Детето не е в болнично заведение.
Детето си е вкъщи и бабата, която е осигурена, иска да си вземе болничен, за гледане на болен член /в случая внучето/, защото родителите в момента имат ангажименти в работата. Къде е регламентирано.
Чл. 45, ал.4 КСО не дава отговор на моя въпрос.
Обезщетение за гледане на болен член от семейството

Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5;
3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;
4. гледане на болно дете до 3-годишна възраст, настанено в заведение за болнична помощ заедно с осигурения - за времето, през което осигуреният е бил в заведението;
5. (изм. - ДВ, бр. 58 от 2022 г., в сила от 01.01.2023 г.) гледане на здраво дете до 12-годишна възраст, върнато от детско заведение или училище, поради карантина на заведението или на училището, или на отделна група или клас в него, или поради карантина на детето - до изтичането на срока на карантината.
(2) За един и същи осигурителен случай за едно и също време парично обезщетение по ал. 1 може да се изплаща само на един осигурен член на семейството.
(3) За гледане на хронично болен член на семейството парично обезщетение се изплаща само при изостряне на заболяването.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г.) За членове на семейството на осигуреното лице се считат неговите възходящи и низходящи по права линия, съпругът и съпругата.
(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 се изплаща и за гледане на дете, настанено при близки, роднини или приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
Може би следва да потърсите дали бабата е " член от семейството" доколкото болничният се дава за гледане на член от семейството. Вижте някъде дали е регламентирано - може би ДР от НМЕ или друг нормативен акт.

Нали цитирах КСО. Не четете ли?
Щом У става дъщерно на Х, то важат правилата на консолидирани отчети. Ще имаме инвестиция в дъщерно предприятие в Х.
В У трябва да отразим смяната на собственика на капитала.
Ако наистина Х първо е купило земята от У,  то тогава в У имаме само 5000 лв. парични средства и 5000 загуба от продажбата, която трябва да се реши какво ще се прави - ще се покрива от собственика или ще си виси.
Фирма Х от какъв зор да купува само земята, след като като купи фирма У земята пак става нейна?

Фирма Н е съдружник в Х ли, че прави допълнителна парична вноска по реда на чл.134 ТЗ?

От къде е взела парите Х, няма никакво отношение към купуването на дяловете.

Да, наистина бяха 90 дни неплатен със стаж за 2022-ра. Но в случая лицето пак е ползвало повече от 90 дни за годината.
Моля ви за точен алгоритъм как се изчислява платен отпуск при непълен месец и/или година!

30*8/12 - не можете да го изчислите ли, колега? -20 е.
Сменете професията, тогава.
Ако беше до 10.08, щеше да 30*7/12.
НСОРЗ отворихте ли?
Здравейте, бихте искала да попитам при купени дялове на фирма , която стойност всъщност е актив на фирмата , земя.Тоест капитал 10 000 и земя за 10 000лв.Нашата фирма, обаче плаща за тези дялове по малка сума -5 000 и сумата е платена като допълнителна вноска от друга наша фирма. Записвам актив 10 000 и капитал 10 000 както и инвестиции в дъщерни предприятия 5000.Въпросът ми е как се отразява тази разлика от 5000 в актива на баланса , за да се равни?Като някаква репутация ли?
Благодря Ви!
  Неясно обяснявате, колега. Хем покупка, хем допълнителна вноска, хем друга наша фирма. Последно какво правите. Нали дялове купувате, защо тогава коментирате активи - земи, сгради и т.н? Какво има в актива си дружеството, от което купувате дял, какво Ви интересува? Свързани лица ли са? Ако да, трябва оценка от независим оценител на дяловете.
Да, бюджета всеки месец, даже на 25-ти подават.
Вижте само Д6 имаше ли нещо специфично в датата в т.18 или пак си е последно число
Скрючен трудов договор по чл.111 във връзка с чл.68 и срок до 02/06/2023г. Може ли да се удължи срока с още 3 месеца и подава ли се уведомление?
На какво основание е срочен.
Ако е първо изключение, и искате второ, то трябва новия срок да е една година.
Не давате достатъчна информация, колега, за да получите адекватен отговор.
Здравейте,
Въпросът ми е ясен, но отговор конкретен не намирам. Моля за малко помощ, защото чл. 39, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, не става ясно може или не може.
Майката и бащата работят, но не могат да си вземат болничен за гледане на дете. В случая може ли бабата да получи такъв болничен /ако е на договор разбира се/, колко дни и къде може да прочета /Нормативен акт/?
Благодаря предварително.

