първо изчислявате възнаграждението за тези часове.

Да речем, че е работи 6 часа в събота - дневен труд.
Да речем заплата 1000 лв и клас 100 лв.. Няма доплащане за нощен труд.
Няма други допълнителни с постоянен х-р
Месеца с 176 часа
1100/176ч. -6,25 лв/1ч.
6часа *6,25=37,50. За допълнително трудово - 37,50- за извънреден труд и още 75 лв. за работа на оф. празник
Аз вземам основната заплата + тспо за месеца, в който е положен труда и деля на работните дни и после на 8 ч и така намирам за 1 час. После колкото часа е работил извънредно на празника х получената сума х 2.

Да, стига да не е нощен извънредния труд
Може да греша, понеже скоро съм нямал случай и не се е налагало да опреснявам, но имам спомен от прочетено, че независимо какво пише (първичен, продължение) и независимо от различните заболявания, ако няма работен ден между болничните, следващите след първия са все продължения. Пак казвам - може да греша.

Грешите.
Първо - първи болничен за бременност и раждане, винаги е първичен и няма общо с болничните преди това, както няма и дни от работодател.
Второ - самите болнични може да не са продължение на неработоспособността /независимо с нов първичен или продължение/, а съвсем друга неработоспособност и тогава няма как да е продължение на предишна неработосп.
Не ми стана ясно какво точно питате, но ако в качеството си на СОЛ - ЗП е подал две Д1, то се подава заличаване и после редовен запис. Не става с корекция, защото вид осигурен е ключово поле. За СОЛ няма проблем за подаване с подаването.
Имам служител, които за месец 10.2020г. е входирал болничен в счетоводството /за 5 работни дни/, които е излъчен към НОИ и съответно е платен. Проблема е, че болничния не е отразен в счетоводната програма и съответно ние сме платили пълна заплата за месеца без болничен, т.е. служителят е получил от нои пари за болничен, а в същото време ние сме платили РЗ по време на болничния.
Сега с днешна дата да пусна коригираща дек 1 и 6 за м. 10.2020г. и да удържа от следващия месец надплатените суми на служителя съответно и осигуровки към НАП
  или
да мине проверка от НОИ и те да си изискат парите от служителя, които са му платили за болничния

Този човек работил ли е или не е работил. От къде на къде ще подавате невярно информация в НОИ в съотвествие с нечия грешка и ще връща пари на НОИ човека. Уточнете си какво е правил и си искайте първо доброволно да плати, а ако не доброволно, тогава отивате на съд.
И между другото още от 2001 г. и до днес, точно това се има предвид в тази норма- пълен годишен размер за работника, ако в една и съща година ги направи 8-те първи месеца.
 Значи две хипотези
Прави първите 4 месеца в една календарна година - получава пълен размер за първата година -20 дни.
Прави първите 4 месеца в две календарни години - получава пропорционално за първата.
През изминалите 20г., не знам да се е сменяло тълкуването на нормата.

Тук се пита дали има значение факта, че е постъпило лицето на 01.04, а не на 01.01 например. Според мен, няма значение, защото законодателят не му е отдал значение.
Явно не се прави разлика между пълен размер за цялата година и пълен размер за определен период.

Напротив.

Вижте кога е въведена ал.3 на чл.155 КТ. Тя уточнява, че и без право на ползване има право на обезщетение, защото някои ТРЗ-та не го разбират.
А цитираната норма има предвид точно - пълен годишен размер.  То не виждам какво разбирате под понятието "непълен размер за определен период".
Еха!!! Ако можеше така …
Всеки месец - в нова фирма. И накрая - обезщетение за 240 дни!!!

Глупости.   Първите 4 месеца от трудовия си стаж, няма как да ги придобивате 100 пъти, възможно е само ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА.
t.trifonov66, хм... да кажа какво съм разбрал: Постъпвам на 01.01., работя (без отпуски) до 31.05., примерно, и напускам. Дължат ми обезщетение за 20 дни, така ли?

Да, точно.

Или може да си ползва човека през м.05 например 17 дни.
Ако имаше пропорционалност- няма смисъл от нормата.
Ясно е казано, че придобива право в ПЪЛЕН РАЗМЕР, т.е. годишния размер, а ако е в две години си е пропорционално за първата. Само, ако е в една година, тогава пълния размер дали ще е от 01.01 или от 01.04 - все тая. Важното е да е в една календарна година
Според Вас трябва да се плати пропорционално, но аз смятам, че трябва да се плати пълния размер и че това гласи нормата. Винаги това съм смятал.
чл.32, ал.1 от наредбата
Здравейте колеги! Имам един въпрос- в декларация 1 на т.34 (нетно възнаграждение) ако нетната сума ми е  3500 лв ,3000 лв ли се пише или 3500лв?Програмата ми нанася 3000 лв и аз не знам дали е правилно. Благодаря Ви предварително!

