Не е вярно, че ще се вземат 24-ри месеца, ако болничният Ви е непрекъснат.

Явно някой, който има да чете го е казал.
Здравейте, имаме служител във фирмата който е назначаван и освобождаван многократно за по два три дни за извършване на определена работа , но до момента не си е представял труд.книжка за да се вписват тези назначения. Днес след поредното/по дълго назначаване/ освобождаване обаче представи и трябва да нанеса всичко до момента. Това са осем назначавания и освобождавания от 2018 год до момента. има ли начин да се обощят някакси нещата или всяко поотделно трябва да се вписва  :blink: Предполагам че няма как, но все пак искам да попитам. Благодаря

Няма как. Всичко ще се описва.
Здравейте уважаеми,имам държавен служител, който ВС възстановява на работа.Плащам му ДОО и Дзпо от момента на освобождението до възстановяването.Съответ но по 14,8% и 5%.Плащам също и 6 заплати.Има ли нещо друго,което изтървам?!Моля за съдействие !

Проверка дали е работил направихте ли?
Във връзка с подаване на Декларацията по чл. 22в ал. 8 от ЗДДФЛ при работодателя, служител прави справка в страницата на НАП с ПИК и му излиза:
Справка за задълженията, плащанията по които подлежат на разпределение от публичен изпълнител:
Наказателно постановление/Глоба от 2010 год.

Изтекло ли е по давност това задължение от 2010г.? Имаме ли право като работодател да приемем декларацията и да се ползва данъчното облекчение за дете?
Какво трябва да направи служителя за да се изчисти това задължение?


Лицето да си плати глобата и тогава да декларира пред Вас, че няма публични задължения.
Ако не може сега, може после с ГДД, като трябва да е влязла сумата към датата на подаването. Ако догодина му изтече давността и му изчезне това задължение, то да си подаде просто ГДД.

Работодателят не изследва кой какво дължи, дали дължи или не дължи.
Казусът ми е :
Фактура издадена на клиент през 2019 г. не е стигнала до тяхното счетоводство./не се знае точно защо/ .Плащането е по банков път и стои незакрито.
При нас фактурата е включена в Дневник Продажби и осчетоводена.
Към днешна дата 30,11,2021г. ние си търсим паричките и едва сега те забелязват ,че тази фактура липсва. Искат да им пуснем Кредитно известие за фактурата от 2019 г и да я фактурираме с днешна дата за да могат да си ползват ддс-то.
Питането ми : Имам ли право да пусна КИ за толкова стара фактура от 2019г. и обърквам ли с нещо вече подадената си Годишна Декларация за 2019г ?

Нямате право да издадете кредитно известие и ако го направите това ще са няколко престъпления заедно.
Здравейте,
 
Бих искала да попитам лице което работи на Трудов договор в една фирма и се осигурява на на максимума.В друга фирма е МОЛ ( собственик) на ЕООД
Този месец лицето излиза в болничен - за 2 -те фирми издават болничен . От Нои какво ще се изпалати? Какво е обезщетението при този случай?

Ще изплати нетното, защото е по-ниско от 80% от осигурителния доход. Като е СОЛ без осигуровки, ще бъде още с подаването на болничния от работодател.
Спазвате си сроковете за подаване на Д1 и Д6 по Н-18 независимо дали сте платили или не по-рано. Понеже става дума за ГД в Д6 нямате ДДФЛ, а само осигуровки . ДДФЛ ще съобразите като срок за Декларация чл.55.
Точно така.
Какъв данък по граждански договор не разбрах. В д6 няма място този данък
Щом искат да ползват 900 - за две деца + 900 за едното дете, а майката да подаде за другото ГДД или и двамата да подадат. Ако данъчните им основи не позволяват повече, то все едно дали ще излезе тази година решението и коя ще е датата на инвалидизацията.
Проблема е никакъв, и точно си го разбирам. Няма нужда.

Да, проблемът е никакъв, ама като го напишете в м.11 и като стане проблем с НОИ, да не кажете, че не съм писал и предупредил.
А иначе членът си е все един и същ - чл.118, ал.3 от Кодекса на труда
По-скоро към заплатите за м. 11, а сумата ще се преведе на два пъти - на 10.12 и на 15.12.
Д1 и 6 ще се пуснат веднъж с общите суми

По-скоро - НЕ.

