Добро утро и на Вас invest@16.

Поздравления, че питате за данъчното си облагане преди да са Ви изплатили дохода.

Предлагам да не бързате с регистрацията в БУЛСТАТ, докато не изследваме всички възможности. Това е един от вариантите, който може да е удачен за Вас, ако желаете да се самоосигурявате в България, но нека уточним осигурителния Ви статус до момента, за да сме по-прецизни.

1. Осигурявате ли се на друго основания в България? Ако ДА, то какво е то? (трудов договор, договор за управление, друг граждански договор или например имате Ваша фирма, в която се самоосигурявате)

2. Ако се осигурявате на друго основание, то какъв е осигурителния Ви доход на месец? Например,  ако сте осигурен за доход от 2000 лева на месец на друго основание, то това е максимумът на който се внасят осигуровки и няма нужда да мислим за осигуряването Ви въобще.

3. Приблизително колко дни в годината ще сте извън България? Възможно ли е тези дни да са над 183 дни? Тук целта е на определим дали, работейки в чужбина има вариант съгласно ЗДДФЛ да се окаже, че Вие няма да сте местно лице на България? (има и други условия за това, но като начало нека видим дните извън страната)

Ако желаете изпратете ми договора, напълно неангажиращо да го прегледаме в офиса, защото случаят не е от обичайните и без документи, може да се пропусне някоя важна подробност. Може да скриете личните си данни и дохода в него.
Здравейте Боби-67,
Обмисляме всички предложения за допълнения към калкулаторите. Ще обмислим и Вашето. Към момента не мога да се ангажирам с отговор дали ще влезе в плана ни тази промяна.
При онлайн бизнес - изработка на сайтове, реклами, банери, клипове, както и при доходи от сайт за колективно пазаруване какъв е редът на осигураване и плащане на данъци?

А дейността, като физическо лице ли се извършва или през фирма?
Здравейте,

В частта за болничните сте се ориентирала. Но в частта за платения отпуск от 240 лева не е правилно попълнено. Вижте указанието над калкулатора II (второ римско). Ето, копирам:

II. Ако през даден месец сте била:

не осигурена за общо заболяване и майчинство (например безработна)
студентка
в неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж
в отпуск за отглеждане на малко дете или
осигурена по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.

то в колони Брутна и Нетна заплата запишете минимална работна заплата (МРЗ) за страната за съответния месец. Вижте Таблица с МРЗ.

Тоест тези 240.00 лева трябва да ги препишете в колоните Бруто и Нето на всеки месец от 10.2010 до 09.2011.
Какъв е имотът - земя, сграда? В България ли е? Дайте повече подробности ...

Ако е сграда, то нова ли е по смисъла на ЗДДС?

5. "Нови сгради" са сградите:

а) които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, са с етап на завършеност "груб строеж", или

б) за които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца считано от датата, на която е издадено разрешение за ползване по реда на Закона за устройство на територията.
Работя на постоянен трудов договор като учител. Регистрирах си булстат като физическо лице за дейност логопед. Ще ми се плаща хонорар за уроците от НПО. Даква документаця трябва да водя след подаване на декларация за започване на дейността в НАП? Трябва ли да имам собствен печат, след като не съм ЕТ или фирма?
За печата:
Няма нужда от печат.

Най-общо за документацията, осигуряването и данъка:
За получените хонорари, може да издавате фактура или друг документ съдържащ реквизитите на чл. 7 от Закона за счетоводството.

Осигурявате се върху избран осигурителен доход в интервала между 420 и 2000 лева. За месечните осигуровки се подава декларация образец 1 в НАП.

Облагате се по ЗДДФЛ:
 - авансово на тримесечие
 - годишно с декларация по чл. 50, в която се прави изравняване на осигуровките и се изчислява годишния данък за довнасяне
Привет, още малко уточнения да направим:

1. Коя е държавата, в която българското физическо лице полага труда, извършвайки консултациите?
2. Платено ли е вече някакво възнаграждение по този договор, за който пишете? И ако ДА, то удържан ли е някакъв данък при плащането на възнаграждението от Възложителя?
3. През 2011 има ли получено възнаграждение по този договор? Ако, ДА, то имайте предвид, че дохода трябва да се декларира и обложи в годишната данъчна декларация на физическото лице, чиито срок изтича след няколко дни.

