В самата ДХ нямате ли текст:  "Запознах се с длъжностната характеристика и получих екземпляр от нея на  ………………..             Служител: ...... /трите имена/  ...... /подпис/"?
Иначе как ще докажете, че ТД е сключен именно за тези задължения и че работникът е запознат с тях?
  Запознат съм - не е добре. Получих екземпляр - да.
Наистина ли?

Не ми казвай, че не си чела чл.33, ал.2 ЗКПО.
Фирма А притежава стоката, наела е помещението, плаща наем. Сключва договор с фирма Б, за управление на бизнеса по продажба на стоката и урежда въпросите с наръчник.
Б ще получава комисионна твърда сума+ % от оборота от продажбата на стоката, без ДДС.
За Б има и допълнителни бонуси на годишна база, ако липсата на стока е под определен процент.
Касовите апарати са на А.

Как Ви изглежда това чудо от гледна точка на счетоводно и въобще третиране. Счетоводството наръчника още не сме го виждали.
Здравейте,
Собственик на ЕООД, осигуряващ се като СОЛ отива командировка в чужбина . За да му се признаят разходите по командировката, може ли да сключи граждански догор с фирмата си или задължително ще трябва да е по ДУК.
  Само ДУк. Като СОЛ с личен труд, няма да му признаят командировките.
Не е задължително да има ДУК. Сключете договор по ЗЗД, възложете му някакви задачи във връзка с командировката.

Не може да има ГД със своето ЕООД.
Не го ли знаехте?
И стигаме до въпроса - Как осчетоводяваме нищожна правна сделка? Как я фактурираме?

Лесно, бих казал, особено, когато нямаме причина да се замисляме. Дано се събудят някои хора, ама като стоят далеч от истината, трудно ще се случи, но не е невъзможно.
Проблемът с това обезщетение е, че клаузата, която предвижда забрана за наемане на работници на ответната фирма, е описана изрично като неустойка. От фирмата, която желае да наеме един от нашите работници, са готови да заплатят съответното обезщетение, но искат да стане чрез издаване на фактура от наша страна. Аз попитах каква е правната логика при положение, че чл. 84 от ППЗДДС изрично посочва, че за документиране на неустойки данъчен документ не се издав. Попитах нашите счетоводители, те също ми потвърдиха, че може с фактура и че даже и с ДДС. Поразучих въпросът и виждам, че и НАП имат становище, с което потвъждават, че за неустойки не се издава фактура. Затова и въпросът бе насочен към вас - счетоводителите, каква е вашата практика в такива случаи. Нямам против да го минем и като някакъв вид услуга (примерно комисионна или нещо такова). Въпросът е, че обезщетението е 5 цифрена сума и не ми се иска да давам излишни поводи на служителите на НАП да душат наоколо ни.
  Това не е комисионна, че да го третирате така. Безспорно е неустойка за неизпълнение на договорно задължение, което обаче не може да се приеме за нормално.  Жалко, че няма юристи и счетоводители, които да го обяснят на този работодател.
Клаузата е част от рамков (търговски) договор, а не от трудов. Предмет на клаузата е бездействие, при нарушението на което, се дължи неустойка в Х размер. Дали е нищожна, съдът ще реши ако се наложи. Тук работникът не е страна и водещ е принципът за свобода на договарянето. Разбирам от къде произтича аргументът Ви и смятам, че има резон да се обсъжда. Въпросът ми обаче беше как ще се осчетоводи. Благодаря Ви все за включването!

Сериозно ли смятате, че е МОРАЛНО, да има подобна клауза?
Щом е платено с фирмени пари и има фактури - осчетоводяваш.
Командировъчните над съответния размер се облагат с данък (виж ЗДДФЛ). За личното ползване - виж ЗКПО и ЗДДС
Ако горивото е за личен автомобил, ползван при командировка и съответства на разходните норми, може да го отчетете като разход.

