Katya, а Вие как виждате това "по-добро"? Каква е Вашата позиция по въпроса?

Мислех, че след всичко, което изписах в темата и в Фейсбук групата на счетоводителите, моята позиция стана съвсем ясна. Но за неразбралите ще я напиша пак.

1. НЯМА нужда регулацията на съставителите на финансови отчети да се осъществява посредством задължително членство в организация (Камара), в която да се влиза чрез входящи изпити.

2. ИМА нужда от нормативен онлайн публичен Регистър на съставителите на финансовите отчети, отговарящи на сегашните изисквания на чл. 35 Закона за счетоводството, чрез който регистър НАП и Търговски Регистър да проверяват дали отчета на дадено предприятие е подписано от съставител, вписан в Регистъра.

Като, за да няма интерпретации, то чл. 35 трябва да се прецизира, така че да е напълно ясен на всички.


Ако има нужда ще си копирам позицията на всяка страница от темата, щом не искате да се върнете и да ме прочетете. :)
Чл. 35 трябва да се прецизира, за да няма свободни интерпретации със специалностите, като горните. Но в момента така или иначе никой не следи за спазването на чл. 35, тоест имаме пълна либерализация така да се каже. :) и все едно, че го няма този член чл. 35 в ЗСч. Такова е положението, факт е, че може да е по-добро обаче...
 
Здравейте, от написаното не мога да разбера какъв е проблема при вас. Дайте малко повече информация. Маркирайте дните отпуск, в бланката изчисленията се правят сами... С какъв браузер сте и с каква версия?
Здравейте, прочетете резюмето за Режима за касовата отчетност тук:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,8686.0.html

Защото там се съдържат въпросите Ви. Искате ли да пишем в една тема за по-прегледно?

Аз не чета всички теми в КиК Инфо, но тази определено я следя.

Допълнено: Обединих двете теми.
Можете да подадете, толкова декларации по чл. 88,  колкото са Ви нужни, разбира се в установените срокове. Всяка следваща важи за напред, което означава, че вноските за миналите вече периоди не могат да се променят.
Ще бъда пределно откровена и ясна. Оставете възмущението на страни. Ако искате да бъдете чути, да формирате мнение, което да бъде представително, то пишете с аргументи. Плюенето по одиторите, по "нашата държава" или по някои друг, който да ни е виновен - не помага. Кажете с нормални думи, защо не искате организация с изпити, за да могат да се чуят повече аргументи до 7-ми януари. Знаете, аз също съм против силно регулиране на професията и изпитване, но искам да видя повече мнения.
Това,което ме интересува е дали вноската за последното тримесечие да е 2750 или 7650?Тъй като първите две тримесечия съм внесла по 300 лева.


7650, Ирена го е обяснила.
Затова Ви посочих сметката с калкулатора за промяна на ав. вноски http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=a5e66058a695da5942e4ca87f4aad91e9424835
Това, което ми показвате в линка е каква би била, вноската, ако сте определили първоначално прогнозната  печалба 110 хил. За улеснение при промяна сме създали отделен калкулатор, в помощ при попълването на декларацията по чл. 88.
И? Какъв е въпросът Ви?
Не излизат сметките Ви.

Вижте сметката през калкулатора за посочените от Вас данни: http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=a5e66058a695da5942e4ca87f4aad91e9424835

Ето тук можете да заложите данните си отново: http://www.kik-info.com/calculators/avansovi_vnoski_promiana.php
Ако реалното положение на фирмата изисква финансиране, то това си е в реда на нещата. В период на криза е така... Ако обаче клиентите ви крият приходи и не отчитат продажби, е това вече е проблем. Попитайте ги в прав текст.
Няма де. Нали затова говорим, пишем и искаме яснота и прозрачна дискусия.
Предстои такава е казал Председателя на ИДЕС. Разбрах днес от одитори, че ИДЕС нямали единно мнение и дори официално решение, че подкрепят такова предложение, и това било лично мнение на Председателя, а не на цялото ИДЕС.

