Здравейте,

Лице ще упражнява дейност като таксиметров шофьор. Патентния данък е платен и всички разрешителни са издадени. Лицето се регистрира като самоосигуряващо се лице. Какво следва от тук нататък?
 - Всеки месец подава Д1 и внася осигуровки на 710лв (вече 780лв) или по-висока сума ако реши;
 - В края на годината подава ГДД за да изравни по таблица 1 и 2 осигуровките върху реално получения доход;
 - Не се подава декларация по чл.55 както и в годишната декларация не се пресмята данък. Там доколкото виждам се попълва приложение 7 и Данните от това приложение не участват при формирането на общата годишна данъчна основа и на годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ

Т.е. както при нормалното самоосигуряване, но няма авансов данък, няма крайно изравняване на данъка, а само на осигуровките?
  Голяма мъка. ЗДДФЛ не се разбира ли?
По принцип Вие трябва да заплатите сумата посочена Ви във фактурата в евро. Инъче никога няма да се равните.
  Точно.
Здравейте,
Изчетох много по темата, но все още не ми е ясно и имам 3 въпроса, за които моля за отговор:
1. Управител по безвъзмезден ДУК на ЕООД, вписан е в ТР, различен е от ЕСК и е пенсионер, трябва ли да бъде осигуряван и да се плаща данък върху дохода, на база МОД?



Безмъзмезден ДУК - няма, ама още не го разибрате. ДУК в ТР - не се вписва и никога не се е вписвал. Щом е различен от ЕСК - насъвсем забравете за безвъзмездност и неосигуряване. Трудно, но ще го разберете. Като тръснат 2000+ глоба.
2. Освен като Управител ще изпълнява функциите на Технически ръководител. Трябва ли и може ли този факт да бъде вписан чрез някакви клаузи в ДУК.?

Не става с клаузи в ДУК€ Ако знаехте какво е ДУК, нямаше да задавате подобни въпроси.
3. Трябва ли да има ДХ за Технич.ръководител (няма да има сключен ТД като Техн.ръководител, ще съвместява отговорностите)?  Ако няма ТД, за каква ДХ говорим?   Пак базови знания пълна нула
Благодаря на отзовалите се?  Моля, с радост ще се отзова! За мен като счетоводите, е радост да помогна на друг счетоводител, макар да не съм сигурен, че сте такава.
Благодаря на всички, които все пак ми обърнаха внимание , на база некомпетентността ми. На принципа проба-грешка почнаха да ми се изясняват някои неща.

Е да де, ама това може да струва много пари на клиента Ви. Щом парите и акъла му стигат до тук, така ще бъде - ще плаща глоби. Като ги плати, или ще се коригира, като осъзнае глупостта си, или ще остане по същия начин. Богатият ми опит показва точно това. Ами просто малцина имат управленски капацитет и акъл.
Ако ви е интересно....прилагам файловете с отговорите от НАП....единият е от 2020 год.

Ще падна от смях. Смятате, че не сме ги чели ли?
Здравейте,
при фактуриране на услуга на етажна собственост на даден адрес, кой трябва да се посочи като получател и с какви данни, при положение че получателят не е регистриран като сдружение и няма БУЛСТАТ? В договора за предоставяне на услуга е вписвано името на домоуправителя. Но забелязах, че във фактурите на ЕVN  за ток на общите части пише получател: Стълбище и изби, адрес гр. ....., нищо повече, няма булстат, няма име. Мислех във фактурите да вписвам името на домоуправителя и неговото ЕГН, но другите доставчици не практикуват така. Какво правим ако домоуправителя е частен и е ЕТ? Фактурата на него ли ще се издаде или на Етажната собственост? Благодаря Ви.
  Получател е етажната собственост, а не домоуправителя. Фактурата се издава на Етажната собственост, както ги издават от ВИК, от енергото и т.н. Дори да е неперсонифициран субект за гражданските закони, за данъчните закони си има специфика, но като работодател, а не като получател на услуга. Като получател на услуга, може само при ГД да има значение.
Ползвам тема за Пенсионер с личен труд и ТЕЛК. Лицето е с личен труд 660 лв., осигурява се върху МОД  за СОЛ / за м.07-710лв./ само здравни 8%. ТЕЛК над 50% . В Д1 , трябва ли в т.31 Начислен мес. обл. доход по чл.24 ЗДДФЛ да се отбелязва сумата за личния труд 660 лв.? Не се удържа данък.

Да, трябва и не Ви трябва никаква Наредба за СОЛ, защото НАЧИСЛЕН месечен облагаем доход се регламентира от ЗЗДФЛ, а отношението е трудово по смисъла на ДР на същия закон.
Удържа се данък, каквито и глупости да Ви пишат. Подава се Д6, вид плащане 8 за удържания данък.
Въпросът е служебен аванс ли са тези 5000 лв. или шафа ги дава на любовницата.


Ако няма основание за аванс и отчетност, ги третираме като разпределение и за да няма скрито, прави официално разпределение, което не е оформено поради мързела и глупостта на шефа, а не по друга причина.
Не, че е работа на счетито да прави протоколи за разпределение, ама като шефа няма пари за адвокат и е идиот, какво да правим като ни е шеф и искаме да сме лоялни. Другият вариант е да сме достатъчно умни, че да нямаме шеф.
Заради справката вече трябва да се посочват във ведомостта. Аз ги отчитам в месеца, през който са дадени.

