Това, което съм чел за ваучерите е, че за да се считат за необлагаеми трябва да се дават на всичко по равно, независимо от болнични, отпуски и пр. отсъствия. Идеята е, че са социален разход, а не възнаграждение за труд.

За съжаление има йезуитско тълкуване на НАП в противен случай, но то като няма знания за трудовото законодателство, какво да се прави?
Ако предизвестието е 1 месец /не 30 дни/, то тече от 03.12.2022 до 02.01.2023 и ТД се прекратява считано от 03.01.2023.
Ако дните са 30 - предизвестието тече от 03.12.2022 до 01.01.2023 и ТД се прекратява считано от 02.01.2023.
Няма значение работни -неработни

Точно.



Аз мисля, че на това трябва да се наблегне.

Не казвам това.
Може ли лице да има сключен повече от един Договор за управление с няколко дружества?

Ако има клауза да няма такъв или с конкретни други дружества, конкурентни, ще е проблем и неизпълнение на договора, но иначе по закон, никаква пречка.
Празничните и почивни дни - в срока на неработоспособността, както и ползването на друг отпуск - например платен годишен, не я прекъсват.

Ама при констатирана нова, извън срока, без връзка с първата, имат много здраве всички, дето твърдят, че е същата.
Установил съм, че НОИ просто са едни девойки и от време на време лелки, които въобще не знаят за какво са там.
Лицето си декларира и си носи отговорност.

За този факт - липсата на подлежащи на принудително изпълнение, публични задължения, не се изисква да представи лицето документ.

Ако някое счети го иска, това са негови свободни съчинения и ще наруши закона, ако откаже данъчното облекчение на лицето на това основание. Аз не бих искал да платя от джоба си например 2400 лв., защото съм нарушил закона.
След като ЗДДФЛ изисква облекчението да се ползва само при липса на данъчни задължения, защо работодателят да не се подсигури чрез такава справка?

Защото си има данъчен закон и той не го изисква.
Ето тук е въпроса колко неработоспособности има.

Ако съм с грип до петък, а в неделя детето се разболее- колко дни от работодател ще има и проблем ли е съботата?
Имаме две неработоспособности - една от понеделник до петък, а втора от неделя нататък.
Ако това се разбере, ще е супер. Просто не се вижда срока и това е.
В разпоредбата на чл. 6, ал. 5 от Наредбата за медицинската експертиза е регламентирано, че неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява съответно в амбулаторен лист, медицински протокол на ЛКК или експертно решение по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ).

Необходимо е да се има предвид, че цитираната разпоредба регламентира компетентността на здравните органи за издаване на болнични листове. От посочената разпоредба следва, че е налице нарушение на чл. 13, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, когато са издадени два болнични листове за временна неработоспособност, по единия от които отпускът изтича непосредствено преди почивните или празничните дни, или другия законоустановен отпуск, а по другия болничен лист, макар и първичен, започва непосредствено след тях и сборът от дните в отпуск е повече от 14 дни.

Обръщаме внимание, че дните за временна неработоспособност поради карантина не се включват в 14-те дни непрекъснат отпуск по болест разрешен еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина.

Неправилно е издаден и болничен лист след празничен или почивен ден, когато преди този ден лицето е било във временна неработоспособност със същата диагноза и съответния празничен/почивен ден не е включен в болничния лист.
От Указанията в декларация по чл.22в в частта:
Ред за ползване на данъчното облекчение И по чл.22г в същата част:Има работодатели, които изискват допълнително:
1. Копие от Удостоверение за сключен граждански брак;
2. Копие от Удостоверение за раждане на дете;
3. Справка от НАП, че лицето и съпругът/съпругата нямат задължения.

А това за справката от НАП от къде си го измислихте?
Здравейте, въпроса ми е - когато безработен отдава под наем свое жилище на физическо лице, което НЕ се самоосигурява, наемодателят трябва ли с дохода от наем да внася осигуровки, как, задължен ли е надемодателят да се регистрира, като едноличен търговец. Изобщо какви са правилата, когато някой е безработен, но отдава под наем собствен имот. Благодаря!


