9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 - 8 дни, ако е на подневно
Ако е не СИРВ- неизвестна величина.

Щом са 8 и 3 от работодател, 5 от нои, защо сте писали само 11 отработени и 11 в болничен отпуск

Отделно как така отработени всички часове, като са отработени само 14 дни
Здравейте,
моля за съдействие с попълването на Декларация 1 в частта на стр.3
служител е бил в болничен за гледане на дете от 9.11 до 18.11 вкл.
Правилно ли са попълнени клетките
16 - 2288
16.1 - 11
16.2 - 08
16.А - 03
16.7 - 176

Благодаря!

Не
При прекратяване от 01.01 - основанието възниква след 01.01 и дори да го начислите в декемврийската, трябва да е платена м.12/21, а не 01/22.

20,20 - удържан данък за върху 202 лв
годишна данъчна основа 0 лв.
възстановени 20,20 лв.

С други думи нищо няма да удържите, но ако платите м.12. Ако не платите, а остане за другата година, тогава - служебна бележка.
Не е така.
Може да ползва 450 за едното и 450 + 900 за детето с ТЕЛК. Т.е. 1800 общо.

900 за две деца  с декларация по 22 в и 900  с декларация по 22г- 1800
Поправих се . Съдружници :)

Съдружници на ГД в същата фирма - забравете просто.
Здравейте!

Първото дете ще навърши 2 години 48 дни преди термина на раждане на второто дете.

45-дневният болничен преди раждане започва 3 дни след рождения ден на голямото дете.

Има ли вариант майчинството за първата година на второто дете да не се преизчислява и да се получава същата сума като за първото?

Наистина е трябвало по-рано да се сетите, ако искате да нямате проблеми. Ако искате, рискувайте с доктора, но се подгответе за сериозна проверка от НОИ.
Здравейте,
Имам лице назначено по втори ТД, чл.111 от КТ .  Трябва да се платят осигуровки върху 300 лева. Осигурителният доход по основния му ТД при друг работодател  са върху сумата от 2700 лв.  Заплатата по допълнителния договор е 2300 лв. Въпросът ми е, къде в Д1 се отразява, че осигуровките са върху 300 лева?
Благодаря Ви,

Както във ведомостите, така и в д1- осигурителен доход.
Здравейте

Имаме служителка с близнаци под 18 години. Едното от децата има ТЕЛК над 50%. Тя има право да ползва и двата вида данъчни облекчения - веднъж 900 лв. за дете с увреждане, и веднъж още 900 лв. за двете деца, нали така? Защото, може би ще имаме няколко такива случая.
Да. Попълва си двете декларации- 22в и 22г
Ако се прекрати трудовия договор, тогава ще му изплащате обезщетение и щом заплатата му е 8 пъти по-ниска, ако желаете можете да платите повече с допълнително споразумение. Друг вариант е да прекратите трудовия договор на основание чл.331 КТ, срещу обезщетение от 48 заплати /8*6/
Това е почивен ден, като всеки почивен ден - като събота, като неделя.

Този почивен ден намалява работните дни на конкретното лице за конкретния месец.
Не знам как се оправят тези неща в програмата на НАП и в ТРЗ програмата. В ТРЗ програмата предполагам се отразява като самоотлъчка и просто трябва да си оправите декларация образец 1 обаче, тази дупка в осигуряването да се махне или пък да отразите НО - без стаж и без осигуровки, ама Д1 пак трябва да оправите дните, да няма дупка и да посочите 19 работни дни и пълен месец за декември.
Да, подадено е ОКД 5 за прекратяването, не са подавани декларации обр 1 и 6.
Много благодаря.

След като лицето не е осигурено за какво е взело болничен лист? Да отива и да го анулира.
Аз пък знам случай за промяна на термина по преценка на лекар, без да са правени сметки...

Да и аз знам за една моя съученичка, дето от такива сметки, едва не родила първото си дете в колата.

