Въпроса е всички периоди по месеци да се опишат на страницата, за стаж които не се признава? А в началото си пиша периода и само дните, които са реално стаж и че трудовия не е равен на осигурителния стаж? Правилно ли разсъждавам ??
Точно така е, всичко е съобразено.

Ако е на пълно РВ защо да не е равен?
Може до м.04.2019 да е бил изчерпан- НОИ това го виждат.
За 2020- само можем да гадаем какво е направено, но НОИ също го виждат.
Може ли работодателя да разреши използването на платен годишен отпуск, преди придобиване на 4 месеца трудов стаж?

Ако е във връзка с 173а
Самоосигуряващо се лице започва работа по трудов договор на максималния осигуритеен доход. Трябва ли да подаваме декларация ОКД 5 за спиране на осигуряването като СОЛ при положение, че лицето продължава да извършва дйността, за която се е самоосигурявало (собственик на действаща фирма)? Също така подаването на Д1 като СОЛ спира, нали? Благодаря ви!

Не подавате  ОКД5, защото лицето не престава да е СОЛ.

Д1 дали ще подавате, колегата е написала и в наредбата е посочено кога не се подава и кога се подава.
За промяната - точно така.
След това ще подадете ново приложение № 10 - за отпуската по чл.163.

Да, точно така.

И да се спазят сроковете за двете, защото са различни.
Ами значи тогава като всичко е ясно, какъв е въпроса- смятате си вярно стажа и си описвате прекъсванията отзад в ТК. С присъствена форма или календар го смятайте, ако е на 1/2 и повече от пълно работно време.
За данъка- чл.42, ал.5 от ЗДДФЛ, т.е. ще удържите данък.
Ако беше старата редакция на ЗДДФЛ - нямаше да удържите.
Не е вярно, че не се дължат осигуровки, ако става дума за осигурителен доход за починалото лице.


За дните, в които е следвало да работи лицето, ако има 06м. осиг. стаж както НОИ, така и работодателят дължат обезщетение. Лицето си е осигурено лице през цялото време, докато трае трудовото правоотношение- всеки календарен ден.
2020 и 2021 са 90 работни дни, а 2019 - 30 работни дни със стаж - но
Първо- сигурно ли е, че Д1 е коректна и наистина периодите са без трудов стаж?
Отпред в ТК - периодът не се прекъсва- просто отзад си има описване периоди без ТС
Да, някаква такава каса са имали, но никой нищо не знае. По сметките стоят тези салда и няма партиди, няма имена, старата счетоводителка не знае нищо - заварила го преди 10ина години в това положение. Точно за това не мисля, че ако стоят още 10 години ще стане по-ясно положението и искам да ги махна - въпросът е как е най-редно да стане? Всички 7 сметки, които съм описала са в едно положение - мистерия!

Щом са минали 10 г. и е изтекла давността, т.е. никой не е претендирай, отчитате ги като приход и са си Ваши.
Това година ще е ад с тези облекчения... :(

Защо? Кое е по-различното освен една нула повече?
Не, не е възможно. Просто минете на сумирано, щом имате нужда.
Здравейте!
Как е най-правилно да се процедира при следният тип работа:
Фирма издава фактури в брой и отделно продава на клиенти без фактури, в края на месеца има издадени фактури в брой на стойност 10 000лв, а месечният касов отчет е на стойност 10 500лв.
След аналитична справка на 501 сметка за конкрентия период се виждат разплащанията по фактурите и общата им стойност от 10 000лв.

За записването на месечния отчет към продажби на население се и взима предвид месечния отчет 10500лв - дебитния оборот на 501 - 10 000лв, или разлика 500лв за осчетоводяване. Дотук добре, но в по-късен етап се установява, че една фактура за 1000лв е по банка и грешно е маркирана, че е в брой (реално не присъства в месечния касов отчет, но я имам в дневника за продажби)

При тази ситуация илиза, че продажбата към населението е 1500лв, а не 500лв. Реално сумата я има в дневник продажби, защото фактурата участва там, но се изкривява оборота от население.

Каква е правилната методика и работа при такива ситуации, за да се избегнат бъдещи проблеми?  :blink:

Правилната методика е екселска таблица - с пълна разбивка на оборота- особено фактури, платени в брой в следващ месец, сторна, ръчни касови бележки, ръчни сторна , фактури по банка, плащания по ПОс и т.н. Ако имате 10 обекта, как ще ги сметнете?
ВКС - това някаква каса взаимоспомагателна ли са имали?
Трябва да има партиди.

Членски внос - КНСБ- също- по хора. За КНСБ- да си кажат там отчетени ли са към централа. Ако това си е тяхно, да си направят един банкет.

6 г. да не се уточни нищо
Здравейте, при сключено допълнително споразумение за промяна на длъжността с дата 29.10.2021, считано от 01.11.2021, за дата на доп.споразумение се вписва 29.10.2021 нали, а не 01.11.2021 от когато всъщност ще встъпи в номата длъжност лицето?
Благодаря Ви!

Да. Датата на постигане на споразумение, а не датата, от която ще е новата длъжност. Това за уведомлението, а в ТК - 01.11 ДХ- също с датата на споразумението
Ако по разни активи и пасиви са ММП-та, които не са осчетоводени навреме на разход, ще трябва да ги отпишете.
Здравейте,

Другият месец ще назначим лице на граждански договор до края на ноември за 850 лв. След като се приспаднат нормативно признати разходи 25% облагаемият доход ще падне до 637,50 лв. и ще му се удържи само данък 63,75 лв.
Въпросът ми е, ако през декември го назначим за определена работа пак за подобна сума (800/850 лв.) , ще трябва ли да му удържаме и за осигуровки или всеки месец, ако е под МРЗ се удържа само данък?
Също така, подават ли се Декларация 1 и Декларация 6?

Какво му е осигуряването на този човек, извън осигуряването при вас
Простете, но не съм съгласна. Единственото изключение е за т. 26, буква И. Всички останали се третират като "трудови правоотношения", съответно прилага се чл. 49 за годишното изравняване. В ДР  "Основно трудово правоотношение" също включва ДУК. ДУК е в буква Е.

Да, моя грешка. По  буква з изравняват по буква и не изравняват.