Естествено, че е правилно. 3000 е максимума на нетното, по смисъла на наредбата
Не смятам, че трябва да се осигурява като СОЛ управителят на това дружество за труда, положен като управител и с получено възнаграждение в това качество. По-скоро е т.8 на чл.4, ал.1 ксо
Здрвейте,

Новорегистрирано дружество ще извършва консултантски услуги. Самите услуги ще бъдат извършвани от лица наети по граждански договори (за период 1-3 дни). Очакват се случайни сделки (тоест не повече от 5) поне за тази година. Няма нает персонал, няма нает офис и активи. Може ли преди всяка сделка (за периода на сделката) да се пуска ОКД 5 на управителя за упражняване на дейност и съответно прекъсване (същият не е осигурен на максималния осигурителен доход по трудов договор в друго дружество).
Благодаря ви!

Точно така се прави, както от свободни професии, така и за СОЛ във фирми със спорадична дейност. Никакъв проблем.
Да, интересен казус.
Според мен, щом не е написано, освен в случай, че започва в течение на годината, то щом придобива стажът, който му дава право на ползване на отпуск в една календарна година, то има право на годишния размер платен годишен отпуск, т.е. само 20 дни. То е същото и да започне от 01.01  и да напусне на 20.09, пак трябва да му платите обезщетение за 20 дни, ако нищо не е ползвал, нищо, че стажът му е 08м. Това за мен е една остаряла норма, която е лишена от смисъл  и дава ненужна привилегия на работници, които постъпват за пръв път на работа, а някои заради ден, два, при същия стаж, няма да имат същите права.
1. Заявление на майката до работодателя, че прекратява отпуска по чл.164
2. Заповед на работодателя за прекратяване.
3. Приложение №10, второ римско т.21- датата на прекратяване - промяна на обстоятелсватата - прекратителен факт, по отношение на обезщетението по 53

И чак тогава подава майката приложение 8 за обезщетенито по чл.54 КСО за остатъка от периода, в който няма да ползва по 164
Не, не е коректно.
В прил. 15 към НОИ за периода на болничния следва да са отразени часовете по индивидуален график.

Точно, а и не само. На база часовете по график се определят дните във временна неработосп.
Здравейте, работя на 4 часа при сумарно изчисляване на работното време. Наложи ми се да взема болничен за 3 календарни дни, в които обаче  по график ми се падат да съм на работа и трите дни на 8-часови смени (все едно 6 смени по 4 часа за трите дни). В болничният ми лист, деклариран към НОИ са въведени само 12 часа, че е трябвало да отработя и съответно е платено само от работодателя за 3*4 часа, без нищо от НОИ. Коректно ли е това?

Щом по график имате 3*8 =24 ч/4, това са наистина 6 дни. Работодателят не е отчел верни часове в болничния и от там е невярна и д1, и рпв и т.н. Явно ТРЗ-то не е наясно.
Здравейте!
Първото впечатление от въпроса Ви - малко ви се размиват понятията.
Вие работите по график, при „сумирано изчисляване на работното време“ - чл. 142, ал. 2 от КТ. Този начин на изчисляване не може да е постоянен, а важи  за определя период - до 4 (ал. 3) или до 12 месеца (ал. 4). Основната идея е, че за периода на изчисляване - трябва да имате толкова работни часове, колкото бихте имали при 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица.
По същата логика - работодателя може да каже „За периода на  болничния лист, лицето е почивало! Има 0 (нула) часа - тоест, няма обезщетение!“

В КСО си пише:Казано е - „дневно парично обезщетение“ - за цял ден, без значение колко часа сте пропуснали. И понеже сумираното изчисляване е за определен период - среднодневното брутно трудово възнаграждение е за същия период.

Трудов договор на 4 часа или популярното „на половин бройка“ се отнася за целия период на ТД.

Написаното въобще не е вярно и явно не сте наясно.
Ако е за 2020 - с предписанието от НОИ - писмено искане с вписан телефон до НАП, с два протокола с вписани д1 и д6 и подавате в деловодството на нап.