И точно към коя заплата ще я ПУСНЕТЕ В Д1 е интересно?  Защото там е проблема, но явно не го разбирате.
Ако собственичката е единствен представляващ работодателя, не може да се приеме, че не упражнява трудова дейност, докато има работници, докато подава Д1 и Д6, дори през счетоводна къща, т.е. получава всеки месец услуги и т.н.

Така, аналогично всички фирмички, дето подават нулеви ДДС-та, имат по 1-2 майки и си мислят, че един ден няма да дължат осигуровки управителите с лихвите.
Какво "масово" уволнение при трима служители? /КТ, ДР §1, т.9/
И не съм убедена доколко е резонно собственичката да продължава да се самоосигурява само заради една /неработеща/ служителка в майчинство.
Колкото до подбора - може да се направи и "наум" :)

ПП  Изразът "момиче в майчинство" хич не го разбирам :)

Да, той може да се направи и наум, ама като изключите майката всичко отива в канала и това е масова грешка на счетоводителите.
Заповед - Коледен бонус и си ги начислявате към заплата за м.12
Здравейте
Въпросът ми е свързан с данъчото облекчение за деца с увреждания.
Детето е с 50 процента увреждане. Този месец минава на комисия и му определят по-нисък процент - 30.
Ще може ли родителят да ползва данъчно облекчение за 2021г.?

Цялата данъчна година, което е календарната година- както по чл.18, така и по чл.22г.
Управителката продължава да се осигурява през цялото време, докато има персонал.

Дали няма да й е по-изгодно, ако има възможност да назначи майката в друго предприятие?

И по т.2 и по 3 става, но си вижте масовото уволнение и подбора, по отношение на майката.
Да не се окаже, че майката трябва да бъде освободена при подбола, а друг да остане.
Здравейте! По искане на работника е подадена молба за прекратяване на трудовия му договор по чл. 327,ал 1, т12 КТ. Преди подаване на молбата си за освобождаване е бил в продължение на една година в болничен поради трудова злополука. В резултат на злополуката получаваТЕЛК решение за намалена работоспособност. При прекратяване на трудовият договор му е изплатено обещетение за неизползван отпуск по чл. 224 ал.1 и обещетение за придобито право на пенсия по чл. 222 ал. 3 от КТ.
Въпросът ми е: трябва ли да се изплати обещетение поради болест по чл. 222, ал.2 при положение  че молбата му за напускане е по чл. 327,ал 1, т12 КТ. Мисля че то се дължи само при освобождаване по чл. чл.325, ал.1, т.9 от КТ и по чл.327, ал.1, т.1 от КТ.
Благодаря предварително и очаквам вашите мнения.

