Разбрах, че днес премиерът Орешарски се е срещал с бизнеса и е говорил, че основно внимание на правителството е “по-малко монополни формирования”. И че са променили 28 режима от сертификационен на регистрационен. Говорил е също за опростяване на административните процедури и намаляване на регулаторната тежест на бизнеса.

Междувременно при нас, в счетоводния бранш, някои слагат на масата разговори за точно противоположни перспективи за бизнеса - въвеждане на лицензиране, парцелиране на пазара и монополизирането му, усложнения, такси и сертификати. Кому е нужно, всъщност? - на държавата, на бизнеса, на счетоводителите, на счетоводните предприятия, които вероятно съставят над 80% от отчетите на фирмите в България ... Не вярвам да е нужно на изброените. 

Представете си как счетоводители на по 40-50 години с примерно 15-20 годишен стаж, които съставят отчети в  момента по всички правила на закона, да трябва да държат 2-3 изпита, или да им нахлупват скъпи задължителни семинари, за да могат да продължат работата или бизнеса си.

Интересно, че и преди месец е имало подобна среща, на която бизнеса е заявил “Бизнесът: Намалете таксите и регулациите” и “Очакваме да продължат усилията на правителството да намалява регулаторните режими.”

Интересно как нашите лобисти смятат да убедят Премиера точно в обратното на това, което той говори на срещите с бизнеса? - че трябва да затворят счетоводната професия, силно да я регулират, лицензират и дадат само право на шепа хора да подписват отчети?  И всичко това в тотален разрез с последните Европейски резолюции, директиви и съобщения? Много ще е срамно за Премиера и правителството, ако това се случи. Едно говорим – друго правим.

Следете тези изяви на кабинета и подавайте информация. Важно е.
Не зная каква е целта на автора на петицията. Ще я представя ли някъде? Ако иска да се свърже с мен за общи действия. Обмисляме инициатива с няколко организации и ще ви призовем да я подкрепите.
...
...
Разполагам с доста свободно време и съм готова да съдействам с каквото е необходимо за тази кауза.

Ирена

Ирена, благодаря за изразеното мнение. Свържете се с мен на лични или по имейл, за да разменим контакти.
bigdarkmad,

Първо, ако искате да участвате в този форум, то моля без обидни квалификации и неуместен изказ. Сега трябва да изтрия по-предишния Ви пост - досадно и ненужно е така... Интелигентни хора сме, пишете нормално и възпитано. Иначе, благодаря, но не искам да чета мнението Ви тук. Неприятно ми е. По този начин вероятно може да се изразявате другаде, но тук не е мястото.

Второ, нямам намерение да изправям кривините на одиторите, да мисля за тяхната професия и тн. Не бих им се месила, стига те да не опитват по един нечестен и лобистки път да парцелират пазара на счетоводните услуги и да поставят редица работещи съставители на отчети в състояние на второ качество счетоводители. Това са счетоводители, които до момента са изпълнявали задълженията си точно и в срок, клиентите им са доволни от тях, НАП също е доволна, но някои одитори с неясни апетити са недоволни… Да заповядат в този силно конкурентен пазар и да се борят, както всички нас. Няма да приема никакви опити да ни представят като неграмотни, непрофесионалисти, некачествено работещи или пък престъпници.

Единственото, което искам е Директивата да бъде транспонирана по най-добрия начин за бизнеса, държавата, счетоводителите и одиторите. Точно в този ред, като първо слагам бизнеса.


В същото време всяко изтичане на информация по въпроса бива атакувано от представители на ИДЕС, които се опитват да потулят действията на лобито, да омаловажат проблема, да втълпят на аудиторията, че всъщност нищо не се случва, и това са някакви параноични изцепки на хората, които изнасят инфото.
Засякох и опорната точка на ИДЕС, с която са ги инструктирали да атакуват организацията, която единствена се осмели да изнесе информация - АССП. Според въпросната опорна точка, изкуствено се създавал проблем, който въобще не съществувал, за да се събере членска маса в АССП.
Господа, от АССП не са закъсали за членска маса, както вие очевидно се опитвате да внушите, и да се саморазправите с хората, които ви станаха неудобни.



Първо: Проблем има. Потвърждавам още веднъж, че в Работната група към МФ по новия ЗСч представители на ИДЕС предлагат на МФ създаването на организация, която да отсее с 2-3 изпита счетоводителите, които да имат право да съставят ГФО, както и да се въведат задължителни семинари на влезлите във въпросната организация. Аз лично участвам в тази работна група, като представител от АССП.

