда в срок до 31.01.2022, при положение, че през 2022г в дружеството се работи на СИРВ, но няма положен извънреден труд?

Пуска се уведомление за 2021, а не за 2022. Това, че ще работите на СИРВ през 2022 какво общо има с извънредния труд за 2021 г?
Може да не започнат от същата дата, но издадат разпореждане за изплащане от 1 м. след това, както правеха до сега, а те стоят и бездействат месеци наред, защото пари няма.
След като имаме издадено и спазено предизвестрие по прекратяването на трудов дог. по чл. 328 ал.1 т.3, дължи ли фирмата обезщетение на служителя? От бюрото по труда служителят е уведомен, че ще започне да получава обезщетение от тях едва след като представи доказателство за изплатено такова от фирмата.

Поведението на НОИ е незаконно. Имат право да спрат изплащането, но нямат право да оставят човека без пари, защото работодателят му дължи пари. Бившият работодател може никога да не му плати тези пари или да ги плати след три години, а до тогава лицето няма да стои гладно, защото някой не може да прочете закона и да разбере какво всъщност пише в него.