За осигуряването на физическото лице:
Като самоосигуряващ се - тоест регистрира се в БУЛСТАТ, като упражняващ свободна професия и декларира започване на дейност в НОИ с образец ОКД5.

Може би има и други особености, които без да се види договора и платежните документи, няма как да се предположат и предвидят, като например задължение за авансови вноски на тримесечна база от физическото лице.
Здравейте,
Може да изпратите Вашата автобиография на job@kik-bg.com
Катето, Добре дошла!

Като цяло идеята на форума и сайта е да бъде приятно и полезно място. Ако не сте съгласна с мнението на някой потребител, то винаги може обосновано да напишете своето мнение, за да се получи полезна дискусия.

Предлагам да не разводняваме тази тема с постове и коментари, които са извън обсъжданата тема. За въпроси към сайта моля ползвайте този под форум http://www.kik-info.com/forum/index.php/board,19.0.html.
Воистина Воскресе!
Весели празници :)
Здравейте,

Благодаря за препоръката. Ще преценим кога и как да я реализираме.
Здравейте,

nadiad79, Вашите изчисления за дневно обезщетение са се получили на база нетното Ви възнаграждение, което калкулаторът е сметнал от брутото, което сте написала. Имате ли фишовете си заплати, за да проверим какво е нетното възнаграждение записано в тях и да ги съпоставим? Тази разлика не е малка, за да бъде пренебрегната.

Bosatakotka, прочетете указанията над калкулатора. Там е отговорено точно на тези въпроси. Тази сума за осигурителен доход я записвате в графа осигурителен доход. Ако сте била в болничен прочетете указанието над калкулатора, за да знаете какво къде да запишете.

Kremlb, ще прегледаме защо дава това разминаване с бъдещия период след 2013 година и ще коригираме. Благодаря за линка.

Nassi, без да предоставите линк със статична връзка, както другите питащи няма как да проверим какво ви изчислява и какви данни вие сте заложила.
premier7008, скорошно оздравяване!
Нека погледнем и друга практика с болничните:

„Има една така наречена сезонна епидемия по региони, тоест по време на черешобера, например, в Кюстендил масово се разболяват по три дни - време, през което работодателят плаща, а пък мнимите болни си берат черешите. Същото става по време на гроздобера в районите, където има лозя, розобера”, коментира Велев от Асоциацията за индустриалния капитал.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=873842&audio_id=105418
Разбирам.

Относно цената на работната сила: Винаги съм казвала, че перото “Разходи за персонала” в ОПР е едно перо (общо). То е разделено на две части – разходи за възнаграждения и разходи за осигуровки. Та в този ред на мисли, когато се правят проектобюджетите логично колкото е по-голямо числото за осигуровки, толкова е по-малко числото за заплати и обратно колкото е по-голямо за заплати, толкова е по-малко за осигуровки.

И сега погледнато през призмата на новината за промяната при болничните, колкото е по-голям общия разход за компенсации за болнични, които плаща работодателя на боледуващите, то толкова общия разход за заплати ще е по-малък, защото както казах по-горе – перото е едно.
Затова ще изчакаме края на годината и ще видим какви промени ще се гласуват.
Щом ви се философства на тема макроикономика – дерзайте. Аз съм пас.
Колеги, защо се оплаквате от тази промяна? Аз виждам само плюсове.

Първо: Служителят ще получава повече пари.
Второ: Ще се съкратят разходи за работодателя.

Несправедливо е първите 3 дни да са за сметка на работодателя, при положение, че и работодателят внася своя процент за фонд "Общо заболяване и майчинство".  Всяка обикновена настинка или грип минава за 3 дни. По този начин цялата тежест от този тип заболявания е за сметка на работодателя. Освен това на служителя се заплаща 70% от възнаграждението. С промяната за първия ден ще му се заплаща 100%, като след това ще си получава парите от НОИ, както е редно.