Първо, не е нужно да са във ведомостта. Има и програми, които ще си ги отчетат и да са отделно.
Второ - отчитане в месеца, в който са дадени, от къде на къде. Също като трудовото възнаграждение си има месец, за който следва да бъдат начислени като разход и задължение.
Дали ще бъдат раздадени и кога е съвсем друг въпрос.
Здравейте колеги,
                                 Във връзка с темата с плащанията в брой ще ми е любопитно как виждате нещата в следните ситуации: предоставяме определена сума пари на подотчетно лице например 9000.00 на собственик или 1000.00 на лице по ТД, разпределя се дивидент 9000.00/начислява се заплата 1000.00, възниква задължение за дивидент 8550.00лв./ за заплата примерно 700.00лв. и като следствие се прави прихващане между вземанията от лицата и задължението към тях. Няма изплащане в брой на дивидент и заплата, спазени са нормите на ЗОПБ. То е ясно, че не е препоръчително да се заиграваме така, но ще ми бъде интересно какъв е Вашият прочит на казуса :hmmm:

Лека и спорна работа!!!
  Правят си писмено изявление за прихващане. За дивидента може и дружеството да направо, но за заплатата - само работника може.
Самоосигуряващите се лица по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по предвидения с наредбата ред, по свое желание, изразено, както следва:
1. за лицата, които не са прекъснали или прекратили трудовата дейност, съответно осигуряването си, след като им е отпусната пенсия - с продължаване подаването на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване;
2. за лицата, които започват трудова дейност след като им е отпусната пенсия - с подаване на декларация по ал. 2; в тези случаи осигуряването възниква от датата, на която е подадена декларацията;
3. за лицата, които са прекъснали осигуряването си след като им е отпусната пенсия - с подаването на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване; в тези случаи осигуряването се възобновява не по-рано от 1-во число на месеца, предхождащ месеца, през който са подадени.
Здравейте!
Имам самоосигуряващо се лице във фирмата, но го назначавам на трудов договор.
Какво трябва да направя, за да прекратя регистрацията му като самоосигуряващо лице?
Подавам ли ОКД - 5?

Недостатъчна информация - пенсионер, непенсионер, от кога, преди да стане СОЛ, след като станал СОЛ.
Здравейте,
Имам питане:
Съгласно Закона за ограничаване на плащанията в брой /чл. 3, ал. 1, т. 3/, при 100 и повече наети лица, трудовото възнаграждение трабва да се изплаща задължително по банкова сметка /нали правилно разбирам/.
Ако определен работник или служител, не желае да му бъде преведена заплатата по банка, как се процедира?
Моля за съвет.

То е ясно как се процедира, когато кредиторът по парична престация пречи на длъжника да изпълни.
Пращате му покана да изпълни и това Ви освобождава от правните последици от забавата.
ЕООД  земеделски производител  е наело земя и сграда за отглеждане на животни. Наложи се да се оправи покрива на сградата и да се бетонира двора. Как ще се осчетоводят разходите и какви контировки ще се вземат,като имате предвид,че имота е собственост на физическо лице,баща на управителя на еоод-то,така че договора за наем е безсрочен :smile1:

Какво са се договорили страните? Много е лошо, че договорът е безсрочен. На какъв срок са определени плащанията - месец ли?
Трябва да бъде осигуряван върху МОД, но защо данък върху дохода, след като е безвъзмезден / тоест няма доход / ? Само осигуровки дължите, данък не му се удържа, няма от какво.
  Защото няма безвъзмезден ДУ по закон. За данъчни цели най-малко няма да го признаят. А личните осигуровки от къде ще ги удържите при нула възнаграждение, което е измишльотина.
Да, благодаря много. Ами доходът й за своб.професия си е висок, та да не трябва после да доплаща и затова за този месец.

Изчисли точно колко е дохода. До момента за тази година, разделено на 7. Ако е 3400 на месец, давай смело. Разбира се след НПР
Да, благодаря много. Ами доходът й за своб.професия си е висок, та да не трябва после да доплаща и затова за този месец.

Давай до 3400, щом и без това ще изравнява и ще стигне до толкова.
Привет, дайте насоки как да се оформи граждански договор за разкопки. Не знам от кой етнос са, но искат по 50лв. на ден. Не става да им се пусне договор за 1125лв., за да получат 950лв. чисто (19 дни по 50лв.), тъй като най-вероятно няма да са редовни пък ще имаме задължението да им платим цялата сума по договор. Някакви идеи?

Забравете за ГД, защото няма как да е такъв, щом плащате на ден, а не на извършена работа. Сами показвате, че е трудов договор, а то и без това при съмнение, се приема, че е такъв.
"Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" с РКС № 12 от 2010 г. - ДВ, бр. 91 от 2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност."



Напишете си текста, без противоконституционния и ще разберете защо дължите обезщетение.

Това е новата редакция на текста в КТ.
Интересно, че вече от много години се изясни този въпрос. Или сте начинаещ счетоводител, или някой друг е бил счетоводител в дружеството вместо Вас, щом нещо, изяснено от 22 г., буди въпроси у Вас.