АССП е против това силно регулиране на професията. Затова АССП излезе с официална позиция, в отговор на поставени въпроси от председателя на ИДЕС, ето вижте: "ОТНОСНО: Транспонирането на Директива 2013/34/ЕС и „Концептуални въпроси за обсъждане пред представителите на работната група по Закона за счетоводството представители на ИДЕС“, поставени от г-н Бойко Костов - Председател на УС на ИДЕС"
Позицията на АССП е входирана писмено в МФ.
Линк към позицията от сайта на АССП: http://apac-bg.org/UserFiles/APAC-position-MF-final.pdf

Второ: Относно членската маса на АССП
Членове на АССП могат да бъдат само някои счетоводни предприятия, а не всички. Има критерии за членство, които по-голямата част от счетоводните предприятия не могат да изпълнят. Един от критериите например е брой заети в дейността да бъде минимум 3 души. Има и асоциирано членство с по-малко изисквания, но все пак след определен период от време тези критерии следва да бъдат постигнати изцяло. Според едно проучване в София средният брой работещи в едно счетоводно предприятие е 2,4 души (повече от изискването). Говорим само за София. Затова и при най-голямо желание, нашите критерии за членство не позволяват приемането на всички счетоводни предприятия, като редовни членове. Нито членове могат да бъдат отделни физически лица.

От горното се вижда, че всякакви внушения от типа, че няма проблем, а ние правим спекулации по темата, за да привличаме повече членове за АССП отпадат. Аз разбира се, като член на АССП желая в Асоциацията да влизат повече счетоводни предприятия, за да обменям знания, опит и информация с повече колеги и каня всички, които изпълняват критериите за членство да се присъединят към Асоциацията.
Здравейте, разглеждаме всички предложения. Има колеги, които ги отправят директно към офиса на АССП. Надяваме се счетоводителите да се обединят в такъв момент и да сме единни. Благодаря Ви. Ще организирам темите по подходящ начин. Всички те са в този раздел.

Допълнено: 
В настоящата тема, в първата ми публикация ще обобщаваме всички теми, съобщения и събития.
Линк с моето участие и участието на г-жа Мадлена Леви - председател на АССП  от тази неделя в икономическо предаване България он Еър, в което говорим за професията, изпитите, директивата...

http://www.bgonair.bg/video/schetovodnata-profesiya-v-balgariya-i-obrazovanie-i-biznes-na-edin-ezik-li-govoryat
Когато се предложи проекта на закона за обществено обсъждане е добре да засипем МФ с мнения против регулацията, ако в проекта е предвидена такава.  Предлагам в обсъждането на закона да се включи и КЗК като орган, защитаващ свободния пазар и конкуренцията. След това ако се приеме закона можем да го обжалваме пред върховния административен съд, също така може да се сезира Европейската комисия за евентуално започване на наказателна процедура срещу България, но трябва добре да се прецени дали ще има правно основание. Поддържам идеята за регистър и вписване на база образование и стаж, също и за ДЛР по регистрацията да се даде право и вмени задължение, когато се обявява отчета да проверяват дали е съставен от правоспособно лице като им се предостави служебен достъп до съответния регистър.

Хари Василев, Благодаря за предложенията Ви.
Благодаря, sabinaP. Това и за мен е най-голямото разочарование. Вместо да се концентрираме върху новата Директива и наистина да мислим как да облекчим малкия бизнес в момент на икономическа и финансова криза, ние се занимаваме с това. Но няма как.
Подкрепям напълно!

Подкрепям евентуално идеята за регистър на правоспособни съставители. Но ! Да се подават документи за вписване ( с евентуална малка административна такса), като се приложат дипломи и документи за стаж. Какви изпити?! Който е заинтересован се учи непрекъснато, следи промени и има безброй отговорности. В чл.35 достатъчно добре е разписано изискването за съставители.

Кажете да ви подкрепим!

Ще кажем как да ни подкрепите. В момента в АССП обсъждаме точно това.
premier7008, благодаря за мнението. Много бих искала да чуя повече мнения от колеги, практикуващи професията и съставящи ГФО, за които това е основна дейност и няма друга такава, като одит, преподаване, водене на курсове и тн.
ХХХХХ, не мога да прогнозирам. Всичко е на етап разговори и предложения. Това, което със сигурност чух и прочетох в  протокола, че се предлага от ИДЕС за всички счетоводители, които искат да съставят ГФО да държат по 2-3 изпита по счетоводство, данъчно и административно право, за да влязат в този Институт. Подхвърлено беше, който е завършил магистър СК да не държи изпит по счетоводство, но данъчно и осигурително право си остава.

Затова не мога да кажа какво да се очаква. Все пак са на етап "прокарване на идеята" аз му казвам лобиране, чрез подходящите средства - настройване на обществеността, поръчкови изследвания и тн... :) Тепърва ще предстои да се обсъждат  подробностите.

