А до момента на придобиване на 12 м. стаж някакво социално майчинство ще получава ли ?

Да, щом е осигурена. Вижте в ЗСПД и ППЗСПД
При 2777 дни по 2 часа, осиг.стаж не е ли 2 г. 9 м. 1 ден 2 часа?

И аз толкова го изкарвам. ТК отбележете, че е изчислен при 21 дни тс за месец.
Защо трябва да заличавате? Ако не сте сбъркали вида осигурен, няма какво да заличавате- корекционна д6, щом осигуровките са надолу или пък допълваща, ако са нагоре.

Какво коригирате?
Договора по чл. 67, ал-1, т.1 е безсрочен. Това "във връзка с чл. 70, ал.1" не прави договора срочен, а само дава възможност на работодателя да прекрати договора между втория и 185-ия /приблизително/ работен ден без да Ви дължи предизвестие, обяснение или обезщетение. И може да го направи независимо дали сте болна, здрава, бременна или с дете до 3 години.
Ако в деня преди запобване на 45-дневния болничен сте на работа - ще си получавате майчинството до 410-ия ден. Ако договорът е прекратен преди 45-дневния болничен - няма да имате право на обезщетение за бременност и раждане.
Напомням, че 6-те месеца изпитателен срок включват само действително отработеното време и не включват отпуски, болнични и други. Отсъствията "удължават" срока на изпитване.

За по-сигурно препоръчвам два договора, като поне по втория няма уговорен срок за изпитване
Здравейте!

Имам затруднение при изчисляване на трудов и осигурителен стаж на служител, който е работил на 2 часа за периода 03.01.2011г до 01.02.2022г. Моля за съдействие!

От какво произтича затруднението? Във връзка с правото на ПГО не е ли изчисляван до сега стаж.
Във връзка с болничен трябва да залича лице в декл.1 и след това да я пусна с вярна информация .Как  да постъпя с декл.6-корекция в намаление и след като пусна вярната декл.1 пак корекция? Не мога да я залича, защото пак няма да отговаря на заличеният само един запис в декл1.А корекция на корекцията мога ли да правя??
Да, можете да правите колкото искате до + безкрайност корекции на колекциите. Щом има корекционен запис, след това може да следва или корекционен или заличаващ. Ако е заличаващ, може само един, но корекция, няма ограничение в броя.
Да код корекция и нули. Вид плащане 5 не го подавате.
Малко трудно ще реши въобще да не се осигурява. Нали въпросът е за висок доход. Поне едно здравно трябва. От там и Д1...

ПП Не зная да има ограничения за ГД. Освен ако конкретния вид труд е противопоказен

Имам предвид социално осигуряване. Здравното, ако има осигуряване въобще, ще го има.
 Ясно, ние ги водим материално стимулиране а по заповед да се впише, че е допълнително възнаграждение за поето предизвестие.. Нещо такова може би? Няма проблем за нетната сума, ще я сметна, за да я обърна в брутна за начисляване на доплащането.
Благодаря ви :good:
Никъде не трябва да се вижда, че е за това.
Благодаря на отговорилите,така е  "изгубено" е правото на приспадане,моментът на приспадане не е по-избор,а е точно определен в изречение първо на чл.70,ал.2 от ЗКПО.Благодаря! :good:

Да, точно. Или почваш веднага да приспадаш, когато си вече за пръв път на печалба, или край.
Здравейте,
Имам следният казус - назначаваме служител, който за да започне в даден по-скорошен срок, му се предложи да му платим 1 месец предизвестие, което той дължи на работодателя си при който е напуснал.
Тази сума която ще му платим за 1 месец предизвестие как да му я отразим във фиша, искат всичко да е черно на бяло да го има като вид доплащане за месеца към заплатата му? Просто такова нещо не ми се е случвало.
Благодаря предварително!

Премия към първата заплата. Издавате заповед за нея. Осигуровки, данъци, всичко и трябва нетното на премията да е равно на платеното от работника. Ще посмятате малко.
Даже няма да разберат ТЕЛК, че е работил, ако това му е единственото осигуряване и реши да не се осигурява
Лице с инвалидна пенсия предстои да сключи Граждански договор за извършване на техническа услуга. По- големият размер на възнаграждението по гражданския договор може ли да доведе до спиране на пенсията? В кой нормативен документ мога да проверя това? Предварително благодаря!

Няма такъв документ. Правото на Пенсията за инвалидност зависи от % трайна неработоспособност. Ако това му е единственото основание за осигуряване и реши да не се осигурява
Здравейте,

Имам въпрос относно вноските за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Трябва ли вноските да се попълват  в Част ІІ – Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане“ на Приложение №10 за ползване на данъчни облекчения, което е неразделна част от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ., когато вноските минават през работодател?

Благодаря и хубав ден!

Би трябвало отговорът да е не
Здравейте,
Моля за мнението Ви по следният въпрос:
През 2021г. българско АД закупува земя от 2 физически лица-местни за България, по цена, която ще бъде заплатена на равни вноски за срок от 3 години-така е описано в нот.акт. При изповядване на сделката е платена първата вноска. Лицата са придобили земята една година преди продажбата й на АД. Подадена е данъчна декларация по чл.14 от ЗМДТ.
В справка по чл.73, ал.1  за 2021г. АД ще декларира платените суми за двете лица поотделно с код 502 - или  цялата сума по нот.акт.

изплатена сума
Здравейте,

Може ли пенсионер, който е бил на сезонна работа и в момента не е трудово ангажиран, да ползва данъчно облекчение за надвзети данъци към НАП, като пенсионирано лице т.е. надвзетия данък да са върнат и ако - да, каква е практиката за това.

Благодаря предварително!

И ат къде да има надвзет данък?
Заплатата на лицето е над прага и за МОД на длъжностите. Така че смятам нищо да не променям. Оправям го занапред

Професионалистът никога не търси лесното, а търси правилното.
Здравейте, колеги!
На самоосигуряващо се лице (свободна професия) е издаден болничен поради карантина. Въпросното лице не се осигурява за общо заболяване и майчинство и няма право на обещетение от НОИ. В този случай трябва ли да се подава Приложение 9 ?
Трябва ли дните от болничния да бъдат посочени в Декл 1 ?

Не, не се издава болничен лист на неос. за ОЗМ лице.
Здравейте. Имаме служител, който си написа молба за напускане, в която заявява, че няма да спази едномесечното си предизвестие. Преди да я напише е говорил с управителя, който му е казал, че трябва да спази предизвестие, но служителя е категоричен, че няма да остане. На какво основание би следвало да пусна заповедта му за прекратяване? Той не е цитирал никакви членове в молбата си. Благодаря предварително.

То вариант само един - чл.326, ал.1 КТ.