Може ли да ми кажете в заповедта за прекратяване по чл. 326  -  ал 1 или ал 2 да впиша?
Договорът вече е безсрочен, сключен е 2020 г., а предизвестието е 30 дни по договор.

По ал.2 - не е прекратяване, а срокове на предизвестие.
Здравейте,

служителите, които са в болничен за раждане и след това излизат в отпуск за отглеждане на деца до 2г възраст дали получават ваучери за храна и ако не получават как го оформяте документално за да е социален разход до който всички имат достъп?

Няма законен начин това да се случи.
Здравейте, на 17.02.20 год. Съм се регистрирала в бюрото по труда. Решението за отпускане на обезщетението е с дата 21.02.20г. считано от 17.02. Във фирмата в която работя предстоят съкращения , но работодателят е съгласен да ме води на работа до февруари за да мога пак да ползвам пълния размер на обезщетението, въпроса ми е на коя дата трябва да ме освободи за да мога пак да се регистрирам на борсата.

Чудя им се на тези работодатели.
Здравейте, към м.01. 2020 г в трудовия договор основното възнаграждение ли се е вписвало? попаднах на случай на договор където е записано НЕТНО възнаграждение в клаузата за възнаграждение.
Това правилно ли е към тази м.01. 2020 г или е грешно и трябва да е вписано основното възнахраждение?

Винаги се е вписвало - ОСНОВНО, защото НЕТНОТО е резулатативна величина и няма как да се знае.
Работничка е работила през януари и февруари, има удържан данък. Следващите месеци до края на годината е в болнични и майчинство. Предприятието има ли задължението да й възстанови данъка по сметка, при данъчни облекчения по чл.22в или чрез ГДД чл.50 ЗДДФЛ?

Да, може да ползва данъчно облекчение чрез работодателя и държавата да й възстанови удържания данък, чрез работодателя. Работодателят ще си го приспадне от удържания за м.01 от колегите й.
Привет на всички, надявам се ще получа необходимата помощ защото съм пред дилема.

Последно съм бил на борсата за 8месеца. Начало на плащането : 08.2019г
До колкото знам мога след 3г (от началото на първото плащане на борса) отново да бъда и да взема тавана. Смятаме 3г напред и идва 08.2022г, тоест вече времево отговарям.
За последните 18 месеца - като се смята от януари 2023г ще имам 12 месеца работни,  това е другото условие до колкото знам,като общото прекъсване между тия 12 работни месеца ми е около 2/3 месеца.

Въпросът ми е да кажем ако работодателя прецени,че може да ме освободи от постоянният ми договор по кой член ( ако са няколко моля да ги споделите, за да реши той-мисля че единият беше член 71 ал1) трябва да впише в договора за да мога, след като го входирам на борсата да взимам максимално от изработеното ми за тези 12месеца,които имам от последните 18месеца считано от януари 2023г?
Благодаря предварително и се надявам да ми помогнете за моят казус!!!

А каква е дилемата?
Безработно е лице, което търси работа и готова да започне до 14 дни. Така, че чак толкова няма голямо значение какво обезщетение ще получавате. Кое налага работодателят да Ви освобождава, че и да си измисляте на какво основание?
Аз един път съм бил на борсата и няма да повторя.
Ако замествате по втория договор, само дс по 289 и толкова.
Член 111 или 114 е правилният при заместване на учител в болнични от друго училище ? Един месец работя по член 289 за вътрешно заместване. Имам ли право да настоявам за трудов договор, при условие че имам първи на половин щат в друго училище и прогнозата е за дългосрочно заместване, или директорът може да реши да не променя договора?
Вие няма как без договор да замествате.
Щом е друг работодател, ще има 111 и не може да има 289
Защо по чл.121а ? По този член командироването е в рамките на предоставяне на услуги и там нещата са съвсем други, не мисля че вашият случай е такъв. Не съм убедена, че в този случай трябва да подавате увудомление до НАП.

Е нали ще предоставят услуга- инсталиране на тренажори.
Няма как да го направите, без да се бутне данък, брутно и нетно, по простата причина, че възнаграждението от р-л за първите три дни е НЕОБЛАГАЕМ ДОХОД, а примията, която всички слагат на мястото на това възнаграждение е облагаем доход. Единствено, ако повишите сумата, до МОД, ако е била под и увеличението покрие данъка, но сложни са тези сметки.
Зависи от конкретния случай. Ако не е представен графикът предварително за месеца, може да ти се размине, защото в чл. 14, ал.1, т.3 пише, че графикът се предоставя при промяна. Ако реално няма промяна и си работиш по календар, дори да ти наложат санкция може да обжалваш по тази логика. При непредставен график за болничен до 3 работни дни също може да ти се размине, тъй като може да се оправдаеш, че служителят го е предоставил чак тогава. При отпуск обаче независимо платен или неплатен прошка няма, тъй като работодателят е знаел и е имал достатъчно време да им изпрати нов график.

