Като СОЛ само здравно ли се е осигурявало лицето, че само здравно да изравнява.
И двете ще посочи. Ако се осигурява и социално и Т1 ще попълни.

Как така са наплатени? Лицето си внася и Вие съответно внасяте в НАП. От къде да идва наплащането? Избрал си е по-висок осигурителен доход от окончателния ли?
Моля за още съвети:
Имам СОЛ, който през годината полага личен труд само 4 месеца, начислени са осигуровки
498/455
Въпроса е следният, по кредита на 455 си остават начислените осигуровки, ако се платят от фирмената сметка остават като надплатени, защото по Д1 тези осигуровки се отчитат по ЕГН на СОЛ и така как отчитате начислените и платени осигуровки, на мен в НАП ми излизат необвързани суми, а при личен труд, трябва да ги платиш през фирмената сметка, иначе не ти се признава заплатат на разход?

Фирмата има ли други задължения за осигуровки ?
Физическо лице продава през 2021г. два жилищни имота. Единият е придобит 2010г. и е продаден 2021г.Вторият е придобит 2020 и е продаден 2021г. Съгласно разпоредбите на чл.13, ал.1, т. 1, б.”а” и б.„б” от ЗДДФЛ са необлагаеми доходите,до два недвижими имота, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години.
Въпросът ми е дали и двете продажби трябва да се обложат в декларацията по чл.50 или само недвижимия имот,който е продаден през 2021г.

Само втория.
В чисто практически план тази декларация под формата на чекване от подаващия я е факт и съществува.

Чисто практически тази декларация повтаря декларацията на хартия. Като е празно полето на хартия, какво точно ще декларирате. Вижте промяната в декларацията и вижте ВЕЧЕ ОТ КОГО ИЗХОЖДА ДЕКЛАРАЦИЯТА. по принцип
В конкретния случай няма как да има такава.
Не само , че се иска, но и при попълване онлайн дава грешка, ако не се чекне това обстоятелство. И декларирането е от подаващият декларацията, а не от другият родител.
При неустановен произход по отношение на другия родител, какво точно ще декларирате и от кого.

Мисля да приключа безсмисления спор за алогични неща.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Данъчното облекчение се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 и при условие че другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, няма да ползва намалението за съответната данъчна година. Когато размерът на данъчното облекчение е по-висок от сумата на годишните данъчни основи по чл. 17, разликата може да се ползва от другия родител, съответно от другия приемен родител, близък или роднина, чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50.

Може да сравните двете редакции на закона, а освен това да помислите логично, при несъществуващ друг дорител, дали трябва да се декларира нещо.
периодът с обезщетение не му намалява обезщетението по 225, докато работа при друг работодател ще му намали
Здравейте 🤗 на 02.10.22г ми изтича втората година майчинство и следва да се върна на работа, но планираме второ дете. Въпросът ми е, ако към тази дата съм забременяла да кажем вече във втори - трети месец и предоставя болничен лист за рискова бременност издаден от АГ, който ще бъде удължен до 45 дневния билничен , счита ли се , че от НОИ няма да ми преизчислят майчинските и ще взимам същата сума, както с първото дете?  Води ли се това застъпване на майчиснките? Предварително благодаря ! 🤗

Ще преизчислят. Много сте далеч от 45 дни преди термина за второто
Не само , че се иска, но и при попълване онлайн дава грешка, ако не се чекне това обстоятелство. И декларирането е от подаващият декларацията, а не от другият родител.

ЗДДФЛ само първата година имаше значение. Сега вече няма значение. Следете измененията в закона.
Защо смяташ така? На какво се обосноваваш?

Пример.

Заплата 1200 - 6 * 1200= 7200 лв
Обезщетение за 12 месеца 720 *12 = 8640
Стажът за пенсия- един и същ.
Разлика в ИК
Първо, вече по ЗДДФЛ не се иска деклариране, че другия няма да ползва.
Второ, щом той не съществува, следователно няма как да му пишете името- логично.
да в кл.70 след приспадане на данъка за възстановяване, които имате от предходния месец
ако остава сума за ефективно внасяне - посочвате в к.80 и край
Ако получава една година борса, може да връща повече, отколкото е получил, въпреки по-високото обезщетение за държ. служители.

Аз пък бих се възползвала от борсата, въпреки всичко, а обжалване на уволнението бих направил, ако наистина има смисъл да се върна в тази администрация.
Почти двойното увеличение на МОД за ЗП според мен е насочено към намаляване на лицата, имащи достъп до европейски (колкото и да са "европейски") помощи и субсидии. Мотивът, че ЗП получават минимална пенсия или минимално майчинство, които са по-високи от осигурителния им доход, със сигурност отговаря на реалните факти, но не и на идеята за стимулиране на земеделското производство. Премахването на осигурителната "привилегия" е поредния пирон в ковчега на българското земеделие. Дано да не е последния (заключителния)

Въпрос на гледна точка. Тъкмо ще останат реалните ЗП, а не тези, които гледат две кози и се пишат за такива, за да вземат стаж.
Здравейте колеги,
                                  Имам две декларации за подаване за прословутите данъчни облекчения за деца, но няма баща в актовете за раждане, т.е. децата не са припознати от втори родител. Някой проигравал ли го е това и да има идея на мястото на втория родител какво се записва? Или да си звъня в НАП...

Лека и спорна работа!!!

Щом е неизвестен, какво да пишете - нищо не пишете. За какво да звъните в НАП?
Отивате в НОИ и искате предписание. После ще подавате в НАП. Най-добре, след като си направите новите Д1. Ще има заличаване, допълващи д6, доплащане с лихвите на осигуровки
Здравейте Pupeshche,
                                         Иначе не беше лошо да го изработят в тази посока :smile1:, сигурно работа за час-два на айтито по СУП-а!!! Сега хвърчат едни преводи за фишове по 20лева и остатъци от лихви по Декл.7 примерно, въртим едни пари, а платежните станаха "огън" :smile1:
            Но Svetla1774, иначе вярно ни продъниха ушите, във връзка с Вашето питане :smile1:

Лека и спорна работа!!!

А защо не ползвате виртуалния пос и да няма никакви пари за платежни?
Какво пише във ВПРЗ?
С постоянен и или непостоянен х-р е определен
Здравейте,

Моля, ако някой е имал подобен проблем да сподели възможни причини.
Издаден е болничен с продължение, който качвам в ТРЗ Микроинвест, но системата на НОИ не ми го приема. Изписвам го на латиница, и отмятам, че е с продължение. Първият, който беше с дата от 28.01 до 10.02.2022 го приеха без никакъв проблем. Вторият с продължението е от 11.02.2022 до 02.03.2022 г.
От НОИ го връщат със следните грешки:
9412 - за ЕГН/ЛН/ЛНЧ/СлН.....флаг 0, № на БЛ.....Периодът на БЛ не съвпада с издадения от ОМЕ
9087 - Не са попълнени данни за нито един/ не са попълнени данни за всички месеци от периода на болничния лист.

Благодаря предварително!

На Ваше място бих подала с програмата на нои