Здравейте , имам работна смяна - смесена с дневен и нощен труд , нощния труд е повече от 4 часа затова се води нощна смяна с работно време 7 часа . В присъствената форма 76,  7 часа ли да записвам ? Отделно от тези 7 часа имат 60 мин. почивка . В тази работна смяна се получава така че отработените  дни са повече от работните дни за месеца , но като часове са точно. Във ф76 пише накрая всичко човекодни?
Също имам нощна смяна 4 часа - реално отработени 3 часа и половина с половин час почивка , за нея 4 часа ли да записвам или 3,5 ?
Няма как отработените дни да са повече, освен при несъставен както трябва график, щом не се дължи на извънредни изменения на графика. В легендата на графика не сте ли си написали колко часа е продължителността на смяната, че се сещате чак на етап присъствена?
Здравейте! При изравняване на осигурителните вноски на ЕТ -търговец и земеделски производител  изключват ли се приходите от субсидии от ДФЗ/директни за Украйна, Ковид и др/, както и помощите за ел енергия за магазина му.
Да, изключват се.
Не се притеснявайте. Обезщетението за бременност и раждане е 410 дни. Накрая всичко се изравнява.
Няма проблем, че 45-дневния болничен (ще) е издаден по-късно или вероятно въобще няма за бъде издаден.

Естествено, че ще бъде издаден. НМЕ си пише.
Здравейте, искам да ви попитам ако сключа ГД месечно по 500 лв. за консултански услуги и в същото време лицето се  осигурява като самоосигуряващ се в чужбина, дължи ли осигуровки по граждански договор в БГ.

Издавате фактура на възложителя и си изравнявате осигуровки, където полагате труда.
Здравейте, имам следния казус: Лицето "Х" си регистрира ново ЕООД, досега си работеше като ЕТ. Обаче има персонал от 3-ма работници и служители, като двамата от тях са в отпуск за бременост и раждане/едната е в периода в болнични до 135 дни, а другата в отпуск за бременост и раждане до 410 дни/.Как мога да се прехвърлят работниците и служителите в новото ЕООД. Става въпрос за тези, които са в отпуск по майчинство.
Няма как да стане, ако работничките не поискат, щом няма да закрива ет-то.
Здравейте,
Трябва ли задължително да се осчетоводи фактура , към която е издадено КИ / и двете са на една и съща стойност/, грешката е една буква в основанието.
След това издават отнова фактура на същата стойност , като е направена корекция в текста само.

Благодаря!
Фактурата се анулира и ако не е осчетоводена, нещата спират до тук. Ако е осчетоводена, има си червено сторно за такива случаи. Не е хипотеза за КИ.
Единственият + в цялата работа е, че парите могат да се удържат.
Разбирам объркването Ви, г-н Трифонов, но ако може да поясня...
Продавачи/ки – 5 дни седмично по 8 часа – целогодишно.
Зимните месеци обаче от тези 8 часа, 3 часа средно са незаети, поради липса на клиенти. Но стоят.
Летните месеци пак работят 8 часа дневно, но с постоянна клиентела и просто са по-натоварени. Аз също продавам и знам.

Да, разбирам, че реално може напълно да се сметне, че това е един вид бонус, поради повечето работа, но съгласете се, че часовете на работа са едни и същи – просто зимата се плаща за „седене“, образно казано, а лятото за работа, плътно.

Моля Ви, не се карайте. Ако съм в грешка – кажете ми, но нека е с добри чувства.
Ако трябва, ще се дават ваучери на една и съща стойност – целогодишно.
Питах, защото, хем искам да помогнем с каквото е по силите ни, като фирма, хем и служителите да бъдат доволни, ако могат да сметнат подобно действие за поощряващо труда им.

Благодаря на всички отново! Благодаря много!
Нека бъдем добри, смирени и разбрани!
  Сам не криете, че увеличените ваучери са премия за повече работа през лятото. Какво да говорим тогава?
В тези членове 7 и 7а има доста условности: "само в предвидените от закона случаи", "могат", "с 50 и повече работници и служители"... аз не бих бил толкова категоричен.
За протокола - при мен ги има всичките неща, които коментираме нагоре и още много, които ги няма в КТ и други нормативи :)
Както вече писах, вижте процедурите и вижте, че без мнение на представителите на работниците и служителите, законно няма как да приемете нито ПВТР, нито ВПРЗ, нито да промените РВ - към удължено, а за преминаване към непълно се иска съгласие, което означава, че въобще забравяте, ако нямате такива или не се съгласят.
Направо подът се продъни и всички фирми без представители на работниците и служителите пропаднаха в него. Честно, пресолявате гозбата вече.
Нищо подобно. Просто трябва да прочетете Кт и да се запознаете с темата работно време. Така всичко ще си дойде на своето място.

