Ако желае работодателят може да не разреши целия за 2021 г., а само част.
Предполагам е 20 дни на година
За 2019 - 20 дни, за 2020 - 20 дни, за 2021 - 20 дни, което означава 60 дни
Посочвате си, че е второ осигурително правотношение и първо с този осигурител.
Може да се поиска възстановяване на недължимо внесени, но си има срок и ако са внесени в повече, ще изгорят.
Няма кой да му е работодател на управителя, ако е единствен
не може, защото кой ще му е управител
Да, печелят от плащане на по-ниски суми, но ако не дай Бог нещо се случи с човека преди пенсиониране са си точно пари на вятъра, не са малко. За това винаги препоръчвам да си плащат, след като навършат възраст и видят дали се налага и колко месеца се налага да платят. Ако толкова имат излишни пари, има други начини да си подсигури човек старините и наливане във фондовете на НОИ е най-неудачния.
Прекратява отпуска (доколкото може да де нарече отпуск) като СОЛ, прехвърля фирмата, прекратява самоосигуряването, назначават я на ТД, работи поне един ден и подава заявление за ползване на отпуска (ако желае, разбира се) със нужната декларация. После подавате приложението в НОИ.

Точно.
Ако обаче другото лице ще е само нает по ДУ и няма други наети, няма да  има кой да работи в тази компания. Да си обмислят добре нещата.
Това без всякакво съмнение е така. Просто в много случаи плащането на малко осигуровки в повече спестява глоби и главоболия. И практиката е зависеща от ... нервите.

Просто при всяко ползване на права, защото е подадена д1 без основание, ще има после и глоба, ако се установи.

Който го е проспал, да си плати глобата и това е.
t.trifonov66, не Ви разбрах... кога смятаме една неработоспособност?  Реално човекът не се е връщал на работа от миналата година, точно защото е неработоспособен, но след болничните през 2020г. е ползвал различни отпуски до болничния през 2021г.

Фактът, че не се е връщал на работа няма никакво значение. Има значение само и единствено фактът дали имаме една неработоспособност или имаме две - едната от миналата година и една сега.
Лице работещо по трудов договор  има и договор за обслужване на малко фирма не е трудов.Възможно ли е по втория договор да се удържа плаща само ДОД без осигуровки.

Не, не може да няма осигуровки по ГД, щом има друго осигуряване - по ТД, освен при осигуряване върху максималния осигурителен доход по ТД.
Щом иска да ползва повече от 5 дни във втората, трябва да пусне молба за неплатен отпуск. На какво основание да отсъства във втората останалите да речем 15 дни?
Никакъв проблем няма да си пусне неплатен, защото няма да има удръжки за тези дни, дали ще е самоотлъчка или в неплатен отпуск в случая е все едно.
В самата молба за отпуск ли трябва да напиша ?

Да. Във Ваш интерес е да напишете, че ползвате първо по-старата- за 2019 и за 2020
Няма "забрави"!
Говорим за повременно-премиална система на заплащане - не за целеви бонуси.

Независимо какви са бонусите, ако не са с постоянен х-р, прието по цитираните документи, няма как да стане.
Работникът посочва в молбата си за коя година ползва и ако не посочи, се приема, че е за текущата. Ако има спор, може съдът да се произнесе и в полза на работника, но не е сигурно.
А цитираната норма, касае нещо съвсем различно.
Това ... познато ли ви е?
Да и няма никакво отношение към въпроса
Всички отговаряте "как", но изпускате въпроса за кой месецЕстествено, че е за ТЕКУЩИЯ месец. За предходния е при отпуск.
Пример:
месец май 2021. 17 отработени работни дни - 1700 лева (Основна работна заплата + ДТВ + ДМС + Премии и бонуси + нощен труд).
Среднодневно трудово възнаграждение - 100 лева.
За работа извънредно на официален празник (Великден, Гергьовден, 24 май) - 400 лева. Бруто!

За премии / бонуси, забрави да влизат, освен по ИТД, КТД, ВПРЗ да е записано.
Здравейте колеги,
Трябва ли да подавам декларация за промяна на обстоятелствата към НОИ, при смърт на работник и болничен, който е с по- дълъг срок от датата на смъртта?

Ново приложение 9 с промяна на обстоятелствата.
По принцип срокът за подаване на Окд5 е 7дневен. Може да опитате да подадете по ел. път с дата 14.07.2021 г. Аз лично бих пробвала.
Ако не успеете да подадете с дата 14.07.2021 г. - да, трябва да му се платят осигуровки до датата на прекратяване.

Да, ама не.
Фактът, че не си е изпълнил административното задължение за подаване на окд5, не валидира подаване на д1 и плащане на осигуровки

Независимо от окд5, до 13.07 вкл ще е д1
Не сте ли написали за коя година ползвате? Ако не сте са за 2021 г.