Здравейте, когато изчисляваме осигуровките по граждански договор с пенсионер и той получава тавана за месеца 1440 лв., трябва ли към тази сума да се прибавят и добавките от 50 лв., които им плаща правителството по време на пандемията?
Благодаря предварително.
Не Ви интересува пенсията му, защото първо е ГД, а после пенсията, т.е. ако подлежи на осигуряване /650 след НПР или пък друго осигуряване/, то осигуровки на цялата сума до 3000. Пенсията не я вадите. Добре е да научите поредността в осигуряването, вкл по ЗЗО. Това са принципи.
Здравейте! Имам въпрос свързан с платения отпуск след майчинство.
Забременях през март 2019г. като продължих да работя до юни месец същата година. Имах използвани 5 или 10 от общо 20 дни платен отпуск за въпросната година. Сега обаче ми казват че имам да ползвам 40 дни платен отпуск (за 2020г -20 дни и за 2021г също 20 дни). Имам ли право да използвам останалите 10 или 15 дни от 2019г.?
Благодаря!
Да имате и трябва да ползвате първо тях.
Не знам на кого сте се доверили, но положението е отдавна и е странно, че не го знаете..
Ако е подаден първия болничен, се "отрязват" дните във втория.
Ако не е подаден първия болничен, се "отрязват" дните в първия.
Съжалявам за грешките в заглавието:
Заприхождаване на стока, управителят настоява да включа куриерската услуга на Спиди за транспорт на стоката, закупена от БГ фирма в друг град, а това не е внос.
Според мен е редно : куриерска услуга да осчетоводя н 602 с-ка, а стоката да си заприходя по доставна фактура?

Интересно е защо управителят знае по-добре от счетоводителят си какво се прави и че транспорта влиза при засклаждането задължително, а не отива директно на разход.
Здравейте, имаме колежка работеща при нас на граждански договор, от този месец е започнала втора работа отново на граждански договор, как се процедира при такъв случай, какви удръжки трябва да й се направят от нас?

Благодаря

Щом е на ГД не Ви е колежка, освен при ТД при Вас. Вижте й декларацията и осигуряването. Ако с двата ГД подлежи на осигуряване, а с единия не, то ще трябва да има осигуровки
Ето тук не се разбира какво всъщност пише.
Веднъж. Дори и с различни диагнози при непрекъснати болнични плащате само първите 3 дни от първия болничен.

вижте тука

и тука
(5) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява съответно в амбулаторен лист (АЛ), медицински протокол на ЛКК или експертно решение по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ).
Добро утро колеги.
Имам да разреша следният казус. Работник има издаден болничен от личния лекар от 14.09.2021 г до 27.09.2021 година. От 16.09.2021 г. лицето влиза в болница и от там му  издават друг болничен от 16.09. 21 до 23.10.2021 година. И двата болнични са първични. Изпратих и двата болнични до НОИ и бяха приети.
Въпросът ми е за 3-те дни от работодателя  веднъж ли трябва да се изплащат , или  два пъти  -от двата болнични ? До сега не съм имала такъв случай. Благодаря ви предварително за съдействието. Приятен ден.

Само първите дни от временната неработосп. се заплащат от работодателя. Ако има една неработоспособност, може да са все първични, заради болничен престой. Ако има друга неработоспособност - например друго заболяване, болен член, карантина и т.н., тогава нови 3 дни. Водещо е неработоспособността, а не дали се застъпват.
Здравейте, имам казус с освобождаване на наш работник и моля за помощ... Работникът е в продължителни болнични. Последният болничен е до 02.10 вкл. На 04,10,2021г. не се явява на работа/като ние си мислим, че ще донесе поредният болничен/, но днес пристига и представя заявление за напускане. Датата на заявлението е 04,10,2021г. и желае да напусне от същата дата. Няма отработен ден след болничните. Сега, може ли да се издаде заповед от днес за освобождаване, считано от утре? Може ли да се връчи заповедта след като човекът не е на работа? Този ден/04,10/да го водя като самоотлъчка ли? До сега такъв казус не съм имала...Благодаря предварително!

Да, 04.10 е в самоотлъчка, а утре не е на работа, но уточнете на какво основание ще напусне. Работодателят как се произнесе по предложението за напускане?
Здравейте,
искам да попитам имаме ли право да трансформираме длъжност в щатното разписание, ако титулярът  й  е в отпуск по майчинство ( респ. отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст) и ако е възможно какъв е редът. Имаме ли задължение, титулярът да се върне на същата длъжност?

Какво разбирате под трансформиране - разделяне на две, сливане с друга, закриване, смяна наименование? Да, възможно е, но НОИ няма да го разберат.
Днес срокът от един ден е утре. Срокът от два дни е вдругиден и т.н.

Да, ама не е така.
Това е напълно невярно и като законово положение и като позиция на институциите.

Да, така е. Може да има вписани двама управители, но единият да работи,  а другият да лови риба.
Трябват предписания.

Не, не й трябва предписание.
Трябва да подам корекция на Д1 за м. 07/2021 г. - /случайно видях, че е останала 3-та категория на един служител, а трябва да е 2-ра/. Според мен трябва да подам Д1 с код Корекция и Д6 - редовни данни с разликата осигуровки за довнасяне. Подадох, но системата ми я отхвърля с аргумент:
"Неправилна последователност на подаване на декларация по отношение на Код корекция - предишна декларация:няма намерени, текуща декларация:1". Проверих - има подадена Д1 за юли с редовни данни. Какво предлагате да направя?

Не- различен вид осигурен - заличаваща и редовна д1 + допълваща д6 - едновременно. Ще мине
Лицето, което е СОЛ издава фактура.
И това е възможно. Изискването е управителят да е назначен на трудов договор с длъжност "управител" с код по НКПД започващ с 1. Това пък от своя страна изисква да има кой да подпише ТД като представител на работодателя (друг управител) и новия управител да е вписан в ТР като такъв. "Врътката" "минава" при ООД с поне двама съдружника, които управляват поотделно (или както е масово - заедно и поотделно)

Да, ама другия управител не само трябва да подпише ТД, а трябва да е управител през цялото време, през което другия управител работи на ТД. При действаща фирма - няма как да стане.
И Окд5 в началото да не забравите.
За друга- вид осигурен 90 за дохода и данъка
Да. но ДУК е граждански договор по ЗЗД. Съгласно НОЙ граждански договори до 20 ч мес не се броят за трудов стаж и се облагат въз осново на полученото възнаграждение. Някой тълкуват договорите дза управление като трудови договори, но това не е така. Те са договори по ЗЗД за постигане на целите на дружеството

ДУ не е ГД по ЗЗД. ДУ е уреден в ТЗ.
Сутринта го подадох. Сега ми се обаждат ,че са решили да не дават детето на ясла. Аз сега какво да правя? Има ли някакъв начин да го залича това заявление?
Да, заличете приложение 10, щом майката е оттеглила заявлението за прекъсване на отпуска по чл.164 от Кт.