Здравейте, колеги, и ние се подготвяме за GDPR. Няма да се спирам на незпълнимите условия, които регламентът поставя (особено за микро фирмите) и безумните глоби, свързани с тях.

Това, което мога да кажа е, че доколкото можем, ще се постараем да облекчим положението на счетоводителите, чрез материали и ресурси в КиК Инфо.

В момента проучваме обстойно как най-лесно, просто и ясно да решим въпроса, без излишни движения. :)
Камарата на ЧСИ е на мнението, че запорите се смятат, точно както сме заложили в Калкулатор: Изчисление на запор по чл. 446 от ГПК

Край на споровете, надявам се. :)

Гергана Стоилова, благодаря за включванията Ви, но ако продължавате да пишете с неуважителен тон към колегите, участието Ви във форума ще бъде прекратено.
Здравейте, проблемът с филтъра е решен. Благодаря за обратната връзка.
Здравейте, заложени са актуалните размери на дневните от Приложение  N 2 към Наредбата.
Статията е актуална към датата на публикуването й от миналата година. Разгледайте в сайта, публикували сме нови и актуални статии за въпросната декларация към Агенцията по вписвания.
Здравейте, тези дни ще включим допълнителен чек бокс "само заповед" и приложението ще издава само заповед.
Постановлението излезе. Вижте Постановление № 316 от 20 декември 2017 г. за определяне нов размер на минималната работна заплата за страната в днешния ДВ.
Здравейте, обобщението касае само промени в сроковете или нови срокове, а това което споменавате е срок, въведен през 2014 година. Положеният извънреден труд през календарната година се отчита пред инспекцията по труда до 31 януари на следващата календарна година (чл. 149 КТ, ал. 2 от КТ). Преди 2014 г. работодателите бяха задължени да отчитат положения извънреден труд всяко полугодие.
Здравейте, за НЕдържавните служители се очаква постановлението за определяне на размера на минималната работна заплата от 510 лв. да излезе съвсем скоро. Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна решение за тази сума. Ясно е, че МРЗ от 01.01.2018 г. ще е 510 лв., и тъй като имахме запитвания от други потребители за актуализацията на сайта КиК Инфо за 2018 г., затова публикувахме информацията за МРЗ и актуализирахме калкулаторите за 2018 с този размер.
Благодаря за допълнението.

Обобщено: От 01.01.2018 г. безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по чл. 331 от КТ (по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение), получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца. До тази дата получаваха в пълен размер и за целия срок, за който се полагат според стажа.
Здравейте, благодаря Ви за съобщението. Процентите в таблицата са увеличени с верните - 0.56% и 0.44%. Ще оправим техническата грешка в описанието под таблицата.
Здравейте, календарът в сайта е съобразен с разпоредбите на Кодекса на труда. Заложени са правилата за определяне на праничните дни съгласно чл. 154, ал. 1 и 2 от КТ.

Относно 31.12.2018 г. - това е работен ден. Все пак отбелязвам, че съгласно чл. 154, ал. 3 Министерският съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност. В случай, че МС обяви други дати, извън посочените в ал. 1, за почивни дни, то календарът в сайта ще бъде актуализиран своевременно.
Както обещах, публикувам отговора на НОИ по нашето запитване за изчислението на запорите по чл. 446 от ГПК. Вижте тук:
https://www.kik-info.com/novini/novini-i-akcenti/Otnosno-Izchislenieto-na-zaporite-sled-promenite-na-chl.129962.php
Задали сме въпроса писмено в НОИ. И в другата тема писах, разговарях с НОИ по телефона преди да пуснем калкулатора. Попитах ги дали при изчисляването на удръжките на запорите от пенсиите вадят първо МРЗ преди отделянето на 1/3, 1/4 и тн. Отговорър беше НЕ. Попитах и с пример. Казаха - на пенсия 910 лв, (без деца) запорът е 303.33 лв. След като ни изпратят отговора си по имейл ще го публикувам.
:) Знаем за споровете около смятането и затова се обърнахме към НОИ (по телефона) как ще смятат пенсиите от 01.11.2017 г. Отговорът с пенсия 910 лв., без деца бe, че сумата на удръжката по запора е 303.33 лв. Затова заложихме тази логика на смятане в калкулатора.

За това, което даваха като аргумент колегите в другите теми, с тълкувателно решение на ВКС № 2 от 26.06.2015, то трябва да се каже, че там не е посочено, 1/3, 1/4 и тн.. да се смятат върху разликата между полученото възнагаждение и минималната. Говори се само, че минималната е гарантиран доход.
Представяме нашия безплатен данъчен калкулатор за фрийлансъри за изчисляване на данъчно-осигурителна тежест, актуализиран за 2024 г.

