(5) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Самоосигуряващите се лица имат право на обезщетение по ал. 1, 2, 3 и 4, когато отговарят на условията по чл. 52а.
То за служебна бележка е ясно, че е нужна, ама няма такава възможност по ЗДДФЛ.

Благодаря. Знам че е за месечна база облекчението. Чудех се като не достига 660 лв. по първия договор, има ли право тази разлика от 30 лв. да се приспадне по втория договор?

Според мен и според данъчните - не, няма право.
"баща, баба или дядо или съпруг на лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от ЗЗД"

Разбирам го като изреждане - баща, баба или дядо или ... - може и да съм в грешка, затова и питам. Един вид не го разбрах, че всички тези лица се отнасят само за настаненото дете.

Нямала съм случай да имам СОЛ и да иска да прехвърля отпуск в този интервал от време, но се питам кое лишава СОЛ-а от това право ? Ще се поразровя за някаква практика.

Нищо не го лишава. Има право.
А аз се питам какво общо има настаненото от съда дете с нашия случай ? т.15 от Приложение 11 не се ли попълва, когато има разпореждане на съда за настаняване на детето ?

СОЛ може да прехвърли на осигурени за ОЗМ лица, при същите условия
Съдружник в ООД работи като началник транспрот на 8 часа в друга фирма. В ООД е на 4 часа на същата длъжност заради лиценза. Въпросът ми е трябва ли лицето дза се осигурява като СОЛ или може да е назночено на 8 часа в ООД и на 4 часа в другата фирма. Благодаря предварително.

Може да е на ТД, стига да не е единствения управител и вижте помества ли се в тези 4ч., защото при подневно е почти невъзможно, освен при време за хранене при основния договор и нула време за придвижване между двете места на работа.
Искайте заличаване на недължими задължения и толкоз.
НАП да не се правят на ощипани булки.
Здравейте има следния казус управтел има две фирми на негово име едната е ЕООД, а другата е ЕТ в която се самоосигурява . Въпроса ми е следният може ли да му пусна ДУК във фирмата ЕООД и трябва ли да му прекратя самоосигуряването в ЕТ-то или мога да посоча, че е осиг. на максимален осигурителен доход и да му подавам декл.1 без стойности?

1. Може да се пусне ДУК, щом иска. За какво му е, не се знае.
2. Не му прекратявате осигуряването като СОЛ, щом упражнява трудова дейност. Може да го преместите.
3. Ако се осигурява за ОЗМ, ще подавате като СОЛ.
Болничният, който ще съвпадне с връщането на титуляра е продължение.
Благодаря за съдействието.  :)
Няма значение дали е продължение.
Важно е, че след датата на прекратяване се попълва по друг начин.
Здравейте!
В следния казус съм- Имаме служител, назначен по заместване, който носи болничен. Докато тече болничният, титулярът ще се завърне на работа. Та питането ми е, възможно ли е да прекратя заместващия по време на болничен, след като фактическото завръщане на титуляра е факт и съответно по чл. 325 ал. 1 т. 5 ли го прекратявам?
Благодаря!

Не е възможност, а е задължително. Ако болничният вече е подаден, трябва да коригирате.
Това е все едно дарение.

При ЕТ-то, което вече няма дълг е приход, а при другия разход - непризнат.
Чл. 114а. (Нов - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 2020 г.) Трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин или тютюнопроизводител за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж.

Този ТД е за един ден.
Предполагам искат отделни Д1, за всеки отделен договор, т.е. търси в т.14 и т.15 да е една и съща цифра и да е работен ден.
Ако е работено в почивните дни, ще трябва работен да се подаде.
Здравейте! Не откривам нищо по темата. Моля, за вашето компетентно мнение! Лице с телк 90% без чужда помощ (заешка уста) работи на основен трудов договор 8ч. При нас иска да започне на допълнителен трудов договор 4ч. Има ли ограничение колко часа да работи лице с телк, тоест само 8ч.? Мога ли да го назнача?

Няма ограничение. СТМ трябва да даде становище, в зависимост от здравословното състояние на лицето и заболяването.
Убедени ли сте, че ще се поместите в тези 4ч.? Това е възможно в много малко случаи - например СИРВ и по двата договора.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.
Изминали са повече от 12 месеца, не не са изминали 3г., за това имате право на обезщетение в минимален размер.
Точен пример някой да си хване грешката :)
Ако заплатата се вдигаше автоматично с ПМС за лица в отпуск, то в разпоредбите (в наредбата, ако не се лъжа) нямаше да има пояснение "върху не по-малко от МРЗ за момента".  Текстът "от последния месец с отработени 10 дни или договореното по ТД" щеше да е достатъчен.

ПП  Не ми се спори с Вас. Наистина четете, но често избирателно.

Не става с последните отработени 10 дни, в хипотеза, в която е вдигната заплатата. Няма какво да спорим. Говорим за нещо супер елементарно, което би трябвало да знаете. В момента, в който МРЗ се промени, дали е в отпуск или не работника, той има НОВАТА МРЗ, ако е бил на мрз. Не можете да паднете под МРЗ В НИКОЙ СЛУЧАЙ - ни при изчисляване на каквото и да е обезщетение, ни при изчисляване на заплата. Принципно и елементарно положение.
Адвоката казва, че са несъбираеми !
Последно движение по тях е от 2011 година

Каза- не важи. Писмено становище, което се оповестява заедно с ГФО.
Е, де :) Как ще е променена заплатата на 01.04.2022, след като жената още е била в майчинство?
Верният отговор е на D&P   Вчера в 15:22

Сетих се как ще разберете грешката си. Представете си, че по време на майчинството се прекрати ТД. На каква база ще изчислите обезщетението за неползван отпуск.

Справка - тълкувателното решение за обезщетението по чл.225, ал.3 КТ
Освобождаване по чл.70 от КТ

Предположих.
Не е 70, а 71.
Здравейте, имаме суми , които стоят начислени в сметка 444 и няма никакво джижение от години , става въпрос за около 10 000.00лв , минали са повече от 5 години.
Могат ли да се отпишат сега с операция 691/444 и да бъде признат разхода или трябва да се посочи в увеличение с тази сума, за тези вземания не е правена обезценка.
Благодаря Ви!

Недостатъчна информация.
Без да се разгледат конкретните претенции по делата, като падежи и т.н., нищо не може да се каже.
Ако не можете да се справите сам/а, търсете помощ от адвоката на фирмата, който е водил делата.