Сами си признавате, че искате да плащате през лятото повече, защото има повече работа. Ваучерите за храна, нямат нищо общо с обема на работата. Дано го разбирате и дано никъде от вътрешните документи не става ясно защо има разлика в различните месеци. Толкова ли не можете да усредните за годината?
Здравейте, предстои промяна на управител в Търговския регистър. ОКД5 се подава и се следи 7-дневен срок от датата вписана на новия Учредителен акт, от датата когато изчаква 3-дневен срок за вписване в ТР или в деня, когато управителят вече излиза променен в актуалното състояние?
Аз гледам датата, която излиза на актуалното състояние, но адвокат твърди, че е датата на Учредителния акт. Моля за отговор.
  Адвокатът е прав, а Вие не е ясно защо си мислите, че знаете повече от него по отношение на търговското право. Не говорим за управител на новоучредено дружество, за да чакаме да бъде вписан. Само тогава представлява от възникването на ЮЛ, защото преди това няма КОГО .
Важното е всички да имат достъп до тях и да са спазени другите условия (рз и т.н.)
Иначе според мен, доколкото никоя нормална малка фирма няма представители на работниците, управителя да пуска една заповед в началото на месеца за размера (когато е различен от по принцип, без обосновка)

Това не го разбрах. Как така няма представители на работниците? Това означава да няма ПВТР, ВПРЗ и ред други вътрешни актове. Това означава да няма ГУТ. Това не е възможно, освен в хипотезата, в която работят двама души и си свикват ОС на работниците двамата. Ако е един, всичко с шефа ще си решават съвместно.
Тя и справката-уведомление по 37а от Наредбата за РВПО не им е вярна, ако въобще са връчвали такава.
Уж, ама не са му признали 90 дни НО със стаж за 2022 ! Какво са подавали не знам, аз казвам колко му се полагат. Това питаше автора на темата. И не е 28.05. а е 25.08. Вие как ще изчислите трудов стаж от 01.01.2022 до 18.11.2022, след като при непълен месец се взимали работните дни ? От 01.11.2022 до 18.11.2022 са 14 работни дни и 18 календарни - колко е трудовия стаж за този период ?

Тогава значи 30*10/12 . Направо не е истина. Че те тогава Д1 от м.08 до м.11 трябва да подават корекция и ще им трябва предписание от НОИ.
Ако е нямало доход и не е внасяло, пак важи същото.
Лично си ги дължи, лично да си ги внася.
Няма как да ги внесе през Б.

Тези две дружества и СОЛ счетоводители нямат ли? Те би трябвало да го знаят и съобразят това.
СОЛ е натрупало задължения за соц. осигуряване през дружество А. От три години вече се самоосигурява през дружество Б. Размишлявам дали би било проблем да се внесат дължимите осигуровки през БУЛСТАТА на сружество Б ?
На практика ще е спазено изискването да се внесат през ЮЛ, но дружеството  няма да бъде същото с това, по време на което за възникнали задълженията.

Колега, явно не сте разбрали смисъла на това, да бъдат внесени през дружеството. Ако не са били внесени, то тогава сте формирали данъчна основа по чл.24, от ЗДДФЛ, без да вадите осигуровките. Сега да си ги внесе през виртуалния ПОС на НАП от лична данъчна сметка.
Не би трябвало, защото трудовия стаж не е в работни дни а в календарни, като един месец трудов стаж се равнява на 30 дни. Аз бих го сметнала - от 01.01 има 30 дни неплатен със стаж, след което работи и от 25.08 излиза пак в неплатен. Още 60 дни неплатен със стаж са до 18.11.2022 вкл, след което е без стаж до края на годината.

От 01.01-18.11.2022 - 10 м и 18 дни трудов стаж. Това са приблизително 10 м и половина. 30/12*10,5 = 26.25 = 26 дни платен отпуск.

Нали уж към 28.05 са били изчерпани дните.
Те не знаят каква Д1 са подавали и каква ведомост съставяли ли?
А иначе, при половинки 1м. ТС е 21  РАБОТНИ дни и това си го пише в НТКТС. Нищо, че часово продължаваме с 30 календарни.
 
Фирма, регистрирана по ЗДДС купува земя като УПИ, с цел строителство от физическо лице -продавач на имота.
Така за придобитият поземлен имот започват подготвителни дейности по проектиране и т.н., но сега решават, че ще продадат земята.
Въпросите са:
1. за получената фактура за проектиране имам ли право да ползвам ДК?
2. при продажбата на земята трябва ли да начисля ДДС ?

По т.1- да, макар данъчните да се правят интересни и да се запъват, но нямат законово основание.  Проигравали сме го със закурено упи за цех, а после наехме цех, а земята продадохме, макар направени разходи ,аналогично на Вас.
Благодаря Ви! Всичко това е така и е ясно! Както е ясно и че сте напълно права, че полагаемият отпуск е пропорционален на трудовия стаж според НРВПО!
За конкретните дати на неплатения отпуск в началото на 2022-ра също сте права, но аз се извиних, че грешката е моя при писането на поста тук. Иначе са си 30 дни от 04.01.
Объркването дойде от изчислението на полагаемия отпуск при непълен месец, когато например имате трудов стаж даден брой месеци плюс даден брой дни. Ясно е, че този брой дни, които не съставят пълен месец се изчисляват пропорционално на дните в месеца. И явно се взима предвид чл.9 ал.4 НРВПО, както по-горе беше цитирала Magrat, а именно - смята се пропорционално на 21 работни дни за месеца (при петдневна работна седмица).
Аз исках да се уточни пропорционално на 21 дни ли се изчислява или пропорционално на 23 например, както е случаят с броя на работните дни през август. След справки с юриста ни, който твърди, че е говорил с МТСП, се установи, че полагаемите дни при непълен месец се изчисляват пропорционално на 21 работни дни.

