Здравейте на напуснал служител от 01042022 и начислено обезщетение за неизползван отпуск по чл 224 от КТ през 04 2022,може ли да се подаде само корегираща декларация Д 1 за месец март 2022,благодаря за отговорите

Нали доходът е начислен като основание април и това е облагаем доход и месечна данъчна основа за април. Защо ще коригирате март? Искате невярна декларация да подадете ли?
Пред възложителя е декларирал, че е СОЛ. Нищо не удържано. Договора е сключен с ФЛ не с ЕТ. Ясно е ,че дохода се облага по общия ред по чл.26. В случая фактурата трябва да се издаде по булстат на ЕТ а не по ЕГН, така ли ?

Как ФЛ има някаква дейност като ЕТ- например консултира за данъци. Как след като изрично това му е предмета на дейност и казвате, че го извършва, прави същата услуга не в търговско качество? Това няма как да стане. Да не говорим, че веднъж като си станал ЕТ, всички сделки са под съмнение, че ги извършваш в търговско качество, а абсолютните те по принцип и нетълрговеца го правят търговец. ЕТ-то да си фактурира и толкова.
Извинявам се, но сега го прочетох по-внимателно!!! Става дума за минал период, в който влиза базовия месец.

Колега, ако четете двете алинеи няма да разберете тяхното приложение, за това обяснявам.
ал.1 се прилага, когато със задна дата се увеличава заплата. Например днес да издадете заповед за увеличение от 01.01, ще трябва преизчисление на всички отпуски до момента за 01, 02, 03 и 04 и добавка по ал.1, а по ал.2 увеличението е от 01-во число на месеца, в който се ползва отпуска.
Ами не е така. Потвърдено е от няколко човека вече, които точно така  сега подадоха възражение и си получиха като предишното майчинство. Съгласно чл.49 се получава същото майчинство  като за първото дете, ако това е по-благоприятно. Болничният не прекъсвал правото на майчинство. Тоест и да си болничен - взимаш ли някакво обезщетение за майчинство, значи има застъпване. В случая има болничен + 50% от майчинството = има застъпване.
При мен няма особено значение както го изчислявах. С и без преизчисляване сумата е почти една и съща.
Благодаря за отговора!
Е как да не прекъсва? Просто НОИ погрешно тълкуват по аналогия с непрекъсването на работоспособността. Щом е по-благоприятно за Вас тяхното незаконно тълкуване на КСО, позовавайте се на него, ама не питайте какво пише в КСО, защото там това не пише. Не може едновременно човек да е в отпуск, поради временна неработоспособност и в отпуск за отглеждане на дете до 2г.
1. Не е решение на ОС, протоколирано, защото ОС ЕООД няма. Просто решение на ЕСК, с което определя размер на сумата и това е всичко.
То всъщност вече нямате избор, щом сте взели болничен.
А извинете -изтекла е първата година. Въпрос на изчисления, но е трябвало да изберете - или болничния  + обезщетение по 54 КСО и забравяте за първата база или продължавате втората година и имате право, след раждането на предишната база.
Адвокатът Ви е излъгал.
Здравейте!
В момента съм в болничен за общо заболяване. Първата година от майчинството ми изтече през април и оттогава съм в болничен. Очаквам второ дете през септември.
Получих потвърждение от адвокат, че болничният НЕ нарушава застъпването на двете майчинства и НЕ следва да има преизчисляване от НОИ. В случай, че се случи преизчисляване се обжалвало и от НОИ възстановявали сумата.
Знам че Съгласно чл. 49, ал. 2 от КСО "При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето." Би ли могъл някой да ми отговори на какво основание се обжалва преизчисляването? Може би се приема, че лицето получава обезщетение (дори и да е само 50% от сумата при връщане на работа) и ако това се случва в рамките на 2 г и 45 дена, може да се позове на този член без значение от детайлите?

Щом първото майчинство е изтекло - забравете. Адвокатът ви е излъгал.
Допълнителна информация; Клиента получава стоката /и монтажа и /. Подписани са приемо-предавателни протоколи и отказва да плати. Проблемите произтичат от договора. Не мога да коментирам повече. Няма и да плати.

Ами съдете се, за да е ясно дали основателно или неоснователно отказва. Иначе му правите подарък.
Например - зъболекар, архитект, счетоводител.

Щом е рег. ЕТ, забравете, че ще фактурира като ФЛ. Да не говорим, че е СОЛ. Какво е декларирал пред възложителя?
Собственик на ЕТ извършва  услуга по ГД. Понеже дейността на ЕТ и дейността по ГД са идентични те се облагат и двете по общия ред в приложение 2 на ГДД. За сумата по ГД лицето издава ф-ра по ЕГН. Фактурата е преведена обаче по фирмената сметка. Проблем ли е това след като този доход се облага така или иначе по чл.26 от ЗДДФЛ. Какви операции е правилно да се вземат в случая.
Не може. Всичко си е в ЕТ и ЕТ-то издава ф-ра по ГД. Дори дейността да не е идентична е много спорно, а при идентична как ги разделихте направо не знам.
Винаги съм се чудел защо се прави тая врътка с изчислението на отпуските, а не се плаща текущата надница. И без друго, като цяло, ако има разлики те са минимални.

Защото има Кодекс на труда и НСОРЗ. Ако няма база така - уговореното 177, ал.2, а ако има база - предходен месец. Няма логика да вземат различно възнаграждение за ПГО при еднакви заплати уговорени и еднакви ДТВ с постоянен х-р. И аз съм за такова изменение
Възникването на задължението и признаване на прихода, зависи от бъдещо несигурно събитие.
Приходи за бъдещи периоди по договор с отлагателно условие.
И как се вързва това с написаното преди ?

Очевидно  тази дата  е една друга дата.

Споделих практика на НАП и становище на методист техен. Кога става човек пенсионер, знам.


да , не съм пенсионирала , прочетох чл 328 - там е с предизвестие от работодател ,
Да ползвам 325 по взаимно съгласие и изплащане на всичко дължимо

Точно, щом всички са съгласни.
Понеже в чл.21, ал.2 пише, че лицето трябва да е било в неплатен отпуск и затова не съм сигурна.
В случая е след неплатен.
Някои колеги твърдят, че трябва поне един ден да отработи, други казват десет дни... Обърках се!

Няма никакво основание нито за един ден, нито за 10 дни. 10-те дни са остатъци от соц-а, когато десет дни в предходния, сменяха базата. Именно за това е 21, за да не са нужни тези глупости. Смело- добавка - разликата между заплатите и това е.
Извинявам се, че в предишния пост съм написала, че в чл.21 се изисква лицето да е в неплатен! Изисква се да е в платен според текста!!!
В нашия случай обаче става дума за неплатен.

Няма значение.

Човекът си получава новата заплата, каквато би взел, ако не беше в отпуск.
Да , ще изплатим 6 брутни заплати и неизползван отпуск , а иначе съм събрала стажа по трудовите книжки , има над 41 год трудов стаж

Оформете взаимно съгласие. Нещо имате някакво объркване явно и смятате, че при пенсиониране има значение прекратяването на какво основание е.
Това признаване , което става с Разпореждането има дата назад във времето, ако е имал това право и е подал в правилния момент документите. С една дума важна е не датата на разпореждането, а упоменатата в него дата. Съответно човек може съвсем спокойно да си спре осигуряването и преди получаване на разпореждането, ако си е направил правилните сметки.

Не ми обяснявайте неща, които знам от 1999 г.