Благодаря! Предполагам, че от оформянето на това ДС към ТД зависи дали всяка година ще има право на допълнителен платен отпуск или само за конкретната година, в която човека си го е поискал!?!

С "човекът си го е поискал", няма вариант да Ви стане основателен ПГО, който не е по закон или на друго основание - КТД или друго.
Дано. Вярно, че трябваше доста бързо да реагират. Но можеха и по-добре да се случат нещата със софтуера.

А Вие защо не подадохте в срок със старите бланки, както беше посочено в сайта им?
И друг въпрос - каква декларация Ви попълни бащата, когато заяви отпуска?
Ако имате бланка, моля, споделете!
А има ли проблем, ако работодателя реши да даде на работника платен отпуск в размер по-голям от вписания в ТД (20 дни), просто защото работника е поискал а работодателя се е съгласил? - без друго правно основание...

Няма проблем. ДС към трудовия договор и това е. Аз имам повече от 40 такива.
Какви са правните последици, ако клиентът не изпълни обещаното и не направи нужния оборот - ще върне вещта, ще плати неустойка и ще задържи вещта или какво?
Според мен това ползване не е безвъзмездно и за това трябва да се оформи както трябва.
Ползва при условие, че изпълни нещо си, ако не го изпълни - възмездно ли става със задна дата ползването или плаща неустойка.Трябва да е ясно какво пише в договора.
Аз не бих го отписвал това ДМА.
Ако е чувал от колегите си, че имат 25 дни, смята, че има право на такъв.
Първо се уверете, че няма право и после говорете с него.
Само дето не е безвъзмезден договора, а просто е с алеаторен характер, но това е друга тема, че счетоводителите трябва да ги знаят тези неща.
Нищо не са ми искали, нали го имат в системата.

Точно. Нищо не им трябва допълнително, освен в хипотеза на категориен - искат потвърждение за цехове, в които е работено.
Колеги споделят, че има масови проверки и едва ли не разпити като при прокурор за майчинствата, заради многобройните назначения ден, два преди първия болничен от 45 дни.
Здравейте,как да попълня Д1 за СОЛ на ЕООД-като същия работи в друга фирма  на ТД с осигуровки на 3400.
И  е имал 5 дена  Н.О.това мисля няма да се отрази за да внася осигуровки като СОЛ.
Благодаря!

Щом е осигурен на максимума по ТПО, не дължи осигуровки като СОЛ и подава Д1, само в случай, че е избрал да се осигурява за ОЗМ или ако си изплаща суми за личен труд.
Тези 5 дни НО не намаляват ли осиг.доход по ТД?

Заплатата му може да е 15 000.
Осигуряват Ви на 3000, а смятате, че няма да има осигуровки? Ще има. Колегата вече написа, че ще  е до 3400.
Значи на 400 лв. след НПР ще има осигуровки.
Малко поспрете и се замислете. Разграничете възникване на завължението за внасяне на данъка (крайния срок за подаване на Д6) и датата на реалното плащане. Какво от това, че едни пари са платени преди подаване на Д6? Те да отишли за погасяване на някое друго задължение. Вероятно има и нещо надплатено в данъчноосигурителната сметка.
Това, че данъка за м.07 вече е платен не е основание за недекларирането му.
За август, когато е в неплатен (какъвто и да е този неплатен при ДУ), тогава няма да има данък и съответно няма да бъде отразен в Д6.
След това спрете да мислите "данъкът върху заплатата, полагаща се за месец...", и приемете схемата "данъка върху възнаграждението или възнагражденията, платени през месец..., който подлежи на отразяване в Д6 ". И всичко ще си дойде на място
Точно.
Хванете си РПВ и вижте дали всичко е осчетоводено.
Хванете си ДОС и вижте кое кога е платено, като в счетоводната програма всяко плащане да е обвързано както НАП е обвързала. Единствено в хипотеза на декларирано без основание / щом сумите са верни, се получава задължение, което не е реално. За в бъдеще е добре това да го правите всеки месец - счетоводството да се равнява с НАП освен, ако не смятате да се съдите.
В присъствената форма и в графика е добре да си напишете дните от седмицата, защото така не е много ясно.
Аз не разбирам след като е физическо лице, регистрирано по ДДС не трябва ли да декларира пред фирмата, че е самоосигуряващо се лице и сам си плаща данъка, като в този случай, ще му бъде изплатена цялата сума по наема без удръжки на данък.

