Според писмото на НАП (№24-34-90/29.09.2014г.), при раздаването на ваучери за храна на база отработени shell shockers дни, принципът на достъпност е спазен, и лицата, които не са в състояние да отработят поради причини като болничен отпуск, майчинство, неплатен отпуск или самоизолация, могат да бъдат изключени от получаването на такива ваучери.

Разбира се. НАП нямат качествени юристи и за това пишат глупости постоянно. Не е спазен принципът, но могат да си решават счетоводителите на фирмите както си искат. Те социалните разходи не подлежат на контрол само от НАП,  а има ИТ, която има далеч по-солени глоби от НАП.
Здравейте, работник  в администрация в кметство на 8 часа не получава клас след 2012г., но работи при втори работодател на 4 часа на същата длъжност, може ли втория работодател да му признае клас ?

Не, не може да му признава нищо втория работодател.
Искам едно уточнение в тази връзка -  имам срочен трудов договор с краен срок - 01.10.2023г., сключен на основание чл.111 от КТ. Въпросът ми е  възможно ли е да го прекратя на основание чл.325, ал.1, т.3 от КТ - с изтичане на уговорения срок ? (Т.е забравяме за чл.334, ал.1...)

Да. Направо заповед и от следващият ден е прекратен договора и няма нужда от предизвестие. То е за безсрочните ТД, или ако не е настъпил фактът, който слага край на договора.
"ОТ 25.09.2023 г. има подписан трудов договор при нас. "
Това не означава, че 25. 09. е първият му работен ден, нали.
Задълженията за здравно осигуряване като безработен ще бъдат прекратени от датата, посочена в т.14 на Д1 като начало на осигуряване (първи работен ден)
Всичко друго много точно е обяснено от Маграт.

Точно. Друг е въпроса дали е законно, съгласно ЗЗО. Всъщност - не е.
Моля някой да помогне. Не съм ТРЗ, но ми се налага да си търся инфо. Имаме рекапитулация, в която са вкл. заплати и командировъчни. Върху част от командировките са платени осигуровки. Как да разделя осигуровките върху частта за заплати и върху частта за командировки. Имам ги общо. Опитах да смятам %здравни / примерно/ по заплатата и после %по частта на облаг. командировка и засега се получава. Но когато примерно заплатата е 2000 и командировката е 2000 ако смятам отделно са осиг. върху 4000. А те са изчислени заедно и съответно са на МОД 3400. Как е правилно да ги разделя? Осиг.върху 2000 заплата и 1400 командир.или обратно или изобщо как?

осигуровките на 2000, а върху командировките на 1400. Това са принципни положения, колега, за които не би трябвало да питате
И осигуровки въру командир. как се смятат. Пак за всички видове осигуряване? Пак и за работника и работодателя? Т.е. има ли нещо по- специфично от заплатите?
Благодаря!
"Съгласно разпоредбите на чл. 40, ал. 1, т. 6 и ал. 7 от ЗЗО за лица, получаващи доходи на различни основания, посочени в т. 1, 2, 2а, 3, 4 и 5 на същата норма, здравноосигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните доходи по реда, определен в чл. 4а и чл. 6, ал. 10 от КСО. С оглед на цитираните разпоредби, поредността на доходите при ограничаване до максималния месечен осигурителен доход за здравно осигуряване е следната:
1. пенсии /без добавките към тях/;
2. доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 от КСО;
3. осигурителен доход като морски лица;
4. осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители;
5. доходи за работа без трудово правоотношение."
 
от тук:
https://nraapp02.nra.bg/cms5/apps/wqreg/cache/b4cc375e52122238b9d43ec6345c834a
Не става ясно на какво основание все пак пенсиите са в т.1.

Основанието е само едно - НАП не познават осигурителното законодателство.  За жалост са настроили ГДД в съответствие с това. На всичкото отгоре, даже и при СОЛ, осигурен на някакво основание, според тях, трябва да се извадят сумите от т.17 на Д1, а то такива не следва да има, , при доход от трудовата дейност равен или над МОД - 3400.  Същото се отнася и за подаване на Д7 за дните без здравно осигуряване. Няма такова нещо в закона.
Лице от два месеца работи на гражд.договор преди това е работило на трудов договор .Лицето няма право на болничен от работодател ,но може ли да получи обезщетение за временната неработоспособност от НОИ имайки се предвид ,че тя се изчислява по следния начин. Първите 3 работни дни от болничния се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение за месец, по време на който  е настъпила неработоспособността. За следващите дни, дневното парично обезщетение за временна неработоспособност е 80% или 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са изплащани осигурителни вноски през последните 18 месеца преди настъпване на неработоспособността. Лицето в продължение на 16 от 18-те месеца е осигурявано за всички осигурителни случай.
  Не може да получи нищо, при положение, че към момента на неработоспособността не е осигурено за този риск - ОЗМ.
Здравейте,

 ГД платен месец май.  Сумата е 430.00 и след 25 % ОД е 322.50 като са удържани всички осигуровки и ДОД.
Сега  лицето иска заличаване на Д 1, защото се осигурявал сам за ЗО и ще му спрат ЗО.
Въпроса е как се постъва заличаваме на Д 1 куква " З "  срока е до 30.04.2024, едновременно Д 6 подава ли се или трябва НАП да разреши след като е в намаление

 - но за Д 6 код корекция в какъв срок ?
  - само на място в НАП с писмо и попълнена вярна Д 6 с код вид плащане 4 ,
  - и вярни суми ДОО ЗО и ДЗПО ,
  - ще бъде в намаление Д6

  трябва ли корекция и на Декларация чл.55  подадена  в срока до 30.07.2023г.?

