Ако съм ЮЛ регистрирано по режима за касова отчетност, винаги ли издадените от мен фактури (по сделки влизащи в обхвата на режима с местни лица с плащане по банка), трябва да са с вид 'фактура-касова отчетност' или мога да си избирам дали дадена фактура да е в режим  касова отчетност или да е обикновена фактура?

Ако доставката е сред изключените от Режива на КО доставки (чл. 151а, ал. 2), то тогава за нея не се прилига режима и текста "касова отчетност" не присъства върху фактурата. За всички други доставки се прилага и текста "касова отчетност" присъства върху фактурата.
Ясно, мерси. Важна подробност. Дано производителите на счетоводнен софтуер го имат това предвид.
Ирен, мисля че няма как да му откаже системата, защото системата не прави дори формален преглед на прикачените документи. И рекламна брошура да прикачиш и нея ще приеме системата, не че съм пробвала с брошура, де ...
Здравей,

Мисля, че кои ще са номерата на сметките няма особено значение, а по-интересно е осчетоводяването. Но тъй като не съм чела това списание, което цитиратиш, но не мога да дам мнение по тяхното предложение.

Относно номерата на сметките, аз предпочитам да са в отделна аналитична сметка, защото ще може да се вижда по-лесно обобщеното салдо между бъдещ данъчен кредит и бъдещ изискуем данък само по Касовата отчетност. А тъй като в 453 има и други подсметки, то трябва да се гледат отделно само подсметките по КО и вадят една от друга. Ако забеляза, във втория пост от тази тема, другото мое предложение за номерата на сметките е също да са като подсметки на 453 – 453/11 и 453/12. Но лично аз предпочитам да работя с нова синтетична сметка за КО и в нея да са аналитичностите само за касовата отчетност.
Да, в бланката СИС 2014 в сайта днес добавихме и опция по желание, които иска да включи служебна бележка (новия образец) само за дохода по тази СИС. Това е полезно, когато лицето има само този доход от предприятието за цялата година и съответно няма да обобщава няколко различни сметки.

В последствие ще направим отделен модул в сайта за бланка за обобщаваща служебна бележка от много издадени през годината сметки.
Да, по-стария ред, когато доставчикът ви НЕ е регистриран по Режима за КО.
Не, и когато доставчикът ви е регистриран по Режима за КО. Прочетете специалните публикации в този форум за касова отчетност. Те са две. Закачени са най-горе в настоящия раздел. Там е обяснено.

Коригирах се, че не Ви бях прочела правилно.
Според мен в колоната за дата се пише дата на протокола. Датата на фактуата не е сред задължителните реквизити за бланката на протокола.
snejix, моля пишете, като Ви отговорят от НАП. Това е важно за счетоводните софтуери.

НАП поканиха на среща днес 22 януари 2014 г. от 16,00 ч. в зала 610 на Централно управление на НАП – бул. „Дондуков“ 52 във връзка с постъпили запитвания относно констатирано погрешно отразяване на последните промени в Правилника за прилагане на ЗДДС от някои правно-информационни системи.

Нямам информация още какво са дискутирали на тази среща, ако разбера ще Ви пиша.
Колеги, актуалната СИС 2014 е вече на сайта КиК Инфо. Ние реагираме на деня. :)

Ще изработим и бланка Служебна бележка в кратък срок. Както се вижда СИС и Сл. бележка вече са развързани една от друга, така че тези от вас, които ни звъняха и писаха за СИС вече спокойто могат да плащат и издават СИС чрез сайта по гражданските договори и наемите.
Благодаря за линка към новата СИС за 2014.
Някой да я провери. :)

Аз сядам да мисля как ще актуализираме бланката и обвържем с калкулаторите в сайта.


Допълвам се:
Спамът и разводняването не се толерира, затова трия. Ако се изсипят сега още 10 мнения за това как НАП цитирам "били влезли в крак" и "минали курс", то темата ще се скапе. Критикувайте конструктивно с аргументи, най-вече когато има смисъл и се дръжте на положение, моля.  :wink1:
Има и нова СИС !

