При код 27 не се осигурява във всички фондове.

А това какво значение има?
Не може да бъде 4500.
1400 и толкова
Тогава 93.29. Иначе организаторите на състезания не са тук.
Ако нямат разрешение и регистрация в АЗ, то нямат право на такъв договор.
Да, но само при положение, че се осигурява на ниския процент. При осигуряване за ОЗМ подава.
Другото е така. :smile1:

И тогава подава, ако си изплаща възнаграждение за личния труд.
СОЛ с личен труд, не подава декл. Обр.1, плаща данък по ЗДДФЛ и подава декл. Обр. 6 всеки месец. Полученото възнаграждение минава за разход на фирмата. Ако е избрал ТВ  710 лв., плаща данък 71 лв. и получава 639 лв. Правилно ли съм разбрала ?

Не, не сте разбрала правилно.
Подава Д1 с вид осигурен 90.
Това от цитираното становище това: "...След изчерпване на възможностите за ползване на отпуски..." ми се струва незаконосъобразен отговор. Няма как в случая арестуваният да бъде накаран да пусне отпуск, най-малкото физически е (почти) нереалистично, дори и да иска.

Той може да поиска и работодателят да се съгласи, но това е частен случай. По принцип са си в самоотлъчка, дори 9-12 м. да е човека в следствения арест.
Ако не му повдигнат обвинение, държавата ще му плати обезщетение и осигуровки - чл.9, ал.3, т.3 от ксо
Кои две отделни дейности и съответните им КИД визирате?
Организиране на състезания е едно, а забавлението на деца - друго, включително чрез спорт.
Ако някой не знае какво е минимална часова ставка, това вече е друг въпрос.
Законна, щом е вписана в закон, но въпросът е: с примера на питащата, 18 х 6 х 4.76 = 514.08 лв при пропорционална МРЗ за 6 часа 585.00 дали НАП ще приеме Декл.1 с такава сума за цял месец с по 6 часа на ден? Не ми е трябвало и не съм пробвал, затова и питам.

Контрола на БТВ- няма. Има контрола на МОД- дели се сумата в т.21 на часовете- отработените и в осигуряване в 16А.
Здравейте! На СОЛ, който все още не е пенсионер е отпусната наследствена пенсия. Подава ли се нова окд5 декларация от датата на тази пенсия , че той продължава да се самоосигурява за осигурителен стаж необходим за личното му пенсиониране

Не. Като придобие право на пенсия за ОСВ, ще си решава дали продължава или прекъсва. Ако продължава, не се подава Окд5.
Здравейте, ще се опитам да обясня по-конкретно. Основната идея е да се ангажират децата на почиващи семейства от хотели чрез спортни занимания - тенис, футбол, разходки в гората и т.н. Децата ще се взимат от хотелите и транспортират до спортните съоръжения, където ще се занимават с различни спортове. Също така, ще се организират частни спортни състезания за различни възрасти, за които ще се събират съответните такси.

Това са две отделни дейности. Регистрирайте си едната, от която очаквате повече НПП и после може да си я смените.
Здравейте, моля за вашето мнение:
Дружество започва процедура по ликвидация през септември 2022г. Сега искаме да подадем декларация по чл.92 ЗКПО за 2022г., като все още не е приключила ликвидацията в ТР. Ние мислим, че трябва да подадем декларацията стандартно, както при действащо дружество и отделно след това за 2023г. в 30 дневен срок от датата на ликвидацията и като маркираме чл.162 ал.1 в частта Данни за ЮЛ. Правилно ли е според вас?
Да- 2 декларации с различно основание
Здравейте, сблъсках се със следната ситуация и не знам как е най-правилно да процедирам. Миналата седмица идва при мен ФЛ, което не е пенсионер и отдава имот за краткосрочно настаняване от 2022г., има единствено регистрация в Общината по чл. 61 от ЗМДТ и заплатен патентен данък. Лицето подлежи на осигуряване като СОЛ, но към момента не е регистриран в регистър БУЛСТАТ и съответно няма как да подам ОКД 5, дори и със закъснение и съответните пропуснати декл. Обр. 1. Как да процедирам при попълването на ГДД за 2022г., т.к. има реализирани доходи?
Фактът, че не е пенсионер, няма никакво значение . Ще има значение само за осигурителните вноски. Ако иска да се осигурява социално, има ограничения. Вижте наредбата за СОЛ
Здравейте, сблъсках се със следната ситуация и не знам как е най-правилно да процедирам. Миналата седмица идва при мен ФЛ, което не е пенсионер и отдава имот за краткосрочно настаняване от 2022г., има единствено регистрация в Общината по чл. 61 от ЗМДТ и заплатен патентен данък. Лицето подлежи на осигуряване като СОЛ, но към момента не е регистриран в регистър БУЛСТАТ и съответно няма как да подам ОКД 5, дори и със закъснение и съответните пропуснати декл. Обр. 1. Как да процедирам при попълването на ГДД за 2022г., т.к. има реализирани доходи?
  Регистрира се в регистър Булстат със задна дата. Подава окд5 със задна дата. Подава Д1, подава ГДД, за напред подава Д55 всяко тримесечие
Други дейности изглежда по-подходящо. Не давате достатъчно информация какво точно правите.
Какво разбирате под спортна анимация?
Заплатата е такава, каквато се договори. Единственото изискване при 6-часов работен ден е заплатата да не е под 585 лв (780/8*6). Горна граница няма.
В ТД се вписва основната заплата - може месечно, може дневно, може и на час. Стига всеки месец с работа на 6 часа заплата да е над 585 лв.(при МРЗ 780).

Няма такова изискване. Има определена минимална часова ставка в същото постановление, в което е определена минимална месечна работна заплата. Даже на годишна база, заради закръгляне на ставката, се получават 4,48 лв. над годишната минимална заплата. При 4,76 - всичко си е законно и точно. Ако някой не го разбира и не знае какво е часова ставка, минимална часова ставка и т.н., това е друга тема.
Тази часова ставка е хубаво, че я има (за някакви цели), но ако се водим по нея може и да възникне проблем в края на месеца.
Например, мес. април има 18 работни дни и ако се водим по договорена часова ставка, за цял отработен месец става: 18 работни дни х 8 часа  х 4.72 лв = 679.68 лв, което е далеч от месечната МРЗ. Чак при 21-дневен месец сметката ще излезе над МРЗ.

В случая с примера на питащата, 18 х 6 х 4.76 = 514.08 лв при пропорционална МРЗ за 6 часа 585.00, както е напирала и ХХХХХХ. За мен ще има проблем с декларациите. Или не?

Минималната часова ставка е законна. Получава се като годишната минимална заплата - 12*780 се раздели на годишния размер на часовете 1984.  Така, че всичко си е точно и законно. Не може се договори под това, но всичко над това си е законно.
Въпросът ми по-скоро е дали могат да ни глобят след това, когато лицето вече не е наето, че по времето, когато е било наето не е имало сключен договор със СТМ?
Да, стига да Ви хванат.