Здравейте, аз искам да се попитам следното.Фирма през 2021 година няма приход, само разходи*(банкови такси,и др.). Подадени са декларация по.чл.38 ал.9, т.2 в ТР, че не е осъществявало дейност, както и в НСИ в 2022г.за това обстоятелство. През 2022 продава всичките си ДМА и сега трябва да подаде отчети  за 2022г. Разходите от 2021г трябва ли да се представят в отчетите  за 2022г.? В отчетите за предходен период на 2022 г. празни колони ли да представя?

Щом няма сравнителна информация, значи - няма.
Спорим с колега по следния казус:
Работници са командировани в друго населено място за 3 дни. Отидат сутринта на първия ден, работят, преспиват 2 дни, на третия пак работят и се прибират в рамките на работното си време.
Изплащат им се минимални командировъчни 2х40 и 1х20 за третия ден. Правилно ли е или трябва да са 3х40?
Първи вариант. Грешно погледнах за въпроса. Трябва да има заповед за определяне на размерите и заповед за конкретната командировка.
За дните от понеделник по четвъртък, понеже е с нощувка, има право на 40 лв. минимално и до + безкрайност, но вече е с регулация- осигуровки, данъци.
За петък има право на 20 лв и до + безкрайност, колкото е определил работодателя, но за горницата е с регулация.
Което значи най-малко 160+20= 180 лв.
Става, стига да го и отпишете като управител.
Нямат основание, но се заяждат от НОИ.
Здравейте,какво проверяват от НОИ във връзка с прекратен трудов договор след два месеца ,във връзка с получаване на обезщетение за безработица?

ТД, дл. х-ка, реалност на договора, но искат и ОПР, баланс, паричен поток.
Искат писмено обяснение на причините за прекратяване на трудовия договор, особено при клауза по чл.71, ал.1 КТ.
Много често се прекратяват ТД на това основание, а реално е взаимно съгласие. Просто не се мисли. Друга причина е да се назначава с цел да получи обезщетение.  Така на някои хора им постановяват отказ и се стига до съд.
По-голямата сума.
По-малката сума е платените километри, но освен тях има такси за престой и такси - първоначални.
Жената на собственика на ЕООД-то е счетоводител, но не й се занимава особено.  :wink1:

А това какво общо има жена му каква е? ЕООД-то да си наеме счетоводител, когато работи.
Здравейте,имам нужда от информация за започване на дейност като хранителен магазин.
Фирмата е ЕООД в момента има дейност спортен риболов.н
Не е регистрирана по ДДС.Има касов апарат.
В селото което е магазина има малко жители.И основно ще се продават неща от първа необходимост.
Необходимо ли е да има втори касов апарат?
Трябва ли да се подаде в НАП,че фирмата ще има втора дейност?
И ако собственика,който е СОЛ трябва ли да се осигурява допълнително?
Благодаря?

Ако продажбите ще са в същия обект / не знам дали няма противопоказания по хигиенни норми, защото не върви червеите да се продават с хранителни стоки/, то не е нежен друг апарат. Ако ще са отделни магазини, то тогава задължително втори касов апарат. Няма второ осигуряване като СОЛ.
Дължите осигуровки за продажбите. Здравни задължително, за пенсия по избор.
Ако регистрирате ЕТ от чисто финансова точка (данъци и осигуровки) нищо няма да се промени. Само че ще бъдете ЕТ, а не лице, извършващо търговска дейност, без да е регистрирано като ЕТ.
С ЕООД може и да е по-добре, може и да е същото. Едва ли ще е по-зле. Зависи от съотношението приходи-разходи, дали ще си вземате печалбата като дивидент или не...
Пенсионерите не могат да се осигуряват за пенсия назад. Могат да изберат само напред.
Длъжни сте да се регистрирате като ЕТ, ако правите това по занятие.
Сега дължите данъци и осигуровки.
Не можете да се осигурявате за пенсия, дори и да искате, следователно ще внесете само здравни осигуровки.
Имам следния казус: Фирмата има автомобил на изплащане от 2018г. Заведев е със следната операция: 205,625/159. Начислявани са и амортизации. Отказва се от договора в полза на трето лице,което да го доизплати. Как следва да се осчетоводи това, че доста се пообърках. Благодаря предварително за съветите.

