Здравейте! Законосъобразно ли е изпалзването на онлайн платформа за заявяване и одобряване на отпуск след като липсва хартиен носител?

Ако имат електронни  подписи страните, може да стане.

Платеният годишен отпуск не се иска със заявление, а с молба, освен при определени хипотези.

ИТ не е въпроса какво искат, а е въпроса какво иска Кодекса на труда. Той иска писмена форма, като форма за действителност на молбата и на заповедта.
Като знам как се влачи резултата понякога...
Но не мисля, че става въпрос чак за такова задълбочаване.

Да, въобще не става.

Незадълбочаването струва само 3000 лв. на моя колежка.
Не знам какви указания чакате. Тази бележка може и ръчно да се попълни, а би трябвало и от ТРЗ софтура да ви излиза. Удостоверявате размер на изплатени доходи от трудови взаимоотношения и размер на удържани осигуровки и данък. Съответно след като сте му възстановили част от удържания данък пишете колко сте му възстановили. За да се знае от основия работодател, който да не му възстановява целия данък, на който има право за годината. Какво толкова сложно има ?

Нищо сложно няма, но Сл. б-ка утвърдена от министъра на практика е ЗАКОН. По принцип празнини в данъчен закон не могат да се запълват по аналогия и образци не можем просто да си измисляме. После ще измислят и ще трябва да ги издаваме отново в законовия образец. Два пъти работа, това е проблема.
Как следва да се попълни сл.бележка за лице, което е напуснало и е ползвало дан.облекчение за деца през годината?  Визирам указанието за попълване:

"         4. Когато служебната бележка се издава от работодател, който не е работодател по основно трудово правоотношение към 31 декември на годината, за която се издава служебната бележка, редове 2, 5, 6, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 и 19 не се попълват. Обстоятелството, че работодателят не е работодател по основното трудово правоотношение към 31 декември на годината се установява с писмена декларация, предоставена от работника/служителя "

Аз мисля, че трябва просто да си преправим бележката временно и все пак да попълним авансововъзстановения данък, защото няма как иначе.
Спора е следния ,Съдружници в ООД които стопанисваха магазин ... се разделят и единия изкупува дела на другия и продължава дейността . Към 31,10,2022 при инвентаризация са описани налични стоки за 50000 лв по доставни цени  но съдружника който напуска  има претенции , че трябва да му бъде изплатено 25000+ддсето което е платено за тези стоки ... Аз съм на мнение,че му се дължи 25000 но напрежението в момента  е  ...и да не сбъркам искам и вашето мнение .. На каква цена трябва да бъде изплатена половината от наличната стока на напускащия съдружник
Той не продава стока, а дружесвен дял. Колко струва делът е много спорно. Доставни цени от преди колко века са това? Сега може да е съвършено друга цената.
Здравейте.Жена ми роди на 15-ти юни 2015г.Тя е на редовна работа,от 4 месеца преди раждането.Преди това бяхме в Англия по бригадите 2013г за 4,5 месеца и 2014 за 5,5 месеца,между 2013 и 2014 вземаше съкращения от бюрото по труда спрямо документите от Англия и стажа от БГ. Така....... ситуацията е следната...... сега тя е в болнични вече 45 дена а и после ще е в майчинство,но тези глупаци от НОИ не искат да й признават стажа от Англия за болничните и майчинството.Искам да ви питам някой сблъсквал ли се е с такъв проблем и дали знае нещо по темата???
Мерси!!!

Има ли 12 осигурителен стаж някога или няма. От 2015 до сега са 7 години. Въобще нито ден ли не е работено?
Като е родила 2015-та не е ли била на трудов договор, т.е. да има 2г. и косур стаж?
Лице назначено август месец - втора категория. При първоначално попълване на картона /ТРЗ про/ съм отметнала "Осигуряване за ДЗПО в ППФ, но не съм променила категория труд. В Д1 Август и септември  вид осигурен е "1" вместо "3" и  съответно са внесени за месеца ДОО 21.30 лв и ППФ и 49.70 лв по-малко. 
 След като не може да се прави корекция на "вид осигурен" , а само заличване пуснах Д1 с код "8" заличане, но ми върна съобщение за липса на Д6.
  Мислех, че заличаващата ще мине и да пуса редовна Д1 и Д6 с доплащането, но не стана.
  Как да го направя? Тябва да подам заличаваща Д1 и Д6 с код корекция за намаление на сумата с осигуровките на работника , който заличавам ли?


