Не мога да ги "внеса в касата" защото касата ми е реална..... :smile1: :smile1: :smile1: :smile1:
ИМА ТАКИВА ФИРМИ

Реална каса, а нереален НО. А защо има ЗАДЪЛЖЕНИЕ? Защото счетоводителят НЕ ЗНАЕ , че Д1 със задължение се подава СЛЕД ВНАСЯНЕТО НА ОСИГУРОВКИТЕ ОТ РАБОТНИКА.
Коментарите наистина са излишни и са енергия в пустото.
При неплатен отпуск "по желание на работника" има задължение на работника за здравни осигуровки. Не са разход на предприятието и затова сумата им е  УФР. Мога да ги отпиша.  Ако чакам 3 години да ги отпиша те пак ще си останат чужд разход и пак ще са УФР. Няма смисъл от чакането. Това мисля аз.
Ако се отпишат преди давностен срок (3 или 5г.) е УФР, ако е след давностния срок няма УФР - това е ОК.
НО здравните осигуровки не са разход на предприятието и не виждам защо ще чакам давностен срок. Дали това е вярно, не съм сигуна и искам и други менния.
  Не са разход, а са вземане. Кой казва, че само за разходите чакаме срокове?
В неплатен е защото няма работа.
Аз в този случай казвам че работодателя следва да пусне работника в неплатен ама по желания на работодателя. И после оттам е ясно. Ама "предните" искали неплатен по желания на работника и сега така го правим......
После чакаме 3 години и отписваме задължението за здравни на работника. Чакам 3 години за да не било УФР. То си е увеличение по принцип и след 3 години и след 100 пак така.... ама айде.
  И защо е нужно, ако е така? Ако работодателят незаконно го е "натирил" в неплатен, то тогава счетоводителят прави ПКО и ги "внася" и не твори глупости. Ако работникът наистина сам е поискал да е в неплатен по чл.160, ал.1 от КТ, то тогава подаваме Д1 с нула и чак като ги внесе, коригираме Д1.
Най вероятно сте прав  но все пак едноличния търговец е формирал печалба от своята дейност, която е обложена със съответния данък и си стои в счетоводна сметка  поне в моето счетоводство е така  / може и да не съм прав/  Сега просто питам дали тази печалба която така или иначе стои и в ОВ и В баланса на ЕТ може ли  да бъде изплатена на ФЛ и трябва ле да се съобразява с ограниченията за плащане до 10 000 лв
Това означава, че основни въпроси не са Ви ясни.
Няма неразпределена печалба и няма сметка 107 в счетоводството на ЕТ.
Няма и 122
Оправете си баланса. Вкараните средства от собсвеника отиват в разчетна сметка, за да не са Ви грешни показателите на финансов анализ Осчетоводяванията 123/122 - също оправяте на разчетната - например 493 и се научавате.
Едноличен търговец има натрупана печалба по 122 сметка  може ли сега от касата да извади в брой 30 000  и да си прибере печалбата  ... от единия джоб да ги премести в другия
 Понеже в касата има натрупана сума а през годините в ска 107 има натрупан сума от давани пари във фирмата  сега може ли да се върнат тия пари на ФЛ и трябва ли да се съобразява с 10000 лв

ЕТ - няма неразпределена печалба и счетоводителят му би трябвало да го знае.
И сметка 107 няма, защото не е капиталово дружество, а има някаква разчетна.
Не е зле да идете на обучение при добър колега, който разбира поне малко.
И аз така правя, ама по едно време, почнах да си мисля, то не им ли правя дарение :)

А защо правите така, след като не се прави така и проблем няма работодателя.
Проблем е имал при наемане на счетоводителя, който не познава закона.
А какво мислите да ги отписвате така:
2023 - седят си в 421 задължение
2024 пак
2025 пак
2026 - на тратата година ги отписваме, ама без увеличение
Аз не съм съгласна с това, защото предприятието плаща нещо което не е разход на предприятието, а е чужд разход. Демек и след третата година пак ще са УФР.
Понеже това е обичайната практика в предприятието в което работя, ама на мен не ми е  много ОК така да продължава. Реших да видя и друго мнение преди да клажа на одитора си - СТИГА така.
  Сериозно ли ДЕС Ви е дал съвет да ги внасяте всеки месец, без работника да ги е платил? Много зле
Здравейте,
Имам работник в неплатен отпуск по негово желание, който продължава повече от 30 дни в 2023г. Работодателят начислява здравни за сметка на работника, и ги внася редовно. Поискали сме ги от работника - той отказа да ги внесе. Няма как и да ги уддържим, защото няма заплата за получаване и мисля че възможно и да откаже да подпише съгласие по чл. 272 КТ.  Той бурно и неколкократно каза че няма да внася нищо.....  Смятам здравните осигуровки за негова сметка, възникнали 2023, да ги отпиша в края на годината така:
609/421, като посоча сумата в увличение на финасовия резултат
Моля за мнение!

Първо сте набутали работодателя да внася осигуровки, които не дължи, защото не знаете как да напишете Д1 и Д6, а после искате и да ги осчетоводявате като разход?
Здравейте,имаме следния казус:Получихме писмо ,че трябва да върнем сума на МОН по НП”Образование за утрешния ден”,но трябва да върна сумата от бюджета,понеже сме на нула в НП.Как ще стане осчетоводяването.Някой сблъсквал ли се е ?