Продължавам да не намирам нова СИС за 2014 в сайта на НАП. Може ли линк?
Общо взето елегантно измъкване от ситуацията. Промяната всъщност е в Забележката.  :smile1:

Най-долу в точка 2 от Забележката във второто изречение четем:
"На ред 1 се посочва брутната сума на придобития доход от друга стопанска дейност, подлежащ на облагане по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ, а на ред 4 – брутната сума на придобития доход от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, подлежащ на облагане по реда на чл. 31 от ЗДДФЛ, т.е. без да се приспадат нормативно признатите разходи и/или направените удръжки от платеца на съответния доход."
Ето новините на НАП от днес за служебната бележка:

Променя се бележката за изплатени суми заради затруднения при попълването й
22 Януари 2014

Служебната бележка за изплатени суми (чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ), която платци на доходи издават на физически лица е променена и може да бъде изтеглена от сайта на НАП.  Това се случва заради зачестили въпроси от клиенти за това дали на редове 1 и 4 от документа трябва да се вписва брутния размер на дохода или сумата след приспадане на нормативно признатите разходи.

От формуляра преди промяната не ставаше достатъчно ясно, че на тези редове трябва да се посочи брутната сума, а не тази, която вече е намалена с нормативните разходи. От екипа на НАП се извиняват за неудобството на платците на доходи и гражданите, които са получили служебни бележки с неточна информация.

От приходната агенция препоръчват служебните бележки, в които в редове 1 и 4 е посочена сума, намалена с нормативно признатите разходи да бъдат преиздадени с правилните стойности. От там ще уведомят в близките 5 дни физическите лица, които вече са подали данъчни декларации и данните в тях са неточни по посочените причини. По данни на НАП става дума за около 1500 души, които вече са подали декларацията си за доходите. От приходното ведомство са изпратили новия образец на служебната бележка и на всички фирми, които изплащат доходи, различни от трудови.

На гражданите, които искат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне за ранно деклариране и плащане до 10 февруари и имат неточности във формуляра могат да подадат коригираща декларация, респ. да бъде представена нова служебна бележка без да губят правото на отстъпка.

Служебните бележки, които са издадени по старите образци (действали през 2013 г.)  няма необходимост да бъдат преиздавани.

Въпроси, свързани със съдържанието на служебните бележки и попълването на данъчните декларации клиентите на НАП могат да задават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Създаден на: 22.01.2014
http://nap.bg/news?id=1780
Да видим обаче ... Дали ще извадят Указание, за да ни обясняват, че черното е бяло или чистосърдечно ще си признаят, че са сгрешили и ще сменят проблемната дума, като публикуват нова служебна бележка. 

Защото това добре:
Чл. 12. (1) Облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.

а това?
(2) Когато в този закон е предвидено приспадане на разходи, при определяне на облагаемия доход от съответния източник се вземат предвид разходите, определени по този закон.

Алинея 2 всъщност казва, че точно в нашия случай "се вземат предвид" тоест се изваждат разходите от придобития доход, за да се получи облагаемия доход.

Да не се окаже, че някои са чели ЗДДФЛ само до чл. 12, ал. 1, като са забравили да погледнат алинея 2? И изобщо не са стигнали до специалните текстове за тези доходи, заради които въобще се издава въпросната служебна бележка, а имено чл. 29, ал. 1 и чл. 31, ал. 1. В текстовете на посочените специалните членове ясно е казано, че облагаем доход = придобит доход - разходи . Тоест за точно тези доходи придобит доход и облагаем доход са две различни неща, както и да го увъртат в евентуално бъдещо указание.
Браво! Има чуваемост. НАП щели да сменят формуляра на Служебната бележка, както вчера написах вместо да пишат Указания. Явно са ни прочели тук и са повдигнали въпроса за СИС 2014. Вижте статията от вестник Сега: http://www.segabg.com/article.php?id=682890

“Образецът на служебната бележка ще бъде поправен и повторно обнародван в "Държавен вестник", както изисква законът, обясниха вчера от НАП. От агенцията не съобщиха кога точно ще стане това, но увериха, че ще е максимално бързо. Данъкоплатците, които вече са получили служебна бележка по сгрешения формуляр и не са подали данъчна декларация, трябва да поискат от работодателите нова бележка по новия образец. Тези, които вече са попълнили и внесли в НАП декларациите, ще имат възможност да ги коригират до 30 април, без да губят правото на отстъпка за внесен в срок до 10 февруари данък.

