По предписание на НОИ  ще се подава корекция на образец1 за месец май за един работник.
Понеже е минал срокът  с ел. подпис няма да стане или в офис на НАП ли се подава на хартия или магнитен носетел.
По тяхното предписание  искат само обр.1 а със образец 6 вече сумите са в намаление трябва ли да се подготви обр.6?

Първо, няма как да подадете само Д1, корекционна, засягаща д6 за вид плащане 4, 5 и 6, ако с нея, ще нарушите равенството с Д6. Такава д1 ще бъде отхвърлена. Не разбрах защо да сте пропуснали срока за подаване по ел. път на корекция, след като той е два месеца. Единсвено за Д6 за вид плащане 8 е в срока на деклариране
Аз не разбрах какъв е реалният осигурителен доход, защото явно МОД е над МРЗ и не падате ли с тези 65 лв. под МОД?

А иначе, въобще не се учудвам, всички програми във връзка с Ковид 19 са абсурдни и показват непознаване на основни моменти в трудовото и осигурително законодателство.
Въпросът не е дали се е връщат на работа или не се е връщал на работа.
Въпросът е дали неработоспособността е една, а тя едва ли е една, защото едва ли през цялото време е бил неработоспособен. Просто е бил в продължителни различни отпуски.

Така, че при нова неработоспособност, нови 3 дни от работодател. Явно чл.6 не се разбира, ккаво има предвид, като казва, че отпуските не прекъсват неработоспособността.
Когато е една неработоспособност, определена от орган на МЕ и през този период работникът ползва други отпуски, неработосп. си остава една. Болничните листи може да са първични, може да са продължение, може да има платени и неплатени отпуски, неработоспособността си остава една. Лошото е, че това не се разбира и от НОИ.
Абсолютно издържано е! Прилага се на много места.
Лицето, представляващо Собственика на ЕООД (такава е формулировката) сключва със „себе си“ - ДУ. После управителя сключва обикновен ТД. Може даже да е ... „по чл. 70 - със срок за изпитване“!
Физически е едно лице, но юридически са три - ЮЛ, управител и ФЛ.

Пп. Много се смях, когато за първи път видях „Протокол от Общото събрание на ЕООД“.

Не става, колега.
Да не ревете после.
Фактът, че се прилага на много места, точно нищо не значи.
Единственият представляващ ЮЛ - ЕООД в случая, не може да сключи ТД със себе си, защото няма как да упражнява работодателска власт.
Зависи за какво е ДС. Ако е за нова заплата - може, но ако е да нещо, което се декларира в Ув62 - вероятно не. Всъщност - не се сещам в момента - в уведомлението пишеше ли се датата на "считано от..."?

За сроковете - ако събитието е на 15-ти, срок от 1 ден е 16-ти, срок от 2 дни е 17 и т.н. - ДОПК чл. 22.

Може да се сключи ДС, в което страните дават ретроактивно действие на договорките си. Съвършено друг е въпроса, че ако е пропуснат срок за подаване на уведомление за ДС, може да се понесе административнонаказател на отговорност.
Според мен е по-добре да се пусне предизвестие за прекратяване на ТД в което единствената дата, която се вписва първоначално е датата на представяне на работодателя. След това на самото предизвестие /или на отделен лист/ се посочва датата, на която работодателят е приел предизвестието /входящ номер, друг начин/. Предизвестието започва да тече от деня, следващ датата от входящия номер.
След това си подайте заявление за напускане, в което посочете, че желаете ТД да бъде прекратен "считано от" когато искате и заявете, че ще заплатите обезщетение за неспазеното предизвестие от еди колко си работни дни.
По този начин от една страна ще имате точна представа кога изтича предизвестието и какъв период ще трябва да се обезщети, а от друга страна избягвате умишленото забавяне на приемане на предизвестието.

А защо е необходимо това, ако още в началото работникът знае, че няма да спази предизвестие? Подава си заявление за прекратяване, в което пише, считано от коя дата прекратява и толкова.
При такива дати на болничните, бих изчакала, защото много малка част от сумата не е изплатена
Здравейте,

моля да споделите формулата за изчисление от нетна заплата към брутна залата.

