Здравейте, налага се преназначаване на служител днес е последен работен ден, а 01.07 е първи работен ден на нова длъжност . Не желаят да се прави с допълнително споразумение.
Мога ли днес да пусна уведомление за прекратяване и съответно уведомление за назнаване на новата длъжност на лицето?
Благодаря Ви!

А защо не искате с ДС и служителят ще се съгласи ли с прекратяване и ново назначение?
Здравейте,

питането ми е принципно как е по-редно да се направи. Фирмата предлага работа като летния сезон е с по-високи заплати, зимния - с по-ниски. Възможно ли е това да се опише в трудовия договор /и правилниците/- примерно 01,05,-31,10 -основна 1500 , а 01,11-30,04- 1200лв. ? Или ще е по-добре договора да се сключи на  1200лв. , и за летните месеци - да има допълн. възнагр. от 300лв . , вписано в договора ?
И двата начина може, само дето при първия и класа е по-висок.
Да, средното на ден  за м.09 ще вземете за база за обезщетението.

ТК 0 изчислявате си стажа на 8ч.  и добавяте стажа на 2ч.
Този на 2ч. знаете ли как се изчислява?
Трудовият стаж е 4г 9м 29дни, а осигурителният - 3г 7м 10дни и 4ч

Октомври има 31 дни, следователно не са 29 дни, а 30 дни
Здравейте!
Искам да попитам как става намаляването на изчислената пенсия, на лице , родено след 31.12.1959 г.  Т.е. как се получава коефициента за пенсия, ако не си прехвърля средствата от УПФ
в НОИ ?  Моля само за пример . Нормативите ги чета, но се объркавам.
Благодаря!

НОИ отдавна имат калкулатор.
Това, че КИ са към фактури от миналата година не значи, че не са разходи за тази - данъчното събитие си е от 2023.

Нещо събития между края на годината и преди датата на съставяне на ГФО да сте чували за тяхното отразяване?
Отделно въпрос на счетоводна политика е дали ще се отразят като разходи за текущата година или ще се преработи гфо за предходната и ще се бутне само резултата. За ГДД по чл.92 не говоря.
Кредитните са към фактури от миналата година, понеже фактурираха авансово ел.енергия на база на използвана за текущия месец. Миналата година имаме голямо потребление, а тази година за три месеца почти никакво и затова се получи така.

А кога правихте годишно приключване за миналата година? Не успяхте ли да ги отразите за нея, след като са за нея година в намаление на разходите?
Здравейте,

Дали бихме ми отговорили на следния казус.

Сдружение получава средства от Национален фонд "Култура" под формата на едногодишен грант.
Същото има задължение да се самофинансира с определена сума.
Според Вас тази сума може ли да се отчете като разход по основната дейност, освен като разход по програмата?
Благодаря предварително.
Е няма как едни и същи пари да ги отчитате два пъти като разход. Ако културата не Ви е основна дейност, то по тази програма сте си отчели разходи и те ще се включат в ОПР, според счетоводната политика към разходи за дейността, но два пъти няма как да стане.
Здравейте, за промяна само и единствено в основанието на сключаването на трудовият договор от 03.2022 година , а именно от бесрочен стана по заместване , тъй като така е било първоначално назначено лицето.
Въпросът ми е мога ли да направя сега заличаване на този договор с тези данни и да го подам като нов отново със старите данни , но с ново основание за сключването ?
Благодаря Ви!
Ако договорът на лицето първоначално е бил срочен, а просто сте сгрешили уведомлението и сте подали като безсрочен, можете сега да подадете ДС и да оправите нещата. Ако на работника е дадено безсрочен, тогава пак с ДС могат да се оправят нещата, стига той да е съгласен.
Благодаря
За сега старите размери

Имаме авансови размери, а за годишните до 30.04.2024 г. има много време.
В Наредба 7 към края имаше един член, че напусналите служители трябва да върнат неизползваните ваучери. И един друг, той отпадна отдавна, според който работодателят пък трябва да ги върне на оператора. И става така, че реално служителя вече е напуснал, когато се раздават ваучерите за месеца в който е бил на работа.
Ваучерите се дават в следващи месец, а според мен тази норма за връщането е мъртва, защото противоречи на правни принципи.
Има възможност да е пропорционално на работното време, но трябва това да е разписано в ПВТР, след като е грасувано разпределението по този начин от ГУТ/КУТ. Това основание е базирано на тълкование от НАП.

Това не е вярно.
СС 31, ЗЗД чл.357-364.

Точно така. Странно е, че счетоводителите на А и Б не го знаят.

Виждам подобни дейности, но счетоводителите на А в моя случай не знаят какво правят, а на Б, поне са тръгнали на консултации.
Добро утро колеги , ситуацията при нас е следната:
Работодателя отправя предизвестие на работник на 20,06,2023 и на 21,07 ще бъде освободен поради намален обем на работата.Ще му бъде изплатено обезщетение за оставане без работа.
Вчера разбирам , че на 04,07 ще подава документи в ТЕЛК, които ще разглеждат на 14,07. Не знаем кога ТЕЛК-а ще се произнесат и ще ни пратят решението.Ако  е след 21,07.  лицето няма да е при нас вече. А ако решението е с дата 14,07 - той все още е на работа. Какво следва от всичко това?
Длъжни ли сме да го оставим ? Помагайте моля!

Закрилата важи към момента на връчване на предизвестието. Вие декларация, в която да попитате за закрила въобще връчихте ли на лицето да попълни? Ако няма попълнена такава от него, в която да е отбелязал, че не страда от разните там болести, че не е трудоустроен и т.н., няма да можете да го освободите законно.
Благодаря!Значи няма смисъл да ми се начислява личен труд.

А счетоводителят какво казва, има ли смисъл или няма смисъл?
Здравейте! ЮЛНЦ в частна полза има приходи от членски внос - нестопанска дейност. През 2,3 год. организира ловен курс, таксата е силно занижена,  не очаква печалба, но тази дейност стопанска ли я тълкувате и ще следва ли отделно счет отчитане, опр и декларация по чл.92. Ако не се осчетоводи като стопанска дейност, каква е вероятността от проверка и на какви санкции подлежи? Колежката преди мен не го е тълкуване като стопанска дейност? И тук идва моето чудене, моля, за съвет!
Стопанска дейност си е с всички произтичащи от това последици. За вероятността от проверка никой не може да каже.
Много благодаря, несъстоятелен е да, но по-опитни колеги твърдяха това и се двоумих. Благодаря още веднъж, сега съм сигурна как да действам :)

Фирмата има период от 01.04 до 30.06.2023 г.

Лице постъпва на 22.05.2023 г. Колко месеца период на изравняване има и колко месечни норми ще събирате на 19.05?
Винаги при напускане съм получавал ваучери.
Напусналите защо да не получат, не ми стана ясно!?
Здравейте, колеги! Имам работник в една фирма, когото съм назначила на длъжност Маникюрист НКПД 51422003, но той прави и педикюр. Възниква въпроса как да съчетая двете длъжности, при положение, че не се знае коя, кога и колко ?!  :hmmm:Дали би било проблем при евентуална проверка от ИТ?!
Има ли отделен код за педикюр? В длъжностната х-ка записано ли е такова задължение? Ако няма отделен код, то само си допишете ДХ и отново я връчете.
Здравейте! От 2022 г.има изменения за вътрешните правила за работната заплата.
Има ли някъде нещо като образец,бланка или нещо подобно с новите изисквания?
Да, има.
Изготвям срещу сериозно заплащане за колеги.