Януари месец когато лицето не се е явило на работа поради болест как сте го водили на работа ,(платен ,неплатен отпуск/ или си е било на работа. за този период то е било длъжно поне по телефона да ви предупреди. но щом отказва да си открие банкова сметка Вие не можете и да коригирате д1 и д6 с наличие на болнични защото от НОИ няма да го приемат и след това пак ще Ви изпратят предписание да го коригирате.
Лицето има издаден болничен и фактът, че той няма да се изплати, нищо не променя. Било е неработоспособно и следователно не е следвало да ходи на работа. Ще получи пари за първите три дни от работодател, т.е. ще му е платен отпуск за първите 3 дни и неплатен за следващите. Ако Д1 е попълнена в съотвесвие с тези факти, НОИ законно нямат право нищо да кажат. Дали работодателят ще оспорва предписание за корекция е съвсем друга тема, която не означава, че действията на НОИ са законни. По-добре счетоводителят изначално да се съобрази с фактите.
По т.1 е ясно - няма осигуряване.
По т.2 не сте описали много ясно.
Доколкото разбирам / поправете ме, ако греша/, ако възложителят продължи да извлича някакви ползи от ГД за м.01, то той заплаща в случая в м. 06 допълнителна сума.
Дали е осигурителен доход тази сума, не стана много ясно, но да приемем, че е.
Това означава, че трябва да направите отново преценката, заедно с тази сума, дали се дължат осигуровки за м.01. Коригирате Д1, Д6, ако има подадени и подавате, ако няма.
СИС също ще трябва да има нова с новите суми.
Здравейте!
Имам следния казус!
Фирма А /регистрирана по ДДС/ учредява право на строеж /чрез възмездно ползване/ върху неурегулиран имот/земя/ на фирма Б/нерегистрирана по ддс/ за 200,000 лева /по нат.акт/ с право на ползване  20 години.
Какви счетоводни операции трябва да се съставят  и при двете страни?
Трябва ли земята от фирма А да се отпише от ДМА?
Амортизируемо ли е ПрСтр при фирма Б ?
  Как хем право на строеж, хем право на ползване 20 г. След 20 г. ще съборим сградата, за да я върнем на собственика ли? Правото на строеж дава право на носителя си да построи имот върху земя, която не е негова и да стане собственик на построеното. Ако не се упражни в срок от 5г., то се погасява в полза на собственика. След като се упражни, имаме една сграда, а собственика на земята има голата собственост. Ако имате предвид, че построеното от Б ще се ползва само 20 г. и после ще стане собственост на А, то това е съвсем друга сделка и струва различно , а и без оценка на сградата след 20 г., няма как да мине номера.
Предполагам, че Pupeshche има предвид синдикална организация, която не е задължителна, а и представители изглежда не е задължително да има (без да съм навътре с работническите права). Трудно ми е да се сетя за дребна фирма, та и не много дребна, с такива "неща". Но правилници си имат. Какво общо имат ваучерите с ГУТ?

Няма как да няма представители на работниците и служителите. Всеки, който знае какво е работно време, ПВТР, ВПРЗ и т.н. е наясно, защо. Ваучерите могат да се дават на две основания - като истински социален разход или като измислен от данъчния закон. Когато са истински, пак имаме ОС на работниците, или ОС на представителите- чл.7, ал.2, респ. чл.7а КТ, които да решават въпросите.
Всички процедури по приемане на ПВТР, ВПРЗ, промяна в РВ изискват да се вземе мнението на представителите на РСл, а някои дори СЪГЛАСИЕТО  на представителите.
Да има работно време 8+4 е много трудно постижимо, освен в случай на непрекъсваем процес по договора от 8ч.
Здравейте!
Работник работи по срочен трудов договор. Възможно ли е след като изтече срока да се прекрати и сключи нов по чл.67 във връзка с чл.70 със срок на изпитване?

Може с ДС да се премине към безсрочен, но не трябва да е изтекъл срока на договора.

Срокът за изпитване не можете да го включвате, щом вече е имало. Ако с Дс промените и длъжността, тогава може
Здравейте, до сега не съм се сблъсквала с подобен случай и искам да попитам предстои да назначаваме лице на допълнителен трудов договор по чл. 114 от КТ - 5 дни в месеца по 8 часа, 40 часа в месеца, договорено месечно възнаграждение 780 лв. Програмата изчислява, че трябва да се внесат осигурителни вноски върху 195 лв., а не върху 780 лв., т.е. пропорционално на отработените дни. Правилно ли е това, не трябва ли  вноските да се внасят върху договореното месечно възнаграждение - 780 лв. /сумарно доходите по основния и допълнителния договор са под 3400 лв./?
  В такива случаи е по-удачно да имате часова ставка и не забравяйте да си разписвате работното време ежемесечно, когато има промяна.
А какво представлява анкетата която искат да се попълни в НОИ?

Ще искат да опише къде му е мястото на работа, какво е работил, с кого е контактувал от колегите. Защото, ако не знае от къде се отваря вратата на офиса, няма да има обезщетение, а Вас ще Ви препоръчат да заличите ТД и ще стигнете до съд.