Може- по права линия, без ограничение.
Здравейте, колеги! Моля за вашето мнение как е правилно да бъдат начислени заплатите. Пример: Заплати за м.Май се начисляват в м. Май или м. Юни и съответно, изплащат през м, Юни.

Ако питате счетоводно за кой месец ще е операцията 604/421 - разходи за заплати/ персонал, то май.
Ако питате, кога съставяте РПВ, то 31.05 или в м.06 - пишете си на документа- кой и кога.
Все едно какво казват - законът е за всички. За вас дните започват да текат от 13.

За целта трябва да се анулира болничния и да се издаде нов болничен НМЕ.
Здравейте! Лице е на работа на 12.05. Работи от понеделник до петък от 8.30-17ч. Изкарва си работния ден и вечерта късно го приемат в болница. Болничния ще бъде от 12.05 до 19.05 включително.Как следва да се подаде след като на 12 трябва да си получи отработената заплата, а не болничен? Да се подаде в НОИ с ден по-малко в приложението или..?

Нямате опции и ако четяхте, щяхте да го знаете.
Болничнитят лист трябва да е от 13.05 и за това алтернатива - няма.
Моля за съвет по въпроса как се изчислява полагаем платен отпуск при непълна година, когато служител е ползвал няколко месеца неплатен отпуск без стаж в предходната година ( от 25.08. до 31.12.)
Ако му се полагат 30 дни платен отпуск годишно, следователно има по 30/12=2,5 дни месечно. Умножаваме броя на месеците, в които е работил или бил в неплатен със стаж, по 2,5 дни и прибавяме полагаемите дни за непълния месец август.
Как обаче се изчисляват полагаемите дни за непълния месец? Като 2,5 разделим на 30 дни (или на 31, защото месецът е с 31 дни) и умножим по 25? Или гледаме броя отработени дни, а не календарни, спрямо броя на работните дни в месеца, които са общо 23?
Мисля обаче, че софтуерът смята полагаем отпуск, като вземе сумарно за годината броя отработени дни и ги съотнесе към общия брой дни за годината, а не ги смята помесечно и така се получава разлика, която ощетява служителя с един ден и той има претенции към нас. Ако се смята помесечно, има 7х2,5=17,5 плюс 2 дни за м.август = 19,5 дни, което се закръгля на 20 дни. Според софтуера са малко под 19,5 или се закръгля на 19.
Как е правилно да се изчисли?
И никога не се изчислявало правото на отпуск по начина, по който смятате Вие. Смятате стажа и чак тогава при толкова МЕСЕЦА, колко дни пропонционално.
Това наистина ли е така???

Да, наистина е така, но има и друго. При повече от един отработен месец, последния се счита пълен, при отработени над 1/2 работни дни.
На база това, трябва да дадете за 08 стаж, т.е. 30*8/12, което е 20 дни.
Не е сложно.
Да е управител на ТД в неговата си фирма? Да е на ТД другаде?
Не, че е от значение, но дори и с ТД на друго място, прекратен по "изгоден член", пак няма да му отпуснат обезщетение за безработица  докато фирмата, в която е вписан като управител има дейност. Няма как да докаже, че не упражнява трудова дейност, за която подлежи на задължително осигуряване по КСО. Фактът, че няма подадена ОКД5 не е достатъчен - няма как да докаже, че не е бил задължен да подаде. Презумпцията на НОИ е че нямаш право, а ти трябва да доказваш, че имаш.
Единствения изход е да се отпише като управител в ТР. Съдружник може да остане. Е, и ако фирмата няма дейност, разбира се, но и това трябва да се доказва
  Ако беше само съдружник, няма никакъв проблем. Не е вярно, че съдружника трябва да доказва, че не упражнява трудова дейност.
Може ли прекарал исхемичен инсулт да работи като шофьор на товарен автомобил

Какво казват органите на МЕ? Вие питахте ли ги?
Здравейте,
Някой има ли опит с изплащане на бонус по ДУК, след като е приключил договорът? Договорът е приключил миналата година, но има решение да се изплати бонус сега, относим за миналата година. Как да оформим, с вътрешна заповед за изплащане дали ще е ОК и как ще се третира този доход за лицето, като реално договар за лицето е приключен?

Благодарности!

Щом доходът е за предходната година, правите корекции на Д1 за цялата 2022 г. Как да се третира- като доход от ДУК


Само дето не е вярно, а остаряло и първите задължения бяха на практика м.04, 05 и 06.2022 г.