Здравейте, имам следния казус и два въпроса:
Лице упражнява две дейности- едната като ЕТ, другата като ЕООД. Осигуряването като самоосигуряващо се лице върви през ЕИК-то на ЕООД на минимален осигурителен доход.
За 2022 г. ЕТ има  приход  - около 20 000 лв. Въпросите ми са:
1. Правилно  ли е внесените авансово осигурителни вноски да се приспаднат като разход при подаването на  годишната декларация по чл.50?
2. Трябва ли да се прави годишно изравняване на осигурителните вноски през ЕТ, въпреки че те минават през БУЛСТАТ-а на ЕООД?
Дано да съм задала правилно въпросите. Благодаря предварително на тези, които ще споделят мнение!
Има ли личен труд? Изравнява осигуровки на двете суми 20 000 + сумата на личния труд
Да, точно това твърдят Трифонов66, а аз не откривам нормативно основание за искането им да направя корекция на 1-ците и след това и на таблици 1 и 2 на ГДД като впиша минималния осигурителен доход в колона 4, а не авансово избрания осигурителен доход 1200лв.

Няма и да намерите. По-скоро ще намерите становище на шефовете им, че няма такова основание.
Жалко, че не мога да Ви го намеря.
 Хайде без обвинения към колеги, които не познавате лично и нямате поглед върху работата им.

Да се хванем ли на бас, че ги нарушават. Не знаете колко транспортни служби съм отчитал.
ditzve, чл.114 е за определени дни от месеца.Тук става въпрос за международен шофьор и често не може да се предвиди точно кои дни от месеца ще има курсове.

Няма как да стане.
Ще ги предвидите, защото иначе ще нарушите КТ. Не е казано да ги предвидите, когато сключвате трудовия договор. Всеки ден, ако искате може да подписвате споразумение.
Във Вашия случай вариантите са само два - или договор по 114 и ДС, или договор с по-малко работно време и СИРВ и пак ДС за работното време.  Ако не Ви хванат, можете и от окончателния график да направите уж, че първоначалния е бил такъв. Проблемът е, че често нарушавате междудневни и междуседмични почивки.
За съжаление ще бъдат лишени от права. Променям написаното по-горе като мнение.
К. 7 = к.3 + к.5
к.6= к.3 + к.4

К.7 - к.6= к.3 -+ к.5 - к.3 - к.4 = к.5 - к.4

Бих казал математика за първи клас

Разликата ни всъщност е във въпроса - къде поставяме потенциалния осигурителен доход и колко е окончателния на човек в такава хипотеза.
7. В колона 7 се попълва осигурителния доход за месеца, върху който се дължат осигурителни вноски, образуван като сбор от сумите на съответните редове, вписани в колона 3 и колона 5. Осигурителният доход, вписан в редовете на колона 7, не може да надвишава максималния размер на осигурителния доход за съответния месец.
Здравейте!
Какви специфики има трудов договор със специализант?
Ако има допълнителни трудови договори със същото медицинско заведение, тяхното прекратяване би ли повлияло на основния?
Задължителен ли е такъв трудов договор или не?
И ако се върнем към конкретния казус, Вие съветвате човека да дели на 12, че и да пише 635,83 в месец, в който в колана 3 има 3400.
Абсурд.

Както вече писах - колона 5 минус колона 4 е сумата, върху която се дължат осигуровки
Ужас!
Добре, че не всеки Ви се доверява.
Лека нощ!

Добре.

Нека да видим Вашето предложение. В тази хипотеза, при заработени 8360 лв. - потенциален осигурителен доход, Вие предлагате да се осигури лицето само на 697,67 лв. за м.01 и край. За разликата до 8360 - да не се осигурява, защото в другите месеци е осигурено на максималния осигурителен доход, а Вие като данъчните знаете само едно - общата сума, делено на месеците. Нали така

Значи Вашата логика е такава, а моята логика е логиката на КСО, който иска да се внесат осигуровки до максималния осигурителен доход, доходът от ТПО и доходът от ПО като СОЛ са над максималния осигурителен доход за годината. Средномесечното ще бъде вярно и ще се приложи само в хипотезата на липса на суми в колона 3 или суми, които не ограничават авансовия и съответно окончателния осигурителен доход. Според Вашето схващане са ощетени бюджетът на НОИ и осигурителните права на този СОЛ. И пак казвам, че трябва да се чете и добавям, че трябва и да се мисли.
Не, се се попълва така
Горе пишете сумата, а долу пишете да покрие ЗО.