Не само данък, ами и осигуровки има.
Ако е сигурен, че повече няма да се занимава, може и прекратяване. Ако може да започне някога, тогава прекъсване.
Здравейте, имам СОЛ-своб.професия, която се осигурява за всички рискове. В същото време работи по ТД и там е осигурена на макс. осигурителен доход. Като сол са подавани Д1, но не са плащани осигуровки, поради това ,че е осигурена на макс по ТД. Предстои й да излезе в 45 дневен отпуск по майчинство. Ще вземе два болнични -един за работата й по ТД и един за работата й като свободна професия. Интересува ме при подаването на болничния като СОЛ има ли някаква разлика в попълването и формирането на файла с оглед на това, че за същото време ще има подаден болничен по ТД? Някъде трябва ли да се отбележи това обстоятелство?
  Нямаш разлика
Но погрешно писах Прил-е 10, всъщност в Прил-е 11 не виждам къде се отбелязва нещо във връзка с това, че е второ приложение .

Няма две правоотношения с един осигурител. Нещо сте се объркали.

СОЛ - свободна професия си е отделно. На двете места има по едно правоотношение - отделни
И в Прил-е 9 и в Прилож-е 10 в  т.5 се записва 02 броя основания за осигуряване, а в т.6
на Приложение 9 се вписва пореден номер 01, а в т.6 на Приложение 10 се вписва пореден номер 02.

Не. Не е така.
Възникна един въпрос : Майка прехвърля майчинството на бабата. Обаче в един момент съкращават майката. Въпросът е, какво става с майчинството? Губи ли се правото на обезщететие?

При бабата прекратяват, а майката ползва до 410 дни, ако говорим за отпуск по 163
Благодаря за отговора, колега! Ще погледна и релевантната практика по въпроса. Поздрави!

Наемете си адвокат и си изяснете сделката.
Кой какво прави, за какво се задължава - задължението за действие ли е, за бездействие ли е?

За мен, СДЕЛКАТА Е НИЩОЖНА, ПОРАДИ ПРОТИВОЧЕНИЕ С ИМПЕРАТИВНИ ПРАВНИ НОРМИ. Следователно за никакво данъчно третиране не може и дума да става, след като е получено нещо БЕЗ ОСНОВАНИЕ.  Ето за това счетоводителите трябва ПОНЕ МАЛКО ОТ ПРАВО ДА РАЗБИРАТ.
Не се издава фактура, има текст за такива случаи в ППЗДДС.

Документиране на неустойки и лихви с обезщетителен характер

Чл. 84. За документирането на неустойките и лихвите с обезщетителен характер не се издава данъчен документ, а същите се документират с издаване на документ, удостоверяващ плащането им.
  Първо помислете каква е сделката и дали е допустима по гражданския закон, а после мислете за данъчно третиране!
Лицето е осигурено на друго основание за всички рискове и следователно дължите осигуровки и подаване на Д1.
Д1 може да се наложи да са 2, ако осигурителния доход по договора, след НПР е по-голям от сума равна на  3400-780.
 Правилно ли е да се пусне граждански договор на външен учител, който замества
 болен учител за срок от 4 дена като му се плати за часовете които трябва да замества на лекторски час,  или е по правилно да му се пусне трудов договор

Трудов договор.
Здравейте!Ще съм благодарна ,ако някой ми обясни защо имам разминаване при заплащането в общия стаж и процента за клас.Работя 14 години в системата ,преди това имам други длъжности.На фиша е отбелязано общ стаж 18 г ,а за клас само 14.Колежката обаче е само с две години учителски стаж и общ
18 .Процента и обаче за клас е 18.Преди това е работела в хранителен магазин.Нищо сходно с образование.Накрая заплата при нея с 140 лв повече от моята .Тя с две години аз с 14 .Нещо ме разбирам.Благодаря!
  Ако тя е назначена преди 01.07.2007 г.,1 нещата са точни.