Направете си преценка дали въобще има смисъл подобно нещо.
Скоро изчислявах пенсията на една учителка, която се ядосваше, че щяла да има само 850 лв. пенсия, защото не ги била прехвърлила, без да отчита, че има в ДЗПО 12000 лв., с които може да си набави доход и да компенсира разликата от 100 лв, която има с колежките си, които имат приблизително същите показатели.
Всеки ГД си има написан период на изпълнение - точно - от дата, до дата. Декларация за осигуряване - за всеки месец - поотделно. Това е динамична величина.

"Се счита" е някаква фикция Ваша си, каквато в ЗЗД - няма и не може да има.  Именно, заради осигуряването, трябва да уточним точно от дата до дата изпълнението, а не да го предполагаме.
Колега, при ГД се счита, че работата започва с подписването /в случая от 01.03./ и приключва когато резултатът е приет от възложителя /дата на приемо-предавателен протокол, дата на констативен протокол, дата на която двете страни са се подписали, че "работата/услугата е извършена и подлежи на заплащате"/. Дали тази дата е 30.06. или по-ранна, можем само да гадаем.
Няма никакво значение, че изпълнителят не е работил през цялото време, а само последния месец /примерно/. Да е работил - време е имал. Как си е разпределял работата в периода ан действие на ГД си е негов проблем.
  Глупости.  Как ги измисляте се чудя.
Много благодаря за бързия отговор, а на отработени дни какво посочвам? Броя работни дни за съответния месец? Също така ще ми позволи ли системата да подам декларациите за март, април и май?

Системата ще Ви позволи да подадете декларации за месеците, за които трябва. Не трябва да посочвате сумата само за м.06, ако изпълнението е било от 03 до 06 вкл.
Ще Ви бъде грешно всичко.
Здравейте, тъй като за първи път се сблъсквам с граждански договор моля за съдействие и стъпка по стъпка за подаване на съответните декларации. Преди да пиша прочетох доста неща, но накрая нещо се обърках. Граждански договор сключен на 01.03.2023 на лице,което е по майчинство 1-ва година за 1500лв., дохода е изплатен на 30.06. Сега, до 25.07.23 трябва да подам декл. 55 и декл.1 и 6. Относно декл.1 ( ще си попълвам в програмата на НАП) вид осигурен-14. За дни за започване и спиране на осигуряването попълвам ли нещо? На дни в осигуряване 22 ли посочвам ( тези за м.06)? Осигурителен доход - 1332.73. Декларация 6 за м.06 попълвам съответно със сумите за ДОО - 197.24, ДЗПО-66.64, ЗО - 106.62, а през м.07 подавам декл.6 само с данъка- 117.31
  Кога е извършена работата. Сключен на 01.03, но кога е работено- 03 или 04 или 05 или 06 или кога?
При наводнение са унищожени ведомости за заплати - за 2009г.   Не са опазени 50 години. Какви са последствията ?  В  Закона за счетоводството  са посочени санкциите. 
За  щетите от наводнението е получено застрахователно обезщетение,  но то касае  ДМА.
Може ли това да бъде доказателство пред НОИ за невъзможност за изготвяне на  евентуални справки/документи - УП   и бъдещо архивиране?
  Аз бих възстановил всичко, като започна от наличните работници.
Интересно как може да Ви напише Вашите пояснителни бележки? Знае Вашата счетоводна политика, Вашите съдебни дела или какво?
Здравейте,
може ли една майка да се върне на работа преди да изтече втората година майчинство и да получава 50 % от обезщетението , детето не е прието в детска градина ?
Благодаря ви!

Да, може. Подава заявление за прекратяване на отпуска.  Подава си до работодателя заявление по чл.54  от КСО и това е. Къде се намира детето няма никакво значение.
Здравейте, имаме лице назначено  при нас на основен  ТД на 2 часа и допълнителен трудов договор на 2 часа. Как следва да се уреди въпроса с ваучерите? По основния ТД да получи 200 лв. ваучери? По двата по 200 лв. ваучери?
  Да, по всяко ПО по 200 лв., освен ако не е определено друго от ОС на работниците или от работодателя. Зависи кой ги дава.
Да, стажа така е изчислен на база работни дни и след това е превърнат в години, месеци, дни и часове. В общия случай се получава цифра от около 1700 работни дни, така ли да се запише?