Оказва се, че и през годините назад е имало други такива дискусиии, които периодично са бунили духовете сред счетоводителите, и накрая разумът е надделявал. И сега ще надделее.
Благодаря. Прочетох го.
 
Наистина големи премеждия са имали в Съюза на счетоводителите в България през миналите месеци.
Но ми се струва, че те са предложили само Регистър на съставителите (без изпити) в МФ, което е било отхвърлено от предните управляващи.

Ако някой има копие на тяхното предложение към МФ, моля да даде информация.
Така или иначе в АССП имаме среща скоро със ССБ, така че ще чуем мнението им.
Разбирам сега, защо не го отварям ...
Ако го конвертирате в РDF и прикачите тук ще можем да го видим и тези, които нямаме тази програма.  Благодаря :)
но пък прочетох Доклада за дейността на Съюза на счетоводителите в България, за 2012г. - http://ngo.mjs.bg/view.aspx?ID=165814, откъдето разбрах, че и те са имали такова предложение и съответно са се пробвали да го внесат като проект за изменение на ЗС, като отговорът от зам.министъра на финансите е бил, че в ЕС само в три държави-членки има сертифициране на счетоводители и че МФ счита, че са налице достатъчно нормативни изисквания за ефективен контрол над дейността на съставителите... това при предишното правителство, после говорят за надежди с бъдещо правителство с оглед "развиващите се обновителни процеси в страната" [забележка моя: майко мила]


Линкът не се отваря. Моля дай пак или прикачи към поста, ако го имаш свален. Искам да прочета и отговора на МФ, преди срещата в МФ на 7-ми. Много интересно.
Прочетох статията. Потвърдил е, че ПРЕДСТОИ много сериозна дискусия ДАЛИ да се създаде със закон такава изпитваща организация. Това, което и аз ви казах в началото, че този въпрос е повдигнат и стои отново на дневен ред. Поне мотивите не са такива клеветни, като предните за счетоводните предприятия, които се мотаят из нет-а.

Ще смятаме, ще гледаме колко ще струва тази екстра на малкия бизнес с по-качествените нови отчети, ще говорим и пишем. По-голямата част от отчетите са на малките предприятия и те също трябва да си кажат имат ли нужда от тази "защита на инвеститорите" или са ОК със сегашните "по-некачествени" и евтини отчети. Отделно ще смятаме колко ще струва това на счетоводителите. Засега в ИДЕС цените, които разбрах са 300 лева на изпит и 700 лева на курс за подготовка. За 2-3 изпита, като се предвижда по счетоводство и данъчно и осигурително право, като умножим това по 10-15 хиляди, които ще се явят на изпит, то става въпрос за 20-30 милиона само за изпити и курсове.
Малка административна такста за Регистър, да. Но това с процент от приходите или МРЗ, въобще не е добро предложение, според мен.
Това което сте написала, изобщо не могат да бъдат каквито и да е забележки, защото в голямата си част съвпада с това, което съм написала и аз, а Вие просто сте развила същите тези и сте изпаднала в определени подробности и вариации. Имам предвид – първа, втора и четвърта точка.

По трета точка, извинете ме, но това е тоталитарно мислене, в кой век сме все пак... Не виждам смисъл да ме принуждавате да уча по Ваш тертип с курсове или семинари за опресняване и актуализиране на знанията. Лично аз, нямам нужда от такива и видно от материалите ми във форума и сайта КиК Инфо се справям добре без курсове, даже и помагам на колегите, чрез труда си. Това за мен би било наистина загуба на време. Например аз най-добре усвоявам дадена материя, четейки в удобно за мен време - обикновено след 22 часа. Защо трябва да губя време с курсове, от които може би Вие имате нужда? Ако да кажем Вие имате нужда от 20 часа за усвояване на дадена материя, а на мен са ми нужни само 2 часа, то защо трябва да губя време с Вас задължително на даден курс? Разберете, хората са различни, не ги поставяйте в рамки, защото убивате вдъхновението и креативността на по-талантливите измежду нас. :) Не сме в учебно заведение и нека всеки да може да избере как да придобива професионалните си знания така, както най-добре му пасва на индивидуалността.
Здравейте irenados,

Разбира се, че поканата ми за членство в Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия е към представителите на счетоводните фирми, защото видно от името на Асоциацията, то в нея могат да членуват само такива. Затова съм написала също и “в която и да е счетоводна организация и изказвайте позиции.”, защото физическите лица счетоводители, няма как да бъдат членове на АССП. Но има и Съюз на счетоводителите, в който членуват само физически лица, и който също участва в работната група към МФ.