Аз просто искам широка дискусия сред самите счетоводителите - сред тези, които реално практикуваме. Защото се чуват такива изказвания за счетоводителите, които изобщо не съответстват на моя поглед над нещата - че сме некомпетентни, че не си актуализираме знанията и тн.

Един млад човек от академичните среди се изказа доста неласкаво за счетоводните фирми, където той бил имал опит - че се наемали хора без съответното образование или с друго образование и те измествали младите хора. Предполагам на ниво помощник счетоводител някъде може и да има подобни заети. В моята кантора няма нито един такъв. За мен един лиценз - не гарантира нищо. 
petR,

Разбира се, че изискването на стаж и опит би се запазило. Логично е да се изисква някакъв стаж в професия, преди да станеш съставител на финансов отчет.

Как точно полагането на тези изпити би спомогнало за по-бързото реализиране на младите специалисти? В момента всеки млад специалист например след диплома магистър може да работи 2-3 години, да натрупа опит и ако има желание може да създаде малък счетоводен бизнес. Защо да спъваме младите хора да работят за себе си? Напротив, тези мерки, които се предлагат ще ограничат младите хора. Аз съм учудена, че това не може да бъде схаванато.
Песимист съм по отношение на възможностите ни да повлияем върху вземането на каквито и да било неблагоприятни решения по отношения на практикуващите професията счетоводител.

Това не е вярно, Ирена. Ако смятах така, изобщо нямаше да си губя времето да участвам на тези мероприятия. Те търсят нашето съгласие, защото знаят, че без него биха прокарали една непопулярна мярка, която ще има много широк негативен обществен отзвук. 

Сега счетоводителите сме против тях, утре ще скочи бизнесът.
Само искам да вметна, че не всички университетски преподаватели поддържат тази теза.
Попитахте как да помогнете, ще ви напиша:

1. Първо пишейки с грубости, обиди на отвратителен език анонимно из форумите  – пречите. Ето доц. Марина Михайлова на кръглата маса спомена одит.инфо колко било ниско нивото там с какъв лош език се пишело. Сами знаете за какво става въпрос. В одит.инфо няма модератори и някои наши колеги злоупотребяват. Нямах възможност да запозная доцентката, че от година вече ние КиК Инфо сме по-големия портал за счетоводство и данъци, че при нас такива неща не се допускат. Изводът е, ако искате да ви уважават дръжте се на ниво, дори и да сте анонимни.

2. Второ доц. Михайлова явно подплатена се опита да омаловажи АССП, като ме попита, колко члена имаме. Един вид понеже сме малка организация, то нашето мнение против силно регулиране на професията не важи. Ако искате да помагате, членувайте или в ССБ или в АССП, през които можете да изразите мнение на тези кръгли маси - вие или ваши представителите. Така и двете счетоводни организации ще имат по-голяма представителност.   

След като събрах нова информация на кръглата часа, то отварям нова тема.

Тук: http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=10246
Здравейте колеги,

Днес (17-ти март), като член на АССП, взех участие в дискусиите на кръгла маса на тема  “Проекции в развитието на нормативната уредба на счетоводството в Република България” в УНСС. Притеснена съм какво се готви и желая да ви информирам.

Беше ни представен анализ по проект по сключен договор за университетски научни поръчки „Възможности за развитието на организацията и нормативната уредба на счетоводството в България за малки и средни предприятия върху основата на континенталната счетоводна система” на проф. д-р Стоян Стоянов, катедра “Счетоводство и анализ” УНСС. Проектът беше презентиран от доц. Марина Михайлова. Не можах да намеря анализа публикуван онлайн, надявам се да го представят на всички, за да се запознаете и вие.

Съвсем накратко един от изводите от анализа, е че трябва да има организация с изпити на счетоводителите, например Институт. Представители на ИДЕС заявиха, че не искат ИДЕС да администрира този Институт, но настояват влизането на счетоводителите в него да става с 2-3 изпита - по счетоводство, данъчно и осигурително право. И само счетоводители положили тези изпити и взели съответните лицензи да имат право да съставят финансови отчети. Другите явно ще са оперативни счетоводители.

Академичната общност в лицето на известни доценти, професори, преподаватели и одитори също се изказа в тази посока. От Комисията по етика на ИДЕС имаше едно единствено по-балансирано мнение за Институт, но без изпити. Но аз лично разговарях с председателя на ИДЕС и той ми каза, че не приема идеята за организация без изпити. Господинът участва в групата по писането на новия закон за счетоводството. Аз също съм в Работна група към МФ по писането на новия Закон за счетоводство, така че следя нещата отблизо.

Представителите на Министерство на финансите слушаха и казаха, че за тях е било много интересно и полезно да чуят мненията на всички. Не изразиха становище, но казаха, че явно въпросите се въртят, около създаването на организация на счетоводителите. Призоваха всички, които имат както да добавят и искат за изразят мнение да им пишат.