Кодът за вид осигурен е ключово поле, а грешка в ключовите полета не може да се поправи с корекция, следователно начинът е само един - заличаване.
Здравейте, имам следния казус: получен е запор през текущия месец върху трудово възнаграждение на служител, който е напуснал в края на предходния месец, възнаграждението му за предходния месец ще бъде изплатено в настоящия,т.е. все още не е платено, въпросът ми е трябва ли да му се правят удръжки от последната заплата /става въпрос за издръжка/?
Благодаря предварително!

Задължително. Какво значение има, че е напуснал?
Здравейте,
ако осигуровките за 09 м., начислени в 09 м. са със срок за плащане до 25.10.2022 г.,  трябва ли да се включват в текущи задължения с падеж до три месеца към 30.09.2022 г., при положение, че все още се намират в срока на плащане.  За корпоративният данък също, ако е начислен  на 31.03.2022 г., но срока за плащане  е до 30.06.2022 г., той също не се включва в текущи задължения към 3 месеца?
Благодаря предварително.
Нищо не разбрах.
Осигуровките са с падеж до 1м, а не три месеца. Зависи какво правите и на коя дата го правите.  Към датата на съставяне на отчета, гледате колко месеца остават до датата на падежа.
Ще повдигна темата, в момента вече сме с проверка на дружеството, представени са д-ри за предоставяне на заеми много на брой под 10000 лв към управителя. Сега проверяват и него. Той трябва да обясни за какво ги е ползвал. Истината е, че отдавна са изхарчени. Ясно е, че следват доста глоби и начисления, но какво би могло да се обясни от негово име. Моля ви, ако някой може да помогне.

На какво основание искат да дава обяснение за какво ги е изхарчил?
Може да си ги харчи за каквото иска - да си купи сески бельо или семки.
Нямате ли консултант по ДОПК?
Въпреки,че темата е станала много дълга ,тук е мястото да питам за декл.1 и Д6.  :hmmm:
Лице е освободено ,поради съкращение в щата, считано от 10.10.2022г. Дължим му обезщетение по чл.222,ал.1 . Направих декларациите с код 27. Има дни и в м.10 и в м.11-т.е трябва да му подам две Д1 за съответните месеци,нали така? Аз съм от бързите и вече подадох Д1 и Д6 за м.10.2022 за цялата фирма. Имайки в предвид,че обезщетението ще се плати утре на 11.11.2022г. До кога е срокът за подаване на Д1 за обезщетението за дните от м.10.2022?

След 01.12 ще подавате.
 НСОРЗ- чл.18, ал.1, изр.2  -Среднодневното брутно трудово възнаграждение по чл. 177, ал. 2 от Кодекса на труда се установява, като уговореното в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер се раздели на средномесечния брой работни дни през съответната календарна година.

Което винаги е 21, защото работните дни са между 248 и 252
Добре е и работното време през този първи ден да е съобразено с часа на справката - да не го водите на работа от 9 до 17, а справката да е излязла в 11 часа.

Много точно.
Здравейте,

при изтичащ договор за управление, който се регистрира в Регистър Булстат, може ли да се продължи действието на досега действащия ДУ с анекс и определяне на нов срок на действие, или трябва да бъде изготвен нов ДУ с нов мандат на действие?

Благодаря Ви!
ДУ не се вписва никъде.
Здравейте , фактура за болнични разходи  / вкл. операция/  на  самоосигуряващо се лице  , признат разход ли е според Вас ?

Не.

На какво основание дружеството плаща болнични разходи на свой съдружник?
 Лицето е работило вече I и II категория труд - това няма ли да се отрази?

Няма 15 години
Здравейте,
как се изчислява отпуск когато лицето започва работа и иска да ползва отпуск в 1вия месец .
Кой месец се взима за база?
Тук има и допълнителен момент дали предния месец има друг работодател или не предполагам.

Чл.177, ал.2 от КТ
Или пък случайно поработи малко втора или трета
Като стане на 65 години