Относно въпросът: В този конкретен случай на чия страна е АССП?
Отговорът е: АССП е на страната на своите членове.

Във връзка с проведени дискусии се спусна анкета до всички членове на АССП, като данни се обобщават и гласуването продължава все още. До момента над 90% от гласувалите членовете са изразили мнение, че:

1. НЯМА нужда регулацията на съставителите на финансови отчети да се осъществява посредством задължително членство в организация (Камара), в която да се влиза чрез входящи изпити.

2. НЯМА нужда нужда регулацията на съставителите на финансови отчети да се осъществява посредством задължително членство в организация, в която контролът да се извършва чрез периодични изпити.

3. ИМА нужда от нормативен онлайн публичен Регистър на съставителите на финансовите отчети, отговарящи на сегашните изисквания на Закона за счетоводството, чрез който регистър НАП и Търговски Регистър да проверяват дали отчета на дадено предприятие е подписано от съставител, вписан в Регистъра.


Сега ще Ви задам и аз аналогичен въпрос: В този конкретен случай, според Вас, на чия страна е АССП - на Ваша страна ли е или не?

 :smile1:
Предлагам да изчакаме до 07.Януари. Това не е нещо, които ще се случи от днес за утре. Подготовка на необходимите законодателни изменения в ЗСч, НСФОМСП, ЗНФО и др. във връзка с транспонирането на Директива 2013/34/ЕС е в срок до 20.07.2015 г. А съгласно чл. 53 от директивата държавите-членки могат да предвидят, че посочените промени ще се прилагат за първи път по отношение на отчетите за години, започващи на 1 януари 2016 г. или през календарната 2016 година.

Това все пак е втората среща и е планирано на срещата да се дискутират облекченията за малките и микро предприятия, които ще се въведат в националното счетоводно законодателство. Възможно е този път приятно да бъдем изненадани и да се реши да се работи в посока максимално улесняване и бизнеса и опростяване на отчетите, толкова колкото Директивата позволява (каквото е и моето мнение, като цяло).

Виждате и аз съм доста възмутена от позорните опорни точки срещу нас в онези Мотиви по-горе, но реших да видя какво ще стане на следващите срещи, кои са участниците и какви позиции ще заемат, преди да си съставя окончателно мнение.

Междувременно ви призовавам да спрете да обвинявате, като цяло одиторите, защо говорих вече с няколко, които не са поддръжници на идеята за силно регулиране на професията с Камара и изпити, те също са неприятно изненадани от реакциите срещу тях. Обясних, че няма как да очакват, след като четем такива обвинения за нас, предлагат се непрозрачно несъгласувани с нас важни промени, то да очакват да не реагираме или да ги подкрепяме дори.


Колеги, ако някой от вас се чувства непредставен (както прочетох по-горе), то да заповяда да се представи в АССП, да стане редовен или асоцииран член на Асоциацията и да изразява позицията си. Излезте, легитимирайте се с името си и фирмата си, в която и да е счетоводна организация и изказвайте позиции. Така по форумите анонимно е много лесно. Кой искате да ви представлява и как точно да стане това представляване?

И преди писах – може да съм против силното регулиране на професията, но като чета мнения из групи и форуми тези дни на хора, които дори не са прочели или схванали за какво иде реч и се изказват безпредметно, категорично или откровено спамят, то започвам да мисля, че си трябва някакво пресяване на хората в професията... Добре, че има написани и разумни мнения, а колегите счетоводители, с които контактувам ежедневно са с ясни позиции и аргументи, та все си мисля, че повечето сме такива и не е нужно да ни изпитват.