Прекратяването на трудовото правоотношение не е поради болест, а е поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от лицето.
Не виждам основание за изплащане на обезщетението.
(2) В облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват:
1. стойността на:
а) безплатната храна и/или добавки към нея, предоставени в натура по чл. 285 от Кодекса на труда;
б) безплатната предпазна храна и противоотровите, предоставени в натура по реда на други закони;
в) безплатната храна, предоставена в натура на: членовете на корабните екипажи - за дните в експлоатация, риболовците - за дните на улов, а на водолазите - и за дните при спускане под вода, на дежурния персонал, изпълняващ 12-часови дежурства в лечебните заведения, на операционните екипи, екипите за спешна медицинска помощ и на екипите по кръвонабиране;
г) (доп. - ДВ, бр. 28 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.11.2015 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 60 от 2020 г., в сила от 01.08.2020 г.) храна и ободряващи напитки на служителите на Министерството на вътрешните работи съгласно чл. 181, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи, безплатната храна, предоставена на военнослужещите и цивилните служители съгласно чл. 224, ал. 1, т. 3 и чл. 286, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 67 от Закона за Националната служба за охрана и на служителите съгласно чл. 74, ал. 2, т. 1 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност";
д) (доп. - ДВ, бр. 28 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2009 г., в сила от 01.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.11.2015 г.) порционните пари, изплатени на основание на Закона за гражданското въздухоплаване, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Националната служба за охрана и на сумите по чл. 181, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи;
е) ваучерите за храна, получени в размера и по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане;
2. стойността на специалното работно облекло и личните предпазни средства, които се предоставят в натура при условия и по ред, предвидени в нормативен акт;
3. стойността на работното, униформеното и представителното облекло, предоставени при условия и по ред, предвидени в нормативен акт;
4. (изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.11.2015 г.) вещевото имущество и снаряжение, осигурени на основание на Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Националната служба за охрана и Закона за Държавна агенция "Национална сигурност";
5. стойността на:
а) пътните и квартирните пари, доказани документално по реда на действащото законодателство;
б) дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, посочен в нормативен акт;
6. (изм. и доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) допълнителните разходи за храна, които се заплащат вместо командировъчни дневни пари на работниците и служителите в автотранспортната дейност и железопътния транспорт, във вагон-ресторантите, в подвижните пощенски служби, в подвижната охрана и в други подобни дейности, при които служебната работа се изпълнява по време на пътуване до друго населено място или обект - до двукратния размер на определените в нормативен акт минимални размери на допълнителните разходи;
7. (изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г.) компенсационните суми по чл. 226в, ал. 1 и чл. 298а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, по чл. 186 от Закона за Министерството на вътрешните работи и по чл. 81 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност";
8. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.11.2015 г.) обезщетенията по чл. 200, чл. 216, ал. 1, т. 1 и 2, ал. 2 и 3, чл. 222, ал. 2 и 3 и чл. 226, ал. 3 от Кодекса на труда, обезщетенията по чл. 227, 229, 232 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, по чл. 67, ал. 2 и 3, чл. 121 и чл. 124 от Закона за Националната служба за охрана, по чл. 234, ал. 1 - 7 и чл. 236 от Закона за Министерството на вътрешните работи, по чл. 74, ал. 4 и чл. 117 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по чл. 225, чл. 277, ал. 3 и чл. 354 от Закона за съдебната власт и обезщетенията по чл. 78, чл. 81б, ал. 4, чл. 82, ал. 5, чл. 85, ал. 5, чл. 104, ал. 3 и 4 и чл. 106, ал. 3 от Закона за държавния служител;
9. социалните разходи за сметка на работодателя, обложени по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, както и разходите за транспорт от местоживеенето до местоработата за сметка на работодателя, които не подлежат на облагане съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане;
10. еднократните помощи за лечение, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи - до стойността на лечението;
11. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 79 от 2019 г.) стойността на еднократните помощи, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи при: раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак или смърт на член от семейството - общо до 2400 лв.;
12. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) направените от работодателя социални разходи до 60 лв. месечно за всяко осигурено лице за вноски/премии за допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и/или застраховка "Живот", отчетени от предприятията и търговските представителства, независимо дали извършват стопанска дейност;
13. направените от работодателя разходи за застраховки, определени като задължителни с нормативен акт;
14. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) обезщетенията и помощите по част първа от Кодекса за социално осигуряване, включително изплатените на основание чл. 40, ал. 5 от същия кодекс;
15. паричните и предметните награди, получени на основание и по реда на нормативен акт;
16. (доп. - ДВ, бр. 28 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.11.2015 г.) паричните средства по чл. 226з и 298а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, паричната помощ по чл. 69, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, по чл. 182, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи и по чл. 76, ал. 1 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност";
17. (нова - ДВ, бр. 79 от 2015 г., в сила от 01.11.2015 г.) паричните средства и помощи по чл. 67, ал. 1 - 5, чл. 69, ал. 1, чл. 108 и чл. 111, ал. 1 от Закона за Държавна агенция "Разузнаване".
(3) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г.) Работодателите могат да изберат да облагат с данък върху разходите по чл. 204, ал. 1, т. 4 от Закона за корпоративното подоходно облагане доходите в натура, представляващи разходи в натура по смисъла на § 1, т. 83 от допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане при условията на същия закон. Правото на избор се упражнява по реда на чл. 217, ал. 3 от Закона за корпоративното подоходно облагане и не може да се прилага за отделни физически лица.
(4) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г.) Доходите в натура, обложени по реда на чл. 204, ал. 1, т. 4 от Закона за корпоративното подоходно облагане, не се включват в облагаемия доход по ал. 1.
(5) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2020 г., в сила от 01.01.2020 г.) В облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват средствата за пътуване и престой, които са за сметка на Европейския съюз, международна организация или приемаща страна и са определени и предоставени съгласно техните правила във връзка с командироване от работодателя на работници и служители в бюджетни предприятия.