В момента доколкото знам при налагането на санкция или непризнаване на разход ти изпращат писмо и много зависи какво ще напишеш в отговора, но пак казвам за непредставен график за платен или неплатен отпуск, шансът да ти мине номера е малък.

А при платени отпуски, които се оформят в последствие - например при кръводаряване?
За жалост, когато преди 22-24 години, вече не помня си купих и счетоводство и заплати. До преди пандемията там работеха горе долу хора, които имаха отговор за всичко, но сега и при тях е ужас. Но това е навсякъде. Другата ТРЗ програма, с която обработвам заплати е Омекс 2000, за последния месец имам сигурно проведени с консултантите им повече от 20 часа разговори, там също липсата на човешки капитал е огромна и там правят след всеки ъпдейт една камара глупости... Не ми се говори за проблеми... Но сега ми е спешен този проблем защото заплатите за 12.2022 ще ги изплащам на 22.12.2022 г., а датата наближава

Това е добре, но означава, че данъчните облекчения и изравняването ще го правите със заплатата за м.01
Здравейте, имам питане към вас понеже от доста четене изобщо не му хванах края.

Фирма ще командирова служител в Исландия за инсталиране на тренажори. Самолетни билети, хотел както и всички свързани разходи ще бъдат поети от работодателя. Командировката е за 20 дни. При сключване на ТД с служителя кода по ЕКАТТЕ е 0-ли. Трябва ли да подаваме доп. споразумение с код промяна по чл. 121а ал.1 т.1 от КТ

Задължително. Дано сте наясно с другите истории по процедурата.
Има, до размера на удържания от настоящия работодател данък, след като не е представил документ от предходен работодател.

размерът не е проблем

просто въпросът е дали въобще имаме право
При болничен с продължение какви 3 дни от работодател (освен, ако предходния болничен е бил за 1 или 2 работни дни)? Никъде в програмата на НОИ не се отбелязва, че е продължение. Посочвате точно от коя до коя дата е болничния. Нищо не махате, нищо не прибавяте. Изчислявате си работните дни и ги посочвате на т.9.

Мариянче, сещам се за една хипотеза, при която го издават като продължение, а пък има нови 3 дни - при ковид карантина, когато лицето се е разболяло.
Там освен сроковете , смениха и процедурата по издаването. Стига да няма трето изменение, което не мие известно.
Здравейте,
Физическо лице, преводач, си сменя ЕИК-то - от ЕГН вече има Булстат и е преиздало старите си фактури за 2022. Не е регистрирано по ДДС.
Трябва ли задължително да правя корекции в дневник покупки /-+/ заради новия ЕИК номер и другият въпрос - за тази година нали не трябва да ги отразявам в справката по ч.73/6.

Втория въпрос не го разбрах.
Защо 6, а не 1, и защо да ги изключвате, като то лицето все е физическо лице, което е СОЛ- преводач и му плащате доходи?
Не мога да намеря /явно съм се разсеял/ темата.


Питанката ми е следната: "Има ли право работник, който не е предоставил сл. б-ки от предходни работодатели и/или такива по за доход от друг работодател, да ползва данъчни облекчения през работодателя и в частност такива за децата си?
Все още ли е актуално? 2022 г. ??

кое дали е актуално?

никога не е било актуално да изтича предизвестие в неработен ден, че да чакаме работен ден.
поредната недомислица на мтсп
Интересно, защо ЗЗД не се прилага при други неуредени в КТ случаи...

Прилагаше се, но за щастие, все по-малко.

При неуредени в КТ случаи, първо трябва да се прилага КТ.
Здравейте,
работодател е решил да раздава на работниците и служителите си ваучери за храна на база отработени дни. При това положение принципа на достъпност е спазен и може така да се раздават (становище в този смисъл е изразено в писмо на НАП №24-34-90/29.09.2014г.). При това положение изключвам всички които са в болничен, майчинство, неплатен отпуск, самоотлъчка. Чудя се само дали трябва да се изключат и хората в платен отпуск?

Дните в платен отпуск не са отработени дни и аз не съм мислил, че колега може да пита подобно нещо.