Мерси!

Чиста математика, но зависи и от осигурителния доход, т.е. и лог. функции. Иначе по спомен нещо от рода на 0,7892 беше.
чл.4, ал.1, т.5 Наредба Н-13
Притеснява ме, че през ноември ще подам данни за м. юни. Да не го отчетат като подадени след срока.

Не са след срока, ама без предписание за ГД - няма как да стане.
Здравейте, Имам ТЕЛК 75%, от 12.07.2018, за три години, изтичащ на 01.07.21. В 2019 година съм се пенсионирала по навършени години и стаж, присъдена ми е пенсия от НОИ, която получавам по надлежния ред. С решението на ТЕЛК ползвам социално подпомагане и някои отстъпки като данъчни облекчения, престой в болнично заведение и др. Нямам известие за явяване на ТЕЛК, питането ми е - има ли закон, чрез който Експертното решение става пожизнено? Предварително благодаря!

чл.69, ал.7 НМЕ. Ако искате пожизнен ТЕЛК, ще трябва да се явите на ново освидетелстване и тогава ще Ви бъде пожизнен.
Да, една заповед за командировка, е възможна, ама ако не се връщат всеки ден.

Моите и те се връщат понякога, ама не със служебен транспорт и не носим отговорност. Командировани за 20 дни 5-6 човека, но пиша периоди без прекъсване, защото официално не се връщат, а реално - тяхна си работа.

Във вашия случай, би трябвало ежедневна заповед и да си я носят със себе си.
Не, защото съставителят е заявител.
В останалите хипотези, когато заявител е лице, с пълномощно от заявител, има заверка на заявлението и декларация по чл.13, ал.5
Интересно- не можете да съставите един обикновен протокол, удостоверяващ даден факт.

Това, че Гъгул не откривал нещо, абсолютно нищо не означава.  Това в крайна сметка не е работа на счетоводителката.
Аз също не разбрах дали е ползван отпуска или не е ползван.
Ако е ползван и просто заявлението не е доокомлектовано, сложете верен входящ номер на декларацията за банковата сметка и си го подайте.
Д1 и д6, естествено трябва да се коригират. Не сте извън срока, защото е два месеца. Единствено д6 за данъка е в срока на подаването.
Много благодаря за отговора!

По - скоро ме интересуваше ако някой е запознат с условията по предоставянето на тази безплатна храна. Според Наредба 11 безплатната храна може да се предостява под формата на:
пари
ваучери
храна
като стойността на храната независимо от начина на предоставяне, не може да е по- малко от 2 лева на смяна за храна и не повече от 1 лев за ободряваща напитка.

В тази връзка, тъй като по чл. 140 от КТ няма подобно разяснение, нито препраща към каквато и да е наредба, въпросът ми е дали някой има опит с предоставянето на безплатна храна само по чл. 140 от КТ, без да отговаря на условията по Наредба 11 ?  Ако да, какви варианти на предоставяне използвате и има ли  минимални /максимални граници ?

Благодаря предварително!
Полагат нощен труд. Защо мислите, че отговаряте на изискванията на наредбата?
Какво значение има, че по договор за допълнителен труд не е имало молби навреме и вероятно в РПВ не е отразено ползването на тези отпуски. Като искате съставете си нова РПВ и си вижте въобще има ли някакви разлики. Ако няма разлика във БТВ и осигурителен доход, то нямате основание да подавате д1
Без рисков е и договора за наем си имал бил особеност :)
тъй рекоха юристите
остава сега да го  ( ДОГ. ЗА НАЕМ) спретна по такъв начин че да не формирам пасив баланса си че съм по МСС

Явно юристите Ви толкова си могат, щом не могат да направят договор за наем, който НЕ Е ЗА 12 М. и щом не могат да направят едни обикновени протоколи за временно връщане на владение.  Това - не може и особени, да го разправят на някой друг.  Те и НАП всеки път, когато имат осигурителен доход от минали години обясняват как това е ОСОБЕН СЛУЧАЙ.