Сключен ТД на 21.09.2021. Подадено уведомление на 21.09.2021 и получена справка от НАП. Работникът ще започне на 27.09.2021г. Обаче днес се сещат ,че заплатата му трябва да се промени-нещо са се договорили допълнително. Нищо друго не се променя по договора. Трябва ли сега пак да подавам уведомление и да корегирам вече подаденото ?

По принцип такова допълнително споразумение, не се подава в НАп уведомление. Ако е по проект, по-добре направете корекция.
Здравейте,бих била изключително благодарна, ако получа отговор на въпросите ми, а именно - в момента замествам колежка, която е в майчинство, оказва се, че и аз съм бременна  :hbd:  :hbd:
 :hbd: , та въпросът ми е, предполагам, че след завръщането на титуляра аз ще бъда освободена от работа. Ще получавам ли майчинство и на 90% ли би следвало да е?( титулярката ще се завърне след моето раждане) и какво се случава за втората година, ще получавам ли обезщетение? До момента имам над 8 години трудов и осигурителен стаж. Чета, че трябва да бъда назначена някъде фиктивно за 1 ден, за да се получава обезщетение, така ли е? Мноооого дълъг пост, но трябва да съм подготвена за предстоящите проблеми и най-голяма радост :)

Бременна сте или сте излезли вече в отпуск за бременност и раждане. Ако прекратят договора, преди да излезете в отпуск за бременност и раждане, няма да получите нищо. За по-сигурно сключете договор за допълнителен труд, ако не сте в бременност и раждане и то бързичко.
Глупости и само глупости!
Спирам да коментирам.

Хич не са глупости, а факта, че не го разбирате е друга тема.
Договор може да подпишете, но няма да е в сила, докато не започнете реално работа. Ден-два-три между двата болнични едва ли ще удовлетворят новия работодател, който, предполагам, търси хора да работят, а не да са в болнични.

Договорът ще си е в сила и не знам защо си мислите, че няма да е в сила. Няма да се постъпи на работа, а това е нещо различно
Ще използвам тази тема, защото имам подобни въпроси. При мен майката е дала право на майчинство на дядото. Детето още не е навършило 2г., но от 20.09.2021 тръгна на ясла. Аз съм от фирмата на дядото. За прекратяване на майчинството правил следните стъпки:
1. Дядото подава заявление за прекратяване на отпуска по чл.1634,ал.1,считано от 20.09.2021. Заявлението е с дата 23.09.2021г.-тридневен срок.
2. Пускаме заповед за прекратяване на отпуска с дата 23.09.2021г.
3. Пускаме към НОИ Прил.10 на 27.09.2021г. с дата на прекратяване на майчинството ,считано от 20.09.2021г.
Правилно ли е така?
По принцип е правилно, но какво пречи да подадете в НОИ днес или утре?
15 от 20-те дни са пропорционалните точно до края на септември. Нищо от останалите 5 няма да изгори, понеже те, образно казано, са за останалите три месеца, които няма да отработите. Но да, ако бяхте ползали всичките 20 щяхте да сте на аванта :)

Ако в новата фирма почнете от 1 октомври, онези 5 дни ще ви се полагат там. Ако бяхте ползвали 20 дни в старата фирма, в новата нямаше да ви се полагат никакви (това го вмъквам за бъдещи случаи и въпроси). :)

Офтопик: Имам усещането, че заради тия врътки с кратките назначавания заради борсата в недалечно време ще има някаква промяна в нормативната база, за да се ограничат. Така покрай сухото ще изгори и мокрото... което не е ОК за реалните случаи.

Не виждам как могат да ограничат кратките назначения и не виждам как ще ги лишат от обезщетение за безработица.
Здравейте, имам да  изчисля трудов стаж за лице напуснало през месец юли. Лицето е напуснало на 05.07, понеделник. Това е деня, от който не е в трудови правоотношения с работодателя.  Това са Два работни дни и два почивни, при оформянето на тр.книжка за месец юли да смятам 2 или 4 дена.