Благодаря
За д1 и д6 - няма проблем, но за Д55, трябва писмено искане до нап. Отделно си вземете декларация, че човекът не е осигурен на друго основание. Как попълвате СИС, без такава декларация и как при такава сума, решавате, че трябва да има осигуровки?
Отговор от Агенция по вписванията към мен: "Уважаема г-жо ...........,

Във връзка със запитването Ви, постъпило по електронна поща до Агенция по вписванията на 14.09.2023г., Ви уведомяваме за следното:

Когато се подава по електронен път заявление Г2 и заявител е съставителя на годишния финансов отчет, декларацията по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ е от съставителя. Към заявлението се прилага и нотариално заверено пълномощно по чл.15, ал.3 от ЗТРРЮЛНЦ.

Когато заявлението се подава на хартиен носител от приносител по чл.15, ал.2, т.2 от ЗТРРЮЛНЦ, той представя подписана от него декларация по чл.13, ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ."
Да, но на хартия заявлението е нотариално заверено, има пак декларация по 13, ал.4
Здравейте!
Ситуацията е следната - служителите на фирмата са в платен отпуск от 25.07 до 31.08.2023.
Вкарала съм отпуска за целия период и ми напрви впечатление, че програмата беше направила изчисления с доста по-голяма сума за получаване от това, което е за предния месец Юли. Плюс минус е програмата и друг път съм я хващала в грешка.
Сетих се, че преди бях чела някъде из форума, че за да изчисли правилно трябва да си начисля заплатите за Юли, което съм го направила и да въведа наново отпуска за целия Август и го направих. И сега за конкретното лице (което е на МРЗ +клас) ми е направило изчисления за платения отпуск върху минималната РЗ и не е отразило клас прослужено време. Много се обърках - не беше ли редно да се преизчисли добавката така че да не пада под възнаграждението, което ще получи лицето, ако си е на работа целия месец?
Изпращам изчисленията от програмата. Благодаря на отзовалите се!
  Изчислете си го на ръка и го вкарайте. Трябва да получи добавка - така, че да получи новата заплата за м.07 и м.08- МРЗ + клас
Здравейте,имам нужда от малко разяснение.Това, което разбрах е че руския гражданин,с продължително пребиваване,дори и като член на  семейство на български гражданин не следва да внася здравни вноски и не попада в кръга на осигурените лица по чл 33 от ЗЗО.От друга страна има подписан договор за социална сигурност между Република България и Руската  федерация,касаещ/и не само/обезщетенията за временна неработоспособност +обезщетенията за майчинство+семейни помощи+пенсии.
      Това,означава ли че  съответното лице ,назначено на трудов няма да му се удържа здравна вноска,но ще му се изплащат болнични  за ОЗ +бременност и раждане и майчинство?
Благодаря!
  Какво общо имат ЗО с обезщетенията? Нищо общо нямат. Ако знаехте това, въпросът щеше да е в някаква степен излишен.
ох,извинявам се за калпазанския въпрос - имаме ли право на общото събрание да гласуваме разпределяне само на единия съдружник ?
Да, дори да има противна уговорка в дружесвения договор, ако ОС вземе такова решение, може да се разпределя само на един или да не е съразмерно на дяловете.
Ще получавате обезщетение ако Ви освободят по чл.328, ал.1, т.1 КТ.
Обезщетение от ДОО за бременност и раждане при ликвидация на фирмата
Да, стига болничният да е преди прекратяването, защото иначе няма да стане.
Според мен е по-добре на ТД да остане сегашния осигурителен доход, а като ЗП само на разликата до 3400.

Между - по-добре и задължително - ама огромна разлика.
Можете да разсъждавате по темата по-добре, когато имате алтернативи/варианти.
Вече може да Ви освободят спокойно.

И аз не знаех за промяната. Ще купя едното дружество, а от другите ще се освободя.
Назначавам служинел на втори ТД -8ч като по 1вия ТД лицето е в неплатен отпуск.
Следва ли да се начислява клас по втория ТД ?

Да, върху 8ч.
Благодаря за отговора :). Изтичат ми 7-те дни от прекратяването на постоянния ТД, но освен утре да звънна на друготто работно място, за да ми прекратят договора (този за непълно работно време) и после пак да ме наемат. Явно с тях ще трябва да се разбера.
Да.
Бихте ли посочили къде в КСО пише че когато едно лице към момента на регистрация работи на ТД при непълно работно време с възнаграждение под МРЗ,  може да получава обезщетение за безработица

Грешно посочих и се коригирах. Питащата вече разбра.
Проблем по-скоро виждам при служителя - може да не иска да получи обезщетението си в този момент, а когато реално се прекрати трудовото правоотношение, тогава би могло размерът да е по-голям.

Работодателят винаги може да освободи пенсионер с 1м. предизвестие.
Мисля, че протоколи да, но покани не.

То е и логично и законно- ако е присъствал 100% от капитала, няма значение дали е опорочена процедурата с поканите.