И хайде, моля да не превръщаме темата в политическа. Новината е добра, стига да има възможноста да се приложи от 1 Януари 2013 - аз ще съм доволна.
Честит рожден ден и от мен! С пожелания за здраве, щастие и любов  :hbd:
Темата е страхотна - с много настроение  :smile1: :smile1: :smile1:
Весел празник, Тити! Не спирай да мечтаеш  :-*
Честит 8 - ми март, Дами!

Бъдете много щастливи ВИНАГИ!

Много да ви глезят и обичат,
Да ви слушат и почитат
И на ръце да ви носят!
:smile1: :smile1: :smile1:
Честита Баба Марта и от мен!  :smile1:
Бъдете здрави и засмени!  :smile1::smile1:

Парламентът прие на първо четене спорния законопроект за конфискация на незаконно придобито имущество. За закона гласуваха 121 депутати, 70 бяха против, а 10 се въздържаха, съобщева вестник Капитал.

Това е вторият опит за прокарване на закона. Предишният път такъв законопроект бе внесен от тогавашния правосъден министър Маргарита Попова, но мнозинството на ГЕРБ в парламента го бламира, предаде capital.bg.

Опозицията се разграничи от сегашния законопроект, като заяви, че така се създават рискове за преследване и репресии на неудобни политически опоненти или на икономически субекти, които трябва да отстъпят своето място в полза на други.

Гражданска конфискация

Законът ще разреши да се отнема имущество без окончателна присъда от съда, а само на базата на повдигнати обвинения от прокуратурата. Отнемането на имущество ще става от Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество, известна в миналото като комисията "Кушлев", а сега като "Коларов".

При т.нар. гражданска конфискация доказателствената тежест е обърната - не държавата (в лицето на комисията) трябва да доказва, че имуществото е придобито от престъпна дейност, а обвиняемият трябва да се аргументира, че го е придобил със законни доходи. Законът не се интересува какво се случва с наказателното производство - дали прокуратурата е снела обвинението и е прекратила делото, или например съдът е произнесъл оправдателна присъда.

Проектът, внесен от управляващите, предвижда проверката да започва, когато доходите и реалното имущество на човек се разминават с най-малко 250 хил. лева. Втората промяна спрямо предишния проект е свалянето на минималния проверяем срок, в който имуществото е придобито - от 25 на 10 години.

Според опозицията обаче и в този проект не се създават достатъчно гаранции, че чрез новият закон властта няма да атакува всеки български гражданин. В същото време опонентите на управляващите смятат, че по друг въпрос текстове са твърде либерални, тъй като няма да обхванат незаконно забогателите "бели якички", натрупали имущество при приватизационни сделки и в следствие на административни нарушения, информира "Дневник".

Тодор Коларов: Не е вярно, че законът ще засегне всеки втори българин

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов коментира по БНР, че трябва да се преосмисли балансът между разминаването от 250 000-те хиляди и 10-те години срок, ако очакванията са да се увеличи броят на спечелените дела и отнетото имущество. "Ако очакванията са за дела до 4-5 на година, законопроекът е добър. В никакъв случай не може да се говори, че всеки втори български гражданин ще попадне в полезрението на този закон. Напротив, много малко българи ще попаднат в полезрението на закона. Комисията не получава правомощия за самосезиране, прокуратурата е тази, която ще сезира комисията и само тогава тя ще може да действа", каза Коларов.

На въпрос дали комисията може да се използва за политически цели, той обясни, че комисията не е юрисдикция, тя не взема решения сама, това се решава от гражданския съд.

Другият важен елемент според Коларов е, че в комисията се предвижда да има представители на Народното събрание, на президента и на премиера. "Ако тези органи не изберат подходящите хора, достойни да вземат тези длъжности, тогава няма на кого да се сърдят, освен на самите себе си", подчерта Коларов.