Нерег. ЗП не се осигуряват. С всички последици от това.
Здравейте!
Чл 222 ал 3 от Кт , а именно , че работникът има право на 6 заплати при напускане и пенсиониране, когато има над  10 години стаж при работодателя дали е задължително за работодателя , или пожелателно. Имаме спор и се надявам да ме ориентирате.
Благодаря!

Интересно за какво е спора. Къде видяхте, че работодателят МОЖЕ ДА ИЗПЛАТИ.
Благодаря, как да излъжа програмата обаче ,

Нищо не лъжете.
Формирате двата записа и ги правите в един файл. Отмятате без д6
Ако желаете можете да прекратите за един ден и пак да го назначите. Ние така правим, за да не се чака, да не се платят повече пари, защото заплатите се вдигат през 2-3 месеца.
Благодаря Ви!
И на двете места ще бъде на договор за управление. Фирма 1 няма дейност в момента и не са подавани Декларации 1 за лицето с код 10. Подавани са само във фирма 2 по трудовия договор с код 01.

И още един въпрос:
В ООД с двама управители (заедно и поотделно), които са и съдружници, може ли да бъдат на трудови договори или единият задължително трябва да е на договор за управление?

Могат да са на тд. Всеки ще е работодател на другия.
Едно уточнение. Управителят не е съдружник в това ООД.

Значи съвсем никой няма да приеме, че няма възнаграждение.
Когато е съдружник или ЕСК, приемат.
Да се включа и аз с нещо, което никога не мога да запомня (и добре, че не ми се е налагало да прилагам) - тези 6 работни дни от примера - 6 осемчасови дни ли ги разбираме, или 6 двучасови? 6 двучасови, нали?

Отпускът винаги е равен на работното време.
Здравейте,
Лице е управител по ДУК във фирма 1 без възнаграждение.
Същото лице е управител на трудов договор във фирма 2 на 8 часов работен ден - в декларация 1 се подава с код вид осигурен 01.

Ако във фирма 2 остане на 4 часов работен ден, а във фирма 1 започне да получава възнаграждение по ДУК (със съответните осигуровки), ощетяваме ли я по отношение на стажа за пенсия?

Няма проблем със стажа- всеки работен ден, ще е един ден за пенсия. Просто трябва да внимавате с осигурителния доход.
Надявам се не осигурявате по ДУК като вид осигурен 10 в момента.
Също се надявам, там където е на трудов договор да не е единствения вписан управител.
Периодът на изравняване е 2 или 3 месеца - затова съм дала примерни 340 часа.
Графиците не са както сте ги описали - има 5 дни по 7 часа + събота или неделя за 5 часа (пак според графика събота или неделя почива. В този смисъл има почивка и не мисля, че има незаконно нещо.
Програмата е Плюс минус.

Щом са Ви наред нещата, какъв е проблема да издадете документите.
За какво е нужно УП-3, след като е напълно РВ?
Опишете си периода- трудов и осигурителен са равен.
За УП-2 можете спокойно да си изкарате осигурителен доход по години и толкова.
Коя е програмата, която не може да извади коректни уп-та?
Има ли Право на платена борса управител на работещо ЕООД,за което не взима мвъзваграждение

Той трябва да се осигурява като СОЛ и не е безработен.
 Да, ама говорим за Пенсионни вноски. След като придобие правото на пенсия и му се изплатят тогава - няма данък. Нали така ?

Да.