Запишете го в години, месеци, дни и часове, а в скоби в часове, за да Ви проверят дали вярно сте делили на  пълното законоустановено РВ и на 21.
Как следва да се третират командировачни, които не са намалени с 25 % при командировка над 30 дни? Размерът им е наредбата.
Обърква ме, че хем не превишават двукратния размер, хем от друга страна не е спазено изискването на наредбата.

Това по кой член е?
За тези, които са на пълно РВ и основен договор - направо въведете СИРВ.
За другите ДС.
Иначе промяната на ПВТР - процедура, която ще отнеме време.
Напротив, работникът трябва да е прочел ДХ и тогава да се подпише. ДХ не се връчва ей така на сляпо. Това не е заповед, а неразделна част от ТД /двустранно споразумение/.
Нали чрез ТД работникът се съгласява да изпълнява съответната длъжност съобразно изискванията на длъжностната характеристика. Както казаха и колегите, всяка промяна на ДХ е промяна в ТД и би следвало това да се оформи с двустранно споразумение - анекс или ДС.
Аз бих направила ДС на основание чл. 119, ал.1 от КТ с текст "между .../страните/ се сключи настоящето ДС за промяна изискванията за заемане на длъжността... съобразно ДХ от ...дата, с която работникът/служителят предварително се е запознал" Дати, подписи, печати...
После да няма хъка-мъка
   Връчва се новата длъжностна х-ка и след това лицето има новите задължения. Запознат, незапознат, пак ги има тези задължения. Ако има някакви претенции, че това не е за неговата длъжност, се подава иск до Районен съд.  Така, че -чел, не чел е нещо, което не кореспондира с трудовото право и не се знае от кого е измислено. Със сигурност, не много в час.
интернет вече не ползваме ли , че си гадаеме?
официална страница на ГИТ

https://www.gli.government.bg/bg/node/4389

Ако чакаме на интернет, далече няма да стигнем. Проверено.
Прилича ми да си отвориш магазин и да си назначиш на трудов договор служител да продава - ама, вместо това си наел фирма с нейни служители.

Нещо такова ще правят.
Привет!
И на мен ми предстои нещо подобно да подготвя :) Тр. договор по чл. 111 от КТ, във връзка с чл. 68, ал. 1, т.1 и във връзка с чл.за работа на 70 ал.1 от КТ, но за работа на 8 часа (основния договор е за по-малко часове) и за срок от три месеца.
Чудя се как да опиша правото на платен отпуск за тези три месеца ... може ли съвет?

Явно не знаете как се прави и не сте го направили както трябва. Искане и съгласие са различни неща.
Здравейте,

Имам следния въпрос, в случай че самоосигуряващо се лице, упражняващо свободна професия като адвокат, е подало по грешка декларация по чл. 55 ЗДДФЛ за първото тримесечие на текущата година (01.01.2023- 21.03.2023) чрез БУЛСТАТ кода си (вместо чрез ЕГН-то си) и е заплатило съответно дължимите данъци по така подадената декларация, то какъв е редът за отстраняване на тази грешка?

Предварително благодаря на всички за отговорите!
  Подавате по егн, и плащате. Отделно искате заличаване на подадената и връщане на парите.
Здравейте, искаха длъжностна  характеристика с подробно описание на работата, разрешение от родителите, медицинско на лицето за работа, текста на трудовия договор с клаузите за работно време и почивки и отпуски и  становище/ оценка / от Службата по трудова медицина , че средата за работа е ок. Миналия месец така назначихме непълнолетно лице. И чакахме около седмица разрешението.

Разрешение от родителите - друг път. Трудовата дееспособност в България настъпва на 16 г., т.е. разрешение от родителите - няма.  Четете!
Заповед №...

На основание ........ утвърждавам ДлХ за длъжностите ....... считано от ....
Със заповедта да се запознаят .......

Запознати..........

Ръководител .........

Отне ми не повече от минута :)

За уведомленията - служителите трябва лично да си получат техните и подпишат вашите екземпляри.

Запознаване - няма, има - връчване на новите ДХ.