Ако получавате доходи от услуги от България или чужбина, неизменно пред вас изникват въпросите: „Какви данъци и осигуровки ще плащам? Дали да регистрирам фирма или да се облагам като физическо лице? Как да изчисля кое е по-изгодно за мен от данъчна гледна точка?“.

Колебаете се, намирате информация и в крайна сметка стигате до следните два варианта: да регистрирате свое ЕООД или да се облагате като физическо лице. Чрез калкулатора можете сами лесно да изчислите данъчно-осигурителна тежест и при двата варианта за конкретни възнаграждения.

Калкулатор: Кое е по-изгодно ЕООД или фрийлансър?

Нашият опит със стотиците фрийлансъри, които се обърнаха към нас, показва че в голямата част от случаите вариантът с облагане като физическо лице е по-изгоден, тоест данъчно-осигурителната тежест плюс разходите за поддръжка на дейността са по-ниски при фрийлансър сравнено с ЕООД, особено при по-високите доходи. Причината за това е максималният месечен осигурителен доход, върху който се плащат осигурителни вноски, както и нормативно признатите разходи, които фрийлансърите ползват, без да имат нужда да ги доказват с документи. Важно е да се отбележи и по-скъпата поддръжка и повечето ангажименти, свързани с това да имате ЕООД.

➤ Вижте нашата специална оферта за счетоводни и данъчни услуги на фрийлансъри.

ЕООД или фрийлансър?

И при двата варианта можете да изберете да се осигурявате като самоосигуряващо се лице с възможно най-ниския процент и осигуряване върху минималния праг за самоосигуряващите се лица. Но трябва да имате предвид, че при избора на варианта за облагане като физическо лице, ще трябва да довнесете осигуровки, така че те да са платени върху целия размер на вашия облагаем доход, ограничен до законовия размер на максималния месечен осигурителен доход. Докато при варианта с ЕООД няма да се налага да довнасяте осигуровки, но за да разпределите печалбата от вашата фирма към вашата лична сметка, ще трябва да платите освен корпоративен данък в размер на 10% върху данъчната печелба, но и данък дивидент в размер на 5% върху печалбата след облагането с корпоративен данък.

Най-общо за данъците и при двата варианта:

➤ ЕООД – 10% корпоративен данък, който се начислява върху данъчната печалба, която е счетоводна печалба (приходи минус разходи), преобразувана за данъчни цели.

Но за да може печалбата, образно казано, да влезе в джоба на собственика, се дължи данък дивидент в размер на 5% върху печаблата след облагане с корпоративен данък. Общо ефективната ставка е 14,5%, а не 15%, защото данъкът върху дивидента се начислява върху печалбата, след облагане с корпоративен данък, тоест върху по-малка сума.

➤ Физическо лице – 10% данък върху дохода, който се определя, като придобитият облагаем доход се намалява с разходи за дейността, които са нормативно определени и може да не съвпадат с реалните разходи.

Тези нормативно определени разходи се изчисляват по следния начин:
  • 25% от дохода при упражняване на свободна професия или за работа по граждански договори;
  • 40% от дохода като адвокат свободна професия;
  • 40% от дохода при авторски и лицензионни възнаграждения;
  • 40% от дохода на артист-изпълнители;
  • 40% от дохода при упражняване на занаят, които не се облага с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси;
  • 60% от дохода за земеделски стопани.
При варианта с физическо лице осигуровките на самоосигуряващия се също се приспадат от дохода преди облагане.

Ако сте се отегчили от толкова много проценти и термини, то преминете директно към пресмятане на тежестта за конкретни суми с безплатния Калкулатор: Кое е по-изгодно ЕООД или фрийлансър?*

И други малки предприятия "облажихме" с приложението за съкратения баланс, благодаря :)

Много се радвам. :) Гледайки статистиката на сайта, виждам, че отчетите на хиляди микро фирми са генерирани чрез приложенията.
Здравейте, щом нямате информация и стойностите са нула, то не оповестявате под линията на баланса. Оповестявят се в случай, че има. Вижте например т. 24.3 : "В случаите на придобиване на собствени акции микропредприятията оповестяват:
а) причината за придобиването;
б) броя и номиналната стойност на придобитите и прехвърлените собствени акции през отчетния период, както и частта от записания капитал, която те представляват;
в) насрещната престация при придобиване или прехвърляне на собствени акции, когато то е възмездно;
г) броя и номиналната стойност на притежаваните собствени акции, както и дела, който те представляват в записания капитал."