То ясно си го пише в закона.
Ако има право на пенсия, тогава няма данък. Няма значение накуп, или на части ще му платят.
Ако не е придобил, тогава има данък.
а можете да пуснете и прекратяване по взаимно съгласие с дата последният ден на предизвестието
А защо е нужно? И кой ще оформи нужните документи?
Ако се пусне само заповед по 325- тя ще е незаконна.
Здравейте!
Трябва да издам УП2 и УП3 на лице, което работи на график при СИРВ. Лицето е назначено на ТД на 8 часа, но т.к. работи и събота или неделя графиците  са със смени от 7 часа през седмицата и по 5 часа, когато работи събота или неделя. Графиците се правят така че да няма извънреден труд и също така престой, и ако за целия период примерно има работни 340 часа, то лицето има или точно толкова или най-малкото 339 часа.
Тръгвам да издавам УП2 от програмата (Плюс минус) и ми дава следното съобщение "Лицето е работило на работно време, различно от законоустановеното" и че стажа не мо же да бъде пресметнат в календарни дни. Започва да генерира документа помесечно и смята стажа в работни дни и часове.
Това правилно ли е или програмата отново ми прави някакви грешки? И друг път ми е изпускала определени пера при пресмятането, и затова вече се чудя дали може да й се има доверие...

Друг е въпроса, че 6 *7+1*5 и без 36 часа междуседмична, пак е незаконен, но това друга тема.
Да, прави грешка.
Периодът на изравняване какъв е?
Ако е месечен, то дори по д1, не можете да видите, че е имало СИРв.
Уп-3 се издава както при подневно.
Уп-2 се издава, както при подневно.
Има и възможнст ако се промени само мястото от помещение на работодатля към мястото на разстояние при запазване на другите клаузи от ТД да не се променя ПВТР.

Необходими ли са промени в Правилника за вътрешния трудов ред? (ПВТР)
Когато се касае за надомна работа е необходима промяна в правилника най-малко защото, при този режим служителите сами определят началото, края и разпределението на работното време в рамките на законоустановената му продължителност, включително периодите на почивки и това следва да се отрази в ПВТР, ако в миналото такава възможност не е била предвидена и отразена.
Когато се касае за работа от разстояние съгласно Кодекс на труда и чл. 107л. (1):
Работното време на работника и служителя, който извършва работа от разстояние:
1. се установява в индивидуалния трудов договор в съответствие с този кодекс, колективния трудов договор и правилника за вътрешния трудов ред в предприятието;
Но ако работодателя чрез възможността за едностранно установяване на работа от разстояние не променя никакви други условия освен мястото на работа, не е задължен да промени правилника за вътрешния трудов ред, няма да е налице необходимост и от сключване на допълнителни споразумения.

Ще е нужно сключване на ДС, защото няма как да уговорите какво ще предостави на работника.
Притесненията ми идват от факта - да не се допусне пропуск в самата бланка за прекратяване. Предизвестие е дадено от страна на служителя, а в случаите с подадена молба от страна на служител прекратяването е по чл. 326 ал 1 (при основен договор) и от тук ми идва объркването.

Ако работникът е предложил нормално предизвестие, нямате право да издадете заповед на основание чл.334. Имате право да отправите предизвестие и чак тогава да издадете заповед на това основание с по-краткия срок.
Здравейте,
С новите промени  на ЗОПБ, възможно ли е плащанията към един доставчик, за закупуване на стоки ,да бъдат на различни фактури под 10000 лв,или ще се възприеме като плащане на едно и също основание?
Зависи за колко сделки става дума. С един доставчик може всеки ден да имате отделни сделки за различни стоки. Ако сделката е под 10 000, може да платите в брой.
Ако имате един договор за доставката на всички стоки и само заявките менкате, то няма как да стане, защото договорът е един, на база рамката - цени, уговорки за доставки, уговорки за неустойки и т.н. Ако нямате договор, а всеки път отделно заявявате по телефона и това е всеки път отделен договор, то тогава няма проблем. Всяка заявка ще е отделен договор. Вие знаете как е ситуацията при вас
Къде имате дублиране на обороти.

Само в разликата на салдата на продукцията може да имате - изменението на запасите, ако не ги смятате по една и съща цена.
Да, точно така. ПОД са длъжни да удържат данък при източника - окончателен в този случай.

Облекченията нямат нищо общо. Ползвал или не облекчения, плаща данък.