(5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
Чл. 13. (1) Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.
(2) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК.
(3) Когато болничният лист е издаден в нарушение на ал. 1 и 2, въпросът за временната неработоспособност се решава по реда на чл. 112 от Закона за здравето (ЗЗ).
(4) (Отм. - ДВ, бр. 67 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.)
Аз пък имам впечатление, че почти няма счетоводители дето да "набутват" прокура- даже точно обратното. Само в краен случай, когато няма как.  :smile1:

За съжаление не е така по мои наблюдения.   Което е по-лошо, сключват и трудов договор на с прокуриста, а чувам и чета и за непълно работно време по тези договори.
Позиция 4:
- попълва се дневното договорено работно време в часове на осигуреното лице; когато дневното работно време е различно през отделните дни в месеца, се попълва в часове среднодневното работно време; когато при изчисляването се получи остатък, равен или по-голям от половин час, се закръглява на пълен час; лицата с вид осигурен 9, 10, 12, 13, 14, 15, 22, 71, 82, 86, 87, 88, 89, 91, 92, 93 и 96 попълват 0.
Смисъл? Какъв режим да докажа?

Ако режимът е домашен -стационарен, а ГД изисква да се явите лично да превеждате, няма да стане.
(2) Прокуристът няма право да отчуждава и да обременява с тежести недвижими имоти на търговеца освен ако е специално упълномощен. Упълномощаването може да бъде ограничено само за дейността на отделен клон. Други ограничения нямат действие по отношение на трети лица.


Търговският управител е синоним на прокурист.  ЕТ следва да има прокурист / търговски управител / , а не управител в смисъла на управител на ЮЛ , каквото е ЕООД/ООД.

Спорът вече стана излишен и безсмислен.

Щом смятате, че е безсмислен.
Аз смятам, че е много смислен, защото все още има счетоводители, които не разбират разликата и набутват прокура на клиентите си и като забравят навреме да я отпишат хиляди за осигуровки за този, дето духа.
Управителят е управител от когато реши ОС, респ. ЕТ и до когато реши.
Прокуристът е представляващ ЕТ - от вписването до отписването.
Именно.

Дали е ЕТ или ЕООД - все е ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ и може да има търговски управител.
А управителя не трябва ли да се впише? Не самия договор, а името на управляващия
(Не че разбирам как ЕТ ще има управител, но все пак...)

Той управителят се вписва, но  ДУК не се вписва.
Служител е освободен поради закриване на щата ,считано от 17.10.2022. Същият ден отива в съответното бюро по труда и си подава документите. Днес е получил писмо от НОИ в което има два документа- единият е разпореждане , в което се казва ,че ти отпускат  еди какъв си размер обезщетение. Другият докумен е разпореждане за спиране на изплащане. мотивите са -чл.222, ал 1. Веднага е отишъл в бюрото по труда и от там са му казали да  напише, че получил обезщетението по чл.222, ал 1 . Как да му изплащам обезщетение като не е минал един месец.
Човекът се притеснява, че ако чака до 17.11.2022 ,може да си изгуби обезщетението. какви са тези глупости? Имали ли сте подобен случай?
Ще чака. Вие Д1 ще подавате до 25.12, той пари ще получи след 17.11
Никакъв отпуск. Всичко се прехвърля.
Подавате си първия болничен за б и р както е.
Ако роди по-рано, намалявате дните, които се дублират.

З - забравете за платения отпуск и нищо няма да плащате
Подаването е до 10-то число на следващия.

Отворете наредбата и четете!
Това, че ЕТ-то "няма да го има" е интересен момент. Във века на интернет би могъл да си управлява от където поиска. А иначе пак ще попитам - какъв управител на ЕТ ?


Имам желание да науча.

Договорът за прокура се вписва и забравят да го отпишат. В по-тежка форма е.
Прокуристът има прекалено широка представителна власт, което е опасно за ЕТ-то.
Управител на ЕТ ? Може би по ТД ? Не, че е много целесъобразно.

Не, не може по ТД, щом ЕТ-то няма да го има. Все пак трябва работодател.

За целесъобразност не разбрах.

Между управител и прокурист знаете ли каква е разликата и защо не е ок да е прокурист?
Пълномощното на прокуриста какво включва?
Здравейте,

моля за съдействие: Предстои ми излизане на дългосрочен болничен. Получавам доходи от ТД и ГД. След излизане в отпуск за временна нетрудоспособност ще мога да извършвам дейността по ГД от вкъщи. Питането ми е ще мога ли да продължа да получавам дохода си по ГД без това да наруши плащанията на обезщетението от НОИ?

да, стига да докажете спазване на режим при нужда
Благодаря на всички, които се включиха. Виждам, че преобладават отговорите с две Д 1 и така и ще направя.

Те преобладават, но по закон е - една със средно. Не можете ли просто да прочетете указанията за попълване на Д1?
Здравейте,
Ще бъда благодарен за всеки съвет, който получа.
Ситуацията е следната: ЕТ се осигурява като СОЛ,  и се налага да отсъства за определен период от време. Може ли да бъде преустановено осигуряването на СОЛ през времето на отсъствието? Могат ли да бъдат прехвърлени правата върху друго лице, тъй като дейността няма да бъде преустановена.
Благодаря!

Препоръчвам управител.
Вижте си десетичната точка.
Здравейте! Има ли някой колега, който да води счетоводство на такова Сдружение "Взаимоспомагателна каса". Въпросното сдружение в моят случай е създадено в голямо предприятие с цел събиране на капитал от членовете му и отпускане на нисколихвени кредити на членовете. Регистрирано е в Агенция по вписванията от тази година. Искам да помоля ако някой се занимава с воденето на счетоводство на подобна организация да ми даде основни насоки.

Сигурно ли е, че е законно? Изглежда ми - не.
Повечето мнения са в посока, че искам да мамя системата. Но не. Просто смятам, че регистрацията (регистрация, а не категоризация) и дейността за краткосрочно настаняване поставя в неравностойно положение за дългосрочното отдаване за живеене с договор между физически лица тези, които имат такава регистрация спрямо тези, които нямат. Кой турист ще ми подпише договор за наем за 3, 10 или 20 дни? А ако имам предложение за дългосрочен наем, трябва да се дерегистрирам, но защо.  Очевидно системата не позволява да се работи на два режима.

Аз не смятам така, поради разликата в дохода.