Предполагам работното време е над 1/2, щом говорим за цели дни.
Щом е така, то тогава дните са 4  за юли - 1,2,3 и 4, щом е считано от 05.
СОЛ -не, няма  дружеството - да има.
На НОИ няма да им хареса, а пък и Вие не е ясно за какво Ви е това. Като няма да работите, не можете ли след 6м. да подпишете договора за доп. труд.
Неподадена Д6 за данък на СОЛ? Такова нещо няма.

А иначе, с разрешение на НАП ще си ги подадете и ще си платите лихвите.
Сериозно ли водите двустранно счетоводство на СОЛ - свободна професия, който е с приспадане на НПР?
Здравейте,

Ще използвам същата тема, защото имам същия казус, на който никой не отговори по-горе:

Признават ли се банковите плащания за разходи, ако съм физическо лице развиващо търговска дейност?

До тук знам, че ще плащам данъци по Декларация 2 и осигуровки като ЕТ. Но никъде не намирам, какво е достатъчно да послужи за разходен документ?

Благодаря предварително.

Искате да кажете не банковите плащания, а разходите за банковото обслужване. Ще се признават, ако се облагате като ЕТ, ама точно за това е и добре да помислите за счетоводител.
Да, пише много различни неща. Ще попитам директно и в НОИ. Благодаря за отговорите.

Какво има да питате? Като е безработна не може да получи майчинството, но може да кандидатства с майката по друга програма и ако я огрее, даже ще взема 650, ще има трудов и осигурителен стаж, отпуски и т.н.
Имах подобен случай с обжалване миналата година.Подавате двата нови болнични , защото стария вече служебно е анулиран от НОИ .Тези два са валидните към момента.Ако Ви припокриват периода и не трябва да правите корекции в Д1 и Д6 за подадени вече периоди ще е супер, иначе е разправия/както се случи при мен / .
Болничният се анулира от издателя му.
Защо е нужно повече платен годишен отпуск, след като са в престой работниците?
Иначе за моженето си може.
Ако е упражняващ свободна професия, който попада и в определението за търговец по ТЗ, се приравнява на ЕТ и по отношение на счетоводното отчитане.

Чл. 2. Не се смятат за търговци:
1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;
2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3;

Да, точно това е причината. И аз понякога съм водил на клиенти по тази причина, но НАП интересно как ще определят дейността като предприятие, след като са толкова субективни критериите.
Да, изяснете...
"Задължаване на МОЛ" означава, че лицето носи имуществена отговорност за СМЦ, които са му поверени и наказателна отговорност за длъжностно присвояване.

Като напишете протокол, че сте намерили СМЦ, трябва да задължитете МОЛ документално, дори той да е собственика.  Това в икономическия техникум не са ли го казвали?
Всъщност отговорът на НАП си е правилен - при превръщането на срочния договор в безсрочен при работа 5 или повече дни без възражение от работодателя не се подава уведомление при липса на ДС. Уведомление би се подало, ако има ДС за превръщане на срочния в безсрочен ТД. Няма трети вариант. Уведомление се подава или не в зависимост от конкретните обстоятелства.

Не ме разбрахте. Не е достатъчно да се работи 5 дни и да няма възражение от работодателя. Трябва и длъжността да е ВАКАНТНА.
Защо да не е възможно да го назначите по чл.68 ал.1 КТ ? И после с ДС да го назначите да замества ?

То за моженето може, стига да знаят как да напишат договора, ама програмата на НАП дали ще пусне?
Не става въпрос, че някой е откраднал нещо, за какво по точно задължаване имате предвид. Във фирмата работи единствено собственика и той просто не е взел фактура и в момента количеството на продадените стоки не стига за изписване на месечните продажби.

Нещо значението на израза "задължавам МОЛ" трябва да се изясни ли?