Припомням, че Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) и Съюза на счетоводителите в България (ССБ) са против силно регулиране на професията. Общо взето неща се представиха така, че ИДЕС и академичната общност искат да ни защитава и утвърждават имиджа на професията, и не са доволни, че ние счетоводителите се дърпаме и не искаме.

Зад  “защита” и “имидж” е маскирана силна регулация на счетоводната професия и затова тази идея не се споделя от счетоводителите, които реално упражняваме професията, които се сблъскаме с нелоялна конкуренция от данъчни и други лица, които съставят отчети в конфликт на интереси, или лица, които нямат необходимия стаж и образование по Закона за счетоводството. Да, ние имаме нужда от защита от тях, но не по този начин.

Най-разочароващото за мен, беше че изказванията и анализа нямаха нищо общо с новата счетоводна европейска директива.  Да припомним, че целта на Директива 2013/34/ЕС е намаляването на административна тежест на малките и средни предприятия и облекчаване на тяхната отчетност. Разписаните текстове дават възможност на държавите членки наистина да облекчат малките предприятия, а посланията на директивата в преамбюла са твърде  ясни. Европа апелира облекчете малките и "Мисли първо за малките". Сега виждаме неимоверни опити да се изкриви духа на една полезна европейска директива и аз, като счетоводител и собственик на малък бизнес, съм много разочарована от това. Европейско законодателство се променя в посока на намаляване на регулаторните режими във всички области, а ние обсъждаме точно обратното.

Накрая водещата проф. д-р Снежана Башева заключи, че днес на кръглата маса сме се съгласили, че трябва да има някакъв Институт на счетоводителите в бъдещия нов Закон за счетоводството, а пък в последствие, вероятно когато го пишем, то да се решава как ще се влиза в Института. Първо това не отговаря на истината – не се съгласихме всички, и второ Институт без ясни параметри - това е много опасно, защото утре могат да лобират за най-лошия за нас и бизнеса сценарий.

Ще видим дали ще се намери правителството в България, което да предложи на Парламента да гласува така, че да лиши хиляди хора да си упражняват професията, за която са учили, по-която имат солиден стаж, и които я упражняват до момента съвестно и с много труд и нерви, както и да елиминира нас - счетоводните предприятия с дългогодишен опит на база, на който сме създали системи на отчитане в счетоводните си предприятия, за да обслужваме качествено и сигурно нашите клиенти. Кой ще позволи да се парцелира и монополизира бизнеса на счетоводни услуги, маскирано зад “загриженост” за професията?


Катя Крънчева



Още по темата:
Позиция на АССП: Относно регулиране на професията и транспонирането на Директива 2013/34/ЕС
Новини от АССП: Ще говорим за професията и новата счетоводна директива
Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

За счетоводната професия, новата счетоводна директива и предстоящи законодателни промени. Участие на АССП на 16-ти март (неделя) в икономическото предаване на България Он Еър. От тук можете да гледате предаването. В първия половин час от записа е: http://www.bgonair.bg/video/schetovodnata-profesiya-v-balgariya-i-obrazovanie-i-biznes-na-edin-ezik-li-govoryat
Няма ли запис, за да видим и другите, които не сме успели да видим?

Пет или шест поста, по-нагоре са ме попитали и съм отговорила вече за записа. Четете моля, за да не се преповтарят едни и същи въпроси и отговори.
Благодаря за положителните отзиви. Надявам се, че стана ясно, че представители на ИДЕС продължават да предлагат много силно регулиране на нашата професия и отсяване на счетоводителите чрез изпити, даже на няколко нива. На 25- ти февруари имаше среща на Работната група към МФ, на която за съжаление от АССП пропуснахме да присъстваме. От проекто-протокола от срещата се вижда, че лобирането продължава, а именно: предлага се определяне на няколко различни нива в счетоводната  професията, въвеждане на изпити за всяко ниво, издаване на сертификати за отделните нива на квалификация за счетоводители и др.

АССП, разбира се, е против такива текстове въобще да се промъкват в проекта на новия Закон за счетоводството, който ще се подготвя до края на година. И тъй като пропуснахме срещата, все пак успяхме да се видим миналата седмица с МФ и да изложим нашите аргументи и позиция. За сега МФ ни увериха, че не споделят идеята за въвеждане на такива регулации на счетоводната професия.

На 17-ти март (понеделник) от 10 часа ще участвам в кръгла маса на тема: “Проекции в развитието на нормативната уредба на счетоводството в България”. Така, че тепърва предстои развитието.
Започваме след час  --> TV Bulgaria On Air в 16:30 часа, предаването е BOOM&BUST. Тук може да ни гледате онлайн: http://www.bgonair.bg/tvonline