И на какво основание точно да стане СОЛ лице, което не упражнява трудова дейност?
Здравейте, бъдеща майка, която е в обикновен болничен от един месец и предстои раждане. Във фирмата в която работи, актуализират заплатите със задна дата, според вас, дали и НОИ ще коригира сумата, която е платило на лицето за този период?

Да, но ще мине доста време.
Фирма, регистрирана по ДДС ползва помещение под наем от физическо лице, регистрирано по ДДС.
Физическото лице издава фактура за наема - в случая : 150 лв + 30 лв ДДС = 180 лв.
Осчетоводяването при фирмата правя така :
1. Осчетоводяване на фактурата - 602/401 - 150 лв
2. Начисляване на авансов данък наем 150 лв - 10 % = 135,00 лв - 10 % =13,50 лв
401 / 459 - 13,50 лв
3. Плащане на наема 401/503 - 166,50 лв /180 лв - 13,50 лв = 166,50 лв/.
4. Плащане на авансовия данък /той е на тримесечие, но все едно сега го плащаме/
459 / 503 - 13,50 лв
 Така при фирмата всичко е наред с осчетоводяването.
Но как ще стане осчетоводяването при лицето :
1. За издадената от него фактура - 411 / 703 - 150,00 лв
2. Получена сума от фирмата 503 / 411 - 166,50 лв
3. Сумата 13,50 лв как да се осчетоводи - така ли 452/411 - 13,50 лв ???

Ще се осчетоводи като всяка фактура по продажба411 в дт и гр. 70 и 452 н КТ
Изясних въпроса в НАП.Да споделя,ако на някого му се наложи да прави такава сделка.
Тъй като лизингополучателя нищо,че сам си погасява лизинга и след това прехвърля правото на ползване,няма собственост върху колата,то всичко,което му влезе по сметката от купувача е облагаемо с 10 %.Няма покупна стойност,защото не се продава кола ,а право на собственост.Нищо,че лизингополучателя има фактура за погасената част от лизинга.Тълкуват го като продажба на услуга и облагат всичко,което е постъпило по сметка на лизингополучателя.Ударих а ми едно тяхно писмо  в челото :blink:,в което беше описан точно такъв случай.Няма покупна и продажна цена,всичко с 10% данък.
Купувачът встъпва в правата на лизингополучателя. Сумата, която е получил не е само за правото да се придобие автомобила, а и за самия автомобил. Така, че не е нула стойността по придобиването, защото при реализиране на опцията, плащаните вноски се превръщат във вноски по разсрочено плащане на автомобила.
КИ се издава при промяна на количество или цена. Не е задължително след КИ тази вещ да е чужда.

При комп. в гаранция, според Вас какво са променили и при положение, че бройката е една?

Все едно са го върнали на продавача, а той им е върнал цената или е казал- направо го хвърлете.
Изясних въпроса в НАП.Да споделя,ако на някого му се наложи да прави такава сделка.
Тъй като лизингополучателя нищо,че сам си погасява лизинга и след това прехвърля правото на ползване,няма собственост върху колата,то всичко,което му влезе по сметката от купувача е облагаемо с 10 %.Няма покупна стойност,защото не се продава кола ,а право на собственост.Нищо,че лизингополучателя има фактура за погасената част от лизинга.Тълкуват го като продажба на услуга и облагат всичко,което е постъпило по сметка на лизингополучателя.Ударих а ми едно тяхно писмо  в челото :blink:,в което беше описан точно такъв случай.Няма покупна и продажна цена,всичко с 10% данък.

Вие сериозно ли?
Предполагам, че ще се бракува?
241/20 -  натрупаната амортизация
609/20 -  балансовата стойност
498/709 - върнатата сума

Счетоводните амортизации за годината и счетоводната балансова стойност се посочват в увеличение на финансовия резултат, а данъчните амортизации и данъчната стойност - в намаление.
При бракуването трябва да се внимава, защото това след КИ е чужда вещ.