Лице, което не работи, не е безработен.

Лице, което не работи и отдава жилище - има данъчни и осигурителни задължения, но не става търговец, освен при повечко жилища.
достатъчно е касиер

В ТД си го пишете цялото
Здравейте колеги,
темата е предъвквана многократно, но имам колебания по-скоро от юридическо естество.
Депозит се плаща при сключване на договор за наем, за да обезпечи бъдещи разходи, най-общо казано.
Въпросът ми е: ПРИ ДЕЙСТВАЩ ДОГОВОР ЗА НАЕМ НА ПОМЕЩЕНИЕ, НАЕМОДАТЕЛЯ ИМА ЛИ ПРАВО ДА ИЗИСКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДЕПОЗИТА?

Има право да иска, а наемателя дали ще кандиса е друга бира.
ЗДДФЛ отговаря на въпроса:
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Работодателят до 31 януари на следващата данъчна година изчислява годишната данъчна основа по чл. 25, ал. 1 и 3, намалена по реда на ал. 3, и определя годишния размер на данъка, когато към 31 декември на данъчната година той е работодател по основното трудово правоотношение на работника или служителя.
(2) Когато работникът или служителят през данъчната година има или е имал трудов договор за допълнителен труд при друг работодател или е имал основно трудово правоотношение при друг работодател, работодателят по ал. 1 включва придобития при другия работодател доход при изчисляване на годишната данъчна основа и определя годишния размер на данъка, ако работникът/служителят му предостави служебна бележка по чл. 45 от другия работодател.


Напълно точно.
Миналата година даже имахме двама от  новопостъпилите, които заради отказ на бивш работодател да даде служебна бележка, не можаха да се възползват чрез нас и им подадох ГДД.
Ако случайно лелката на гишето се заяжда (трябва да ѝ покажете дипломата си) може да си спестите нервите и да кажете, че искате да ви регистрират като "осигурител" (тогава не ви иска диплома). Няма никакво значение как точно сте регистрирани. Ако за вас има значение на картата да пише "психолог" - тогава трябва да покажете диплома за "психолог" и да се надявате, че лелката на гишето ще се съгласи.

(С чичко на гишето не съм имал проблем, а с лелка, затова написах "лелката". След като не искаше да ме регистрира както си искам накрая ме регистрира като "осигурител".)

Но след като имате диплома за висше образование и там се споменава нещо за психология - би трябвало да не се заяждат и да ви регистрират както искате.

Заяждат се, защото ние не сме се "заяли" с тях- неграмотни плъхове.
Я да я накарам да ми постанови  писмен отказ, както е по закон и да ида в съда с него, да видим другия път дали ще се прави на интересна.

Имам вече няколко случая на клиенти, които сами са се регистрирали и регистрацията няма нищо общо нито като код, нито като дейност с поисканото. Добре, че поне датите са ок, защото и с дати е имало проблем. Нали казвам - неграмотни плъхове.
Благодаря на всички за отговорите!
Не стигам по никакъв начин до сумата на НОИ. Ще се обърна писмено към тях за пояснение.

Хубав ден ви желая!

Много вероятно някой да е вкарал 380 лв. в програмата, вместо 710 или 650
 Привет!
При промяна на длъжност на служител , който остава на същото работно място,   т.е. в същото населено място. , при попълване на уведомлението по чл.62 по т. 2-Тип документ- кой код се попълва и съответно Основанието на договора по т.8 , като в подписаното споразумение е вписано основание по чл. 119

Благодаря предварително!

Основанието на договора е същото, щом сменяте само длъжност.
Благодаря на всички за отговорите!Безценни сте!

Не е сигурно дали няма Д1. Зависи за колко дни е осигуряването на макс. Може и за един да е.
Масово, за да нямаме проблеми, утвърждаваме незаконна практика.
А и ако питате НОИ, то дните са само 3.

Добре, че лекарите започнаха да се усещат, че в такива хипотези си оправят сами грешките и болничните.