И не пишете банкова сметка, по която да ги върнат.
Те веднага ще Ви се обадят по телефона  и можете да помолите да побързат.
При мен стана веднага / само трябваше да си уточни процедурата данъчната, защото не знаеше как трябва да стане и дали е възможно въобще, но стана.
Ще внесе върху 3000-650 и това е. Дори и 888 888 лв да беше получил СОЛ, при описаната от Вас хипотеза, вариантът е само един.

И пак не мога да повярвам, че не го знаеш.
Има само един верен вариант и ти мила, би трябвала го знаеш. Въпросът е защо не го знаеш.
1- да
2- да
3- не.

Данъчните ще Ви твърдят, че трябва да направите корекция, но това не е вярно. Десетки декларации съм попълвал такива като счетоводител.
Здравейте, трябва да бъде издаден болничен лист - 45 дневен преди раждане. Лицето е регистрирано като лице упражняващо свободна професия. Въпроса ми е следния:

На мястото на името на фирмата, какво трябва да се запише в болничния лист, както и на длъжността? :blink:
Благодаря
Пак името на лицето, Булстат, с който е регистриран и като какъв - в случая свободна професия и например - там каквото е инженер ли, адвокат ли, каквото е бъдещата майка. Вижте й от регистрацията в булстат.


Благодаря предварително

Поздрави!
Чела съм за тези срокове, но  тези, които не попадат в тях?
Единия от нашите  работници има вх. номер за приети документи от 27.01.2023, ТЕЛК - решението му е изтекло на 01.03.2023 г.

А кога е получено уведомителното писмо, че трябва да подаде заявление?
Ако не е получил, пак бих му признал права.
Ако е получил, тогава може да почакаме, макар, че тези месеци, не знам дали го има времето, от приемането им до прилагането им достатъчно, т.е. правния субект дали би могъл да изпълни
Господин Трифонов, на Вашите клиенти /докато се Ви клиенти/ може да попълвате Т1 и Т2 по този начин, но много Ви моля не натрапвайте личното си мнение. Особено когато противоречи на правилата.
Браво! От НАП сигурно ще Ви похвалят.
И какво ще кажат НАП е без значение, а е важно какво ще кажат НОИ, когато има осигурителна претенция от това лице.  Защото в конкретният случай  лесно може да се изчисли, че при максимален възможен за човек през 2022 г. доход, лицето има внесени по ТПО 3400, което означава, че може да има окончателен осигурителен доход  най-много 36200. Неговият доход е 8340. Остава въпроса върху колко авансово е внесъл.   Това са елементарни аритметични операции, но почиващи на принципни положения, касаещи максимален осигурителен доход. А Вие смятате за вярно 3400 +695 лв.  за м.11, 2022 Ами идеално, но невъзможно, съгласно КСО и ЗБДОО за 2022 г.
Господин Трифонов, на Вашите клиенти /докато се Ви клиенти/ може да попълвате Т1 и Т2 по този начин, но много Ви моля не натрапвайте личното си мнение. Особено когато противоречи на правилата.
Браво! От НАП сигурно ще Ви похвалят.

И защо да противоречи на правилата, след като са внесли авансово на 7630, а окончателния осигурителен доход на този човек от Приложение 1, или от приложение 2, или 3 и т.н. е 8340. 8340-7630 = 710 лв. Поне това можете да изчислите, нали?  Или предлагате да се довнесе на 15 лв.? Да, но няма да е вярно.
Вижте изменението в Закона за хората с увреждания, извършено в чл.26, ал.7 с изменение на закона от 25.01 - тази година - брой 8.   Мисля, че 3 или 4 месеца по-рано трябва да са подали лицата, но там пък уловка, че трябва да са получили писма, защото, ако не са - пак имат право