Невярно. Юристът да си хвърли дипломата. Винаги е било и сега е, пропорционално на пълните месеци и няма вариант да се добавя за непълни.
Новавест, нещо бъркате. Капитала си е капитал, земята си е актив. Това, че при регистрацията капиталът е непарична вноска, по никакъв начин не прави земята капитал.
Вие купувате или дяловете /целия капитал на фирма У или част от него/ или земята като актив. В първия случай придобивате  фирма У или част от нея като търговско дружество, заедно със всичките и активи, пасиви и задължения. Във втория случай придобивате само един актив по цена на придобиване, а във фирма У остава капитал 10000, парични средства 10000 или 5000 /колкото е платено + печалба или загуба от сделката


Точно така.
Съветвам питащия да си опише всяка сделка/стопанска операция, да я осмисли. Да види как се отразява в едното дружество, в другото дружество. Да не омесва алтернативните варианти на сделката, които са взаимноизключващи се.
И постепенно ще се сглоби пъзела.
Трябват малко знания по ТЗ, по сч. стандарти и т.н.
Не е смешно, а е жалко, че за всичко се пита счетоводителя - никой не пита юриста, лекаря. А последният би трябвало да знае на кого може и не може да издава болничен. По-скоро е наистина абсурдно как счетоводителят трябва да знае все повече неща, които не му влизат в пряката работа.
Най - вероятно колежката е била попитана от осигуреното лице дали не може да вземе болничен на бабата и колелото се завърта...

И нека да не сме съдници кой какво трябва да знае, че прекаленият светец и богу не е драг.


Ето за това става дума, а може да ни попитат скоро и за числата от тотото.


По тази логика утре, ще Ви донесат болничен лист на работничка / бабата/ и счетито няма да знае има ли право тя на болничен, кой има право да го издаде, за кого има право да го издаде и за колко дни. Просто ще го прати в НОИ и ще чака от тях реакция, защото счетито не обича да включва мозъка си и не иска да придобива знания, които ТО, а не адвоката на дружеството трябва да има.
 t.trifonov66, мисля, че казахте повече от достатъчно.

Така е Марина, но Вие държите да продължавате да се излагате. Мога да препоръчам обучителни курсове, щом на мен ми нямате доверие, на методистите на НОИ сигурно ще имате. Те знаят по-малко от мен, но това е без значение.
Преди малко някой пита за данъчно облекчение за нови мебели, не знам за какво се борим вече :))

Борят се да стават за смях всеки ден.
Има основни неща, които все пак трябва да се прочетат.
Инвестицията няма да се връща, ще се връщат парите, които са дадени.
Инвестицията си остава в дружество Х.
Колега, съжалявам, но основни неща не са Ви ясни.

Когато купуваме дял от търговско предприятие, дори да са 100%, не отразяваме в нашия капитал активите и пасивите на купеното. В нашия си отразяваме инвестицията, съгласно стандарт мисля 27 .

В дружество Х, ще се отрази доп. парична вноска гр. 50 / там сметката, в която посочвате задължение за доп. - някакъв разчет - както е при Вас- да речем 496. Лихви ще начислите за данъчни цели, а дали ще платите е друг въпрос.
Точно Вас не чета, извинете за което. :smile1:
Иначе колежката явно иска повече конкретика за това кои са низходящи и възходящи, но ще намери със сигурност.

Голяма забава, повече конкретика!
Е то за това е хубаво да се учи осигурително право, че иначе стават за смях хората, ако са наистина колеги.
Мисля казах достатъчно.
Счетоводител да не знае къде е уредено кой е в кръга на лица, имащи право на болничен за гледане член от семейството, за мен е срам и резил.
Нищо такова не значи. ТС си е колкото е, но за непълния месец не даваме "пълна" отпуска, а пропорционално на дните.

Дрън, дрън.
Пропорционалност на дните няма, освен при тд в администрацията и държавен служител. Там са дни в трудов/служебен стаж, спрямо работни дни за годината. В КТ няма такова чудо. Четете, четете, не си измисляйте нов КТ!
Може би следва да потърсите дали бабата е " член от семейството" доколкото болничният се дава за гледане на член от семейството. Вижте някъде дали е регламентирано - може би ДР от НМЕ или друг нормативен акт.

Да, бабата е член на семейството по смисъла на чл.45, ал.4 КСО

Детето не е в болнично заведение.
Детето си е вкъщи и бабата, която е осигурена, иска да си вземе болничен, за гледане на болен член /в случая внучето/, защото родителите в момента имат ангажименти в работата. Къде е регламентирано.
Чл. 45, ал.4 КСО не дава отговор на моя въпрос.

Вие сериозно ли смятате, че не дава отговор на въпроса Ви? Вие колега ли сте или бабата?