За какъв максимален период от годината може да се прилага сумарно отчитане.
Чета, че за не повече от 6 месеца.

От 1 месец до 4 месеца, а при договор до 51б КТ, може до 12м.
Те така направиха това отчитане, че трябва да си много отчаян или много да е необходимо отчитане за повече от месец, за да си го причиниш...

Или въобще никой да не те пита какъв да е периода.
Здравейте,

От началото на годината до м. август съм работил на свободна практика по неформални граждански договори с месечни хонорари под МРЗ след приспадане на нормативно признатите разходи. Декларирал съм и съм платил авансов данък по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ за първите две тримесечия. През това време съм плащал само здравни осигуровки в минималния размер за безработни лица.

В средата на м. август започнах работа на трудов договор, като за м. август имам един хонорар по граждански договор, отново под МРЗ, преди датата на подписване на трудовия договор.

За м. август и м. септември, работодателят ми е внесъл дължимите здравни и социални осигуровки.

Въпросът ми е дали трябва да декларирам и плащам авансов данък за третото тримесечие, щом внесените през същото тримесечие осигуровки от работодателя (които се приспадат) надвишават многократно размера на авансовия данък, който би се получил като се сметне (ще се получи отрицателна стойност)?

За годишната данъчна декларация ми е ясно, че трябва да включва и двата вида доход в съответните приложения.

Този пост е голяма веселба.
Наемете си счетоводител и проверете дали не е трябвало отдавна да се регистрирате като СОЛ!
1044
ЮЛНЦ » Re: Мол
04.10.2022, 13:18
Пълен МОЛ на ДМА, сграда земя т е всичко

МОЛ на земя?! Смятате, че някой може да я вземе на гръб и да я открадне или МОЛ-а, да си я присвои?
За изплатени суми на физически лица, извън трудови правоотношение - би трябвало да е ал. 1
От2008
Здравейте имам следното питане при служител назначен само в програмата ТРЗ без файла да бъде изпратен към НАП , при присъствието във ведомостта и деклариране на данните в д1 и д 6 каква корекция следва да извършва там? Д1 заличаване а, Д6 КОРЕКЦИЯ С НАМАЛЕНИЕ?И при заличаване на д1, какви данни да попълня в д 6 , за да се приеме ?

Заличаваща д1 и д6- код корекция - вид плащане 5.
За вид плащане 8 - не можете извън срока и трябва на място.
Аз ли нещо не разбирам,  Вие ли не обяснявате....
Значи лицето има два ТД - единият на друго място (основен), а другия - при Вас (допълнителен). И по този допълнителен ТД, който е при Вас, част от месеца е работил на 8 часа, а останалото време на 2 часа. Така ли? През целия месец при Вас е бил на допълнителет ТД. Така ли?

Точно така. И Д1 трябва да е една при тях.
Две. Още повече, че единият договор е основен, а другия допълнителен и са с различни кодове в т.12

Декларацията е една- по договора за допълнителен труд. Основния договор е друг. Поне аз така разбрах. Ако не съм разбрал, тогава ще са две- по двата договора.
Здравейте!
Имам следният казус. Колега преминава от 8 часа на 2 часа работа в месеца. Една или две декларации 1 трябва да подам към НАП? При нас тези 2-та часа се явяват дъпълнителни т.к. има др. договор на 8 часа. Ако е 1 бр декл 1 в дни и часове, които са отработени какво се пише? Общият бр дни и часове за месеца 11,75

Фактът, че преминава от пълно към непълно не променя факта, че при едно осигуряване Д1 е една- значи подавате само една Д1, с общите отработени часове в месеца, с общия осигурителен доход и в т.16 последната поциция- средноаритчетично. Какво е това 11,75. Няма вариант да податете непълни дни или часове. Ако става дума за дните, то те са 12 при това положение, а часовете - Вие си знаете колко.
Здравейте, в момента съм бременна в 2ри месец и ми предстои да кажа на работодателя си, че след месец ще излизам в болничен, въпроса ми е как да постъпя , за да бъда сигурна, че няма да ме уволни и какви осигуровки и длъжен да плаща той по време на болничен за бременност и майчинство, понеже намирам различни отговори в интернет, дали само здравни се плащат по това време или всички видове осигуровки. Ще съм много благодарна ако получа отговор!

Само здравни внася и сте осигурена за всички осигурени рискове.
По-добре помислете дали новият Ви статут не изисква да се регистрирате като свободна професия, да придобиете статут на СОЛ /посочили сте го и в заглавието на темата/, че дори и дали няма да попаднете в чл.97 А на ЗДДС. В този ред на мисли работещо СОЛ няма как да отиде на БТ.

Точно.
Извън темата.
Какво налага генериране на ведомости за 12 години?
Изгубени, унищожени, несъставени?
Сумите поне получени ли са действително или ...
Здравейте колеги,
Може ли малко помощ.
Назначавам служител, който си е изгубил трудовата книжка. Търсих да намеря примерен образец на декларация за изгубена книжка, но не намерих подобна.
Може ли да ми изпратите ако някой има подобен казус.?
Благодаря предварително.

Просто да си го напише.
За какво Ви трябва образец?
Здравейте,
Възможно ли е лице, което се осигурява като ЗП с код за вид осиряване по Д1 -13,  да не внася осигуровки като собственик на ООД?

Това ООд без счетоводител ли смята да работи или ЗП-то е без счетоводител?
Здравейте,
Възможно ли е лице, което се осигурява като ЗП с код за вид осиряване по Д1 -13,  да не внася осигуровки като собственик на ООД?

Напълно възможно. Даже може още 10 000 ООД-та да си направи и пак да не внася.
Ако и полага труд в това ЕООД и няма наети, ще трябва И КАТО СОЛ.

Да помисли добре счетоводителят му какво правят.
Съгласен с колегата по първите точки
По т.3- не. Какво прекъсване, като няма начало за този период?

Подава си начало на дейност октомври. Подава си д7 за септември. и това си е.
Не ме разбрахте.
Не питам за документите за НОИ, а за документите за работодателя.
Работникът трябва да попълни декларация.
Ако нямате, нямаме, такава, ще връщате парите с лихвите - солидарно.
Каква се съдбата на съоръжението в хипотезата на неизпълнение?

Според мен към момента имате основание да оформите единствено предаването за ползване, срещу насрещна престация и като изтекат двете години, ще стане ясно какво ще се осчетоводява.

Договорът от адвокат ли е писан или...
при неизпълнение далжи неустойка, ето какво е записано в договора:

При неизпълнение на условията по чл ........... се дължи неустойка за остатъка от сумата за съоръжението, определена в размер на ..........%  от сумата на неизпълнението на договорните условия.

Реално това не е неустойка за неизпълнение, а заплащане на уж подареното, т.е. имаме възмезден договор, срещу задължение за определени действия и при изпълняването на тези действия "се плаща" със съоръжението, а при неизпълнението - "си го купуват" на практика и това не е неустойка за неизпълнение. Щеше да е, ако връщаха съоръжението и заплащаха наем за периода на ползването. Според мен, не е добре оформен договора.