Как ще коментирате това:
"лицето, което полага личен труд в дружеството срещу възнаграждение, следва внимателно да прецени дали съответната дейност е “независима икономическа дейност” по смисъла на ЗДДС.

   При условие че дейността по полагане на личен труд в дружеството срещу възнаграждение се квалифицира като независима икономическа дейност, следва да се има предвид разпоредбата на чл. 96, ал. 1 от ЗДДС. На основание тази правна норма всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон.
Означава ли това, че доходът, получен от СОЛ в собственото дружество като личен труд трябва да е под прага за регистрация по ЗДДС - вече 100 хил. лв, за да се избегне регистрация по ЗДДС?
  Няма какво да преценява. Съдружник или ЕСК не извършва независима икономическа дейност в дружеството.
Благодаря за изчерпателния отговор. Управителят е роднина и няма да му се плаща възнаграждение, така или иначе. Назначава се във връзка с кандидатстването за лиценз. Казус ми остава в случая, че в съответната Наредба за условията за този лиценз пише, че Управителят, може да изпълнява функциите на Технически ръководител, без да се сключва отделен ТД за това....ето този момент не ми е ясно как и къде и с какъв документ трябва да се посочи....Идеи?
Разбрах, че ще трябва да се плаща на бюджета за излишни осигуровки...а фирмата дори още не работи....само прави разходи, уви....
  Ако НАП или НОИ Ви направят ревизия, ще платите осигуровките с лихвите, както и пазарно възнаграждение за труд в бранша. Няма ли счетоводител това ЕООД?
Но на лицето не подадено уведомление за прекратяване на  тр.договор  така , че се води за осигурен.

Не, не е осигурен и това няма общо с уведомлението.
Днес няма трудов договор и не е осигурен. Счетоводител няма ли работодателя?
Не подава окд5
Управител от ДУК преминава към СОЛ. Пенсионер, само ЗО ще има, без възнаграждение?
Подава ли се ОКД 5?

6) (Нова - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2003 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., доп. - ДВ, бр. 33 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 29 от 2017 г., в сила от 07.04.2017 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2020 г., в сила от 11.08.2020 г.) Самоосигуряващите се лица по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по предвидения с наредбата ред, по свое желание, изразено, както следва:

3. за лицата, които са прекъснали осигуряването си след като им е отпусната пенсия - с подаването на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване; в тези случаи осигуряването се възобновява не по-рано от 1-во число на месеца, предхождащ месеца, през който са подадени.
Че ако не се съгласят какво правим?

Системата ще си приеме съвсем нормално  и без проблеми Д1 .

В какъв смисъл да не се съгласят? Не съм имал такъв вариант да не се съгласят. Друг е въпроса, че имат право да глобят.
Да, благодаря много. И сега се оказа, че през м.04.2023 лицето било непълно време- 5 часов работен ден.  :hmmm:Иначе си е на 8 часа.

Правите искане до НАП да приемат Д1 за м.04, като описвате обстановката. Може да го глобят. Опитайте да подадете онлайн, ако не стане, то тогава искането.
Щом си е подал молба за освобождаване от "утре", тоест 08.08. и е приета, то на 08.08 вече не е ваш работник, освобождавате го по общия ред.
Надявам се, че работникът е написал откога иска да е освободен, тоест от 08.08.
За болничния не си спомням как беше, дали въобще трябва да го приемете, знаещите ще кажат :)

Не се издава болничен лист на неосигурено лице, каквото се явява този работник днес.
Дано сме му връчили заповедта или съгласието вчера, или най-късно днес с дата вчера.
Не

Интересно защо смятате, че СОЛ не може без възнаграждение в собственото си дружество?
Отчетната стойност на актива трябва да е 50000+15000=65000,

Да, ама не.
Лизингополучателят ми прехвърля права върху лизинг на товарен автомобил.
Аз встъпвам в неговите права и задължения. Имам договор с лизингодателят и тристранно споразумение.
Остътъчна стойност на лизингъг (главницата) е за 50 месеца на стойност 50000 лв. Досегашният лизигополучател, който ми прехвърля правата ,ми е издал фактура за прехвърлените права за 15000 лв плюс ДДС.
Активът на каква балансова стойност трябва го заведа - 50000 лв или 65000 лв? Тези 15000 лв директен разход ли са като услуга или да ги прибавя към стойността на основното средство?

Пазарна оценка на актива + 15000 лв. Балансовата стойност у прехвърлителя няма нищо общо с балансовата стойност у преопретателя.
ЗДРАВЕЙТЕ,
ЛИЦЕ СЕ ОСИГУРЯВА НА МАКСИМУМА 3400 ПО ТД, ОТДЕЛНО Е ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ.
ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПУСКА Д-1 НА 0,00 ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД
Да, в месеците, ако е осигурено за озм, а ако не е осигурено за озм само в месеците, в които няма пълен стаж по ТД.
Същите записвания, но ще имате други разходи от застраховт събития - 609 - 120 лв, ако не сте регистрирани по ДДС и там колкото е без ДДС-то на 200 лв, ако сте рег.
Договорите винаги са в полза на работодателя

Да бе да.
Нито едното, нито другото, а миналата работна заплата за периода ( 710 за м.04÷12.2022 и 780 за 2023г). Вижте чл.41, ал.2, т.4 от КСО
1+
Описвате си целия стаж в ТК.
На 4 и на 5, все е пълен стажа.
В ПР си има осигурителния стаж и УП-та не е нужно да издавате.
Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.
Много благодаря за коментарите, но може ли да помоля за развснение дали наистина от 01.08.2023, т.е. първият работен ден на майката в новата фирма, може отново да прехвърли майчинството на бащата. Защото говорих с НОИ два пъти и ми казаха, че трябва да има 1 ден в осигуряване преди да прехвърли, като в този 1 ден майката си ползва 50% процента с приложение 2а, а втория път ми казаха, че трябва да има 2-3 дни в осигуряване без да се ползва обезщетение 50% и тогава да прехвърли. Аргументът, че трябвало системата да разпознае новия работодател и тогава да прехвърли не ми се струва много състоятелен. Разбирам донякъде, че трябва да се декларират един куп обстоятелства-нов стар осигурител, ок, добре ще ги декларирам, но защо пък трябва да има прекъсване на правото за получаване на обезщетение.
  Пълни глупости. Трябва да започне да работи при новия, за да има право на прехвърляне. Работи един ден и прехвърля. Има право на обезщетение.
Изискват в заповедта да пише "в срока за изпитване по инициатива на работодателя"
Ами да вземат трудовия договор на човека, вместо да изискват глупости.
Кои са те, че да казват какво да пише в заповедта работодателя?
Здравейте! Искам да се включа и аз в тази тема със следния казус. Имаме служител, който ще се пенсионира, работил е на 4 часа от 18.02.2021 - 28.02.2022, след което минава на 8 часа от 01.03.2022 - 28.08.2023. Въпросът ми е как да опиша трудовия стаж в трудовата книжка за периода на 4 часа? Също как да го опиша и в УП 2 и УП 3? Къде се пише пропорционално и къде целият период?

В ТК - целия период. Уп-2а и Уп-3 - от какъв зор?