Ако лекарят се реши на подобна корекция, НОИ могат лесно да му отрежат главата, та той сам ще си реши дали да я слага доброволно там и да извърши документно престъпление, заради което дори може да полежи на топло.
Здравейте колеги,
Питането ми е следното: Ще пенсионирам официално човек, който работи при нас след като има излязло постановление за пенсиониране, но не е получил обезщетение от работодателя. В момента се води на 1 час дневно, как следва да и изплатим обезщетение, за отва, че има повече от 10 години при нас? По кодест е на база предходен месец, но в случая тя е на 1 час от известно време. Моля за малко съдействие.
Може ли да и изплатим обезщетение, каквото работодателя реши или трябва да е обвързан с някакви нормативни актове?
Благодяря предварително.

Ще му прекратявате ли трудовия договор, че говорим за обезщетение?
Ако лицето не е било осигурено за ОЗМ в деня преди възникване на нетрудоспособността, то болничният е издаден непременно и трябва да бъде анулиран.

Направете справка дали "спрял дейност още и не внасял осигуровки " е свързано с подаване на ОКД5 или не, дали са подавани или не Д1 и дали са  подлежали на подаване.

1+ за всичко написано.
Работник е положил извънреден труд в събота и неделя.Почивния ден ,който се полага на работника съгласно чл.153,ал.4 от КТ и ще се ползва през следващата седмица,как да се посочи във ведомостта ,като работен или  като  отпуск.

Нито работен, нито отпуска. Почивен си е денят и трябва да посочите работни дни с един по-малко. Както във Варна, когато имат август месец един ден по-малко.
За съжаление лицето така ще получи по-ниско трудово възнаграждение, ако часовете не са 6 за почивните дни.
Здравейте!

Първото дете ще навърши 2 години 48 дни преди термина на раждане на второто дете.

45-дневният болничен преди раждане започва 3 дни след рождения ден на голямото дете.

Има ли вариант майчинството за първата година на второто дете да не се преизчислява и да се получава същата сума като за първото?

Тези сметки се правят, при определяне на термина. Или не са знаели рожденния ден на детето си? Сега вече забравете, защото НОИ не са от Марс.
Ако като самоосигуряващо се лице се осигурявате без ОЗМ, мисля, че ще стане

Да, задължително трябва да избере като СОЛ - без ОЗМ, ако иска пари.
Здравейте, моля ви за помощ по следния казус. ЕТ работи като таксиметров шофьор /с патент/. Получава решение от ТЕЛК със 100% инвалидност с право на работа, но не и като таксиметров шофьор. Решението е със срок 1 година. Очаква се като изтече процентите да бъдат по-малки. Не успявам да намеря информация, дали има регистър на ТЕЛК и дали може да се направи връзка ако ЕТ -то продължава дейност законно, заплаща си лиценза и патента. При какви условия може да възникне проверка от органите и евентуално да бъде санкциониран. Обмислям вариант със смяна на длъжността, но тогава при проверка от ДАИ отново ще е в нарушение, защото не е лицензиран таксиметров шофьор. И още един въпрос - ако на лицето  му се наложи да вземе болничен лист след това решение на ТЕЛК, трябва ли да бъде преназначено на друга длъжност, за да може да получава обезщетения от НОИ? Много благодаря!

Или си назначава хора по ТД или спира да работи.
Тоест ако единия родител има облагаем доход за 2021 год 7500 лв. ползва данъчно облекчение за две деца 7500 лв. а останалите 1500 може да ползва другия родител.
В този случай Задължително ли е единия родител да представя декларация и ползва чрез работодателя а другия с подаване на данъчна декларация или може и двамата в да ползват чрез подаване на годишни данъчни декларации по чл 50. Благодаря

Вариантите са два - единия родител през работодател, други с ГДД или и двамата с ГДД
Здравейте,
Регистрирана е нова фирма ЕООД , със собственик юридическо лице. Фирмата ще построи инвестиционен имот с цел отдаване под наем. Назначеният управител  работи на трудов договор в друга фирма и се осигурява в друго дружество на максималния праг; като управител не получава възнаграждение в новоучреденото дружество /то няма и приходи/.

В договора за управление няма уговорено възнаграждение.

Трябва ли да се подава декларация образец 1  без осигуровки, тъй като той е осигурен на максималния доход в друга фирма?

Благодаря!

Няма как да няма възнаграждение, при собственик ЮЛ.