Проблеми има и с друг образец на документ, свързан с извънтрудовите доходи - така наречената сметка за изплатени суми. До момента този образец изобщо не се е появявал в актуализиран вид. На сайтове на счетоводни компании се обяснява, че формулярът няма как да се предостави, защото се чака публикуването му. Този документ има информативен характер, не се прилага към данъчната декларация и е само за сведение на данъкоплатеца. Вчера от Националната агенция за приходите обясниха, че формулярът ще е готов до седмица, като той на свой ред трябва да се обнародва в "Държавен вестник". От НАП увериха, че ще работят максимално бързо за отстраняване на проблемите, и помолиха за извинение.”

Ето тук сме написали с червени букви, че СИС 2014 още се чака:  http://www.kik-info.com/documents/smetka_za_izplateni_sumi.php
Благодаря за отговора ви!
А този протокол, който се пуска по кредитното известие, пак ли е протокол по чл. 151в, ал.3, но с различни реквизити или е друг вид протокол?

В този случай се издава протокол по чл.104е, ал.4 ППЗДДС. Колежката Ви е написала какви са неговите задължителни реквизити в тези шест точки по-горе .
В служебната бележка следва да бъде посочена брутната сума на дохода независимо, че е посочено – облагаемият доход. Предвижда се да има пояснение съм сметката за изплатени суми за 2014г. със забележка, че на редове 1 и 4 се посочва размера на дохода подлежащ на облагане, но по настояще бележката остава в този вид.
С Уважение,
Г.Иванова
Информационен център
Национална агенция за приходите
Информационен телефон на НАП - 0700 18 700
Електронна поща: infocenter@nra.bg

Тоест да сме посочвали едно независимо, че пишело друго ...


Аз не виждам никакъв смисъл от това чрез ново Указание от НАП сега да ни убеждават, че за целите на Служебната бележка думата "облагаем" всъщност означавала "придобит", като от ЗДДФЛ - законът, който регламентира въпросната служебна бележка е ясно, че за случаите, за които въобще се издава тази служебна бележка няма как придобит доход да е равен на облагаем доход, като има НПР.

В чл. 29, ал. 1 и чл. 31, ал. 1 изрично е определено какво е облагаем доход при точно тези дейности, за които се издава тази служебна бележка. "Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността" и "Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи".

Защо просто не сменят една дума в бланката на служебната бележа, а именно вместо "облагаем" да стане на "придобит" и всички да си отдъхнем? Иначе изпадаме в супер непрофесионално състояние, в бланката с думи прости да пише едно, но ние да попълваме друго, и ако попита някои "Защо, като в ЗДДФЛ облагем доход е придобития доход минус НПР, вие тука ми попълвате придобит, а пише облагаем?", то ние всеки път да трябва да реферираме към някакво Указание на НАП.

Сгрешили - сгрешили, просто подменят бланката, утвърждават нов образец и готово. Както и да е. Ще попълваме каквото напишат в новото указание, колкото и нелепо да е то.

А СИС 2014 все още няма на сайта на НАП. Хората звънят в офиса и питат защо не е актуализирана СИС за 2014 на сайта КиК Инфо и на всеки поотделно обясняваме, че НАП още не са излезни с бланка. Те ни викат: ама ние имаме да плащаме на лица, какво да правим? Не ми се иска аз да пипна бланката от 2013 и да я адаптирам за 2014, защото утре НАП ще излязат с коренно различна бланка и издадените какво ще ги правим ... лудница.
В случая по т. 1 се издават няколко протокола с един и същ номер (на фактурата), но с различни дати (на всяко плащането или в 5 дневен срок от него).

В случая по т. 2 се издават пак няколко протоколи, като трябва да се уточни по коя фактура колко точно се плаща от общото плащане. И тази част за съответната фактура ще кореспондира на протокола с номера на същата фактура.
Да, логично. СИС-овете не се подават заедно с данъчната декларация, а само служебните бележки.

Аз питам за СИС за 2014, заради актуализацията на сайта тук. В сайта на НАП виждам старата бланка за 2013 с текст, че максималния осигурителен доход е 2200 лева. От 01.01.2014 максималният осигурителен доход е 2400 лева. Ако само това е промяната - ОК, в смисъл, че лесно се поправя в бланката. От друга страна обаче имаме нова служебна бележка, тоест старата би следвало за отпадне. До сега би следвало НАП да са публикували новата СИС за 2014 година...
Не виждам СИС 2014 в сайта на НАП.
Някой звънял ли е да ги попита за нея?