Издава се фактура за продажбата на правото. Нищо сложно.
Чл. 264. За работа през дните на официалните празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение.

Бих приел, че "трудовото му възнаграждение" е това, определено в ТД, преизчислено за 1 ден и удвоено. БрРЗ за месеца/брой работни дни * 2.
Не стана ясно извънреден труд или сумирано. Ако е сумирано, с дни не става, трябва в часове.
Здравейте!
Лице регистрирано по чл.97а с Булстат Егн-то отдава под наем апартамент през платформата Air BNB и Booking. Същото лице работи на трудов догоров при друг работодател на 8 часов работен ден. При пускане на Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице в НАП е отхвърлена, защото посоченият БУЛСТА/ЕИК не е вписа в регистъра на НАП. Как според Вас трябва се пусне осигуряването на това лице?
Благодаря!

Първо се рег. в рег. булстат и тогава чак отива в нап
Лице се осигурява по трудов договор на 1000 лева. Създава свое ЕООД, чрез което ще извършва услуги два пъти в годината за по 2 дни. Може ли да не подава ОКД-5 за самоосигуряване? Иначе услугата ще я извършва с личен труд. Или да подаде започване и спиране на дейност докато трае извършването на услугата?

да трябва ЕООД-то без счетоводител ли е?
Не се изчислява така полагаемият отпуск.
Има работника 7 месеца стаж и изчислявате върху тях.
До 24.08 - не играе и никога не е играл, освен при Дсл и служители в държавната администрация.
Ако искате и тях да сложите, ще трябва 24/31 да изчислите там колко 2 дни ли още ще му дадете, но това е извън закона.
Здравейте,

Имам лице по чл. 114 във връзка с чл.68 ,ал. 1 , т.1 срока беше до 15.04.2023 г. Тъй като работодателя реши , че лицето ще остане на работа не съм подавала ДС за промяна в срока, обаче сега като ми изпрати графика на лицето то има 2 работни дни за април.

Изхождам от чл. 69 ,,Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна."

Как да постъпя в тази ситуация, според мен е трябвало да подам ДС , че договора от срочен става безсрочен ..

Договорът е подаден със 114 и си остава по 114. Няма ДС, щом говорим за "превръщане" по 69. Ако ставаше  само с ДС, нямаше да го има 69.
Да,плаща патентен данък,но не е една от дейностите посочени,които се изключват от обхвата на ЗКПО.Става въпрос за заведение-кафене.

Последно на патент ли сте или не сте на патент.
Какъв данък печалба при ЕТ? Нещо не са Ви наред понятията.
Какво общо има минимална Рз? Говорите за минимален осигурителен доход на СОЛ или...
Добре е да има документ от работника (или да се обясните), че никога не се знае, но доколкото това очевидно е техническа грешка бихте могли и да се ползвате от чл. 272 ал. т. 2, според мен.

Не е техническа грешка.
Ми пък на мен ми е странно, колко са верни отчетите, ако данъчните са намерили нещо укрито.

Може да не е укрито нищо, а просто грешно да са тълкували и/или приложили данъчна норма.
Да, наясно сме с това и в момента се прави точно така. Искаме да разберем дали има вариант, при който да се спести постоянната промяна. Ясно е, че в търговския обект трябва да има поименен график.

Как предлагате да се спести това? Може да се спести само, ако си направите труда предварително да определите кой къде ще работи, в кой обект, а Вие твърдите, че е невъзможно.
По каква причина е невъзможно? Каква е тази специфика, поради която не знаете кой къде ще работи?