Аз не виждам проблем и на работа да се ходи 8 дни, но по закон варианта е само един ТЕЛК. Понеже няма да мине за това време, разберете се с работодателя.
Щом не иска платен, то неплатен. 8 дни са нищо. Важното е да ги разреши, за да не сте в самоотлъчка. Задължително си вземете заповедта за разрешаване на отпуска.
Да, приравнен е на ЕТ. Много благодаря!

Той не е приравнен, а си е ЕТ, който не е изпълнил задължението си по закон да се регистрира като такъв.
Здравейте,
физическо лице, пенсионер инвалид, има ЕТ и ЕООД. Отдава под наем лично МПС на ЕООД-то. Има самоосигуряване през ЕТ-то, не получава месечен доход нито от едното дружество. ЕООД-то е на загуба за 2022г, ЕТ на малка печалба. Следва ли да ЕООД-то или физическото лице да подава декларация по чл.55? Тъй като е пенсионер инвалид си мисля, че в края на годината с подаване на декларацията по чл.50 ще посочи дохода от ЕТ-то и от наема, ще обложи дохода над  7920лв, а ЕООД-то със справката по чл.73 ще посочи изплатеният доход, без удържан данък. Дали не изпускам някоя декларация (месечна, годишна)?
  Какво мислите Вие не е важно, а е важно какво пише в данъчния закон. Щом наемодател и получател на дохода е ФЛ, то платеца на дохода - ЕООД си изчислява данък и подава Д55, когато се появи задължение. Ще Ви е малко трудно, защото се приспада от дохода от всички източници, а текущо доходът от ЕТ -то е се определя с тримесечно приключване.
Привет,

Някой знае ли как ръчно чрез формула (в ексел например) да направим проверка при подаден от служител осигурителен доход за минал месец в текущ месец?

Такава опция има в модула ТРЗ, Заплата по трудов договор, след като отбележим - Допълнителен осигурителен доход без сумата по това възнаграждение, но в случая изчислява за текущ месец.. а на мен ми трябва как става изчислението в минал месец.

Благодаря предварително!

Трябва да имате данните за миналия месец - фиш например.
След това да вкарате данните за миналия месец с добавено допълнителното възнаграждение. Така можете да видите с колко се увеличават удръжките и колко е разликата в чистото, което трябва да получи лицето. И като имате фиша и за текущия месец, може да се види.
Можете и от ТРЗ-то да поискате фиш. Странно е въобще, че не са дали.
Колеги, приход ли е от финансиране, когато сумата е  получена от форсмажорно явление - в случея торнадо ?
Да, ако парите са от държавата.
Ако са обезщетение от застраховател, пак е приход, но сметките са различни
За м.07 лицето е осигурено на друго основание и е трябвало да се осигурява от м.08.
НАП от 10 г. поне нарушават закона, за да се вземат незаконно повече пари за ЗО.

Логиката на ЗЗО не е променяна, а и няма как да бъде. Тя е същата от създаването на закона. Различна е от КСО и има по-широк кръг осигурени лица, но все пак логиката е за месец, а не за дни дали имаш друго осигуряване, което да влияе на задължението ти.
По ал.5 се осигуряваш, ако нямаш за месеца нищо друго като осигуряване, а то е имало.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, са длъжни да:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване - до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация, като окончателните осигурителни вноски се внасят в срока за нейното подаване;
Здравейте! Имам следния казус и не мога да намеря решение... Бременна съм в 7ми месец и на 11.05 ми изтича 180 дни болничен без прекъсване от ЛКК. 45- дневният болничен преди термин ще ми започне от 25.05. Между тях се получава промеждутък от 13 календарни дни/8 работни дни и АГ ми каза да изляза в неплатен отпуск. Сега обаче от работа ми казаха, че ако си пусна отпуската и си прекъсна по този начин болничния ще има проблем със заплащането му и сумата, която ще получавам ще бъде колкото минималната работна заплата, а не такава каквато в момента получавам. Не знам това достоверна информация ли е? Ако някой може да ми обясни какво да правя, ще бъда много благодарна!