Причината за връщането? Ще се търси ли имуществена отговорност от виновните?
Това не трябва ли някой да го разреши, извън учебното заведение или по закон е в материалната компетентност на директора и фин. рев на уч. заведение? Вижте първо кой има право да го реши, пък осчетоводяването е детска игра.
Благодаря много на всички за отговорите. Имам един последен въпрос. Трудовата книжка не мога да я взема по-рано, нали? Трябва да изчакам да изтече срока на предизвестието или?

Незаконно е да потвърдят факти, които още не са се проявили в правния мир, т.е. да извършат невярно документиране в длъжностно качество.
Във века на модерните технологии, няма да е проблем да подпишете, че сте съгласни да Ви я изпратят, а по ел. поща да пратят на колегата сканирано приключване и попълненото до момента.
Благодаря, не ми се налага да се занимавам често с тази материя, но си вземам забележка  :wink1:

Моля и си коригирайте Д1  за м.10 и м.11, защото са Ви грешни, щом има осигурителен доход.
Осигурителен доход нула пишете в коригиращата и дните местите в точката за дни с осигурителен стаж, без осигурителни вноски
Благодаря за отговора. Доколкото знам се попълва заявление, в което се посочва 30 дневен срок. Типова е. Мисълтта ми беше ,че ако те не работят на 29 ти Декември и аз отида на 2 ри Януари , не могат ли да кажат, че не са имали време да ме освободят заради вакнцията и затова няколко дни по-късно?
Правилно ли Ви разбрах, че не е проблем да си получа заповедта на 22 ри Декември примерно и да ходя на работа до 28ми или имахте предвид просто да ми я изготвят предварително и да я получа след празниците( това в случай ,че на 29ти не работят
Няма пречка и на деня на входиране на заявлението да Ви издадат заповедта и да Ви я връчат. На 22.12, никакъв проблем да Ви я връчат и от 29-ти да не сте техен работник.
Извинявайте, всъщност трябва да уточните облагаеми или необлагаеми са тези доброволни ПО, защото зависи. Може част да са облагаеми, част необлагаеми.
Въобще без цифри, въпросът е несериозно зададен за мен.
Каквото получава делено на 0,9 и добавяне на 100
Здравейте, имам ангажимент да пускам Д1 на едно физ.лице, което е ЗП. Разбрах от него, че освен трудов договор на 4 часа, за който знам, считано от октомври е сключил и договор за управление за сума над максималния осигурителен доход. Подписал е декларация пред дружеството, чийто управител е, как се осигурява. За октомври и ноември сме подавали Д1 като ЗП на минимума, а по ДУК, колегите счетоводители са пуснали за разликата до макс.осиг.доход. Та въпросът ми е, дали не трябва да спрем да подаваме Д1 като ЗП, тъй като доходът му от ТД и ДУК са достатъчни за достигане на максималния осиг. доход? В началото се заблудих от поредността на възникване на осигуряването, но реално ДУК е наравно с трудовите договори, нали така?


Наредба н-13, задължителна за всяко счети.
чл.4 - отговор на въпроса
Здравейте, стартирах самоосигуряване през ЕООД от 24.10.23г. и веднага ми се наложи да ползвам болничен.Ще съм благодарна, ако някой ми обясни как да попълня декларация обр. 1 в програмния продукт на НАП, доколкото разбирам декларация обр. 6 не се попълва - поправете ме , ако греша. Ще се самоосигурявам на 780 лв. за болничен и всички соц. рискове.

14. 0/24/10/2/3/
16. 0600
16.1 03
16.2 03
17. 106.36 лв.
18. 4.8
21. 106.36
А за 31 106.36лв. и 31А 10.64лв. - дали се подават
  Страшен ще е този бизнес, който не може да си позволи счетоводител. Както започва, така и завършва обикновено.
Благодаря за изчерпателния и полезен отговор.

Разбира се, че гледам какво попълвам. Точно там идва разминаването. Едно е попълнено, а генерираният файл е с пропуски и грешки. Явно бъг на програмата, който фирмата, която я поддържа, трябва да изчисти. Хубав ден и на Вас.
НОИ има програма. Можете просто да я свалите и да подавате с нея, когато Вашата има проблеми.
Здравейте, СОЛ с прекъсната дейност, му изникна сделка, по скоро нещо еднократно.  Ще подам ОКД-5 за възобновяване, примерно за 5 дни, понеже трябва да се издаде фактура за консултантска дейност. Може ли само за няколко дни да се пусне и после пак да се прекрати дейност. Колко често може да се прави през годината така, тъй като не е постоянна дейността, а при наличие на консултация.
  Ако иска един ден ще работи и един ден ще е прекъснал. Няма никакви ограничения.
Излязло е само Лилия Стаменова, вместо Лилия Пламенова Стаменова.
Вие какво е попълнено не го ли гледате преди да го пратите.
Тя програмата може да генерира всякакви глупости.
Здравейте, възможно ли е във ООД, което се състои от 3ма съдружници да се сключи граждански договор с единия, който не е управител? Благодаря!
  Договорът няма да е т. нар. ГД, защото със съдружниците осигуряването не е по т.5 и т.6 на чл.4, ал.3, а е по т.2
Така, че забравете да го наричате ГД и да го третирате като такъв. Трудово правоотношение по смисъла на данъчния закон и СОЛ по КСО, ама по т.2, без НПР.