Имате два варианта- или минавате на ТЕЛК или искате платен годишен отпуск. Лошото е, че работодателят не е длъжен да Ви го разреши. Щом са съгласни пък на неплатен отпуск, може и такъв да ползвате.
8 работни дни на фона на работните дни за две години, няма да снижат особено обезщетението.
За да има право на обезщетението за първото дете, майката трябва да е в отпуск по чл.164 от КТ в деня, преди деня, в който ще излезе в отпуск по чл.163 КТ от  за второто дете. За това по-сигурно, без болнични. Алчността никога не е била добър съветник за никого.
Здравейте,
искам да помоля за съвет, ако някой има повечко опит с майки с породени деца. Стуацията при нас е следната:
Имаме служителка, която в момента до 19.06.2023г. е в оптуск по чл.163 от КТ и получава обезщетение при бременност и раждане по чл.50 ал.1и ал.5 от КСО за остатъка от 410дни. Междувременно е отново бременна с второ детенце. Терминът на второ дете е през Август 2023г.
Ако сега излезе в болничен, какво ще стане? Ще има ли право на обезщетение по чл.50А от КСО?

чл.49, ал.2 КСО (2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
Здравейте,
За второто детенце /живо и здраво/ ще получава отново обезщетението за бременност и раждане в не по-малък размер от обезщетението за първото дете.
За първото дете ще има право на 50% от обезщетението за гледане на дете до 2год. Остава възможността отпуска за отглеждане на детето до 2год. да се прехвърли на татко, баба или дядо.

Неверен отговор
Да не излиза в болнични, ако получава високо обезщетение.
Пропуснах да отбележа, че ако до датата на прекратяване на служебното ПО, лицето има максималния осигурителен доход, тогава също няма осигуровки за м.07.
Фактът, че лицето няма удръжки и принос в осигуровките, не означава, че няма осигурителен доход и не означава, че не важат правилата на чл.6
1. м.07- не влиза.
2. Попълвате само Т2 и само за м.08, 09, 10 11 и 12.
3. Наемът за цялата година, след 10% НПР - делите на 12 и средномечечно каквото получите попълвате само за месеците, посочени в т.2.
4. Ако сумата е над 355 лв. ще има да довнася, а ако не- просто си изчислете всички ЗО, които е внесъл и ще ги извадите от наема.
5.Ако трябва да сме точни, то за м.07 въобще не дължи ЗО, но след промените в тълкуването НАП го направи по този начин. ЗЗО не изисква внасяне на осигуровки за този месец. Това само да сте информирани.
В училище имаме временно изпълняващ длъжността директор, назначен до заемането на длъжността след спечелване на конкурс. Лицето е в неплатен отпуск за 1 година на учителското си място. Но годината изтича, а конкурс не е обявен. Въпросът ми е: кой издава заповед за разрешаване на нов неплатен отпуск на ВРИД като учител.
Работодателят на учителя, както и в първия случай. Понеже работодателят е директора, то ако искат да издадат от инспектората, които са работодатели на ВРИД
Да, можете да издадете фактура.
Няма никакво значение как ще наречете документа. Важното е да има реквизитите по ЗСч и да е посочено основанието за получаване на сумата..

Здравейте! Подадена е декларация по чл.50 на ЗП 60/40. Данъка по ЕГН ли трябва да се внесе или по БУЛСТАТ?

Платете без такса, през виртуалния Пос на НАП и тогава е все тая дали сте влезли през булстат или през ЕГН. Все в една и съща ДОС ще отиде и ще се погаси задължението за данък.

За Д1 и Д6 не стоят така нещата.
СОЛ собственик на ЕООД осигуряван на ТД в друга фирма на 3400 не подава  Д6 /код 13 за личния труд в ЕООДто ,а само по чл50?  Колона 5 с на обр.2004 с дохода от личен труд? Нали така?

Д6 е за дължимите осигурителни вноски? Той дължи ли според Вас такива във този случай? Д1 - при плащането на възнаграждението за личен труд - се подава.
Има разлика. За пенсия е осигурявана 3 месеца и облагаемият доход го деля на 3. За здравно е осигурявана през цялата година и го деля на 12 месеца.
Съпоставям го с осигурителния доход, върху който са внасяни авансово осигуровки.

Делите на 3 и попълвате само последните три месеца. За ЗО да не забравите за Д6 да добавите за 9-те месеца.